Balya Makinaları Bağlama Grubu ve Olası Düğüm Hataları

Ynt: Balya Makinaları Bağlama Grubu ve Olası Düğüm Hataları

sariali link=topic=61842.msg751786#msg751786 date=1370898957' Alıntı:
slm arkadaşalr bende paksan s8002 balya mak. var üstde yabaların orda bulunan sarhoş bilyelerden birini balya yaparken kırdı degiştirdik neyse yaba ayarı derken balya yapacaz ama birtürlü olmadı servis geldi ayarladı ve gitti 1 gün sonra balya yapmaya başladın (ot balayası) 5-10 balaya yapmadan yine balya yapmamaya başladı arıza olarak balyayı baglamayıp bütün çıkarması neyse yine servis geldi ayarladı 45-50 balya oluncaya kadar bekledi ve gitti ve 20-25 balyadan sonra yine sigorta kesmeye başladı baglama başladıgında tam yarıda sigorta kesiyor ve arkada bulunan kilit takılı kalıp sigortayı kestiriyor servisi aradım onlarda bana kilit yayına bakmamı yoksa orada birşeyin oradan ignelerin biryerlere sürtüp sürtmedigini söylediler hiçbir şey göremedim dedikleri arızalardan başka neden edbilir acaba aranızdan başından geçmiş olan varsa veya bilen yardımcı olursa sevinirim

buna benzer benimde geçen yıl fiğ bağlarken başıma gelmişti arkadaki sigortayı kesip balyayı bağlamadan bütün olarak çıkartıyor,
garantili olduğu için servisi aradım bende arkadaki otomatik hareket kampanasını değiştirdiler sorun düzeldi...

arkadaşlar benim bir sorum var.
Sorum ve sorunum şu: balya makinamın arka tarafında durduğumda; balya makinasının sol tarafında daha çok otun bulunuyor olması nedeniyle balya yamuk çıkıyor. ( otun çok olduğu kısım dış kısımdaki taraf, yada teker üstündeki taraf)
Yaba dahil tüm ayarların denenmesine rağmen ( servis tarafından ) hala aynı sorun devam ediyor.
Bu konuda fikri olabilecek, tafsiyesi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

TROVA link=topic=61842.msg751942#msg751942 date=1370976923' Alıntı:
Sorum ve sorunum şu: balya makinamın arka tarafında durduğumda; balya makinasının sol tarafında daha çok otun bulunuyor olması nedeniyle balya yamuk çıkıyor. ( otun çok olduğu kısım dış kısımdaki taraf, yada teker üstündeki taraf)
Yaba dahil tüm ayarların denenmesine rağmen ( servis tarafından ) hala aynı sorun devam ediyor.
Bu konuda fikri olabilecek, tafsiyesi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

bahsettıgınız dibe yığma sonucu balyanın yamuk cıkmasının ayarı Yabalar uzerınden yapılır Yabaları kesiştirdiğinizde yabaların alt hazneye olan yüksekliğini fln kontrol edin 32cm olması lazım yanlış hatırlamıyorsam... Yığma problemı genelde yaba odaklıdır çünkü hazneye gelen mahsülü pıston önüne sevkeden parcadır...Yabalar üzerine odaklanın çözümü orda bu sorunun....

alim1903 link=topic=61842.msg750814#msg750814 date=1370542205' Alıntı:
hocam nh5040 balya makinasının arkadan bakınca sol tarafdaki ipi bağlıyor ancak ipi koparıyor.koparıyordan kastım normal bağlıyo ancak ip düğümün az alt tarafından ipi zedeleniyor ve sonra kopuyor bu dediklerimi 6-7 balyada bi yapıyo nasıl tedavi uygulayım

ortaberketli link=topic=61842.msg751826#msg751826 date=1370938385' Alıntı:
Gurkan bey balyayi agir yaptığım zaman sag ip dugumun dibinde zedeliyor ve kopuyor nedeni nedir.

Bu iki sorun benim de başıma geldi ama çözdüm. Sorun aslında sanıldığı gibi ipin düğümden kopması değil, düğümün tek tarafının çözülmesi. Bir tarafta düğüm kalır, diğer taraf köpük gibi görünür. Çözüm burada ilk sorunda bahsedilen mekik yayının sıkılması ile düzelir. 1 tur yetelidir.

Hepimizin kullandığı standart prizmatik (dikdörtgen) balya makinelerinde 2 adet yaba bulunmaktadır. Bunlardan pikap (tepsi) tarafımdakine götürücu yaba, piston tarafımdakine de yedirici yaba denir. Zaten yaptıkları işi isimlerinden de anlayabilirsiniz.

Götürücu yaba, pikap ünitesinin yerden topladığı otu / samanı yedirici yabaya iletmek gibi tek ve basit bir görevi olduğundan herhangi ayar seçeneği yoktur.

Yedirici yaba ise önüne gelen otu / samanı pistonun önüne düzgün bir biçimde dağıtma, daha doğrusu YEDİRME ile görevidir.

Şimdi gelelim dizideki soruna. Sizin makinada bulunan yedirici yaba, olması gerektiğinden fazla salık olduğu için otu yada samanı sürekli olarak pistonun dış (tekerlek) tarafına gönderiyor. Bu şekide bir tarafa fazla yüklenmiş ot yada saman piston tarafından itildiğinde balyanın bir tarafındaki basınç, diğer tarafından az oluyor, böylece yamuk balya yada muz balya dediğimiz balyaların çıkmasına neden oluyor.

Çüzüme gelince oldukça basit. Yedirici yabanın üzerimde bulunan ayar somunlarını gevşetin. Yaba pimini çıkartın ve yaba kolunu sıkın. Bu kadar

Yaba ayarları servisçe yapılmış. sol tarafa fazla doldurduğuna göre yabanın ortasındaki yatıklığı ayarladığımız m6 civatadan yabayı sağa doğru yatırmamız lazım. yaba kolundaki somunlardan da hassas ayarları yapıyoruz. sanırım kısa boylu bitkiler bağlıyorsunuz. bundan başka hazne içinde soldaki sap tutuculara dikkat edin. somunları gevşeyip düşmüş olabilirler. bundan başka haznenin içinde iğnelerin yukarı çıktığı yerde balık sırtı sap tutucular. ayrıca bunların tam üstünde düz olan sap tutucular var bağlama grubunun altında bunlara da dikkat edin. bir de tam iğnelerin önünde 2 adet yaylı sap tutucu parmaklar var, yukarıda da bağlama grubunun arkasında 2 adet sap tutucu yaylı parmaklar bunlara dikkat edin. büyük ihtimal kopan düşen vardır. yine mi sorun çözülmedi. o zaman balya ağırlığını sıkılığını ayarladığınız kelebeklerden sapı fazla olan tarafı çok daha fazla sıkın, diğer tarafı gevşetin. taa ki düzelinceye kadar. sorun düzelecektir.

Gürkan arkadasım sana bir sorum var. Çözüm icin daha birsey yapmadım ama herhangi bir şey yapacaksan doğru olanı yapmak istiyorum. Bizim makinada balya boyunu ayarlamama rağmen ayarladigim uzunluktan artı eksi 10 cm ' lik bir sapma olabiliyor. Bu da balyaların farklı boylarda, yani irili ufaklı çıkmasına neden oluyor

Ornegin balya boyunu 115 cm olarak ayaladigimda 105 cm uzunlukta da balya çıkıyor, 125 cm uzunlukta da balya çıkabiliyor. Bu farklılık otun cinsine, yoğunluğuna ve makinanın keyfine göre değişiyor.

Aslında balyaların durumu, sıkılığı, kenarlarının keskinliği ve bicimi cok güzel. Ama hamallar yükleme esnasında balyaların uzunluğu cok dengesiz dediğinde canım sıkılıyor. Ayrıca yükleme ve dizmese de sıkıntı cikartabiliyor.

Bu sorunun çözümü icin birçok şey söyleyen oldu. Balya uzunluk ayar dişlisini değiştir, uzunluk Dişlisini söküp ters tak, balya bağlama tahrik dişlisini değiştir, uzunluk ayar kolununun yayini değiştir vb...... Liste uzatıp
gidiyor. En basit çözümü nedir?

sebazios link=topic=61842.msg752392#msg752392 date=1371121322' Alıntı:
Gürkan arkadasım sana bir sorum var. Çözüm icin daha birsey yapmadım ama herhangi bir şey yapacaksan doğru olanı yapmak istiyorum. Bizim makinada balya boyunu ayarlamama rağmen ayarladigim uzunluktan artı eksi 10 cm ' lik bir sapma olabiliyor. Bu da balyaların farklı boylarda, yani irili ufaklı çıkmasına neden oluyor

Ornegin balya boyunu 115 cm olarak ayaladigimda 105 cm uzunlukta da balya çıkıyor, 125 cm uzunlukta da balya çıkabiliyor. Bu farklılık otun cinsine, yoğunluğuna ve makinanın keyfine göre değişiyor.

Aslında balyaların durumu, sıkılığı, kenarlarının keskinliği ve bicimi cok güzel. Ama hamallar yükleme esnasında balyaların uzunluğu cok dengesiz dediğinde canım sıkılıyor. Ayrıca yükleme ve dizmese de sıkıntı cikartabiliyor.

Bu sorunun çözümü icin birçok şey söyleyen oldu. Balya uzunluk ayar dişlisini değiştir, uzunluk Dişlisini söküp ters tak, balya bağlama tahrik dişlisini değiştir, uzunluk ayar kolununun yayini değiştir vb...... Liste uzatıp
gidiyor. En basit çözümü nedir?
otomatik kampanayı değiştirin. piyasadaki 10 taneden 2-3 tanesi orjinali yakalıyor.

ortaberketli link=topic=61842.msg751826#msg751826 date=1370938385' Alıntı:
Gurkan bey balyayi agir yaptığım zaman sag ip dugumun dibinde zedeliyor ve kopuyor nedeni nedir.

Çözümü kendiniz söylüyorsunuz. balyalar çok ağır. biraz hafifletince sorun kendiliğinden düzelecektir. bir de bıçak kolunun ucundan dibine doğru lastik hortum geçirin. (ocak gaz hortumundan) ipin kaymasını kolaylaştırıcak.

sebazios link=topic=61842.msg752484#msg752484 date=1371145176' Alıntı:
Kendim değiştirebilir miyim acaba?

ürmaksan kulakları sıkmalı yeni tip otomatik kampana al.
yaba krankının altında 36 lık 2 tane somunu lokma anahtarla sök.
mili geri çakıp çıkar. arka taraftaki dişliler de çıkıcak.
kampananın yanındaki dişlinin önünde 13 lükbir civata ve büyük pul var. bu civatayı sök.
dişliyi sağa doğru kaydırarak çıkar. sonda zorlanırsa çekiçle hafif vur.
sonra kampananın 13 lük kontra civatasını sök. çekiçle vura vura kaydır.. milin sonuna gelince kampanının kısa tarafını yukarı çevirip çıkar.
kamada boşluk aşınma varsa yenisi ile değiştir. kamanın bir tarafı daha kısa ona göre takarsın. bu işlemlerin tam tersini de takmak için yapacaksın.sonra da sente ayarı.

mehme link=topic=61842.msg753576#msg753576 date=1371634305' Alıntı:
gürkan hocam benim makine üsteki ip düğümlü alttaki ip düğümsüz geliyor nedeni ne olabilir.

Tahminim mekik yayı çok ama çok fazla gevşek yada mekiğin ağzında aşınma var.

Ayrıca bugün başıma gelen bir sorun. 3 ip birden aynı anda düğümsüz daha doğrusu düğüm tam atılmamış halde gelmeye başladı. Bağlama grubunda altında bulunan ip gerdiricilere hareket veren kıvrık saplama rotilinin somunu düşmüş ve rotil diş sıyırmış. Parçayı değiştirince durum düzeldi.

Parçayı merak edenler için:
http://www.balyamakinasiyedekparcalari.com/IP-GERDIRME-KIVRIK-SAPLAMA-ROTILI-M10,PR-804.html

• Beğen
Tepkiler: faydasiz009

benzer şey benim de baışma geldi bir kaç gün önce..benim de aşık yerinden kırılmıştı aynı parça. hemen kaynak yaptırdım devam :)) hala da almadım o parçayı yine bırakacak gibi gibi tarlada

Dün aklam çiğ vardı. Çiğ var diye bırakacaktım ama bağlanacak yer bitti bitecek, hadi bitireyim sabaha kalmasın diyordum. Demez olaydım. Son namluda son balyayı bağlarken yaba pim kesti.

Ot da kuvvetli. Makinayı durdurana kadar büyük yaba krankını yamulttu. Tam bu kadarla kurtardık derken inip baktım. Pistondan küçük şanzımana giden kaynaklı kol da kaynaktan kırılmış.

Sabah tamircideydik. Tamiri yapıpötekrar işin başına döndük ama olan 500 liraya oldu.

Şİmdi benim iki sorum olucak bu sezon s8002 paksan balya makinesi aldık ilk sorum mesela 10 tane balya yapıyosam 2 tanesinde orta ip yok ikincisi balyaların boyu bi uzun bi kısa cıkıyor bunları nasıl ayarlayabilirim

safak262 link=topic=61842.msg759602#msg759602 date=1374266731' Alıntı:
Şİmdi benim iki sorum olucak bu sezon s8002 paksan balya makinesi aldık ilk sorum mesela 10 tane balya yapıyosam 2 tanesinde orta ip yok ikincisi balyaların boyu bi uzun bi kısa cıkıyor bunları nasıl ayarlayabilirim
İp konusunda bilgim yok, boyları konusunda 2 şık var; 1. balya boyunu ayarlıyan cırcır, yani dişlinin dişleri aşınmıştır diş atlar veya üzerine saman geldiği için diş atlar. 2. Sap düzenli beslemiyordur, zayıf yerlerde hızlanarak bu açığı kapatmanız gerekir.

herkese merhaba,

benim problemim ipi bağlarken iğnenin getirdiği ucu bağlıyor yıldızdaki ucu bağlamıyor, bunu her zaman yapmıyor 300-400 balyada 1 yada 2 sefer oluyor sonra normale dönüyor nedeni ne olabilir ?

cevaplar için şimdiden tşkler....

TROVA link=topic=61842.msg689526#msg689526 date=1358796022' Alıntı:
Gürkan hocam açtığınız konuyla ilgili bir sorum daha var,
Sorum da şu: düğüm atıldıktan sonra kopma meydana geliyor. ipin ilk gelen ucunda düğüm yok ( saçaklanmış vaziyette) ipin arkada kalan ucu düğümlü.. sanırım kopan kısım düğümün 1-1.5 cm önünde kesiliyor.. şimdiden teşekkürler

Arkadaslar ayni sorun bugun bnmde basima geldi elim kolum bagli kaldim cozumunu bilen yok mu?