bugdaya sulu cinko atcak olan varmi?

Ynt: bugdaya sulu cinko atcak olan varmi?

Yılmaz bey Konuda bahsedilen hep yapraktan ugulama
Peki bu bahsedilen magnezyum sulfat, cinko sulfat, combi (gubretas) gibi ürünleri bitkinin kokunden versk? ( toprakaltı damla sulama) Nasıl bir yakalsım olur? Benim iki turlu uygulama imkanı var ama kokten verdiigm zaman karsılacagım reaksiyonları bilmiyorum. Kokte yanma zarar gırme olabilir mi yoksa sadcee fulvik ve humik asit topraklatının mantıklımıdır?

unsal link=topic=82190.msg978638#msg978638 date=1425637232' Alıntı:
Yılmaz bey Konuda bahsedilen hep yapraktan ugulama
Peki bu bahsedilen magnezyum sulfat, cinko sulfat, combi (gubretas) gibi ürünleri bitkinin kokunden versk? ( toprakaltı damla sulama) Nasıl bir yakalsım olur? Benim iki turlu uygulama imkanı var ama kokten verdiigm zaman karsılacagım reaksiyonları bilmiyorum. Kokte yanma zarar gırme olabilir mi yoksa sadcee fulvik ve humik asit topraklatının mantıklımıdır?

Süper olur. Hatta doğrusu bu. Zaten yukarıdaki (fülvik asit gibi birkaç madde hariç, hatta o bile biraz) tüm maddeler, bitki tarafından topraktan (kökten) alınmak için üretilmiş maddelerdir. Yapraktan verilmesi zaruri olanlar sadece bitki gelişim düzenleyicileri ve stres önleyiciler.

Lakin aynı maddeyi yaprak yerine topraktan uygulamaların 3 tane kötü yanı var:

1-) Yarayışsız forma dönüşme: Yaprak uygulamasında doğrudan bitkinin vejetatif aksamına veriyoruz maddeyi, yaprak yüzeyindeki gözenekler sayesinde direk alım gerçekleşiyor. Toprağa verildiğinde ise bu maddeler, toprakta bulunan diğer maddelerle karşılaşıyorlar ve bu durum verilen besin miktarında azalma ve kayıplara neden oluyor. Örneğin MAP vereceksiniz, toprak kireççe zengin ise gübrenin içerisindeki fosfor kısa süre sonra kalsiyum fosfat ' a dönüşüp yarayışsız yada az yarayışlı forma geçiyor. Bitki alamıyor. ama yaprakta bu rizk çok düşük.

2-) Yukarıdaki nedenden miktarı (ortalama 3ile 10 kat arasında arttırmak gerekiyor. Örneğin çinko sülfat topraktan 2kg/da dozda uygulanırken yapraktan 200-400 gr/da miktarında veriliyor. Doğrusu ilk seçenek ama ekim öncesi verme şansımız kaçtı ise yaprak daha mantıklı. Ayrıca bu konu çok kapsamlı. Her ikisiin de doğruluk ve yanlışlığı tartışılıyor.

3-) Süre: Yaprak uygulamasında bitkinin alım hızı yüksek olduğundan en hızlı karşılıklar da bu uygulamalardan alınıyor. Özellikle şiddetli stres durumlarını gidermede, topraktan verilene göre kat kat daha hızlı sonuç veriyor yaprak uygulaması.

sebazios link=topic=82190.msg978686#msg978686 date=1425651982' Alıntı:
Süper olur. Hatta doğrusu bu. Zaten yukarıdaki (fülvik asit gibi birkaç madde hariç, hatta o bile biraz) tüm maddeler, bitki tarafından topraktan (kökten) alınmak için üretilmiş maddelerdir. Yapraktan verilmesi zaruri olanlar sadece bitki gelişim düzenleyicileri ve stres önleyiciler.

Lakin aynı maddeyi yaprak yerine topraktan uygulamaların 3 tane kötü yanı var:

1-) Yarayışsız forma dönüşme: Yaprak uygulamasında doğrudan bitkinin vejetatif aksamına veriyoruz maddeyi, yaprak yüzeyindeki gözenekler sayesinde direk alım gerçekleşiyor. Toprağa verildiğinde ise bu maddeler, toprakta bulunan diğer maddelerle karşılaşıyorlar ve bu durum verilen besin miktarında azalma ve kayıplara neden oluyor. Örneğin MAP vereceksiniz, toprak kireççe zengin ise gübrenin içerisindeki fosfor kısa süre sonra kalsiyum fosfat ' a dönüşüp yarayışsız yada az yarayışlı forma geçiyor. Bitki alamıyor. ama yaprakta bu rizk çok düşük.

2-) Yukarıdaki nedenden miktarı (ortalama 3ile 10 kat arasında arttırmak gerekiyor. Örneğin çinko sülfat topraktan 2kg/da dozda uygulanırken yapraktan 200-400 gr/da miktarında veriliyor. Doğrusu ilk seçenek ama ekim öncesi verme şansımız kaçtı ise yaprak daha mantıklı. Ayrıca bu konu çok kapsamlı. Her ikisiin de doğruluk ve yanlışlığı tartışılıyor.

3-) Süre: Yaprak uygulamasında bitkinin alım hızı yüksek olduğundan en hızlı karşılıklar da bu uygulamalardan alınıyor. Özellikle şiddetli stres durumlarını gidermede, topraktan verilene göre kat kat daha hızlı sonuç veriyor yaprak uygulaması.

Ozaman burada etki verim ve kar oranına bakmak lazım. Toprakaltınd 2 kg in maliyeti ile yaptaktan uygulama maliyeti arasında 10 kat fark var. Peki ben verimde bu farkı kapacak oranı yakalarmıyım? Bu yil bir parselde denemesini yapacagım ama sıkıntı ekim dknemi gecti sapa kalkma ve basak doneminde toprakaltından uygulayabilecegim seyler N ve K agırlıklı olacak.

sebazios abi paramız cok değil bilgimiz yok bilgilendiren yok ben sefte bu sene daha cinko uygulamasi yapıcam bizleri boyle bilgilendirin ögretin ögrenmek ayıp degildir

fb9ef854dc7b9f74c85ea0bbcd49d946.jpg

Arkadaslar yeni konu acmak istemedim arpalara yarin 1 combi yarim çinkoyu karistirarak atacağım tavsiye edeceginiz bisey var mı bu arada tarlalara bugün 10kg 33 nitrat attim yarinda bunlari holderle atacagim

fatihcastle link=topic=82190.msg979038#msg979038 date=1425747845' Alıntı:
fb9ef854dc7b9f74c85ea0bbcd49d946.jpg

Arkadaslar yeni konu acmak istemedim arpalara yarin 1 combi yarim çinkoyu karistirarak atacağım tavsiye edeceginiz bisey var mı bu arada tarlalara bugün 10kg 33 nitrat attim yarinda bunlari holderle atacagim
bence Ankara için bitki Besleme henüz erken çünkü önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkları düşüyor ben bitki Besleme için yani yaprak gübreleme için nisan başını bekleyeceğim seçimin güzel birde humik-fulvik at fulvik ağırlıklı olsun yapraktan alım için bir de fosfor gir bence

mert_123 link=topic=82190.msg979052#msg979052 date=1425751019' Alıntı:
sivi çinko atsan daha iyi olmazmi
Forumda herzaman toz atmanin faydalarindan bahsediyorlar onun icin toza karar verdim hem daha ekonomik
teco link=topic=82190.msg979114#msg979114 date=1425761599' Alıntı:
fatih kökbogazıda karıştırıp atsan cinkoyla olmaz mı?
Kök boğaz bizim burda yok heralde hiç duymadım belirtileri ne
ErmanHoca link=topic=82190.msg979121#msg979121 date=1425762771' Alıntı:
bence Ankara için bitki Besleme henüz erken çünkü önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkları düşüyor ben bitki Besleme için yani yaprak gübreleme için nisan başını bekleyeceğim seçimin güzel birde humik-fulvik at fulvik ağırlıklı olsun yapraktan alım için bir de fosfor gir bence
İşin dogrusu nitrat çalışmaya 15 günde başlıyormuş bu sürede yapraktan bi ön gübreleme yapayım dedim ziraatçiler de dogru düşünmüşsün dediler şimdi çinko vermek daha iyi dediler yoksa bende nisanda ilaçla beraber verecektim

Arkadaşlar ocak 18 ve Şubat 15 te 10 är kg üre kullandım 12 Mart ta bende yaklaşık 70 dönüm lancolet axial Kökboğaz ve çinko attım dönüm 100 cc gelcek şekilde. Hava açtığı gibi kalan yarısına da atacağım inşallah.nitrat 15 kg % 33 kullanmayı düşünüyorum, teco sen nasıl nitrat kullanıcan

iskender arkadasım ben 33 nitrat ile 26lık nitratı karıstırıp atıyorum ama daha cok erken gibi 20kg atıcam.ama kokbogaz 100cc cinkoda 125cc geldi dekara ot ilacı daha kullanmadım 170dekar ilacladım 90 dekar camurdu bıraktım daha sonra kısmetse

uygulamamız aynı gibi iskender ama üreyi ben tek sefer uyguladım 20kg ot ilacını hava actıgında artık umarım ALLAH bol bereket versin herkeze