Güncel durumları paylaşalım.
Diğer bakşagillerde olduğu gibi yem bezelyesinin tane içeriği, kalsiyum bakımından çok zengindir. Özellikle geç biçilen (yada taneye bırakılan) bezelyeler, kozayı doldurdururken topraktan yüksek miktarda kalsiyum çeker.
Bezelyeye neden girdik?
Şundan dolayı: Eğer toprağınız kireçli ise, bezelye kireçi bol bol çekerek Ph ' ı düşürür. Ama toprağınız (bizde olduğu gibi) kireç bakımından (hatta her şey bakımından) fakirse, bir sonraki mahsülde kalsiyum eksiklikleri görebilirsiniz.
Ülkemiz topraklar (genel olarak) kireççe zengin olduğundan, kalsiyum eksikliği çok ama çok az görünen bi durum. Aynı zamanda teşhisi de çiddi şekilde zor. Bu konuyu daha sonra ayrıntılı ele alırız.
Bizde de geçen yıl bezelye ekili alanlarda, hafif şekilde 'kalsiyum noksanlığı' görüldü. Araziler kireç bakımında (aslında her şey bakımından) zayıf olduğundan kendini belli etti. Bu gün 'kalsiyum nitrat' siparişini verdim. Aksilik olmazsa yarın uygulayacağım.
Not: uzman olmayan birinin eksikliği farkedebilirsi çok zordur. Buğdaylar gözünüze normal gelebilir.
Aşağıdaki fotoğraf, daha önce ilaç-gübre için üzerinden 7 kez (8 ' de olabilir) geçtiğim iz:
Teker izinin yakın plan görünümü:
Açıkçası bi 10 gün rahat bıraksak, diğer yerlerden ayırt edilemeyecek ama tarlanın tamamını için izleri kurban etmek zorundayız.