Dekar başına (1000 metrekare) verimler nasıl oluyor bölgenizde, şimdiki yada geçmiş yıllarda??Arkadaşım bizim buralarda depolama gibi bir durum söz konusu değil. Hasat günü tüccara vermek zorundayiz hemde yağ oranina bakilmaksizin kg hesabı ile..onun dışında herhangi bir alternatifin yok...
bu bölgede kuru tarım olarak yapılıyor ve yaklaşık 10-12 yıldan beri ayçiçeği ekimine başlandı..ilk bir kaç sene öğrenme aşamasından den sonra 350-400 leri gördük ama son 2 yıldır hava şartlarından dolayı 200-300 kg arası verim alıyoruz.her sene ayrı bir tecrübe oluyor..ayçiçeği gübreden çok toprak tavına daha hassas..tabana ne kadar gübre attıysak eğer toprak ağır tavlı ekilirse randıman alınamıyor.taban gübresiz ekip tam tavında ektiğimizde daha iyi verim alınabiliyor.. sanki tabandan çok yapraktan beslemeyi daha çok seviyor gibi bir tecrube edindik..ama ne yapılırsa yapılsın toprak tavı verimin yüzde 80 ni gibi..biz bunu görduk.Dekar başına (1000 metrekare) verimler nasıl oluyor bölgenizde, şimdiki yada geçmiş yıllarda??
Maşallah verimler çok iyi, bizim taraflarda 200 ve üzeri verim elde etmek başarılı kabul ediliyor, 300 ve üzeri ise nadir olarak rastlanıyor.bu bölgede kuru tarım olarak yapılıyor ve yaklaşık 10-12 yıldan beri ayçiçeği ekimine başlandı..ilk bir kaç sene öğrenme aşamasından den sonra 350-400 leri gördük ama son 2 yıldır hava şartlarından dolayı 200-300 kg arası verim alıyoruz.her sene ayrı bir tecrübe oluyor..ayçiçeği gübreden çok toprak tavına daha hassas..tabana ne kadar gübre attıysak eğer toprak ağır tavlı ekilirse randıman alınamıyor.taban gübresiz ekip tam tavında ektiğimizde daha iyi verim alınabiliyor.. sanki tabandan çok yapraktan beslemeyi daha çok seviyor gibi bir tecrube edindik..ama ne yapılırsa yapılsın toprak tavı verimin yüzde 80 ni gibi..biz bunu görduk.
Bir yıl ödemesiz , sıfır daire kamu bankası kredisi 0.64 , haziran ayında satış patlaması 190 bin konut satışı, vatandaş olarak betonu seviyoruz, vede konut fiyatları %20 zamlandı, yurdum mütahiti ihya oldu.bize ne zaman sıra gelecek, tonda 50 lira artmışmış yav ben nedeyim içimden geçenleri artık saymıyorum yasa çıktı siz anladınız.Çiftçinin ürününe minimum fiyat müteahhit evine maksimum kazanç devlet eliyle bu vatandaş beton yer artık
Faizler yükselince ev fiyatları düşmüştü. Açıkçası düşmek değil gerçek fiyatlarına gelmişti. 450 ile 500 bin TL. Lik evleri 260 ile 300 bine alınabiliyordu. Bir ev için mutahit ile pazarlık yapıyordum 260.bin dedi diğer evlere bakarken içlerinde en iyi evin 260.bin lik olan ev olduğunu düşündüm. O arada faizlerde hafif gerileme oldu tekrar gittin mutahite nedesin bize ev oldu 280 bin [emoji16]dedim abi ne oldu da 280 bin oldu. Yukarıda Sizin tespitiniz gibi. Aynen şunu dedi bana mutahit. Kardeş ben 1 haftada faizler inince 1 kaç ev sattım. Dolayısı ile paçayı kurtardım bu saatten sonra artık vatandas düşünsün dedi. Haftaya 300 bin dedi fiyatımız faizler dahada düşecek dedi. Mecburen 280 bine almak zorunda kaldim. Şuan daire fiyatı aynı yerde 465 bin. Ne oldu da 7 ayda 280 binlik daire 465 bin oldu. Kimin alım gücü bu kadar arttı. Bu millete bu fiyatlar hak mı. Mutahit paçayı kurtardı olan vatandasa oldu yine.Bir yıl ödemesiz , sıfır daire kamu bankası kredisi 0.64 , haziran ayında satış patlaması 190 bin konut satışı, vatandaş olarak betonu seviyoruz, vede konut fiyatları %20 zamlandı, yurdum mütahiti ihya oldu.bize ne zaman sıra gelecek, tonda 50 lira artmışmış yav ben nedeyim içimden geçenleri artık saymıyorum yasa çıktı siz anladınız.
Geçen yıl 560 lira olan evi geçen hafta 775 bine kardeşime aldık , 44 dairelik binadaki son daire , gülermisin ağlarmısın , kime ne diyelim çok kredi çekmediler yinede konut fiyatlarının artması mütahitlere çoook yaradı, gerçi dediğiniz doğru kredi faizleri yükseldiği an satışlar vede konut fiyatları düşer, fırsatlar ülkesi canım ülkem.Faizler yükselince ev fiyatları düşmüştü. Açıkçası düşmek değil gerçek fiyatlarına gelmişti. 450 ile 500 bin TL. Lik evleri 260 ile 300 bine alınabiliyordu. Bir ev için mutahit ile pazarlık yapıyordum 260.bin dedi diğer evlere bakarken içlerinde en iyi evin 260.bin lik olan ev olduğunu düşündüm. O arada faizlerde hafif gerileme oldu tekrar gittin mutahite nedesin bize ev oldu 280 bin [emoji16]dedim abi ne oldu da 280 bin oldu. Yukarıda Sizin tespitiniz gibi. Aynen şunu dedi bana mutahit. Kardeş ben 1 haftada faizler inince 1 kaç ev sattım. Dolayısı ile paçayı kurtardım bu saatten sonra artık vatandas düşünsün dedi. Haftaya 300 bin dedi fiyatımız faizler dahada düşecek dedi. Mecburen 280 bine almak zorunda kaldim. Şuan daire fiyatı aynı yerde 465 bin. Ne oldu da 7 ayda 280 binlik daire 465 bin oldu. Kimin alım gücü bu kadar arttı. Bu millete bu fiyatlar hak mı. Mutahit paçayı kurtardı olan vatandasa oldu yine.
Babamın bi lafı var.(çiftçi 1 milyon yiyen 80 milyon) yani bizim çıkarlarımızı gözetmek yerine 80 milyonun çıkarları gözetiliyor, çiçek 4 lira hakkı diyelim alsana enflasyona artı bir puan daha , sana niye versin , gemiyi yürütmek için altta kalanın canı çıksın hepimiz belli bi yaştayız hiç çiftçiyi gözeten politika görmedik...Çiftçi 1 yılda o ürünü 1 defa hasat edebiliyor
Mutahitler yılın 365 günü hasat ediyor.
Hocam atb yeni fitat çaıkladı biz daha biçmedik çiçekleri Bi 10 günü var gibi fiyat ne olur, artacak gibi duruyor.ADANA TİCARET BORSASI 2850.............
Tarlanın durumuna göre değişmekle beraber 100-350 kg arası , kurak yıllarda 200 kg , yağışlı yıllarda 300 kg ortalamalar olabiliyor.Dekar başına (1000 metrekare) verimler nasıl oluyor bölgenizde, şimdiki yada geçmiş yıllarda??
İnşallah öyle olur abi, zira bu pahalılıkta çiftçinin işi zor. 3 bin TL ve altı dekara 150-200 kg verim çıkaran çiftçi için fazla kâr bırakmaz.Trakya birliğe yakın daha doğrusu yönetiminde ki kaynaklardan aldığım son duyumlar 3.40-3.50 arası.