biçerciler kızmasın ama öyle

Bende anlatiyim yil 2017 balya makinasini yeni aldim acemiyim daha kendi yerlerimi yaptim biraz milletinkini bagladim sonra ertesi sene oldu otlari baskasina baglattilar samana beni aradilar biliyorum sap yok koyden toplasan 2000 balya cikacak ben gitmeyim desemde babam gönderdi 2019 geldi yine aynisi oldu saplar kuvvetliydi yaptim bu sene kimse otlari bize baglatmadilar şimdi samanlara rica ediyolar 3.5 tl dedim cok diyo ota baglattigina 3 tl dedi bende bole dedim

Çok güzel konu olmuş ... bu duruma benzer ni durum benim de başıma geldi.köyde 5-6 tane biçerdöver var kime denk gelirse yerleri o biçiyordu herkesin gönlü olsun diye ama 2 tanesi sanki yolda gidiyor gibi ayçiçeği biçiyor , bi sene biçildikten sonra anladıkki mahsüllerin yarısı yerde ... sonra da tek kişiye döndük artık her yeri o adam biçiyor Makinesi güzel valla kızan buz sürsün işini düzgün yapana her zaman ekmek var ben 120 düönüm Mısır ekiyorum onlar benim peşimde koşsun ama çok şükür artık gerek kalmadı.

500 kg verimde 20 TL ye biçilen zamanda , 200 kg verimde 12 TL ile biçilen tarlada hangi hızda gidilir?
Tarlanın durumu ekinlerin boyu (yatmış yada hasada geç kalınmış) bir sürü etken var. Ama makineyi her zaman tam kapasite kullanmak hem
ürünü temiz ve hem de kaybı azaltır. Yoksa rüzgarlık taneyi üfler gider. Tablanın içi her zaman tam dolu olacak işte o kendini belli eder eğer dolap devri ile tekerlek devri aynı ise tam tablo gittin mi hiç zarar vermezsin

İşi bilen, üçkağıdı olmayan buldun mu yapışacaksın. Sen de iyi müşteriysen o da sana yapışır zaten. Babamın 30 yıllık biçercisi vardı Bülent abi. Biçerci-Müşteri ilişkisinden çok dostluk olmuştu onlarınki. Biçere binen amcaoğlu yüzünden babam değiştirdi sonradan, hala görüşürler ama. O şoförü Bülent abi de sevmez pek ama kovamıyor da aileden olunca. İki yıl denk gelene biçtirdikten sonra 10 yıldır aynı kişideyiz.

Cok güzel bir konu olmuş.
Bizde yıllarca tek makinaya bictirdik , genelde racon böyleydi herkes tek kişiye bictirirdi , köyümüzde yeterince makina vardı . Fakat yıllar geçip köyden çıkıp isten çalışmaya başlayınca zaman problemi oluyor, uzun süre köyde kalamıyorum, babam yaşlandı harman zamanı biz olmadan olmuyor. Bu sebeple eşimiz dostumuz birkac makinaya hem balyada hemde biçimde is veriyoruz , is çabuk oluyor, ücretlerinide hızlıca ödüyoruz.

Hocam yazınızı çok dikkatlice okudum ve bu yazınızda sanki kendimi gordum [emoji17][emoji17][emoji17]
42 yaşındayım inanki hep bi şekilde biçim zamanı otelendik hem geçe hem geceye birakildik ama mecbur kalıyoruz.ben kendi adıma ikinci bir iste çalıştığım ıçin boyun bukmek zorunda kaliyorum caresizlik iste .
Nasipse ileride hedeflerimden biri de bir biçerdöver almak inanın hasat zamanı bicercilere boyun bukmekten yoruldum.
Çok ama çok üzülüyorum.Türlu turlu bahaneler üretiyorlar.aslinda çoğuda 60 yaşın üzerinde ama durum böyle kısmet belki bizde bir gün keserin sapını dönduruveririz. Hesabı o şekilde döner kimbilir.
Kısmet! [emoji120][emoji120][emoji120]

Seninde olur insallah bir gun iskender

Samanla işiniz yoksa patozlu bicerden uzak durun. Samanı başkası alıyor 10 kişinin karnını sen doyuruyor sun.
Biçer arizalanincada yemek istiyorlar.
Esas bunlara Çerkezler gibi hiç yemek vermeyeceksin, Çerkezler bizim kadınlarımız bunlara mi hizmet edecek der.

Samanla işiniz yoksa patozlu bicerden uzak durun. Samanı başkası alıyor 10 kişinin karnını sen doyuruyor sun.
Esas bunlara Çerkezler gibi hiç yemek vermeyeceksin, Çerkezler bizim kadınlarımız bunlara mi hizmet edecek der.

Merhaba, bu nasıl bir tespit? Walla Çok ilginç! Çerkes’ler kimi aç bırakmış? Ayrıca Çerkesler’in kendilerine bile hizmet edecek kadını kaldımı ki? O da Çerkes’lerin en büyük sorunu. Doğrusu ne desem bilemedim...

Son düzenleme:
Bir lokma yemeğin lafını yaparsınız her tarlada bir iki dönüm çalınır sezon biter para toplamaya çıkarsın yok maaş yatmadı yok yarısını şimdi vereyim yarısını gelecek ay vs. Vs tarlada kafa büyüklüğünde taş olur temizlemzsiniz, merdane çekmezsiniz sonra tek suçu biçercide bulursunuz.
Bu nasıl bir ayrım biz senelerce çerkez köyünde çalıştık Allah razı olsun yemeğimize çayımıza çok güzel baktılar. Biçer arızalanıncada yemek istiyolar demişsin birde biçer arızalanınca acıkmıyor mu bu insanlar .
Yenen yere Allah her zaman verir.

Volehi diğerlerini bilmem ama Uzunyayla'ya gelen biçerciler midemiz yemek görsün diye geliyorlar. Misal şu an biçerdeyiz, 3 gündür kuzu etli yemek geliyor, zaten her öğün üç çeşit. Adamları açlıktan öldürecek halimiz yok ya.

Bicerciler kizmasin ama yuzde %80i is ahlakina sahip olmayan kisiler hem parasiyla is yaptiriyorsun ustune 1 de yemek bekler sigara bekler emegini yere dokuyor mu diye baksan ayiplar

konu güzel olmuş gerçekten.bende biçercilere kızıp makina alanlardanım.11yıldır kendi yerlerimi biçiyorum.bu 11yıl gibi kısa sürede edindiğim çok tecrübe var.yeri biçersin aylar sonra ödeme yapmaya çalışanmı dersin 600-700kilo verimli buğdayını biçtirip 150kiloluk ayçikte başkasına biçtirenmi dersin ufak parçalarını sana biçtirip büyükleri başkasınamı dersin bayırları sana düzleri başkasınamı dersin.normalde biçimde sırası olmayıpta tmo randevum var deyipte arayı girip ürününü tüccara satanmı dersin sabah çiğ var öğlen çok sıcak saman olur balya çıkmaz gece biryerden kapak açılır deyipte makinayı sabah 9-12çalıştırmak isteyenmi dersin yeri 40 dönüm hayır 38dönüm burası diye söyleyipte parsel sorgudan baktığımızda 41 dönüm olanmı dersin vb örnekleri yaşayan biri olarak sonuçta birkaçmüşteriyle birlikte sadece kendime biçiyorum.uzun lafın kısası çıkardığım sonuç kişi sözünde durup dürüst olmalı ve yapabileceği kadar iş yapmalı saygılar.

konu güzel olmuş gerçekten.bende biçercilere kızıp makina alanlardanım.11yıldır kendi yerlerimi biçiyorum.bu 11yıl gibi kısa sürede edindiğim çok tecrübe var.yeri biçersin aylar sonra ödeme yapmaya çalışanmı dersin 600-700kilo verimli buğdayını biçtirip 150kiloluk ayçikte başkasına biçtirenmi dersin ufak parçalarını sana biçtirip büyükleri başkasınamı dersin bayırları sana düzleri başkasınamı dersin.normalde biçimde sırası olmayıpta tmo randevum var deyipte arayı girip ürününü tüccara satanmı dersin sabah çiğ var öğlen çok sıcak saman olur balya çıkmaz gece biryerden kapak açılır deyipte makinayı sabah 9-12çalıştırmak isteyenmi dersin yeri 40 dönüm hayır 38dönüm burası diye söyleyipte parsel sorgudan baktığımızda 41 dönüm olanmı dersin vb örnekleri yaşayan biri olarak sonuçta birkaçmüşteriyle birlikte sadece kendime biçiyorum.uzun lafın kısası çıkardığım sonuç kişi sözünde durup dürüst olmalı ve yapabileceği kadar iş yapmalı saygılar.
Malesef bu tarz insan çok dostum bizim burda adam gps i açıyor bir tur atıyor senin bu kadar yerin var diyor daha iş bitmeden faturasını kesip parasını alıyor bu günkü Euro kuru ile 53 lira ya bictirdim buğday i oda yalvarıp ta geldi 550 dönüm tek parça yer