Evet asgari ücret 8500 lira bugünkü dolar kuru 18,69 TL ile 8500/18,69= 454,7 dolar oldu.
Alamanyada asgari ücreti aylığa vurduğunuzda temmuz 2022 de zamlandı en son ve 1811,33 euro, yani dolar karşılığı 1691,7 dolar olmuş oluyor.2023 zammı bekleniyor açıklanmadı biliyorum eli kulağındadır.
Almanyanın GSYİH sı 4,223 trilyon dolar
Türkyenin GSYİH si 815 milyar dolar
yani Almanyada tüm halk çalışıp bizim tam 5,18 katımız kişi başı para kazanıyor 4223 / 815=5,18
Almanyada asgari ücret 1691,7 dolara tekabül ediyor, demekki oranlarsak 1691,7 doların 5,18 de biri kadar asgari ücretimiz olursa Almanların gelir paylaşımındaki oranı yakalamış oluruz ve geliri onlar kadar adaletli paylaşmış oluruz.
1691/5,18= 326,44 dolar
demekki bizim gelirimiz 815 milyar dolara göre asgari ücret 326 dolar olursa Almanya ile aynı oranda gelir dağılımı yakalamış oluruz.
Fakat bizde asgari ücret 454,7 dolar açıklandı. gelirimize göre yüksek açıklandı, 350-375 doların üzeri bu ekonomi kaldırmaz, Almanya ile oranlarsak bile 326 dolar rakamı çıktı işte hesap ortada.
Kazanılmayan gelir harcanmaya tüketilmeye kalkılırsa ne olur? yada asgari ücrete zengin ülkeden daha fazla oranda milli gelirden pay alma tüketme lüksü verecekseniz, demekki başka yere vermeyeceksiniz, başka yerleri oransal olarak ezeceksinizki, tüketimi destekleyici ekonominiz ayakta kalsın.
Tabi bu muhtemelen yapılamayacak, sonuç tüketim ekonomisi canlı kalsın maksat, harcamalardanda kısılmaz bizde, gelir olmaması sıkıntı değil bol bol harcama yapılsın yeterki, ama nereye kadar ve nasıl? neyin umuduyla yapılıyor bunlar?yoksa oy kaybetmemekde varmı işin içinde.
Tabiykide bu 815 milyar dolar gelirin sürekli artması yani her yıl büyüme olması lazım, yani seneye 815 milyar 900, ondan sonraki yıl 1 trilyon, sonra 1,1 ve sonraki yıl 1,2 trilyon olması gibi bir büyüme olması lazım, yoksa büyüme olmaz ise ki dünya stagflasyona gidiyor, bizim ekonomi 2026 yılında mümkün değil 1,2 trilyon dolarlık ekonomi olamaz, o zaman işte ekonomi değil büyüme küçülme yaşar, içeriye çalışan sektörler küçülür yokolur, stagflasyondaki dünyaya ihracat yaptım sanan şirketler aslında bedavaya ihracattan kazanır ama sürekli dünya ile rekabet edemeyeceğinden yine teşvikle ayakta kalır, yine develüasyon yaparsınız yine enflasyon artar, bir türlü GSYiH 1 trilyonu aşamaz.
Stagflasyon nedir? dünya ekonomileri durgunluktadır ve yükselen enflasyon vardır, yani bu durumda dünyada tüketim azalırken ekonomiler durgunlaşırken ihracat artışı yapmaya çalışmak zordur ve aslında ihracat yapsanızda fiyatarı çok ucuz ürünleri ihracettiğinizden kazancınız ihracattan az olsa bile ithalata vereceğiniz yani emtilara hammaddeye ve ara mallarına vereceğiniz parada katlanacaktır, ithalat düşmeyecek cari açık azalmayacak ve sonunda yine develüasyon enflasyon yüksek sarmal ile içeride halkın bir noktadan sonra perişan olması kuvvetle muhtemeldir, bunu yönetimler maaşlara zam ile oy toplarım şeklinde basit icraata başvurarark perdeler seçim kazanmaya çalışır ve resmi gösetrmeyebili, ama gören bilir.
Şimdi çiftçi olarak bunlar bizi ilgilendirmiyor gibi görünebilir, ama kazın ayağı öyle değil işte, özellikle gençlere diyorum bakın, artan nüfus düşmüyor artmaya devam, 90 milyon insanı içeride böyle bir ortamda hergün sürekli günde 3 öğün karnını ucuza doyuracak olan sizlersiniz, üreticiler. Fakat sizin hiçbir şekilde korunmanız üretici olarak sahiplendiğiniz bir oluşum falan yok, kimse durmunuzu takip dahi etmiyor, geçtiğimiz yıl yaşanan durum gibi, sürekli artan girdiler maliyet karşısında eliniz kolunuz bağlı kaldığınız durumlar eksik olmaz, çünkü iç piyasaya çalışan sektördesiniz, görünen köy kılavuz istemez.
Peki ne yapılabilir? Demekki küçük üretici istenmiyor, malum ölçeğiniz küçükse geçiminizde var bir taraftan, olacak işler değil, tarım küçük ölçekte yapılacak en son iş olmuş oluyor. Büyük ölçekte yapanlar ancak bir yılı kurtarsa zararsız, seneye kazanırım umudunu canlı tutabilir, yani klasik kırk yıl karnını yarmışlar muhabbeti bitmez vesselam.