Yurtdışından bir haber. TMO'nun neden fiyat açıklamadığını son paragrafta cevaplamış.
Türkiye'deki bir buğday tüccarı, "TMO'nun piyasaya ayak uydurmak için yerel alım fiyatını [geçen yıla göre] %120'den fazla artırması gerekecek" dedi. "Bunu yapacaklarını sanmıyorum çünkü gerçek enflasyon oranı hakkında daha fazla manşet olacak."
Evet görüldüğü gibi buğday ucuz açıklansa TMO alım yapamayacak, insanları küstürme noktasına sürükleyecek belkide. Fiyatı olması gerektiği gibi açıklasa bu sefer de Enflasyon, pahalılık konularında gürültü kopacak.
Türkiye'nin buğday çiftçileri, daha yüksek fiyatlı ithalat eleştirileri arasında devlet fiyatını bekliyor
27 Mayıs 2022
Kaynak:
S&P Küresel Platformlar
FacebookheyecanLinkedInTelgrafPaylaş
Türkiye'de buğday hasadı başlarken, ülkenin devlet tahıl kurulu yakında iç piyasada tahıl satın alma fiyatını belirleyecek - ithal ürünler için çok daha yüksek fiyatlar ödediği için hükümetin ateş altında kalmasıyla dolu siyasi bir an.
Türkiye dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biridir ve çiftçilerinin tahılları ihracat için satması engellenmektedir. Cezayir ve Mısır gibi diğer büyük ithalatçılar gibi, devlet tahıl kurulu, tek günde 400.000 mt tedarik ettiği düzenli ihaleler düzenleyerek küresel pazardaki en büyük alıcılardan biri.
Türk yönetim kurulu TMO, fırınların resmi satış noktalarında daha düşük fiyatlarla ekmek sunabilmesini sağlamak için Türk un değirmenlerine sübvansiyonlu fiyatlarla buğday satıyor ve bu ürünlerin ticari olarak üretilen ekmeğin yaklaşık yarı fiyatına olduğu İstanbul gibi şehirlerde büyük kuyruklar çekiyor. .
TMO, en son ithal buğday ihalesini 29 Nisan'da gerçekleştirmiş ve trader'ların 480.000 mt geçici buğday alımı yaptığını ve en düşük parselin ise % 12,5 proteinli buğday için 409$/mt antrepo çıkışı ile teklif verdiğini açıklamıştı. Ancak TMO bir gün sonra bu alımları iptal etti ve Cenevre merkezli bazı tüccarlar TMO'nun 400$/mt CFR Türkiye'nin altında teklifler talep ettiğini söyledi.
TMO'nun iptali, TMO'nun yurt içi alım fiyatlarının çok daha düşük olduğu göz önüne alındığında, ihale fiyatının kritik gazete manşetlerini tetiklediği Türkiye'deki siyasi baskıya bir yanıt olabilir.
Türkiye'nin buğday çiftçileri, TMO'nun ithalat ihalelerinde her zaman kaybetmedi - Türkiye'de küçük bir mahsul olduğunda, yerli buğday için indirim yoktur ve TMO'nun alımları yalnızca küresel pazardan yapılır.
Ancak, Türkiye'nin Mayıs 2021'deki buğday mahsulünün ardından TMO, gösterge kalite olan Anadolu için alım fiyatını 2.250 Türk lirası/mt olarak belirledi.
Sert Kırmızı Öğütme Buğdayı. Bu, mevcut lire/dolar kurunda 140$/mt'a eşdeğerdi.
Son 12 ayda dünya buğday fiyatları, özellikle Türkiye'nin buğday ithalatının çoğunun kaynağı olan Rusya'da yükseldi. S&P Global Commodity Insight'ın verilerine göre Platts, 25 Mayıs 2021'de 25.000 mt'luk %12,5 proteinli buğday kargosunun fiyatını 269$/mt FOB Novorossiisk olarak değerlendirdi. 24 Mayıs 2022'de 430$/mt olarak değerlendirildi.
TMO'nun yurt içi alım fiyatı ile küresel fiyat arasındaki geniş fark, Mayıs 2021'den bu yana %50'den fazla değer kaybeden Türk lirasının zayıflığını da yansıtıyor.
Türkiye iç piyasasındaki ticari buğday fiyatları, 25 Mayıs'ta Türkiye Ticaret Borsası'nda 6.000 Türk Lirası/mt (373$/mt) üzerinde işlem gören buğday ile bu eğilimleri daha iyi yansıttı.
Türkiye'deki bir buğday tüccarı, "TMO'nun piyasaya ayak uydurmak için yerel alım fiyatını [geçen yıla göre] %120'den fazla artırması gerekecek" dedi. "Bunu yapacaklarını sanmıyorum çünkü gerçek enflasyon oranı hakkında daha fazla manşet olacak."
Etiketler:
iç pazar ,
hasat ,
Türkiye ,
ihracat ,
fiyat ,
Hububat ,
buğday ,
ithalatçılar ,
hububat tahtası ,
TMO
Kaynak:
https://ukragroconsult.com/en/news/...rice-amid-criticism-of-higher-priced-imports/