2020 Sezonundan Beklentileriniz Neler

Tekrardan selamlar. Cemal abi konuyu açalı nerdeyse 1 sene olmuş. Bugün 2020 sezonunu kazasız belasız bitirdik.

Ekli dosyayı görüntüle 55391

@kayasevkett abi, filler değil dinazorlar tepişmiş gibi oldu. [emoji846]Burası nasıl sürülecek acaba.
Ekli dosyayı görüntüle 55392

Konuyu dağıtmadan ne umdum, ne buldum yazayım. Bu arada planlar değiştiği ve bazen 1 mibzer ağzı ekilmemiş kenarlar olduğu için ilk mesajıma göre alanlar farklı olabilir. Ayrıca her ürün hasadında paylaştığım mesaj ve konularıda profilimde bulabilirsiniz.

-57 dekar arpadan 43ton dane + 25ton saman kaldırdık.( tarlanın biri üzmüştü ama arpalarda su sıkıntısı çekmedik) Yanlış hatırlamıyorsam daneyi 1300tl/ton'dan sattık. Samanın çoğunu kendimize çektik ama bunu dışarıya satma fiyatından hesaplarsak, o aylar için bölgemizde 600tl/ton ev teslim fiyatı vardı. = 56k TL dane + 15k TL saman ciro

-61 dekar çerezlik ayçiçeğinden temiz, %6 nemde ve elenmiş, direkt tüketilecek şekilde 13,510kg verim aldık. Yeraltı sularının azalmaya başladığı zaman , diz boyu zamanıydı yani tam uçacağı zamandan sonra bizim sular yetişmedi.Parakende ve fabrikaya sattıklarımızın ağırlıklı kg fiyatı 10-10.5tl/kg. = 135-141k TL ciro

-30dekar slajlık mısır susuzluk ve beyaz sinek nedeniyle 4.8ton dekara verim verdi. Tam da tahmin ettiğim gibi. Silacı tarlaya geldi bu silaj 17tondan aşağı çıkmaz dedi. Tabi bizim konya dönümüne göre söyledi, 2500m² Bende dedimki, bırak emmi 17 çıkarsa ben bu işi bırakırım, 11-12 bekliyorum demiştim. Lafta keşke çıksın ama gerçekler acı. 270tl/tondan , kuruluğu fazla silajı eve teslim sattık. = 4.8 x 30 x 270 = 38k TL ciro

-16 dekar danelik mısır vardı. Gene susuzluk ve beyaz sinek zararı vardı. Birde hasattan 3-5 gün önce 50km/h süratle bir rüzgar esti, ohhh. Yarıdan fazlasının sapları kırılmıştı. Neyseki Cx6.080 güzel biçti, yinede yere koçan düştü. Koçanları toplamak için tarlayı kontrollu şekilde yaktık, mısır balyası bağlamkta böylece yalan oldu. Dekardan 800kg verim aldık. O gün içinde yanlış hatırlamıyorsam 1570TL den sattık. = 1570 x 16 x 0.8 = 20k ciro

- 45 dekar kalan yoncamız susuzluktan etkilendi ve verim bu sene dekarda 2 ton civarına düştü. Eve teslim ortalama 1100 liradan satılmıştı. = 2 x 1.1 × 45 = 99k ciro

- 37-38 dekar pancarımız yine yine yine [emoji846] susuzluktan etkilendi. Taaaa ki o tarladan su buluncaya kadar. Eylül ayından sonra 3 ayrı bölgede bulunan tarlaların sadece 1 bölgesi su yönünden çok rahat etti. Dekardan 10ton verim, ortalama 17 polar aldık. Pancarın toplam ciro hesabı kotada bile çok değiştiği için bunun ayrıntılı hesabı uzun sürecektir. Ama 140-150 arası ciro olduğunu genede yazayım.

-Tad vermeyen arpa tarlasına (16 dekar) yağlık 2.ekim ayçiçeği ekmiştik. Yanlış hatırlamıyorsam 360kg verdi, 4200 civarı satmıştık. Yağ oranını hatırlamıyorum. Ama bir mesajımda bahsetmiştim. 4200 * 16 * 360 = 24k

- 70 bin balya bağladık. Bölgedeki fiyatlar gereği 120k civarı ciro vardı

- Yoncasını biçip, balyasını yüklediklerimin de ufak bir kârı oldu tabiki. Bazı yoncaları dikili aldıktan sonra biçip, tırmıklayıp inekcilere sattık.

Ve bu sezonun en büyük manevi kazancı benim için helikopter tırmık oldu. Hiç bir ekipmana degişmeyeceğim, çalışmaktan zevk aldığım ekipmanım sadece 1 senedeki kârı ile kendini ödedi. Bunun konusu açılacak söz verdiğim gibi ama çok detay vereceğim için o kadar boş vakit bulamadım henüz.

Kabaca işçilik hariç , amortisman dahil edildiğinde bu cironun %55-60 kadarı eriyordu. Bir ara hesaplamıştım. Yeraltı sularının biraz daha iyi olduğu yıllarda masraf oranı %45lere kadar düşüyordu. Tabi biz bu su sıkıntısını 2011den beri artarak çekiyoruz ayrı konu. Ama bu sene sırf su yüzünden hiç birşeyin tadı yoktu. Zaten haziran başından kasıma kadar gram yağkur düşmüyordu.

2020'nin tecrübeleri doğrultusunda büyük konuşmak yok.2021 yılından fazla birşey beklemiyorum. Sağlık, tecrübe kazanacağım yeni hastalıklar bir de erasmus sınavını kazansam yeter [emoji16].
Sağlık olsun Akifim.
Bu yazdıklarını okuyan adam işi gücü bırakır çiftçiliğe başlar.
Yazma bukadar paralar kazandığımızı.

Tekrardan selamlar. Cemal abi konuyu açalı nerdeyse 1 sene olmuş. Bugün 2020 sezonunu kazasız belasız bitirdik.

@kayasevkett abi, filler değil dinazorlar tepişmiş gibi oldu. [emoji846]Burası nasıl sürülecek acaba.

Konuyu dağıtmadan ne umdum, ne buldum yazayım. Bu arada planlar değiştiği ve bazen 1 mibzer ağzı ekilmemiş kenarlar olduğu için ilk mesajıma göre alanlar farklı olabilir. Ayrıca her ürün hasadında paylaştığım mesaj ve konularıda profilimde bulabilirsiniz.

-57 dekar arpadan 43ton dane + 25ton saman kaldırdık.( tarlanın biri üzmüştü ama arpalarda su sıkıntısı çekmedik) Yanlış hatırlamıyorsam daneyi 1300tl/ton'dan sattık. Samanın çoğunu kendimize çektik ama bunu dışarıya satma fiyatından hesaplarsak, o aylar için bölgemizde 600tl/ton ev teslim fiyatı vardı. = 56k TL dane + 15k TL saman ciro

-61 dekar çerezlik ayçiçeğinden temiz, %6 nemde ve elenmiş, direkt tüketilecek şekilde 13,510kg verim aldık. Yeraltı sularının azalmaya başladığı zaman , diz boyu zamanıydı yani tam uçacağı zamandan sonra bizim sular yetişmedi.Parakende ve fabrikaya sattıklarımızın ağırlıklı kg fiyatı 10-10.5tl/kg. = 135-141k TL ciro

-30dekar slajlık mısır susuzluk ve beyaz sinek nedeniyle 4.8ton dekara verim verdi. Tam da tahmin ettiğim gibi. Silacı tarlaya geldi bu silaj 17tondan aşağı çıkmaz dedi. Tabi bizim konya dönümüne göre söyledi, 2500m² Bende dedimki, bırak emmi 17 çıkarsa ben bu işi bırakırım, 11-12 bekliyorum demiştim. Lafta keşke çıksın ama gerçekler acı. 270tl/tondan , kuruluğu fazla silajı eve teslim sattık. = 4.8 x 30 x 270 = 38k TL ciro

-16 dekar danelik mısır vardı. Gene susuzluk ve beyaz sinek zararı vardı. Birde hasattan 3-5 gün önce 50km/h süratle bir rüzgar esti, ohhh. Yarıdan fazlasının sapları kırılmıştı. Neyseki Cx6.080 güzel biçti, yinede yere koçan düştü. Koçanları toplamak için tarlayı kontrollu şekilde yaktık, mısır balyası bağlamkta böylece yalan oldu. Dekardan 800kg verim aldık. O gün içinde yanlış hatırlamıyorsam 1570TL den sattık. = 1570 x 16 x 0.8 = 20k ciro

- 45 dekar kalan yoncamız susuzluktan etkilendi ve verim bu sene dekarda 2 ton civarına düştü. Eve teslim ortalama 1100 liradan satılmıştı. = 2 x 1.1 × 45 = 99k ciro

- 37-38 dekar pancarımız yine yine yine [emoji846] susuzluktan etkilendi. Taaaa ki o tarladan su buluncaya kadar. Eylül ayından sonra 3 ayrı bölgede bulunan tarlaların sadece 1 bölgesi su yönünden çok rahat etti. Dekardan 10ton verim, ortalama 17 polar aldık. Pancarın toplam ciro hesabı kotada bile çok değiştiği için bunun ayrıntılı hesabı uzun sürecektir. Ama 140-150 arası ciro olduğunu genede yazayım.

-Tad vermeyen arpa tarlasına (16 dekar) yağlık 2.ekim ayçiçeği ekmiştik. Yanlış hatırlamıyorsam 360kg verdi, 4200 civarı satmıştık. Yağ oranını hatırlamıyorum. Ama bir mesajımda bahsetmiştim. 4200 * 16 * 360 = 24k

- Yoncasını biçip, balyasını yüklediklerimin de ufak bir kârı oldu tabiki. Bazı yoncaları dikili aldıktan sonra biçip, tırmıklayıp inekcilere sattık.

Ve bu sezonun en büyük manevi kazancı benim için helikopter tırmık oldu. Hiç bir ekipmana degişmeyeceğim, çalışmaktan zevk aldığım ekipmanım sadece 1 senedeki kârı ile kendini ödedi. Bunun konusu açılacak söz verdiğim gibi ama çok detay vereceğim için o kadar boş vakit bulamadım henüz.

Kabaca işçilik hariç , amortisman dahil edildiğinde bu cironun %55-60 kadarı eriyordu. Bir ara hesaplamıştım. Yeraltı sularının biraz daha iyi olduğu yıllarda masraf oranı %45lere kadar düşüyordu. Tabi biz bu su sıkıntısını 2011den beri artarak çekiyoruz ayrı konu. Ama bu sene sırf su yüzünden hiç birşeyin tadı yoktu. Zaten haziran başından kasıma kadar gram yağkur düşmüyordu.

2020'nin tecrübeleri doğrultusunda büyük konuşmak yok.2021 yılından fazla birşey beklemiyorum. Sağlık, tecrübe kazanacağım yeni hastalıklar bir de erasmus sınavını kazansam yeter [emoji16].
Tebrikler kardesim hesabini iyi yapiyorsun basarili olmanin en onemli faktoru insallah onumuzdeki sezon guzel bir traktor alip daha da basarili olursun (640 tan kurtulman lazim) o zaman seni kimse tutamaz[emoji6]

Akif bu yıl Siz köyden 800 bin lira mı kazandınız bana mı öyle geldi %40 kar olsa 300 bin TL yi geçer

Bu şartlarda dönüp erasmus sınavına bakarmıydım tartışılır ben senin yerinde olsaydım şu anda erasmusla gideceğim ülkeye gider 15 gün tatil yapar gelirim Akif

Biz ne yaptık tam bilmiyorum ama galıba 250 dekara ye yakın arpa bugday ektik 70 yada 80 ton satarsak ıyı Bı 60 dönüm de nohut ekeceğiz ayrıca amcam için de 70 dekar nohut 40 dekarda buğday ektik hayırlısı olsun devletin almadığı mal ile uğraşmak maalesef çok zor vatandaş adamı çileden çıkarır 500 TL patates parası kaldı ıhtıyacım yok yine çıldıracağım canım sıkılıyor sanki biz beyefendi için taşıdık yaptık inşallah az kaldı zincir marketlere herkes muhtaç olur parasız bir şey alamaz aldıgınıda ıkı katı fıyatına alır daha ne deyim
250 dekara yakın yerden galıba 60 ton mu ne hububat çıktı 60 dekar nohut tan da 3 ton çıktı yarısı tohuma ayrıldı hububatın 20 tonu satıldı 30 bin liraya felan yaklaştı 30 tona yakını da duruyor 60 bin de o tutsa nohut ta 5 bin tutmuştu ekonomi olarak buydu ha bide bin tanemi ne balya çıktı yukarıdaki yazıyı yazdığım da dedem yaşıyordu rahmetli oldu hadi o hastaydı dedik rahmet diledik sonra amcam traktörü devirdi rabbim korudu çok büyük bir kazadan ufak bir sıkıntı yaşadı tam sene biterken abim korona oldu neredeyse yoğun bakım seviyesine geldi ama rabbim korudu geçen sene anlamıştım bu sene perçinlendi sağlıktan başkası yalan ama muhanet için çalışmak lazım

Güle güle harca kardeşim
Balya işinden para kazanamışsınız boşa emek burda olsa 70 bin balya temiz 200 binden fazla kqzanirdı
İnşallah Cemal abi. Buralarda tarlalar büyük ve sulu olduğu için maliyete bakarak arada çok da fark olmuyor aslında. Parayı tarladan çıkmadan verseler ben 10 kuruş aşağısına da razıydım. Balyacılığa ilk başladığımız 2013 senesinden borçlar var halen. 2013teki makina satıldı, yerine BC5050 geldi ,oda satıldı halen ortada işin karşılığı yok :)

Sağlık olsun Akifim.
Bu yazdıklarını okuyan adam işi gücü bırakır çiftçiliğe başlar.
Yazma bukadar paralar kazandığımızı.
Eyvallah Şevket abi. Aslında hep şeffaf şekilde paylaşım yapmaya çalışıyorum. Forumda gezerken sadece 640 ile sanayi anılarımı görmeleri, çiftçiliğe başlama düşüncesi olanları pişman etmek yeterli :). Çiftçilik iş değil yaşam standartı olduğu için girişim yaptıklarında hüsrana uğramaları olağan.
Tebrikler kardesim hesabini iyi yapiyorsun basarili olmanin en onemli faktoru insallah onumuzdeki sezon guzel bir traktor alip daha da basarili olursun (640 tan kurtulman lazim) o zaman seni kimse tutamaz[emoji6]
Teşekkür ederim Sinan abi.
Akif bu yıl Siz köyden 800 bin lira mı kazandınız bana mı öyle geldi %40 kar olsa 300 bin TL yi geçer
Ufuk abi Ciro o kadar yüksek çıkmıyor fakat fena değil. Ancak bu yıl su sıkıntısı çekilen bir yıl olduğu için 80bin lira kadar da sadece sondaj masrafı vardı. Son 10 senedeki kazılan kuyular bu seneninki kadar etmiyordu. Yani bu masrafı zamana mı yayarak hesaplamalı yoksa bu seneye mi yıkmalı bilmediğim için dahil etmedim. Kar değilde 800 bin ciro belki seneye herşey yolunda giderse olabilir. 2 tane daha tarla almıştık. İcar da arttı 2021 için.

Traktör alacak olsan bile o karla zor sıfır alırsın. Basit bir yerli traktör + çift sıra makina kombini oluşmaz bile. Yani çok da abartmaya gerek yok. Seneye aşırı bir kar olsa bile boru ve ekipmana yatırım yapmak zorundayız. O 6 rakamlı parayı cebe atıp harcama olayı yok. İlla tarıma tekrar sermaye olarak giriyor. İşletme bu şekilde büyümüş oluyor. Sadece kendi rahatından taviz verilmiş oluyor.

Bu şartlarda dönüp erasmus sınavına bakarmıydım tartışılır ben senin yerinde olsaydım şu anda erasmusla gideceğim ülkeye gider 15 gün tatil yapar gelirim Akif
Bundan 1 sene önce tüm hedeflerim çok farklıydı abi. Tamda senin dediğin gibi düşünüyordum. Sırtımı babama dayayacaktım, ohh. Mezun olunca da bir zirai ilaç bayii. Tabi kendi kafamızda %20 kar kurgulamışız :) , olmassa kendi tarlamızda verimli şekilde çalışırım diye düşünüyordum.

Dükkan neredeyse her bitki korumacının bölüme geliş amacı, çok basit düşünüyorlar. Ortada bir bilgi olmadan milyonluk hayaller kuruluyor. En basitinden dükkanı açıp çiftçiye kendini güvendirecen, sonra vadeli satış yapacan, çiftçi o sene güzel kar ederse ödemede problem olmayacak. Bu çok ütopik. Ayrıca bazısı da devlette memur olurum, standart bir hayat kurarım derdinde. Ama KPSS ile atanma da bizim bölümlerde sıkıntılı. Yani ortada hayal dünyası var, herkes kendini geliştirmeden ya babasına ya da devlete sırtını dayayacağını düşünüyor. Sonrada ziraat diplomalı çaycılar vs. diye medyada mesleğe karşı karalama yapılıyor.

Ben fark ettim ki başımda kesin kurallı bir patronla anlaşamıyorum. İllaki bir işin yöneticisi olacak ama baştaki alttakinin yorumunu önemsemezse köleden ne farkı kalır ki. Oysa ki mühendislik genel olarak bir üretimin yapılış şeklinin geliştirilmesine ve uygulanmasıyla ilgileniyor. Ben o zaman ne anlayacağım ki, boşuna 4 sene okumuş olacağım. Her geçen gün görüyorum ziraat mühendisliğinin sadece bir bölümünde bir onlarca çalışma imkanı var. İlk tercih ederken ne kadar monoton yaklaştığımı anlıyorum. Benim şimdiki amacım yabancı özel bir şirkette çalışacak yeterliliğe sahip olmak , 2013'den beri hedefim olan tarımı yapabilmek için sıfırdan hem bilgi hem sermayeyi elde edebilmek.
o

o kadar iyi iş olsa sabancı ve koç neden yapmıyor abi
Onların üretimin daha çok sanayi tarafındalar. Sıfırdan sermaye ve bilgi birikimini düşündükleri için risk görmüş olabilirler. Eşeğini sağlam kazığa bağlıyor. Böyle büyük şirketler daha çok Avrupa'da büyük arazi alımı yapıyor. 20bin hektar üzeri. Alım yaparken ödenecek kredi faizinin bir kısmını avrupa birliği karşılıyormuş ve bunlar son 1-2 yılda değil de onlarda çoktandır var. Eğer böyle bir ortam olursa KOÇ' ta çekinmez diye düşünüyorum. Zaten pazarlama olarak çok geniş ağları var. Gıdayı monoton olarak kontrol edebilirler.
ülkede ne zaman üretici kazanmış da şimdi kazanıcak
Bu kadar negatif olma Berke. Zaten tarımsal yaş ortalaması 55 üzerinde, eğer sen ben bu sektörden soğursak 10 sene sonra o rakam 65 olur :)

Çok uzun yazmışın Akif ama hepsini okudum bu işleri kaç kişi yapıyorsunuz bu şekilde para kazanıyor san bence fazla oyalanma ıyı bir fendt traktor al yaptığın işler çok masraflı bir iş de değil kar marjın balya hariç çok yüksek sadece pancar da en az 90 bine yakın kar var balya ile de boşa uğraşma tarla bulursan sen tarla ek

Çok uzun yazmışın Akif ama hepsini okudum bu işleri kaç kişi yapıyorsunuz bu şekilde para kazanıyor san bence fazla oyalanma ıyı bir fendt traktor al yaptığın işler çok masraflı bir iş de değil kar marjın balya hariç çok yüksek sadece pancar da en az 90 bine yakın kar var balya ile de boşa uğraşma tarla bulursan sen tarla ek
Kardeşimle ben yapıyorum abi. Babam balyayla uğraşırdı sadece, satınca pek bir aktivite kalmadı, belki bahara alırız. Onun dışında amcamla da onun arazilerinde beraber çalışırız, bana daha çok traktör işleri kalır.

Aslında 2015'deyken bende acayip bir Fendt hayranlığı vardı. O zamanlar en iyi olarak herkesin dilindeydi; sınırsız şanzıman, toplu kolçak sadece onda var zannederdik. Konya fuarına giden arkadaşım benim için Türkçe ürün broşürü almıştı. O yılki TEOG sınavından fazla o broşüre çalışmışımdır :). Servis, yedek parça, 2.elde hızlı satmanın önemini anlayınca pek bir önemi kalmadı. Bence traktörün 1 beygirine de 1k eurolar verilmez abi. Ha illa herkesin vardır bir hayali/hedefi. Param olunca MF , daha çok param olunca 6R sahibi olup hakkını verecek kadar piyasaya çalışmayı isterim :) . Ama 200-300 dekardan ibaret tarlalarda bol beygirli traktörlerle çalışılıyorsa ortada bir yanlışlık vardır demek ki.

Küçük balya çok sıkıntılı iş ama büyük balya çalıştırmak isterdim.

Milyon kar edilse bile buranın pek tadı kalmadı, sular bitti. Bölgedeki çiftçinin tek umudu Kızılırmak'tan kuruyan baraja su gelmesi.

Kardeşimle ben yapıyorum abi. Babam balyayla uğraşırdı sadece, satınca pek bir aktivite kalmadı, belki bahara alırız. Onun dışında amcamla da onun arazilerinde beraber çalışırız, bana daha çok traktör işleri kalır.

Aslında 2015'deyken bende acayip bir Fendt hayranlığı vardı. O zamanlar en iyi olarak herkesin dilindeydi; sınırsız şanzıman, toplu kolçak sadece onda var zannederdik. Konya fuarına giden arkadaşım benim için Türkçe ürün broşürü almıştı. O yılki TEOG sınavından fazla o broşüre çalışmışımdır :). Servis, yedek parça, 2.elde hızlı satmanın önemini anlayınca pek bir önemi kalmadı. Bence traktörün 1 beygirine de 1k eurolar verilmez abi. Ha illa herkesin vardır bir hayali/hedefi. Param olunca MF , daha çok param olunca 6R sahibi olup hakkını verecek kadar piyasaya çalışmayı isterim :) . Ama 200-300 dekardan ibaret tarlalarda bol beygirli traktörlerle çalışılıyorsa ortada bir yanlışlık vardır demek ki.

Küçük balya çok sıkıntılı iş ama büyük balya çalıştırmak isterdim.

Milyon kar edilse bile buranın pek tadı kalmadı, sular bitti. Bölgedeki çiftçinin tek umudu Kızılırmak'tan kuruyan baraja su gelmesi.
Suyun önünü kesmeyinde[emoji106]

Balya işinden para kazandim diyene ben çok inanmiyorum o paranin ne hikmetse hiç bereketi olmuyor 1 sene oldu 8 sene calistirdik biraktik sadece kendi hayvanlarimiza balya yapiyoruz [emoji1]
Allah bereket versin benim ilk sezonum olmasına rağmen benim için iyi bi sezon geçti ne hikmetse makina alan bikaçsene sonra piyasadan çekikiyor ya parayı vuyuyor yada toplayamıyor [emoji23]

Balyade dışarı çalıştığımız dönem paranın %80i toplanıyordu ama kendi bölgemizde yarısını anca toplayabiliyorduk. Bıraktık kendimize bağlıyoruz bir de bir kaç eş dost ahbaba. Adamın cebinde bir tomar para var çıkartıyor versem mi acaba diyor üzerinden 6 ay geçmiş :) böyle böyle kendi köyümüzde kimseye bağlamıyoruz. Bir de bölgede toplama saman işi var, talep oldukça toplayıp bağlıyoruz. Balyada para var da işte cebine girerse.

90larda ben daha çocukken Adana Manisa Trakya Balıkesir Eskişehir bu sırayla 100bin balyayı geçerdi bizimkiler. Ben de ozamanlar yağcı yanlarında üff be diyordum paraya bak zengin olucaz falan :) 76 yılında başlamış bizimki Adanaya Otomobil bagajında balya götürmüş falan balya bu diye :) Balıkesirdeki fiyatın 3 katına bağlıyorduk diyordu.

Şuan biçer-balya-kamyon biç bağla nakliyesi ve satışı birlikte yapanlar iyi para kazanıyor. Onun dışında sadece balya ile ot-yonca vs olan yerlerde emeğini alabilirsen yine güzel uğraşmaya değer.
Toplama saman balyasını kaça veriyorsunuz.? Bende başladım biraz bağlıcaktım balya 9 10 liradı toplama 6 tl dedik baktım uğrasmaya deymez

Bu yıl adrese teslim 12 tl civarı verdik yazın. Geçen yıl 10 falandı. Bir römork var modifiyeli 200 balya sarıyoruz 30-40 km mesafeye götürüyoruz. Haftada 1-2 römork yapıyoruz duruma göre.

6tl tarladaysa gelip alan varsa yine az bir para değil bence. Bir gece sabaha kadar topluyorum 200-300 balya çıkıyor duruma göre. Kendin bağlayınca tarladan da versen 4tl falan kalır yine fena para değil. Tabi pazarını bulup kendin götürebilsen aslında bu iş sürekli hale gelecek. 10 yıl önce bizden başka yapan yoktu bölgede. Onu da yine sap kıtlığı bir sezonda babamın bir arkadaşı toplama da getisen olur saman yok piyasada demişti öyle akıl ettik de başladık.
Ben kendim topladım 200 kadar biri 6 tl den nekadar baglarsan bağla hepsini alırım dedi sonra baktım köydeki diğer müsteriler kendi toplamaya başladı 3 tl den bağlıyordum baktım o daha karlı geldi toplayıp kışın satılsa kâr bırakır belki ama tarladan sezonda ucuz gidiyor