AYASOFYA ASLINA DÖNDÜ.

Aslı kilise idi evet. O tarihte yapıldığı zaman Peygamber efendimize vahiy gelmemişti. Ona peygamberlik verildikten sonra, Cenab-ı Allah ayetinde ,

3:l9. Allah nezdinde hak din İslâm'dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah'ın âyetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah'ın hesabı çok çabuktur.
3:85. Kim, İslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.

Aslına döndü derken? 537 yılında kilise olarak yapıldığını düşünürsek aslı kilise olmuyor mu?

Aslı kilise idi evet. O tarihte yapıldığı zaman Peygamber efendimize vahiy gelmemişti. Ona peygamberlik verildikten sonra, Cenab-ı Allah ayetinde ,

3:l9. Allah nezdinde hak din İslâm'dır. Kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki kıskançlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah'ın âyetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah'ın hesabı çok çabuktur.
3:85. Kim, İslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.
Bu mantıkla yola çıkarsak sayın abim , memlekette restore edilip bizim hizmete soktuğumuz kiliseler var, bunun izahı var mı, yukarıdada sordum mason dernekleri neden kapatılmaz nedense bunların çoğu marmariste toplanmış, dini bilgin yüksek vakit bulup yazarsan memnun olurum gerçi iş karışık biraz büyük ve bilgili bir abim olarak sorayım .bir şey daha ekleyim konu siyasi dersen ayasofyada siyasi karar o zaman , vahyi yerine getirdi fatih , kapattı atatürk açtı cumhurbaşkanı iyide yaptı kimine göre değil, senin yorumunu bekliyorum selamlar.

Bu mantıkla yola çıkarsak sayın abim , memlekette restore edilip bizim hizmete soktuğumuz kiliseler var, bunun izahı var mı, yukarıdada sordum mason dernekleri neden kapatılmaz nedense bunların çoğu marmariste toplanmış, dini bilgin yüksek vakit bulup yazarsan memnun olurum gerçi iş karışık biraz büyük ve bilgili bir abim olarak sorayım .bir şey daha ekleyim konu siyasi dersen ayasofyada siyasi karar o zaman , vahyi yerine getirdi fatih , kapattı atatürk açtı cumhurbaşkanı iyide yaptı kimine göre değil, senin yorumunu bekliyorum selamlar.

mason sorun için:
Ormana sormuşlar kendini baltaya niye kestiriyorsun diye.

Orman şu cevabı vermiş. SAPI BENDEN.
Sorunun politik cevabı ise. Tüm partilerde yandaşları var.

Tamir edilen kiliseler ve havralar tarihi miras olarak koruma adına ve o inanca sahip olan kişilere saygı adına yapıldı.
Yunanistan ise mora yarım adasında tüm camileri yıktı. diğer yerlerdeki cami ve medreseleri meyhane ve genelev yaptı.
İspanya Endülüsten kalan Kurtuba Camiini kilise yaptı.
İsrail Kudüste bir çok camii Sinogog olarak değiştirdi.
Sırplarda aynı yakıp yıktılar.

Daha önce hangi konuda olduğunu hatırlayamadım. Dini günler ve bayramların resmi bayramlara geldiğini paylaşmıştın. Ben ise orda hicri 1441 yılı içerisindeyiz. Büyük olaylar yaşayacağımızı yazmıştım.

Biz dini bayramıda resmi bayramıda ayırt etmeyiz sayın abim ikisinide aynı çoşkuyla kutlarız, camileri sinagoga çevirenle kiliseyi camiye çeviren kafa aynı dinler bşrbiriyle savaşıyor ne deyim vatana millete hayırlı olsun , resni bayramlar dan vazgeçemeyiz çünkü vatan olmazsa ezan olmaz ilgin için teşekkürler .

Siyasi son çırpınışlar geçmişe dönük Ayasofya ile ilgili sözleri 2 yıl öncesi neymiş bir okuyun araştırın siyasi liderin kendinize şu soruyu soracaksınız neden u dönüşü bu koltuklara yapıştırıcımı sürüyorlar ne hiç bir canlı sonsuza kadar gitmez İslamcı ve milliyetçi kesim üzerine atılmış avuç içinde sallanmış bir taş

Siyasi son çırpınışlar geçmişe dönük Ayasofya ile ilgili sözleri 2 yıl öncesi neymiş bir okuyun araştırın siyasi liderin kendinize şu soruyu soracaksınız neden u dönüşü bu koltuklara yapıştırıcımı sürüyorlar ne hiç bir canlı sonsuza kadar gitmez İslamcı ve milliyetçi kesim üzerine atılmış avuç içinde sallanmış bir taş
Bi arkadaşım durum yapmış, sümela manastırını imam hatip lisesi yapsınlar oy vermesem şerefsizim diyor, millet işin gırgırında vatandaş için pek önem arzetmiyor , kimine göre hasret kimine göre sohbet muhabbet.

Yav vatandaşın tek derdı ayasofya mı keske o kadar namaz kılsada benim evide cami yapsalar en temizimiz akşama kadar faizle uğraşıyoruz ıkı gundur jobuşmayım dedim ama artık günlük siyaset ve zaman geçsin çabası bunlar işsizliği turizmi çaresini derdınu konuşuyorlar mı hiç tabiki hayır

NAHL / 112. Allah, (ibret için) bir ülkeyi örnek verdi: Bu ülke güvenli, huzurlu idi; ona rızkı her yerden bol bol gelirdi. Sonra onlar Allah'ın nimetlerine karşı nankörlük ettiler. Allah da onlara, yaptıklarından ötürü açlık ve korku sıkıntısını tattırdı.

yazmayayım dedim ayasofya konusunda ama dayanamadım. bilmiyorum ayasofyayı aranızda ziyaret eden var mı . ben ziyaret ettim. ayasofyada zaten beş vakit ezan okunuyordu. ayasofyanın bitişik binasında namaz kılınıyor. karşısında 100 metre ilerde sultan ahmet camisi bile dolmuyor. ayasofya açsanız ne olur. ayasofya turizm merkezi bir mekan olmuştur. ayasofya turistik geliri olan bir yerdir. öyle kalması ülke ekonomisine katkı veren tarihi yapıdır. öncelikle sultanahmet camini dolduralım. 600 metre yukarısında beyazit camisini dolduralım.
seçim zamanı geliyor. gündemi degiştirmek için krizi unutturmaK siyasete alet edildi ayasofya. bizim çogu camilerimiz bomboş durumdayken neyin kafasını yaşıyorlar anlamadım. ülkede onca sıkıntı varken.
çiftçi kardeşlerim ayasofya açılınca çiftçinin sıkıntıları bitti mi ? asıl olan şuan bizim yaşadıgımız güncel kısıntılar

Ayasofya ya bende gıttım sultan Ahmete de gittim yani o bölgeyi ziyaret ettim sultan Ahmete bile turistler çıplağa yakın girdiği için cami ruhu tam kalmamış alt tarafta eminönun de yeni cami var orası daha huzurlu bizim mahallede ki camide yatsıda 20 kişi olmuyor konuşsan hepsi ayasofya yı cami yapmayı savunur camiye kurban oluyum ama o kadar namaz kılsak keşke ah keşke ha ıyı oldumu haber seyreden avrupalı varsa onlara inat ıyı oldu belkı biraz olsun. Kıskanır ama Türkiye bile bir çok ruhu kaybettıyse avrupa'da hiç kalmamıştır o ruh korona dan önce 33 asker şehit olmuştu noldu kim vurdu kim ne yaptı hiç haberde göruyor musunuz

1995 den beri ayasofyada ezan okunurdu.ayasofyada görevli dört tane imam var zaten. hiç ziyaret etmedin belli. araştırsaydın en azından bari sonra yazsaydın.ben en son geçen yaz ayasofya camisinde namaz kıldım hem ziyaret ettim. hey çiftçi kardeşim hey
Ben girmedim fakat şu ara araştırdım ee zaten namaz kılınıyormuş Demirel açmış imiş , şu anda açtım denilen yer müze olarak kullanılmış vede cami statüsünde tekrar ziyaretçi ye açık olacak imiş kıblesi uygun değil imiş okuduğum yazılar ee bide fetih var dini boyutu birde esas konu Fatihin bedduası bir falcıyla muhabbeti okuyanlar bilir, istanbul birdaha savaşla geri alınmayacak para ile satın alınacak rivayeti ve fatihin bedduası , sizce bugğn İstanbulun çok yerine arap rezidanslarının yapıldığı kanal ist.ne için çıkarıldığı falan malumunuz, dini olarak zafer edası yaratılmış sıkıntı yok, bizim gündemde boş muhabbet, Süleyman şah türbesini nohuttu pilav arabası gibi ben taşıttım sanki , fakat saygı duyuyorum bir karar alınmış , Haklısın Feridun abi nedek asıl gündeme bi türlü giremiyoruz, mesela enflasyon %12 gülüyorum, araç traktör fiyatları akaryakıt fiyatları, aldığımız hizmetler bunlardan bahsetmek gerek , etsekte bi faydası olmuyor, ayasofyadan daha çokk gündem çıkarırlar , arap coğrafyasındaki boşluğu biz doldurcakmışız, boş hayeller insanları başka yöne yönlendirme, diriliş avdülhamit gibi kılıç kalkan filimleri ehee heee , neyse sana katılıyorum ,

Ben girmedim fakat şu ara araştırdım ee zaten namaz kılınıyormuş Demirel açmış imiş , şu anda açtım denilen yer müze olarak kullanılmış vede cami statüsünde tekrar ziyaretçi ye açık olacak imiş kıblesi uygun değil imiş okuduğum yazılar ee bide fetih var dini boyutu birde esas konu Fatihin bedduası bir falcıyla muhabbeti okuyanlar bilir, istanbul birdaha savaşla geri alınmayacak para ile satın alınacak rivayeti ve fatihin bedduası , sizce bugğn İstanbulun çok yerine arap rezidanslarının yapıldığı kanal ist.ne için çıkarıldığı falan malumunuz, dini olarak zafer edası yaratılmış sıkıntı yok, bizim gündemde boş muhabbet, Süleyman şah türbesini nohuttu pilav arabası gibi ben taşıttım sanki , fakat saygı duyuyorum bir karar alınmış , Haklısın Feridun abi nedek asıl gündeme bi türlü giremiyoruz, mesela enflasyon %12 gülüyorum, araç traktör fiyatları akaryakıt fiyatları, aldığımız hizmetler bunlardan bahsetmek gerek , etsekte bi faydası olmuyor, ayasofyadan daha çokk gündem çıkarırlar , arap coğrafyasındaki boşluğu biz doldurcakmışız, boş hayeller insanları başka yöne yönlendirme, diriliş avdülhamit gibi kılıç kalkan filimleri ehee heee , neyse sana katılıyorum ,
biz çiftçilerin elinde bir tek silah var seçimlerde oy kullanmak. seçim zamanı geldiginde degerli oylarımızı verirken düşünmemiz gereken türk tarımı durumu , ülke ekonomisi ne durumda, üretim maliyetleri ve ürün hasatlarının degeri ne olacak, ülkede işsizlik oranları nedir. bunları degerlendirip elimizde tek silahımız olan oylarımızı ona gerek degerlendirmek. yoksa kuru kuruya partizanlık peşinde koşturup A veya B partinin avukatlıgını yapmak degil.çiftçinin partisi ekmegi ve emegidir. emeginin degerinde ülke ekonomisine katkı yapabiliyormusun ona bakmalı. yoksa ayasofya karın doyurmuyor. ben namazımı her yerde kılarım. ülkemde her köşe başında cami var. içleri bomboş. sadece cumadan cumaya yarısı bile dolmayan. ülkemin degerleri yurtdışına gitmemesin ona bakarım. gelecek nesiller daha egitimli olsun. daha modern çiftçilik yapsın. ülkem benim tarım ülkesi çok üretsin. kaliteli üretsin dünya standartlarının üstüne çıksın. konya büyüklügünde olan hollanda tarımda bizden üstünse bunu düşünmek gerekli. biz ayasofya gibi meselere takılırsak daha biz bir arpa boyu yol alamayız.tarımı güçlü olan ülke yıkılmaz güçlü olur.
bazı çiftçi kardeşlerim takılmışlar siyaset peşine tarımdan bi haber. benim derdim tarlama biçer gelmemiş ürümü kaldıramamışım .ikinci ürüme yeri hazırlamamışım . millet ayasofya açılmış açlmamış derdinde. ayasofyayı 1453 de feth etmişiz. şimdi yeniden almışız gibi naralar atılıyor. ben buna cehaletin danıskalıgı derim.
atalarımız bir sözü var. ( cahille sohbet etme küstürürsün ,cam kırıgıyla kıçını silme kestirirsin. ) onun için çiftçilerimiz bilinçlenmesini isterim.
tarım sitesi formunda ayasofya konunun açılması gibi garibime giden başka bir şey yok.
allah akıl fikir versin.ne diyeyim.

1995 den beri ayasofyada ezan okunurdu.ayasofyada görevli dört tane imam var zaten. hiç ziyaret etmedin belli. araştırsaydın en azından bari sonra yazsaydın.ben en son geçen yaz ayasofya camisinde namaz kıldım hem ziyaret ettim. hey çiftçi kardeşim hey

https://www.haberturk.com/gundem/haber/1312853-artik-4-minaresinden-5-vakit-ezan-sesi-yukseliyor

1594578334619.png

namazını Allah kabul etsin.

71:19. "Allah, yeryüzünü sizin için bir sergi (mescid) yapmıştır."

72:18. Mescidler şüphesiz Allah'ındır. O halde, Allah ile birlikte kimseye yalvarmayın (ve kulluk etmeyin).

5:8. Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır. Allah'a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyle bilmektedir.

9:28. Ey iman edenler! Müşrikler ancak bir pisliktir. Onun için bu yıllarından sonra Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar. Eğer yoksulluktan korkarsanız, (biliniz ki) Allah dilerse sizi kendi lütfundan zengin edecektir. Şüphesiz Allah iyi bilendir, hikmet sahibidir.

Bu konuya yazı yazan arkadaşları tenzih ederim.

8:73. Kâfir olanlar da birbirlerinin yardımcılarıdır. Eğer siz onu (Allah'ın emirlerini) yerine getirmezseniz yeryüzünde bir fitne ve büyük bir fesat olur.