Buğdaylar Çıkışta

Ynt: Buğdaylar Çıkışta

Kolay gelsin bereketli olsun abi :) yanlış anlama abi ama eğer yakın olsaydık danışman secerdik seni uygulamalı olarak :) bizde nerdee? :)

sebazios link=topic=79161.msg988668#msg988668 date=1427883433' Alıntı:
Aşağıdaki fotoğraf, yukarıdakiler ile aynı tarla, aynı konumdan, ama bahsedilen yaprak uygulamasından sadece '5 gün sonra' (az önce) çekildi.

Yaprak uygulamasında seçilen gübreler, ağırlıklı olarak bitkinin 'hastalık ve strese' karşı direnç kazanmasını sağlayan (potasyum, kükürt, fosfor, çinko vb) besin maddelerinden seçildi.

Önemli not: şu ana kadar hiçbir fungusit uygulaması yapılmadı. Birazdan uygulama yapılacak. Hastalık belirtileri hala mevcut ama önemli miktarda azalmış durumda.

Açıkçası ben bile bitki beslemenin hastalık mücadelesinde bu kadar etkili olabileceğini düşünmemiştim.

0959ae5d09accaf478dfb79f29492fff.jpg

651eb2ee3fbc84981a4e52a24287ab79.jpg

7b03752d37504ebc1762cff457110bb4.jpg

e89dccec96c048eff740db1c85597e57.jpg
abi hangi marka yaprak gubresi kullandin masaallah bu arada bugdaylarda cok guzel

deniz14000 link=topic=79161.msg988679#msg988679 date=1427888542' Alıntı:
abi hangi marka yaprak gubresi kullandin masaallah bu arada bugdaylarda cok guzel

Ham maddeler (resmen tek denetlenen kurum olduğu için) Gübretaş ' tan. Karışım ve oranları kendim ayarlıyorum.

Arkadaşlar bu ot ilacı, yaprak gübrelerini, humik asiti buğdaya kardeşleşme başlamadan mı? kardeşleşme bittikten sonra mı? veya buğdayın boyu kaç cm olunca uygulayacaz. Birde bizimde 600 litrelik ilaçlamamız var ben 15-20 dönüme anca yetiriyoruz. Saat kaç km hızla gidersek 30 dönüme yeter, bu 600 litre 30 dönüme az gelmez mi? Bazı arkadaşlarımız 600 litre 30 dönüme yeter demiş.

ŞEVKİ TINMAZ link=topic=79161.msg988836#msg988836 date=1427916059' Alıntı:
Arkadaşlar bu ot ilacı, yaprak gübrelerini, humik asiti buğdaya kardeşleşme başlamadan mı? kardeşleşme bittikten sonra mı? veya buğdayın boyu kaç cm olunca uygulayacaz. Birde bizimde 600 litrelik ilaçlamamız var ben 15-20 dönüme anca yetiriyoruz. Saat kaç km hızla gidersek 30 dönüme yeter, bu 600 litre 30 dönüme az gelmez mi? Bazı arkadaşlarımız 600 litre 30 dönüme yeter demiş.
600 litre 30 dekar için yeterlidir.Sizin makina erken bitiriyorsa makinanın ayarlarını değiştireceksiniz makinayı bilmediğim için bişey söyleyemeyecem ama ayar yoksada 15-20 dekarda bitmesinin zararı olmaz hatta daha iyi olur sadecce su taşıması eziyet olur.

sebazios link=topic=79161.msg988681#msg988681 date=1427888781' Alıntı:
Ham maddeler (resmen tek denetlenen kurum olduğu için) Gübretaş ' tan. Karışım ve oranları kendim ayarlıyorum.
Gübretaşın hangi yaprak gübrelerini kullandınız.

Arslanlar 5070 link=topic=79161.msg988675#msg988675 date=1427887108' Alıntı:
Kolay gelsin bereketli olsun abi :) yanlış anlama abi ama eğer yakın olsaydık danışman secerdik seni uygulamalı olarak :) bizde nerdee? :)

Geleyim Hebun. Ne zaman istersen. 2 gün takılır, bi gazi köşkü yaparız, ofis ' te turlarız, Urfa sofrasında bi vali yeriz, üstüne bi mırra çeker döneriz. Ne zaman istersen. Özlemedim valla.

Ali Cebeci link=topic=79161.msg988684#msg988684 date=1427891374' Alıntı:
Bereketli olsun, buğdayların maşallahı var.

Sağ olasın. Cümlemize.

ŞEVKİ TINMAZ link=topic=79161.msg988836#msg988836 date=1427916059' Alıntı:

Bu işin net bi zamanı yok. Duruma göre uygulama yapılıyor.

Diğer yaprak gübreleri ve bitki beslemeler ise kritik dönemlerde.

Mesela kardeş sayısını arttırmak mı isteniyor. Kardeşlenme başı-ortasında bi uygulama yapılır, Arap saçına döner buğday. Yada sapa kalkımda bir besleme yapılır, hastalıklara, yatmaya karşı dayanıklılık artar.

Bayrak yaprakta bi uygulama yapılır, buğdatın kalitesi, proteini, gluteni artar.

Yani ihtiyaca, eksikliğe göre yapılır.

İlaçlamada kullanılan su için ideal rakam 40 litre/dekardır. Ama çok zaman kaybı olduğu için bu rakama çoğumuz ulaşamıyoruz. Sizin uyguladığınız rakam gayet sağlıklı. Değiştirememeye çalışın.

Ben 600 litreyi 20-23 dekar arası bitiriyorum ve inanın tatmin olmuyorum.

umutmalkoc link=topic=79161.msg988846#msg988846 date=1427918230' Alıntı:
Yılmaz uygulama çok iyi gelmiş buğdaylara maşallahı var

Sağ olasın Umut. Bu yıl geneli iyi gidiyor buğdayların. Nazar deymesin.

İsmail Pelit link=topic=79161.msg988841#msg988841 date=1427917289' Alıntı:
600 litre 30 dekar için yeterlidir.Sizin makina erken bitiriyorsa makinanın ayarlarını değiştireceksiniz makinayı bilmediğim için bişey söyleyemeyecem ama ayar yoksada 15-20 dekarda bitmesinin zararı olmaz hatta daha iyi olur sadecce su taşıması eziyet olur.

Ismail son söylediğin doğru da ilk söylediğin kabul edilebilir alt sınır. Yani 20 lt/da ' ım altında tam randıman almak için hem hava şartlarının hem de pülverizatörün çok iyi olması lazım.

ŞEVKİ TINMAZ link=topic=79161.msg988847#msg988847 date=1427918465' Alıntı:
Gübretaşın hangi yaprak gübrelerini kullandınız.

Kullandıklarımı yazsam günersiniz. Aynı şekilde okuyan da çoğu arkadaş güler.

Yaprak gübrelerini 'hazır gübre' olarak değil de, 'madde' olarak hesapladığınızda çok garip kaynaklar kullanılabiliyor. Mesela fosfor kaynağı bulamadım. En sonunda bi taban gübresi olan 13.24.12 ' nin içindeki fosfor pentaoksit ' i aldım. Tavi yanındakiler de Bonus olarak geldi.

Ama özet olarak bu uygulamada bulunan maddeler:

Üre azotu
Nitrat azotu
Amonyum azotu
Potasyum
Fosfor
Çinko
Kükürt
Magnezyum
Demir

Mısıra özel gübrede magnezyum var mı varsa ne kadar var.?

Yılmaz kolay gelsin kardeşim öncelikle çok faydalı bir başlık olmuş teşekkürler. Yukarıda septoria olarak tanımladığın sorunun aynısı fotoğraftakiler ile benzer şekilde benim buğdayda da zuhur etti. Bildiğim kadarı ile septoria ve diğer mantari etkenler aşağıdan yukarıya doğru bir gelişim seyri izler. Oysa fotolarda oluşan zarar ağırlıklı yaprağın uçlarında. Genellikle ilaçlamanın rüzgar nedeni ile en alt seviyede yapılmasından kaynaklanan bir geçici kimyasal hasarı olabilir mi? ( Not ot ilaçlamasından 3 gün sonra bende de aynı şekilde görüldü . Yine yaklaşık bir hafta sonra buğdaylar doğal görünümüne döndü)

Mehmet Tolga link=topic=79161.msg989199#msg989199 date=1428005730' Alıntı:
Yılmaz kolay gelsin kardeşim öncelikle çok faydalı bir başlık olmuş teşekkürler. Yukarıda septoria olarak tanımladığın sorunun aynısı fotoğraftakiler ile benzer şekilde benim buğdayda da zuhur etti. Bildiğim kadarı ile septoria ve diğer mantari etkenler aşağıdan yukarıya doğru bir gelişim seyri izler. Oysa fotolarda oluşan zarar ağırlıklı yaprağın uçlarında. Genellikle ilaçlamanın rüzgar nedeni ile en alt seviyede yapılmasından kaynaklanan bir geçici kimyasal hasarı olabilir mi? ( Not ot ilaçlamasından 3 gün sonra bende de aynı şekilde görüldü . Yine yaklaşık bir hafta sonra buğdaylar doğal görünümüne döndü)

Ufak bi yanlış anlaşılma olmuş galiba.

Sağlıklı yaprakların uçlarında görülen sorun, septorya değil, potasyum noksanlığı. Septorya sizin de dediğiniz gibi daha alt yapraklarda görülen benek ve leke şeklindeki klorozlar.

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri hemen her dönem değişir. Mesela buğday kardeşlenme sonuna kadar ihtiyaç duyduğu toplam fosforun neredeyse tamamını topraktan alır. Ama azotun en çok tüketildiği dönem sapa kalkımdan başlayarak kın evresine kadar olan dönemdir. (Pik dönemi cinse göre değişebiliyor)

İşte en önemli nokta da bu: 'bitki bu kritik dönemlerde ne kadar verim verebileceğini belirliyor.'

Bitki besin maddelerinin alındığı bu pik dönemlerinde, ihtiyacı olan miktarda madde bulamazsa, çevreye noksanlık belirtilerini bazı fiziksel sinyaller ile göndermeye başlar.

Potasyum yetmeyecekse 'yaprakların uç ve kenarlarında sararma, akabinde kuruma' meydana geliyor.

Fosfor eksikse, önce grimsi bir koyu yeşile bürünüyor, ardından kırmızımsı - morumsu bir renge bürünüyor.

Azot noksan ise toptan sararıyor.

Magnezyum noksan ise yaprak kenarlarında kıvrılma ve damar aralarında sararmaların görülüyor.

Bakır noksan ise yaprak uçları dikensileşiyor

Çinko noksan ise gelişim yavaşlıyor, yapraklarda sarı çizgiler görülüyor, bitki cılızlaşıyor.

Kalsiyum eksik ise kırılgınlaşma başlıyor sap mukavemeti düşüyor, gelişim yavaşlıyor.

...... liste uzun.

(Ot ilaçlamaları da, az yada çok bir stres yaratır)

Ha siz bu belirtileri görmez, yahut görür ama 'soğuğa, yağmura, ota, şuna, buna' yorar ve 'normal der' geçerseniz ne olur?

İstisnası yoktur. Her canlının ilk ve en temel iç güdüsü, 'soyunu devam ettirme' iç güdüsüdür. Yaşama iç güdüsünden bile önce gelir bu. (Tüm anne ve babalar evlatları için canını seve seve verir. Nedeni de budur).

Bu yüzden buğday da aslında soyunu devam ettirmek için uğraşıyor.

İşte bu durumda bitki, eğer ki noksanlık hayatta kalmaya engel seviyede riskli ise, kendi yaşamsal fonksiyonlarını en asgariye indirerek (az yada çok) bir döl verme yolunu seçer. Bunun için de elde olan malzeme ile ne kadar döl verebileceğini hesaplar ve mevcut şartara göre kendini tekrardan programlar.

Siz 'her şey yolunda, bak buğday düzeldi' diye düşünürken,

Buğday 'birim alanda 1.000.000 ' da 20 birim (ppm) çinko ile bir başakta verilebilecek tane miktarını, en başta hesapladığım 45 adetten 33 ' e indirmelekle iyi yapmışım, şu an eksiklik olmasına rağmen durumum gayet iyi' diye düşünür.

Özet: 'o aslında düzelme değil, var olanla yetinmedir'

Yani size her şey yolunda iken veriminizde %26 ' lık bir kayıp çoktan gerçekleşmiştir bile. Sadece daha haberiniz yoktur.

Siz 'bu tohum harikaymış. Ben de bu yıl her şeyi mükemmel yaptım, dekara 685 kg buğday aldım, daha ötesi olamaz herhalde' diye sevinirken,

Almaya ' daki çiftçinin 1085 kg/da verim için canı sıkılabilir. (Çünkü komşusu Hans 1210 kg/da ile kendisine fark atmıştır)

Öte yandan tohumun ıslahçısı olan profesör, mangan ' ın dozunda yaptığı 3 ppm ' lik hata yüzünden Hans ' a kızgındır. Çünkü aynı tohum ile laboratuvarda yaptıkları genetik verimlilik testinde aldıkları rakam 1473 kg/da çıkmıştı. Hep o koca kafalı Hans ' ın yüzünden..

Öyle bir tesadüf ki, sizin kullandığınız tohum ile profesörün ıslah ettiği tohum..

Konu daha çok uzun. Burada bırakayım.

Not 1: Tüm karakterler ve diyaloglar hayalidir. Asla kimsenin şahsına bir itham yoktur. Sadece örnek için kullandım. Umarım yanlış anlaşılma olmaz.

Not 2: septorya, buğdayda en az verim kaybına neden olan fungal hastalıklardan biri. Önümüzde çok daha tehlikeli en az 2 tane daha (külleme ve pas türleri) hastalık var.

Ve bunların bırakın teşhisini, ne olduğunu bilmeyen milyonlarca çiftçi var bu ülkede.

Yani ülke ortalaması olan 297 kg/da verim iyi bile sayılabilir bu açıdan bakınca :D

Not 3: ülke ortalaması 307 kg ' a çıktı geçen yıl. Bu hızla gidersek ve Hans tembellik ederse, 65 yıl sonra 960 kg/da olan Almanya ortalamasını yakalayabiliriz :D

sebazios link=topic=79161.msg977865#msg977865 date=1425408140' Alıntı:
İlaç bulabildiğim en ucuz ilaçları, bulabildiğim en pahalı yayıcı-karıştırıcı ile attım. Resmen fantezi yaptık :D

Ama şartlar süper gelişti, harika bi atım oldu. Sonucu bildiririm.

Şarz bitti, atım esnasında çekim yapamadım. Yaprak gübresinde kısmetse.

Notlarımızı almaya devam edelim.

Daha önce bahsetmiştik. En ucuz ilaç, en pahalı yayıcı-yapıştırıcı gibi bir fantezi deneme yapmıştık. Özellikle dar yapraklılar için kullandığım ilaç, piyasada bulunabilecek en uygun fiyatlı dar yapraklı ot ilacıydı.

Peki sonuç:

En basit tabiri ile 'ne kadar ekmek o kadar köfte'. Yaban yulaflarını öldürmüş ama tilki kuyrukları ve kara çimenlerin bir kısmı duruyor. Ikinci ilaca girmek de istemiyorum. Bu yıl dar yapraklılarla ilgili biraz sıkıntımız olacak gibi.

Her denemenin bir riski var.

Özet, ilaçlar konusunda siz ne kadar güzel bi uygulama yaparsanız yapın, önce eldeki materyal iyi olacak.

Bu sonuçtan sonra fungusit ilaçlamasında rotoyı düzelttik :D

Iyi ilaç, uygun fiyatlı yayıcı-yapıştırıcı kombinesine hızla geçiş yapıldı. Yerlerin tamamına giremedik ama bir kısmına bari atma şansımız oldu.

8862926c42f66525fd914b03e4e6e6c7.jpg

16049cca7d94708bc0672f4f8907799a.jpg

Fungusitin yanında 250gr/da AN ve 250gr/da üre ve çok az da potasyum nitrat eklendi. Dekara 105 ml gibi bir atım oldu.

Lakin son depoda rüzgar çıktı. Bu yüzden başlangıçta oldukça yüksektengiden kanatları, kademe kademe alçaltmak zorunda kaldım. Deponun sonuna doğru iyice yere yapıştı kanatlar. Olumlu olumsuz bir etki olursa yazarım. (Istemeden de olsa atım yüksekliğinin ilaç başarısına olan etkisini test etmiş olduk)

1d78e3c1518f710d89619cfadbe7b4c1.jpg

Son düzenleme:

Dün son nitratı attık. Genel olarak daha iyi yerler de var, daha kötü yerler de. Fotoğrafını çektiğim nokta, ilk mesajda fotoğraflarını paylaştığım nokta:

d98c8e9e8017b296b53508acf821254d.jpg

b3dccb6e5588fa8e16d6d0ae687d08cd.jpg

5a51ada8d8d2f9aac5c000e65369d80f.jpg

755bbe2c562db0e5d0f656594f6cae7f.jpg

Bazı yapraklarda kalsiyum ve potasyum eksikliği alenen görülüyor ama bi önlem alır mıyız almaz miyiz bilmiyorum. Bu saatten sonra önlem alınsa da (yatma mukavemeti dışında) çok etkisi olmaz.

20 gün sonra 2. pas atılıp süne takibine başlanacak.

Biz yapacağımızı yaptık. Bundan sonrası taktir-i ilahi.

Son düzenleme:

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=79161.msg993711#msg993711 date=1429111295' Alıntı:
Maşallah.inşallah hasatıda bereketi bol olur ,Yılmaz bey.
Daha ne olsun ektiğin günden beri dünyanın emeğini verdin.

Sağ ol Mehmet Abi.

Dediğim gibi bizim bölgede taban arazi yok denecek kadar az. Cogunlugu kumsal, zayıf arazi. Su zaten yok. Başka bölgelerde bu hizmeti verenler rekora giderken biz ortalama verimleri yakalayabiliyoruz.

Ama bu mazeret değil. İnsan bahanelerin arkasına saklandığı sürece ilerleyemez.

Zorlamaya devam yani :D

Ali Cebeci link=topic=79161.msg993780#msg993780 date=1429124259' Alıntı:
Maşallah, görüntü süper...

Ali sağ olasın.

Bugün telefonda ilaç atıyorum demiştim ya. Daha önce paylaştığım gübre kovası ile saçarak ekilen tarlaya ilaç atıyordum. Son durumdan bir kaç foto:

5e1caf3857ddf084ce1f961ace39a0ad.jpg

f8bb7364b102331bc3a4e851068ad13b.jpg

1ce3727e4231d007de5a99cd81ffb1f9.jpg

Son düzenleme: