Ynt: bugdaya sulu cinko atcak olan varmi?
unsal link=topic=82190.msg978638#msg978638 date=1425637232' Alıntı:
Yılmaz bey Konuda bahsedilen hep yapraktan ugulama
Peki bu bahsedilen magnezyum sulfat, cinko sulfat, combi (gubretas) gibi ürünleri bitkinin kokunden versk? ( toprakaltı damla sulama) Nasıl bir yakalsım olur? Benim iki turlu uygulama imkanı var ama kokten verdiigm zaman karsılacagım reaksiyonları bilmiyorum. Kokte yanma zarar gırme olabilir mi yoksa sadcee fulvik ve humik asit topraklatının mantıklımıdır?
Süper olur. Hatta doğrusu bu. Zaten yukarıdaki (fülvik asit gibi birkaç madde hariç, hatta o bile biraz) tüm maddeler, bitki tarafından topraktan (kökten) alınmak için üretilmiş maddelerdir. Yapraktan verilmesi zaruri olanlar sadece bitki gelişim düzenleyicileri ve stres önleyiciler.
Lakin aynı maddeyi yaprak yerine topraktan uygulamaların 3 tane kötü yanı var:
1-) Yarayışsız forma dönüşme: Yaprak uygulamasında doğrudan bitkinin vejetatif aksamına veriyoruz maddeyi, yaprak yüzeyindeki gözenekler sayesinde direk alım gerçekleşiyor. Toprağa verildiğinde ise bu maddeler, toprakta bulunan diğer maddelerle karşılaşıyorlar ve bu durum verilen besin miktarında azalma ve kayıplara neden oluyor. Örneğin MAP vereceksiniz, toprak kireççe zengin ise gübrenin içerisindeki fosfor kısa süre sonra kalsiyum fosfat ' a dönüşüp yarayışsız yada az yarayışlı forma geçiyor. Bitki alamıyor. ama yaprakta bu rizk çok düşük.
2-) Yukarıdaki nedenden miktarı (ortalama 3ile 10 kat arasında arttırmak gerekiyor. Örneğin çinko sülfat topraktan 2kg/da dozda uygulanırken yapraktan 200-400 gr/da miktarında veriliyor. Doğrusu ilk seçenek ama ekim öncesi verme şansımız kaçtı ise yaprak daha mantıklı. Ayrıca bu konu çok kapsamlı. Her ikisiin de doğruluk ve yanlışlığı tartışılıyor.
3-) Süre: Yaprak uygulamasında bitkinin alım hızı yüksek olduğundan en hızlı karşılıklar da bu uygulamalardan alınıyor. Özellikle şiddetli stres durumlarını gidermede, topraktan verilene göre kat kat daha hızlı sonuç veriyor yaprak uygulaması.