Ynt: bugdaya sulu cinko atcak olan varmi?
ORION link=topic=82190.msg988651#msg988651 date=1427878282' Alıntı:
Abi bizim buralarda şuan ilaçlama dönemi ilaç yaparkende bitki besleme usullerinede dikkat etmek istiyorum buğdaya yaprak analizi yaptıracağım
1 Bu yaprak analinizini nerelerde yaparlar
2 Yaprakla birlikte toprak analizi yaptırmak gerekirmi
3 Analiz sonuçlarına göre hangi ilacı ne kadar kullanacağımızı söyleyecekler mi bize labaratuardan
4
azoxystrobin abi ile daha önce embriyo kararması hakkında konuştuk
1. ilaçlama için--Armure 300EC + potasyum nitrat ve 2. ilaçlama için opera max ve ya madison + potasyum nitrat tavsiyelerini aldım bunlar bitki besleme için yeterli midir.(yani sadece bunlar... taban ve üre gübreleri atıldı) bu konu çok cahil olduğum için kusuruma bakmayın
soruları doğru sordum mu onu bile bilmiyorum
sebazios ofas
Edit: Yaprak analizi için tarladan yaprak almanın usulleri nelerdir nasıl alınır ne zaman alınır vs...
1-) Yetkisi olan tüm laboratuvarlarda. (Genelde ticaret borsaları ve üniversitelerin ziraat fakülteleri)
2-) Gerekmez. Daha doğrusu tarlada gelişim gösteren, besin çeken bir bitki olduğu sürece toprak analizi yaptırmak pek doğru olmaz.
3-) Analiz sonucu hangi ilacımdeğil de hangi gübreyi nasıl vereceğinizi söyleyecekler size. Ayrıca gizli açık noksanlıklar ve (aynı arazidenim toprak tahlili de varsa) besin elementlerinin alınabilirliklerini de tespit ederler. Hastalık onusundan sadece gözle görünen aleni patolojik olgular varsa, o da sadece yüzeysel olarak öneride bulunma ile sınırlı kalır. Hastalığın teşhisi bitki beslemenin değil, 'bitki koruma' bölümününün kapsamına girer.
4-) Bu konuda otorite olabilecek bi eğitimim yok, sadece saha tecrübesi olan, araştıran bi çiftçiyim. Konu üzerine uzman olan birinin tavsiyelerini eleştirebilecek yeterliliğim yok. Istemeden de olsa bi kusur işlememeli lazım.
Sadece şahsi fikrim: Önerilen ilaçlar ve gübreler hem doğru hem kaliteli. Yalnız bir iki besin maddesi daha eklenebilir.
5-) Yaprak numunesi, her bitkiden ayrı şekilde alınır. Alma usülleri de bitkiye göre değişir.
Değişmeyen 1-2 tane kural vardır. Tarlanın her bölgesinden hastalıklı, hastalıksız, büyük küçük demenden, ama özellikle 'tarla genelini yansıtan 'normal gelişim göstermiş' örnekler alınır. Temiz numune poşetlerinde konan bu yapraklar, tarladan alınır alınmaz (önerilen maksimum 4 saat içinde) laboratuvara yetiştirilir. Bu imkan yoksa buz torbaları konmuş bir kutu içerisine konulup pörsümesi engellenir.
Bu imkan da yoksa (ki büyük ihtimal yoktur) toplanan numuneler bir poşete konulur ve buzdolabının 'sebzelik kısmına, ağzı açık şekilde' konut. Buz yada buz dolabı seçenekleri kullanılırsa, laboratuvara yetiştirme süresi 24 saate kadar çıkabilir. Daha uzun sürerse sıkıntı olur.
Peki ne kadar numune götürmek lazım?
Laboratuvardaki arkadaşlara 20gr numune yeter. Ama! Bu kuru madde miktarıdır. Şu anki dönemde bupday ve arpadaki kuru madde oranı %10, hatta 5 ' e kadar düşer. O nedenle en az 2 kg numune toplamak, işimizi fazlası ile görür.
Numune nereden alınır?
1-) çıkış sonrası, 5 cm boyda iken bitkinin tamamı
2-) Kardeşlenme sonu, sapa kalkım başına kadar bitkinin tamamı
3-) bayrak yaprak görünmüş ise, bayrak yapraktan sonraki (yani en üstteki yaprağın hemen altındaki 2. ve 3. Yapraklar) toplanır.
Faydalanmak isteyen arkadaslar olur diye ayrı konu olarak da açıyorum bu mesajı, bilgin olsun.