2020 Sezonundan Beklentileriniz Neler

2020'ye girmeden 1 gün önce bunları demişim. Aradan 5 ay geçti , neler değişti yazayım.

-Arpanın suyu geçen hafta bitti.56 dekar arpanın 19 dekarını Novadsadski arpa tohumu yüzünden mantar yedi bitirdi, 2kere fungusit uyguladım, oda ek masraf oldu. Hele yonca yerini ekmeden önce ne hayallerim vardı benim, 1200kg cıkaracaktım, yonca yeri olduğundan dolayı kardeşlenmeye erken girdi. Daha kış girmeden bizim novadsaskiyi çoktan mantar yemişti bile. Oralardan Ortalama 800kg çıksa göbek atarım. Ramata cinsi arpa bizi rezil etmedi sağolsun. Oralardan da 1000kg bekliyorum.

-Pancarın ot mücadelesini yaparken 11 dekarına betanal maxxpro herbisit fazla kaçtı. Bozmak ile bozmamk arasinda kaldık ve ellemedik. Dozun normal olduğu yeri tutacak pancar yok fakat yüksek doz uygulanan yer baya geriden geliyor.

-Çerezlik ayçiçeğini bu sene ilk defa ekmemize rağmen macera arayarak 12 dekar hedefinden 61 dekara çıkardık. Kuş - kurt yedi. Ek masraf yaparak bozkurt için ilaç aldık. Mibzerci tohumu derine atmış, 8 gun kuş bekledik. Sonunda pes ettik bozacaktık, ellemedik. 40 gün sonra çıkan tohumlar vardı. Ara çapayı ayni adama yaptırdık mecburiyetten. Sağolsun ekim kalitesinde çapaladı. Verdiğim para haram zehir zıkım olsun. Aclonifen grubu herbisit uyguladım, ayçiçeğini sarstı, otlar pek ölmedi gibi. Ayrıca son 3gündürde susadılar. Elimiz ayağımız dolaştı damlama 2 3 günden serilecek.

-30 dekar slajlık ve 16 dekar danelik mısır ekimi yaptık. Aynı şekil otlu olan yerler şuan susadılar. Son 3gun içinde ince yaprak, kalın yaprak herbisitlerini ve demir-cinko-üre içeren yaprak gübresini verdim. Çok otluydu, ester sağolsun boyunlarını büktü. Mısırda geçen seneyi yakalayacak gibiyiz, yeter.

-Yoncayı bozmayı düşünüyorduk, öylece kaldı. Biraz seyrelmişti ama yonca elimizden tutuyor biraz sağolsun. 2. Biçimler yakında yapılır. Bugün mısıra uyguladım yaprak gübresinden 50 litre arttı, yoncaya salladım. Bakalım nasıl fark olacak.

-Balya makinasında standart olarak devam ediyoruz.

Neymiş efendim? Büyük konuşmamak gerekiyormuş. Her hata bir tecrübe bırakıyormuş.Ortak kuyu sahibi olunca canın isteyince sulayamıyormuşsun, mahsuller susuyormuş. Bu sezon 3 kuyu kaldırdık, gitti paracıklar, ümitsiz vaka. Üzgünüm 5430 seneye kaldın güzelim. 640 ile kulak, boyun, beyin, diz, ayak, bel fıtığı olmaya devam.
Önce sağlık , gerisi olur, çiftçilik te çok ince hesap tutmaz.

Biz ne yaptık tam bilmiyorum ama galıba 250 dekara ye yakın arpa bugday ektik 70 yada 80 ton satarsak ıyı Bı 60 dönüm de nohut ekeceğiz ayrıca amcam için de 70 dekar nohut 40 dekarda buğday ektik hayırlısı olsun devletin almadığı mal ile uğraşmak maalesef çok zor vatandaş adamı çileden çıkarır 500 TL patates parası kaldı ıhtıyacım yok yine çıldıracağım canım sıkılıyor sanki biz beyefendi için taşıdık yaptık inşallah az kaldı zincir marketlere herkes muhtaç olur parasız bir şey alamaz aldıgınıda ıkı katı fıyatına alır daha ne deyim
Bı aydır köye gitmiyorum ama galiba ürünler iyi değilmiş çiftci ne yapar umut öbür senede

2020'ye girmeden 1 gün önce bunları demişim. Aradan 5 ay geçti , neler değişti yazayım.

-Arpanın suyu geçen hafta bitti.56 dekar arpanın 19 dekarını Novadsadski arpa tohumu yüzünden mantar yedi bitirdi, 2kere fungusit uyguladım, oda ek masraf oldu. Hele yonca yerini ekmeden önce ne hayallerim vardı benim, 1200kg cıkaracaktım, yonca yeri olduğundan dolayı kardeşlenmeye erken girdi. Daha kış girmeden bizim novadsaskiyi çoktan mantar yemişti bile. Oralardan Ortalama 800kg çıksa göbek atarım. Ramata cinsi arpa bizi rezil etmedi sağolsun. Oralardan da 1000kg bekliyorum.

-Pancarın ot mücadelesini yaparken 11 dekarına betanal maxxpro herbisit fazla kaçtı. Bozmak ile bozmamk arasinda kaldık ve ellemedik. Dozun normal olduğu yeri tutacak pancar yok fakat yüksek doz uygulanan yer baya geriden geliyor.

-Çerezlik ayçiçeğini bu sene ilk defa ekmemize rağmen macera arayarak 12 dekar hedefinden 61 dekara çıkardık. Kuş - kurt yedi. Ek masraf yaparak bozkurt için ilaç aldık. Mibzerci tohumu derine atmış, 8 gun kuş bekledik. Sonunda pes ettik bozacaktık, ellemedik. 40 gün sonra çıkan tohumlar vardı. Ara çapayı ayni adama yaptırdık mecburiyetten. Sağolsun ekim kalitesinde çapaladı. Verdiğim para haram zehir zıkım olsun. Aclonifen grubu herbisit uyguladım, ayçiçeğini sarstı, otlar pek ölmedi gibi. Ayrıca son 3gündürde susadılar. Elimiz ayağımız dolaştı damlama 2 3 günden serilecek.

-30 dekar slajlık ve 16 dekar danelik mısır ekimi yaptık. Aynı şekil otlu olan yerler şuan susadılar. Son 3gun içinde ince yaprak, kalın yaprak herbisitlerini ve demir-cinko-üre içeren yaprak gübresini verdim. Çok otluydu, ester sağolsun boyunlarını büktü. Mısırda geçen seneyi yakalayacak gibiyiz, yeter.

-Yoncayı bozmayı düşünüyorduk, öylece kaldı. Biraz seyrelmişti ama yonca elimizden tutuyor biraz sağolsun. 2. Biçimler yakında yapılır. Bugün mısıra uyguladım yaprak gübresinden 50 litre arttı, yoncaya salladım. Bakalım nasıl fark olacak.

Neymiş efendim? Büyük konuşmamak gerekiyormuş. Her hata bir tecrübe bırakıyormuş.Ortak kuyu sahibi olunca canın isteyince sulayamıyormuşsun, mahsuller susuyormuş. Bu sezon 3 kuyu kaldırdık, gitti paracıklar, ümitsiz vaka. Üzgünüm 5430 seneye kaldın güzelim. 640 ile kulak, boyun, beyin, diz, ayak, bel fıtığı olmaya devam.
Hiçbir zaman şu ürün su kadar verir falan diye hesap yapma Akif çünkü herşey çok güzel giderken ani aşırı sıcaklık yada yağışlar etkiliyor maalesef. Hastalık yapar o olur falan en iyisi elinden geleni yap verimi harmanda görürsün. 640 iyidir yine şükür et yıllarca takviyesiz kara direksiyonlu motorla süründük traktör elbet alınır sağlık olsun

Bizde aynı şekilde bu yıl pancara başladık. Ben denemek için 30 dekar ekelim dedim peder inat etti 55 dekara çıkarttı. Tabana ot ilacını uyguladım sarmaşık+ madımak bastı. Pancar tam çıkarken 35 dereceleri gördü fire verdi yetmedi birde kök hastalığı başladı. Pancarın başına gelmeyen sadece domuzla dolu kaldı .55 dekara 300 kota almıştık 280 e düşürdüler. Çok değil dekara 6 ton bekledim o da olmayacak herhalde. 80 dekar buğdayı don vurdu.yazlık arpa - yulaf vs. ektik inşallah iyi olur. Köyün arpa kralı olacaz bu yıl.
Mercimek ekmiştim ziraat mühendisi stomp extra mükemmel dedi hardala etkili ruhsatı yok ama mercimek içinde süper dedi. Mercimek tarlamda kanola tarlasına döndü. Tek beklentimiz otlar. Korungalar çok diri duruyor hala çiçek açmadı Ama dekara 15-20 civarı verir.

Bizde neler oldu
Nisan 10 da karpuzu diktik akşama don yaktı sezon moral bozuk başladi biraz emek harcayarak birazda masraf yaparak 0 zararla toparladik şuan gelişim çok çok iyi yoncayı nisan 10 da 1. Bicim mayıs 14 de 2. Bicim yaptik 2 bicimde 400 balya ve 24 lira ortalama fiyata verdim arpayı 10 gune biceriz kısmetse piyasaya baglamaya devam nisan 15 de ilk balyayı bastik bayramın 1. Gunude son balyayi yaptik 10 gundur iyi yagmur yagdi 10 gundur yatiyoz 2 gundur tam gaz yulaf ve yonca bicimi var bikacgune baglama isi başlar şuan 6 bin kusur balya baglamişım bi okadar daha baglasak yeter bana hepinize hayırli bereketli sezonlar

Berkay da bu sene pek iç açıcı degil galiba Darende ve wallece Arkadaşlara sormak lazım
Pancarlarım iyi biraz seyrek çıkış yapan bir tarlam var oda iyi bayramda kar yağdı bir 100 metre daha aşağı yağsa idi bütün ürünlerin üstüne çökecek di ama Allah korudu.
Karpuzlari biraz örseledi daha yeni ortadan yaprak attı oda zaten keyfi ektim.

Nohutlar iyi korunga idare eder ekinler biraz kış seyreltmiş 200 kg verir arpalar.

Fasulyeye boru döşedik kanal patlamış bir iki güne su gelir veririz.

Patates piyasa satış riski var zaten tarlada istenilen verimi Allah tan bir şey olmaz ise alırız.

Domates bölgemize göre iyi normal sedir daha yeni sıcak gördü genişlemeye başladı 30 dekar nasıl eritiriz bilmiyom işçilerle ortak ektik onu.

500 dekar herg var daha duruyor eğer toprak çok kurumuş ise güzün aktarma olur baharın yazlık arpa yulaf nohut fiğ vs olur

450 dönüm bizim 550 amcamın toplam 1000 dönüm arpa var ortalama 300 kg verir gözüyle bakıyoruz geçen ki sıcaklar baya kötü etkiledi bizi.
Bizim soğan baya güzel çıkış yaptı birinci otunu aldık.
Amcamın soğan seyrek oldu tohumda hata varmış pek emek kurtarmaz gibi
10 dönüm slajlık mısır var görünüşü güzel
10 dönüm tohum almak için nohut ektim
Amcam ilk defa bilmediğimiz bi işe girdi 3 dönüm kadar domates dikti hayırlısı bakalım sonuç ne olacak
15 güne kadar arpaları biçmeye başlarız.

Arkadaşlar Merhabalar
2020 sezonu icin hangi ürünleri ektiniz Ve hangilerini Ekmeyi planlıyorsunuz
Benim şuanda
15000² 2 senesi olacak yoncam var ve iyi bi bakımla 1200 Balya almaýi hedefliyorum
18000² arpa ektim 8 ton çivarı bi beklentim var
Ve 20 dekarda karpuz yapcam
Asıl ışim balyacılık olucak bu sezonda 15 bin civarıda balya basmayı hedefliyorum şuanki müşterilerim yeni sezonda caymazsa 15 bin çok rahat olabilir Rabbim hepimizin yardımcısı olsun...
Evet arkqdaşlar evdeki hesap carsıyı tutmuşmu
18 donun arpq 6 ton net 1300tl kilo yagmur nedeni ile 15 20 gun gec hasat bunada şükur
18 donüm 350 balya 7 tl tane
Karpuz sezonumuz 15 gün once bitti 20 dekar 140 ton 80 bine verdim
Balya sezonu devam ediyor şuan 21 bin oldu fiyat 3tl den baglıyorum cok cok olursa 2.5 tlden birde peşinse bi 2 3 bin daha baglarim
Yonca 4 bicim 800 balya 3 bicim daha olur 500 balya civari fiyat parca alanlar 25 toplu alanlar 23 tl Hepinize hayirli sezonlar diliyorum

18 donun arpq 6 ton net 1300tl kilo yagmur nedeni ile 15 20 gun gec hasat bunada şükur
Balya sezonu devam ediyor şuan 21 bin oldu fiyat 3tl den baglıyorum cok cok olursa 2.5 tlden birde peşinse bi 2 3 bin daha baglarim
Yonca 4 bicim 800 balya 3 bicim daha olur 500 balya civari fiyat parca alanlar 25 toplu alanlar 23 tl Hepinize hayirli sezonlar diliyorum
Herşey in hayırlısı abi arpa biraz düşük verim yapmış

Sağlıkla iyi günlerde harcayasın Cemal bizim harman nasipse ekim ayı gibi anca belli olur çeltiğide ramazanda anca satarım, sağlık olsun az çok şükür.

- 56 dekar arpa ektik. 56ton dane verimi ve 18ton sap beklentimiz var.

-40dekar kesinleşen pancar yeri var. Bu şekilde kalırsa 400ton pancar üretimi hedefliyoruz.

-12 dekar yerde köyümüzde ilk defa çerezlik ayçiçeği üretimi gerçeklestirmeyi planlıyoruz. Bu konuda tecrübemiz olmadığı için verim hesabı yapamıyorum.

-65dekar (16dekarı 2.ekim)mısır ekilecek alan kesinleşti. Sözleşmeli iyi fiyata anlasabilirsek slaj , aksi halde danelik ekimi yapacağız. Danelikten dekara 1600kg , slajdan 8ton verim almıştık.

-Toplamda 35 dekar yonca var. Bunun 23dekarı ihtiyaç fazlası . Yoncanın tadı kaçtığından eğer slaj sözleşmesi olursa buraya da slajlık mısır ekmeyi planlıyoruz.

Balyacılık kader haline geldi. Makinada teke düştük, her seneki gibi kendilerimizinkilerle beraber 80bin balya hedefliyoruz.

Tekrardan selamlar. Cemal abi konuyu açalı nerdeyse 1 sene olmuş. Bugün 2020 sezonunu kazasız belasız bitirdik.

20201217_163022.jpg

@kayasevkett abi, filler değil dinazorlar tepişmiş gibi oldu. [emoji846]Burası nasıl sürülecek acaba.
20201217_163418.jpg

Konuyu dağıtmadan ne umdum, ne buldum yazayım. Bu arada planlar değiştiği ve bazen 1 mibzer ağzı ekilmemiş kenarlar olduğu için ilk mesajıma göre alanlar farklı olabilir. Ayrıca her ürün hasadında paylaştığım mesaj ve konularıda profilimde bulabilirsiniz.

-57 dekar arpadan 43ton dane + 25ton saman kaldırdık.( tarlanın biri üzmüştü ama arpalarda su sıkıntısı çekmedik) Yanlış hatırlamıyorsam daneyi 1300tl/ton'dan sattık. Samanın çoğunu kendimize çektik ama bunu dışarıya satma fiyatından hesaplarsak, o aylar için bölgemizde 600tl/ton ev teslim fiyatı vardı. = 56k TL dane + 15k TL saman ciro

-61 dekar çerezlik ayçiçeğinden temiz, %6 nemde ve elenmiş, direkt tüketilecek şekilde 13,510kg verim aldık. Yeraltı sularının azalmaya başladığı zaman , diz boyu zamanıydı yani tam uçacağı zamandan sonra bizim sular yetişmedi.Parakende ve fabrikaya sattıklarımızın ağırlıklı kg fiyatı 10-10.5tl/kg. = 135-141k TL ciro

-30dekar slajlık mısır susuzluk ve beyaz sinek nedeniyle 4.8ton dekara verim verdi. Tam da tahmin ettiğim gibi. Silacı tarlaya geldi bu silaj 17tondan aşağı çıkmaz dedi. Tabi bizim konya dönümüne göre söyledi, 2500m² Bende dedimki, bırak emmi 17 çıkarsa ben bu işi bırakırım, 11-12 bekliyorum demiştim. Lafta keşke çıksın ama gerçekler acı. 270tl/tondan , kuruluğu fazla silajı eve teslim sattık. = 4.8 x 30 x 270 = 38k TL ciro

-16 dekar danelik mısır vardı. Gene susuzluk ve beyaz sinek zararı vardı. Birde hasattan 3-5 gün önce 50km/h süratle bir rüzgar esti, ohhh. Yarıdan fazlasının sapları kırılmıştı. Neyseki Cx6.080 güzel biçti, yinede yere koçan düştü. Koçanları toplamak için tarlayı kontrollu şekilde yaktık, mısır balyası bağlamkta böylece yalan oldu. Dekardan 800kg verim aldık. O gün içinde yanlış hatırlamıyorsam 1570TL den sattık. = 1570 x 16 x 0.8 = 20k ciro

- 45 dekar kalan yoncamız susuzluktan etkilendi ve verim bu sene dekarda 2 ton civarına düştü. Eve teslim ortalama 1100 liradan satılmıştı. = 2 x 1.1 × 45 = 99k ciro

- 37-38 dekar pancarımız yine yine yine [emoji846] susuzluktan etkilendi. Taaaa ki o tarladan su buluncaya kadar. Eylül ayından sonra 3 ayrı bölgede bulunan tarlaların sadece 1 bölgesi su yönünden çok rahat etti. Dekardan 10ton verim, ortalama 17 polar aldık. Pancarın toplam ciro hesabı kotada bile çok değiştiği için bunun ayrıntılı hesabı uzun sürecektir. Ama 140-150 arası ciro olduğunu genede yazayım.

-Tad vermeyen arpa tarlasına (16 dekar) yağlık 2.ekim ayçiçeği ekmiştik. Yanlış hatırlamıyorsam 360kg verdi, 4200 civarı satmıştık. Yağ oranını hatırlamıyorum. Ama bir mesajımda bahsetmiştim. 4200 * 16 * 360 = 24k

- 70 bin balya bağladık. Bölgedeki fiyatlar gereği 120k civarı ciro vardı

- Yoncasını biçip, balyasını yüklediklerimin de ufak bir kârı oldu tabiki. Bazı yoncaları dikili aldıktan sonra biçip, tırmıklayıp inekcilere sattık.

Ve bu sezonun en büyük manevi kazancı benim için helikopter tırmık oldu. Hiç bir ekipmana degişmeyeceğim, çalışmaktan zevk aldığım ekipmanım sadece 1 senedeki kârı ile kendini ödedi. Bunun konusu açılacak söz verdiğim gibi ama çok detay vereceğim için o kadar boş vakit bulamadım henüz.

Kabaca işçilik hariç , amortisman dahil edildiğinde bu cironun %55-60 kadarı eriyordu. Bir ara hesaplamıştım. Yeraltı sularının biraz daha iyi olduğu yıllarda masraf oranı %45lere kadar düşüyordu. Tabi biz bu su sıkıntısını 2011den beri artarak çekiyoruz ayrı konu. Ama bu sene sırf su yüzünden hiç birşeyin tadı yoktu. Zaten haziran başından kasıma kadar gram yağkur düşmüyordu.

2020'nin tecrübeleri doğrultusunda büyük konuşmak yok.2021 yılından fazla birşey beklemiyorum. Sağlık, tecrübe kazanacağım yeni hastalıklar bir de erasmus sınavını kazansam yeter [emoji16].

Son düzenleme:
Tekrardan selamlar. Cemal abi konuyu açalı nerdeyse 1 sene olmuş. Bugün 2020 sezonunu kazasız belasız bitirdik.

Ekli dosyayı görüntüle 55391

@kayasevkett abi, filler değil dinazorlar tepişmiş gibi oldu. [emoji846]Burası nasıl sürülecek acaba.
Ekli dosyayı görüntüle 55392

Konuyu dağıtmadan ne umdum, ne buldum yazayım. Bu arada planlar değiştiği ve bazen 1 mibzer ağzı ekilmemiş kenarlar olduğu için ilk mesajıma göre alanlar farklı olabilir. Ayrıca her ürün hasadında paylaştığım mesaj ve konularıda profilimde bulabilirsiniz.

-57 dekar arpadan 43ton dane + 25ton saman kaldırdık.( tarlanın biri üzmüştü ama arpalarda su sıkıntısı çekmedik) Yanlış hatırlamıyorsam daneyi 1300tl/ton'dan sattık. Samanın çoğunu kendimize çektik ama bunu dışarıya satma fiyatından hesaplarsak, o aylar için bölgemizde 600tl/ton ev teslim fiyatı vardı. = 56k TL dane + 15k TL saman ciro

-61 dekar çerezlik ayçiçeğinden temiz, %6 nemde ve elenmiş, direkt tüketilecek şekilde 13,510kg verim aldık. Yeraltı sularının azalmaya başladığı zaman , diz boyu zamanıydı yani tam uçacağı zamandan sonra bizim sular yetişmedi.Parakende ve fabrikaya sattıklarımızın ağırlıklı kg fiyatı 10-10.5tl/kg. = 135-141k TL ciro

-30dekar slajlık mısır susuzluk ve beyaz sinek nedeniyle 4.8ton dekara verim verdi. Tam da tahmin ettiğim gibi. Silacı tarlaya geldi bu silaj 17tondan aşağı çıkmaz dedi. Tabi bizim konya dönümüne göre söyledi, 2500m² Bende dedimki, bırak emmi 17 çıkarsa ben bu işi bırakırım, 11-12 bekliyorum demiştim. Lafta keşke çıksın ama gerçekler acı. 270tl/tondan , kuruluğu fazla silajı eve teslim sattık. = 4.8 x 30 x 270 = 38k TL ciro

-16 dekar danelik mısır vardı. Gene susuzluk ve beyaz sinek zararı vardı. Birde hasattan 3-5 gün önce 50km/h süratle bir rüzgar esti, ohhh. Yarıdan fazlasının sapları kırılmıştı. Neyseki Cx6.080 güzel biçti, yinede yere koçan düştü. Koçanları toplamak için tarlayı kontrollu şekilde yaktık, mısır balyası bağlamkta böylece yalan oldu. Dekardan 800kg verim aldık. O gün içinde yanlış hatırlamıyorsam 1570TL den sattık. = 1570 x 16 x 0.8 = 20k ciro

- 45 dekar kalan yoncamız susuzluktan etkilendi ve verim bu sene dekarda 2 ton civarına düştü. Eve teslim ortalama 1100 liradan satılmıştı. = 2 x 1.1 × 45 = 99k ciro

- 37-38 dekar pancarımız yine yine yine [emoji846] susuzluktan etkilendi. Taaaa ki o tarladan su buluncaya kadar. Eylül ayından sonra 3 ayrı bölgede bulunan tarlaların sadece 1 bölgesi su yönünden çok rahat etti. Dekardan 10ton verim, ortalama 17 polar aldık. Pancarın toplam ciro hesabı kotada bile çok değiştiği için bunun ayrıntılı hesabı uzun sürecektir. Ama 140-150 arası ciro olduğunu genede yazayım.

- 70 bin balya bağladık. Bölgedeki fiyatlar gereği 120k civarı ciro vardı.

- Yoncasını biçip, balyasını yüklediklerimin de ufak bir kârı oldu tabiki. Bazı yoncaları dikili aldıktan sonra biçip, tırmıklayıp inekcilere sattık.

Ve bu sezonun en büyük manevi kazancı benim için helikopter tırmık oldu. Hiç bir ekipmana degişmeyeceğim, çalışmaktan zevk aldığım ekipmanım sadece 1 senedeki kârı ile kendini ödedi. Bunun konusu açılacak söz verdiğim gibi ama çok detay vereceğim için o kadar boş vakit bulamadım henüz.

Kabaca işçilik hariç , amortisman dahil edildiğinde bu cironun %55-60 kadarı eriyordu. Bir ara hesaplamıştım. Yeraltı sularının biraz daha iyi olduğu yıllarda masraf oranı %45lere kadar düşüyordu. Tabi biz bu su sıkıntısını 2011den beri artarak çekiyoruz ayrı konu. Ama bu sene sırf su yüzünden hiç birşeyin tadı yoktu. Zaten haziran başından kasıma kadar gram yağkur düşmüyordu.

2020'nin tecrübeleri doğrultusunda büyük konuşmak yok.2021 yılından fazla birşey beklemiyorum. Sağlık, tecrübe kazanacağım yeni hastalıklar bir de erasmus sınavını kazansam yeter [emoji16].
Güle güle harca kardeşim
Balya işinden para kazanamışsınız boşa emek burda olsa 70 bin balya temiz 200 binden fazla kqzanirdı