1 besi hayvanından senelik min ve max kaç TL kar edilir ?

Ynt: 1 besi hayvanından senelik min ve max kaç TL kar edilir ?

Arkadaşlar benim anlamadığım bir konu var yardımcı olursanız sevinirim.
devlet memurluğu yaptım ticaret yaptım özel sektorde çalıştım..
zarar edilen bir işte niye insan ısrar eder. işi bırakması yapmasından daha iyidir çünkü sermayeden yiyordur.En azından sermayeyi korumak için işi sonlandırırki 'sıfırı tüketmesin' ben de ticaret yaparken zarar yapmaya başladım bu zarara belli bir süre tahammül ettim kara geçme yolları aradım baktım olmuyor en azından sermayeyi sıfırlamamak için işi kapattım. istanbulda 2-3 tane kuru temizleme dükkanı olan bir yakınım vardı adamın son model olmasada mercedes otomobili yazlığı evi kışlık evi baharlık evi falan filan mal mülk yerinde ama hep zarar ediyor hayatında daha kâra geçemedi. her an işi bırakaçağını dükkanları kapatacağını söylerdi ama bırakmazdı.yapacak başka iş bulsam maaşlı bir işim olsa der gezerdi asgari üçrete razıydı. geçen köyde biri ile sohbet ediyorum tarlalar boş ekmiyorum dedi neden dedim eskiden domates ekerdim kilosunu 300 kuruşa alıyorlar masrafı karşılamıyor niye ekmekle uğraşayım emeğimi geçtim cebimden para mı verecem dedi ve iş bitti bu adam böyle konuşurken bide domates ekmeye devam ettiğini söylese ben ya zarar ettiğine inanmam yada dömates ektiğine inanmam.

burda herkes şikayetci zarar ediyor niçin ısrar ediyorsunuz bu işte. bilmediğimiz bir şeymi var eleştirmek veya polemik olsun diye değil gercekten anlamak için soruyorum. başka iş yok demeyin ticarette hiç yapmamak zarar etmekten iyidir veya sizler 'zarar' kelimesinden ne anlıyorsunuz kardanmı zarar ediyorsunuz yoksa gercekten sermayeden mi gidiyor...

sürç-i lisan ettiysek affola

Öncelikle kar kesin değil, malum ticaret bu zarar da olur...

Normal şartlarda makul bi kar olur ama rakam vermek mümkün değil... çok kazandığın sene kork zira arkası kötü gelir...

Kar için;

- Bildiğin ve sevdiğin işi yapacaksın

- Betona para gömmeyip, açık-yarı açık/çadır ahırlar yapacaksın

- Kaba yemi kendin üreteceksin

- İyi çoban-bakıcı olacak ve işinin başında olacaksın

- Doğru/ucuz hayvanla, doğru rasyonla çalışacaksın

- Mümkünse meradan yararlanacaksın

- Mekanize olup, traktör-yem vagonu alacaksın

- En önemlisi iyi pazarlama yapacaksın

Genellikle ZARAR kelimesinin aslı şudur; beklediğin karı edememek. 20 beklerken 5 tl kazandımı zarar ettim olur... Bunlar hem sürekli zarar ettim der hem de işe aynen devam ederler :)

Bir de asıl-gerçek zarar ederler vardır, bunlar zaten zarar ettim demez, satıp-kapatıp, kaçıp kurtulurlar...

Bir kaç sene zarara, az kara katlanıp iyi sezonda 3-5 yıllık kar etme durumları olduğundan bu düzen böylece sürer gider.

Ayrıca çiftçilik-hayvancılık dükkan açıp-kapamaya benzemez, bi yerden sonra yaşam tarzına dönüşür, yeri gelir boğaz tokluğuna da devam edilir...

Özkan abi ;

-Kaba yemi kendim üretecek kadar tarla

-Eskide olsa ahır

-Çoban ve bakıcı kendım

-Doğru hayvan sımental-moltofon yada kırma holstein çünkü arazi biraz eğimli

-Mera aşırı şekilde bol 500 inek yapsan gene yeter her türlü çünkü bizim köyde dahil olmak üzere göç yüzünden eskiden 10 hane olan koyumuz 3 hane şuanda bu durum dığer köyler içinde geçerli.

-Tarla için alet-edevat ve traktör mevcut fakat hayvancılık için sadece gübrede kullanıyoruz hayvanı beslerken ınsan gucu tabi suanlık

-Pazarlama konusu ise zaman-tecrübe ile yapabileceğimi düşünüyorum

-Ve En Önemlisi bu işi çok seviyorum ve herşeyden cok bu işi yapmak tarım ve hayvancılık ile uğraşmak istiyorum.

Bu şartlarda para kazanmama engel olabilecek bir durum varmı sence ?

Sevdiğin işi yaparsan en azından mutlu olursun, parayla alınamayan bir nimettir...

Hem sevdiğin hem bildiğin işi yaparsan en azından makul bir para da kazanırsın,

Senin şartlarında durmak hata, lakin;

- Koyunculukta yeniden diriliş var, düşün derim (geçen sene ortaklaşa çadır ağılda organik koyunculuğa başladık, kangal koyunlar 200 baş iken şimdi 200 ' e yakın kuzusu oldu, koyun eti yükselişte)

- Yarın bu yarım doktorlar/tıpçılar tıpkı tereyağında olduğu gibi 'yanılmışız koyun eti yiyin, çok sağlıklıymış' diyecekler

- Mısır silajını unutma

- Açık-yarı açık hayvancılık şart! Havasız-güneşsiz, susuz hayvancılık olmaz!

- Hayvan seçimi çok önemli, doğru hayvan-doğru rasyon=kar,

- Ne kadar bilsen de gene bir bilene danış, mümkünse bir veterinerle çalış,

- Başarabilirsen örgütlen, birlik ol, en azından bunlara üye ol, tek taşla duvar olmaz!

arkadaşım ben ankarada okudum [ilkokul orta lise 2yıllık ünv]sonra memlekete ardahana döndüm 2005de şuan 60a yakın hayvanım var işimi seviyom {yeni hayvanları otarmadan geldim yemek yedim hemde uzanıyom çoban bulamadım herkes işkurda çalışıyor.}yapacaksan enaz 100 taneyle başlayacan kesinlikle açık sistem olacak kaba yem sen üretecen .biz burda danayı peşin alırız eylül ekim ayında ankaradaki besicilere satarız 3te 1pesin kalan 6 ay sonra alırız sende alırken öyle alırsan kazanırsın.ama kesinlikle besiye 100 den aşşagı girme kurtarmaz

arkdaslar bakın kesin kazanc veya zarar yok bu işte piyasayı sen belirliyemiyorsun bak soyle hespa yapayım sana gecen sene arpa .50 kr yemin cuvalı 32 tl saman 30 kurustu et kesim fiyatı 14.50 di. bu sene arpa .70 kurus yem 43 tl saman 70 .k kesim fiayatı aynı 14.50 işte gecen seneye gore zarar ama maliyeti kurtardıgı içn kar :) artık sen dusun gecen kar mı zararmı orası sana kalmıs
develet destegine gelicne maliyetler arttıgı için 200 kg karkas ete 300 tl develt destegi var .

Besicilik sektöründen şukadar kar edersin şukadar zarar edersin diyemeyiz çünkü canlı besilik hayvan piyasasına,güncel karkas kesim piyasasına,kaba kesif yem maliyetlerine göre kar-zarar değişir gün gelir çok kar edilir gün gelir zarar edilir.

Anladığım kadarıyla hayvancılık pişmalık gibi birşey :) yani anladığım gibiyse hayvancılık uğraşan adam karın tokluğuyla yaşayıp gidecek . Altına arabasını filan alamayacak herkes şikayetci gibi konuşuyor. Yanlış anladıysam affola.

Burası Türkiye ne min ne de max kar hesaplanabilir :) hatta 5-6 aylık dönemlerden daha fazlası için girdileri bile hesap edemezsiniz.1 sene önce kimsenin yüzüne bakmadığı balya gün gelir 20 lira olur :) En güzeli anlık kararlar alıp uygulamak.Ben şu kadar kar edeceğim demek yerine mesela bu sene elinizde yem stoğu varsa alabildiğiniz kadar hayvan alırdınız.İlla ki bu sene hayvan toplayan kar edecek.

ilk 3 sene kendi maliyetini kurtarsın yeter bence işlere çok kar amaçlı bakmamak gerek uzun vadeli planlar yapmak gerekir...kısa dönemde çok büyük spekülasyon yapmak zordur...

Hayvancılık kazandırır ama her zaman değil biliyorum. Fakat benim amacım idare ederek yaşamak lazım ilk zamanlar için demiyorum ilk senelerden sonra rahat yaşamak. Benim beklentim ilerde altıma güzel bi araba bide evimi aldıracak bir şekilde yürüyüp gitmek. Hayvanları çok severim sadece olaya para yönünden de bakmıyorum seveceğim bir iş.

bence basla derim her olumsuz bir durumda dimdik durabilmek gerekir pes etmemek kusmemek lazım psikolojik olarak insan kendini hazırlamalı durumlara

ben lisans ögrencisiyim.. tarımla ugrasıyoruz tarımın yanına hayvancılıgı da eklemek istiyoruz arastırıyoruz kanatlı hayvn denedik büyükbaş hayvancılık eskiden yapıyorduk çok takip lazım bizim işlwe çok yogun insan eksikliğinden bakamıyoruz kanatlı hayvan baktık bu sene onun işi birz daha kolay

tartışma çok eski geçmişte kalmış. besicilikte işin özü şu:
önce geçerli fiyatlardan hesalar yapılmalı. hangi hesaplar:
1-besilik dana alış fiyatı
2-yem ihtiyacı, yem maliyeti
3-besi süresi
4-nakliye gideri
5-işçi gideri
6-öteki harcamalar (kendi aylık giderin, elektrik, su, yakıt, ulaşım vb)
7-besili dana satış fiyatı (karkas fiyatı)
bu bilgi olmadan hesap yapmak, bir bakıma tahmindir.

aile işletmesi/işçilik kendisinden 50-100 baş
ticari işletme/işçi çalıştırılırsa 200-500 baş

tahmini kazanç hayvan başına 6-8 ayda 500-800 TL
uzun süreli besilerde 800-1000 TL

Biz besi işini şöyle yaparız genelde 180 ile 220 kg arasında dana alıp ilk altı ay 6ile10 kg arasında mısır silajı,2 kg yonca 1 kg saman 2 kg besi yemi 2 kg arpa ezmesi eğer fiyatlar uygun olursa 1 kg atk veririz sonraki 4 ay 5 kg mısır silajı 2 kg sap 1 kg yonca 2 kg besi yemi 5 kg arpa ezmesi olursa 1 kg atk son iki ay ise 2 kg saman 2 kg besi yemi ve 8 ile 10 kg arası arpa ezmesi danalar bir yıl sonra karkas 380 ile 400 kg arasında geliyor buna göre hesap yapın

ÇeLişki_37 link=topic=64665.msg731814#msg731814 date=1365951224' Alıntı:
Özkan abi ;

-Kaba yemi kendim üretecek kadar tarla

-Eskide olsa ahır

-Çoban ve bakıcı kendım

-Doğru hayvan sımental-moltofon yada kırma holstein çünkü arazi biraz eğimli

-Mera aşırı şekilde bol 500 inek yapsan gene yeter her türlü çünkü bizim köyde dahil olmak üzere göç yüzünden eskiden 10 hane olan koyumuz 3 hane şuanda bu durum dığer köyler içinde geçerli.

-Tarla için alet-edevat ve traktör mevcut fakat hayvancılık için sadece gübrede kullanıyoruz hayvanı beslerken ınsan gucu tabi suanlık

-Pazarlama konusu ise zaman-tecrübe ile yapabileceğimi düşünüyorum

-Ve En Önemlisi bu işi çok seviyorum ve herşeyden cok bu işi yapmak tarım ve hayvancılık ile uğraşmak istiyorum.

Bu şartlarda para kazanmama engel olabilecek bir durum varmı sence ?
Hayvancılığın her türlüsü için olmazsa olmaz, kaba yemini kendin üreteceksin. Hele buna geniş mera veya yaylalar eklenirse tadından yenmez. Geniş merası , arpasını temin edecek tarlası olan bu işi çok güzel yapar. Para kazanamayanlar zarar ediyorum diye ağlayanlar sırf bu yüzden para kazanamazlar. Örnek verelim, yonca yetiştirirsin, 1 adet balya maliyeti sana 2 liraya gelir, satın alırısın 10 lira. Mısır silajı yaparsın sana maliyeti tonu 65 liraya gelir, satın alırsın 180-200 lira, tarlana arpa ekersin 1 dekar için 80 lira harcarsın, 350 liralık arpa sahibi olursun. Aradaki farklar o işletmenin otomatik olarak karıdır :)

kaba yemi kendimiz üretiyoruz hayvan alım satımı yapıyoruz ayrıca toptan et ticareti yapıyoruz para kazanıyoz ama zarar ettiğimiz senelerde oluyor bir düzen bir denge yok piyasada et fiyatının ne zaman çıkıp ne zaman düşeceğini kestiremiyoruz et pahalanıyo besiye alınacak hayvan iki katına çıkıyo bir arkadaş demişki para kazanmadığınız işi niye yapıyorsunuz başka yapacağımız işimiz yok ben babam dedem ezelden bu işi yapıyoruz biz bundan ekmek yemişiz kar ettiysek bu işten zarar ettiysek bu işten zarar etmişiz başka iş bilmiyoruz o yuzden yapıyoruz