biçerciler kızmasın ama öyle

Bu sene ilginç bir yıl oldu.
Arpalar yatar biliyorduk buğdaylar yattı.Yağışlar dengesizdi rüzgar hep oldu.
Günler geçti biçim zamanı geldi ama yağmurlar ara da yağıyor bir türlü biçim başlamıyordu.
Birgün yine yağmur yağacak öğleden sonra;Benim arpa erkenci ve 50 da.Bicelim dedi biçerdi ama ben yağmur dan korktum.Bictirmedim,kızdılar, kendilerinin yerlerine gittiler denemeye biraz döndükten sonra müthiş yağmurla ıslandılar biçer zor çıkarılmış.3 gün sonra ,
Biçerci biçmek istiyor ama kimse yaş diye biçtirmedi,herkes beni biçtirsin bakalim diye bekliyordu,hatta büyük tonajli romorklarini verdiler,biçilsin diye
ben nemi ölçtürmüşdüm ;12,6 geldi nem ,biçtirdik. Verim 550 kg geldi.
Sonra biçerim biri manisaya gitti işe ;
köy kaldı tek biçere o da ariza vs.ile günler geçti, bu sefer diğer arpaların biçimi epey gecikti başaklar yerlere kırılıp dökülmüş 390 kg geldiği oldu.

Buğdayı köyde en son biçtiler,diğer biçerse geri gelmişti;buğday yattığı için 30 dekar kadar Allahtan verimleri iyi 606 kg geldi.Bugday geç biçildi ama yangın tehlikesi atlattık,muhtar gece ihbarı almış tarlama gitmiş itfaiyeyi çağırmış, sınır yol ile çevrili,yola dökülen hayvan gübreleri tutuşmuş.
Ertesi gün hemen balya yaptırıp samani da kurtardık.
Daha anlatılacaklar var ,

Sanırım sizlerin de böyle anılarımız olmuştur oluyordur olacaktir, bu sene.
Bundan sonra mısırların hikayeleri var sıra da

Bir gündü , Savaştepe rampasında tırdan biçer düştü, 50 metre ileride 300 metrelik uçurum var , sittin sene düşse çıkaracak makine bulunmaz, bir daha mı tıra biçer koymadık, hep yürüterek gittik.
Demir demire sürtünce sürtünme katsayısı düşük oluyor.Gırgırla her tarafından çok sıkı sarmak gerekiyor.

Bir gündü , Savaştepe rampasında tırdan biçer düştü, 50 metre ileride 300 metrelik uçurum var , sittin sene düşse çıkaracak makine bulunmaz, bir daha mı tıra biçer koymadık, hep yürüterek gittik.
Demir demire sürtünce sürtünme katsayısı düşük oluyor.Gırgırla her tarafından çok sıkı sarmak gerekiyor.
Biliyorum orayı virajlı sanirim

Burda biçer kullanan abilerde yorum yapmış tarlasını biçtirenlerde var bizim ekim yaptığımız tarlalara 7 8 senedir aynı biçerci geliyo tarla sahibi tarlanın hangi köşesinde dikiliyosa orayı 10 12 cm yüksekten biçiyo uzak kenarları 30 35 cm kadar yüksekten biçmiş bu yıl farkettim şimdi ben soruyorum abilerim bu adamın aldığı para ne kadar helal parasını herkes tarladan çıkınca yada 3 4 gün sonra veriyo biçerci hemşehrimiz değil başka ilden geliyo

Ben 6 yıldır balya bağlıyorum adama bikaç gün sonraya söz veriyorum günü geldiğinde gidiyosun başkasına bağlatmış. Bazen makina arızalanır işler geri sarkar adam arar sen araya başka müsteri sokuyosun der. Aradan bazı insanlar çıkar illa benim yeri bağla sonra git diyenler var. Kıramadığım sevdiğim bi abimi araya soktum tarlaya girdik ilk tarla bitti lastik patladı. Lastiği söküp yaptırmaya gittim geri geldim tarlada başka makina çalışıyo. İşi yaparsın senesi gelir hala parayı ödemezler. 6 yıl oldu makineyi alalı lanet ettim. Seneye kendi yerlerimi bide bikaç sevdiğim eş dostun yerini bağlayıp çekicem garaja. İşin trajik yanı müşteriler makinecilerden makineciler mğşterilerden ağlanıp duruyo [emoji4]

Ben 6 yıldır balya bağlıyorum adama bikaç gün sonraya söz veriyorum günü geldiğinde gidiyosun başkasına bağlatmış. Bazen makina arızalanır işler geri sarkar adam arar sen araya başka müsteri sokuyosun der. Aradan bazı insanlar çıkar illa benim yeri bağla sonra git diyenler var. Kıramadığım sevdiğim bi abimi araya soktum tarlaya girdik ilk tarla bitti lastik patladı. Lastiği söküp yaptırmaya gittim geri geldim tarlada başka makina çalışıyo. İşi yaparsın senesi gelir hala parayı ödemezler. 6 yıl oldu makineyi alalı lanet ettim. Seneye kendi yerlerimi bide bikaç sevdiğim eş dostun yerini bağlayıp çekicem garaja. İşin trajik yanı müşteriler makinecilerden makineciler mğşterilerden ağlanıp duruyo [emoji4]
Benim ilk senem bıktım artık en yakın arkadaşlarim dahi yan çizdi 102 tane muşteriye iş yaptım seneye keyfe keder kimseye soz vermicem yatsin makina

3 gün önce yaşadıgım bi olayı anlatayım
Köyden birine iş yaptım 750 tane balya bağladım para cikışı sıkıntılı yerine balya alıp sattım parayı öyle tahsil ettim sonra yolu olmayan yere yonca ekmiş diyor burayi bağla dedim yol sıkıntı makina gecmez bana yolu yapcan baglıcan tarlayı şimdi gelmiş iyi yerleri bağlarken iyi de orayı neden bağlamıyon falan filan yolu yap bağlıyam diyorum sen yaptırcan diyor bende dedim bıraktım artık bağlamicam piyqsaya diyorum sonra bana diyor makina alıp bedava iş yapcam rekabet yapcam seninle diye laf ediyor böyle geri zekali insanlarla ugraşmaktan bıktim

Köyden birine iş yaptım 750 tane balya bağladım para cikışı sıkıntılı yerine balya alıp sattım parayı öyle tahsil ettim sonra yolu olmayan yere yonca ekmiş diyor burayi bağla dedim yol sıkıntı makina gecmez bana yolu yapcan baglıcan tarlayı şimdi gelmiş iyi yerleri bağlarken iyi de orayı neden bağlamıyon falan filan yolu yap bağlıyam diyorum sen yaptırcan diyor bende dedim bıraktım artık bağlamicam piyqsaya diyorum sonra bana diyor makina alıp bedava iş yapcam rekabet yapcam seninle diye laf ediyor böyle geri zekali insanlarla ugraşmaktan bıktim
Ben bu yıl akşam üstü bi tarlaya girdim öyle dik bayırkı 80 beygir traktör çıkamıyo. Tarlada inadına bi ekin yapmış namlular nerdeyse bi metre. Akşam vakti çiğ yağdı sap kuvvetli yavaş gidiyosun motor çıkmıyo biraz hızlı vuruyosun makina sigorta kesiyo. Öyle nalet bi tarlaki düzgün bi yerden çıkayımda tek taraflı bağlıyım desen yukarı çıkacak yer yok. En son dediki benim motoru öne bağlayalım ben seni çekeyim yukarı öyle çıkalım. İniştede arkadan benim motorla makinayı tutacakmış. Allah muhafaza motor bi yan dönse yuvarlana yuvarlana aşşa incek. Bide demezmi bem sana para veriyom benim yerimi bağlıcan diye. Ölürmüsün öldürürmüsün işte. Başka bi adam traktörün önüne yattı benim yerleri bağlamazsan kalkmam diyo.

Gecmis olsun Cemal bey , cok haklısınız insanlar bir değil, esnaflık zor zanaat , para kazanmak zor

Müşteri her zaman haklıdır, kaidesi bura da geçerli mi?
Erken Biçimlerden sonra ,hızla saman balyası yapılmalı, ve anında balyalar alınıp, tarla 2.ürün için tohum yatağı hazırlığı yapılıp. Ekilmeli ardından yağmurlama vb.şekilde sulama yapılmalı. Müşteri bunları hemen yapmak istiyor.

Biçer, balya,ekim işlerini yapan hizmet sunanlar da her birine aynı anda cevap veremez.
Bu yüzden sizlanmalar ,tartışmalar olabilir.
Bu durumda kendimizi karşı tarafın yerine koymalıyız.
Empati yapılmalı, bunu başaranlar sakin şekilde kalabilir.Ikna olabilir.Bir plan dahili de çalışılmalı yada sıraya konulmali.

5-6 yil önce sürekli caliştiğım bir abim vardi, ben köyü bitiremiyorum fuat gelemiyebilirim makine bak dedi, tamam abi dedim, rusya kapaninca makine çok zaten birini ayarladim, 400 dekar celtik yeri ayarladim , yarim yarim tarlalari bicersin bende o arada mali kuruturum bir iki gun önce haber ederim saga sola atlamazsin seni işsiz birakmam dedim tamam mi tamam geldi yarisini bicti, gonderdim diger anlasmali tarlaya ariyirum az kaldi, aksama sabaha bi gittimki pesine anlaşmadiğımiz tarlalari biciyor, actim agzimi yumdum gozümü , ben sana iş verecem sen beni bekletecen yok oyle bi dünya, kalan yarisina başka makine getirdim 100 ölçek azbi alacaği kalmıştı, telefon actim , hakkin romorkta yolda bir saate gelirsen alirsin gelmesen damperi kaldiririm yoldan toplarsin sakin avluya girme dedim, o bicerci benim cevreme giremez, ben 6 ay onceden iş sözü vermisim bikaç kiside ekstra baglamişim bicerci beni bekletecek, çeltik bugdaya benzemez , zamani geçtimi randiman düşer, simdiki bicerci gununde geliyor, 10 günlük iş veriyorum hangi tarladan hangi tarlaya girecek söyluyorum , işimizi gorüyoruz , bicercinin dürustü çok nadir bizde para usulü yok, %5 ten celtigini alır gider.

Bicerci buldum , bizim cevrelerde calışıyordu, oda benim bacanağın biceri sattiğını duyunca , ben geleyim fuata demiş, ne zaman istersen gelirim diyor , ağır başlı bi abimiz Allah utandirmasin.
Hadi bakalım hayırlısı , umarim kendiniz gibi , kendinizin isini yapacak biri denk gelir .
Alem ile uğraşmak zor , eski bicerciyle maceralı olmuş, iyi kavga etmeden ayrılmışsiniz, böylesi insanin başını belaya sokar

Babam anlatır eskilerden,her şeyi geçtim de yağmur ciserken Ekin biçmek nedir onu anlamadım. yarısı yere yarısı depoya. Her sozon kulaklarını cınlatir bicercinin