Sağlık olsun Akifim.Tekrardan selamlar. Cemal abi konuyu açalı nerdeyse 1 sene olmuş. Bugün 2020 sezonunu kazasız belasız bitirdik.
Ekli dosyayı görüntüle 55391
@kayasevkett abi, filler değil dinazorlar tepişmiş gibi oldu. [emoji846]Burası nasıl sürülecek acaba.
Ekli dosyayı görüntüle 55392
Konuyu dağıtmadan ne umdum, ne buldum yazayım. Bu arada planlar değiştiği ve bazen 1 mibzer ağzı ekilmemiş kenarlar olduğu için ilk mesajıma göre alanlar farklı olabilir. Ayrıca her ürün hasadında paylaştığım mesaj ve konularıda profilimde bulabilirsiniz.
-57 dekar arpadan 43ton dane + 25ton saman kaldırdık.( tarlanın biri üzmüştü ama arpalarda su sıkıntısı çekmedik) Yanlış hatırlamıyorsam daneyi 1300tl/ton'dan sattık. Samanın çoğunu kendimize çektik ama bunu dışarıya satma fiyatından hesaplarsak, o aylar için bölgemizde 600tl/ton ev teslim fiyatı vardı. = 56k TL dane + 15k TL saman ciro
-61 dekar çerezlik ayçiçeğinden temiz, %6 nemde ve elenmiş, direkt tüketilecek şekilde 13,510kg verim aldık. Yeraltı sularının azalmaya başladığı zaman , diz boyu zamanıydı yani tam uçacağı zamandan sonra bizim sular yetişmedi.Parakende ve fabrikaya sattıklarımızın ağırlıklı kg fiyatı 10-10.5tl/kg. = 135-141k TL ciro
-30dekar slajlık mısır susuzluk ve beyaz sinek nedeniyle 4.8ton dekara verim verdi. Tam da tahmin ettiğim gibi. Silacı tarlaya geldi bu silaj 17tondan aşağı çıkmaz dedi. Tabi bizim konya dönümüne göre söyledi, 2500m² Bende dedimki, bırak emmi 17 çıkarsa ben bu işi bırakırım, 11-12 bekliyorum demiştim. Lafta keşke çıksın ama gerçekler acı. 270tl/tondan , kuruluğu fazla silajı eve teslim sattık. = 4.8 x 30 x 270 = 38k TL ciro
-16 dekar danelik mısır vardı. Gene susuzluk ve beyaz sinek zararı vardı. Birde hasattan 3-5 gün önce 50km/h süratle bir rüzgar esti, ohhh. Yarıdan fazlasının sapları kırılmıştı. Neyseki Cx6.080 güzel biçti, yinede yere koçan düştü. Koçanları toplamak için tarlayı kontrollu şekilde yaktık, mısır balyası bağlamkta böylece yalan oldu. Dekardan 800kg verim aldık. O gün içinde yanlış hatırlamıyorsam 1570TL den sattık. = 1570 x 16 x 0.8 = 20k ciro
- 45 dekar kalan yoncamız susuzluktan etkilendi ve verim bu sene dekarda 2 ton civarına düştü. Eve teslim ortalama 1100 liradan satılmıştı. = 2 x 1.1 × 45 = 99k ciro
- 37-38 dekar pancarımız yine yine yine [emoji846] susuzluktan etkilendi. Taaaa ki o tarladan su buluncaya kadar. Eylül ayından sonra 3 ayrı bölgede bulunan tarlaların sadece 1 bölgesi su yönünden çok rahat etti. Dekardan 10ton verim, ortalama 17 polar aldık. Pancarın toplam ciro hesabı kotada bile çok değiştiği için bunun ayrıntılı hesabı uzun sürecektir. Ama 140-150 arası ciro olduğunu genede yazayım.
-Tad vermeyen arpa tarlasına (16 dekar) yağlık 2.ekim ayçiçeği ekmiştik. Yanlış hatırlamıyorsam 360kg verdi, 4200 civarı satmıştık. Yağ oranını hatırlamıyorum. Ama bir mesajımda bahsetmiştim. 4200 * 16 * 360 = 24k
- 70 bin balya bağladık. Bölgedeki fiyatlar gereği 120k civarı ciro vardı
- Yoncasını biçip, balyasını yüklediklerimin de ufak bir kârı oldu tabiki. Bazı yoncaları dikili aldıktan sonra biçip, tırmıklayıp inekcilere sattık.
Ve bu sezonun en büyük manevi kazancı benim için helikopter tırmık oldu. Hiç bir ekipmana degişmeyeceğim, çalışmaktan zevk aldığım ekipmanım sadece 1 senedeki kârı ile kendini ödedi. Bunun konusu açılacak söz verdiğim gibi ama çok detay vereceğim için o kadar boş vakit bulamadım henüz.
Kabaca işçilik hariç , amortisman dahil edildiğinde bu cironun %55-60 kadarı eriyordu. Bir ara hesaplamıştım. Yeraltı sularının biraz daha iyi olduğu yıllarda masraf oranı %45lere kadar düşüyordu. Tabi biz bu su sıkıntısını 2011den beri artarak çekiyoruz ayrı konu. Ama bu sene sırf su yüzünden hiç birşeyin tadı yoktu. Zaten haziran başından kasıma kadar gram yağkur düşmüyordu.
2020'nin tecrübeleri doğrultusunda büyük konuşmak yok.2021 yılından fazla birşey beklemiyorum. Sağlık, tecrübe kazanacağım yeni hastalıklar bir de erasmus sınavını kazansam yeter [emoji16].
Bu yazdıklarını okuyan adam işi gücü bırakır çiftçiliğe başlar.
Yazma bukadar paralar kazandığımızı.