Zeytinde kalite pik yaptı yağ sektörü darboğazda
10 Ocak 2014 Cuma 03:27
Önemli zeytin üretim merkezlerinden Bursada verim bu sezon yüzde 90a ulaştı. Sofralıkta kalite pik yaparken, yağda ise daralma söz konusu. Yağlığa ayrılan zeytinler azalırken, açığın yeni sezonda yüzde 30lara çıkacağı öngörülüyor
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Bursalı üreticiler, bu sezon zeytinde kalitenin pik yaptığını, bir önceki sezon yüzde 10-15 civarında olan verimin yüzde 90lara ulaştığını ve böyle bir sezonun ancak 20 yılda bir denk gelebileceğini söyledi. Diğer yandan zeytindeki kalite sebebiyle yağlık ürünün fazla olmadığına dikkati çeken üreticiler, yeni sezonla birlikte piyasada yüzde 30 gibi bir açık olacağını ve buna bağlı olarak fiyatların yükseleceğini iddia etti.
Coğrafi konumu ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olan Türkiyede üretim daha çok Ege ve Marmarada yapılıyor. 1995/96 sezonu öncesinde ortalama zeytinyağı üretimi 61 ton iken, bundan sonraki 12 sezonluk dönemde 2 katına çıkarak ortalama 120 bin tona yükseldi. Uluslararası Zeytin Konseyine göre, Türkiyenin zeytinyağı üretimi 2010/11 sezonunda 160 bin ton, 2011/12 sezonunda 191 bin ton, 2012/13 sezonunda ise tahmini 195 bin ton olarak gerçekleşti.
Tazede başfiyat 2 ile 6.5 TL arasında
Zeytin üretiminin yüzde 15ini karşılayan Orhangazi Zeytin İşleme Merkezinin (ORZİM) Başkanı Mithat Nogal, 2013 sezonunun çok iyi geçtiğini söyledi. Böyle bir sezonun 20 yılda bir denk gelebileceğini iddia eden Nogal, Geçen sezon verim yüzde 15 civarındaydı. Bu sezon oran yüzde 90lara ulaştı dedi. Nogal, tazede kalibre başfiyatının 2 ile 6.5 TL arasında değiştiğini ifade etti. Türkiyede zeytinyağı tüketiminin arttığı bu nedenle yağlık ürünün az olmasının zeytinyağı fiyatını artıracağını öngördüğünü söyleyen Nogal, Bazı firmalar üretimini bu yöne kaydırmaya başladı diye konuştu.
Daralma yağ fiyatını artırır
Solive markasıyla Gemlikte üretim yapan Solaksubaşı Limited Şirketi Şirket Müdürü Mahmut Solaksubaşı, dünya piyasalarında değer kaybeden zeytinyağının Türkiyede daha da değerlenmeye başladığını vurguladı. Solaksubaşı, 2013 sezonunda diğer bölgelerde zeytinde verim düşüşü yaşanırken, Gemlikte yüksek rakamlara ulaşıldığını, yağın önemli bir bölümün ise Ayvalık, Edremit, Aydın ve Akhisara gönderildiğini aktardı. Yeni sezonla birlikte piyasada yüzde 30 gibi bir açık oluşacağını ileri süren Solaksubaşı, Raflarda 3 yıldır aynı olan yağ fiyatının yükseleceği öngörülüyor açıklamalarını yaptı.
Marzim, sofralık zeytinin %70ini işliyor
2013 sezonunun önceki sezonlara oranla çok daha verimli geçtiğini aktaran Marmara Zeytin İşletmeleri Merkezi (Marzim) Proje Koordinatörü Yüksel Sert, Hava şartları nedeniyle ürünün üçte birinde ufalma meydana gelse de üreticiler ve tüccarlar memnun dedi. Orhangazi, İznik ve Gemlikte kurulu hallerle birlikte bugün Türkiyenin sofralık zeytininin yüzde 70i Marzimde işlendiğini söyleyen Sert, Paketleme, işleme, depolama ve dağıtım işlemini tek çatı altında toplayan Türkiyedeki tek örnek Marzimin sektöre en büyük artılarından biri bölgede merdiven altı üretime son vermesi ve doğal kümelenme sağlaması diye konuştu. Yüksel Sert, AVM projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte bölgedeki istihdam sayısının 3 binden 5 bine çıkacağının da bilgisini verdi.
Sektörde ciddi bir hareketlenme yaşanıyor
2013 sezonunda yüzde 25 artışla üretim miktarlarının 400 tona ulaştığını belirten Nogay Zeytincilik Gıda Sanayi Şirket Müdürü Levent Küçük de, Yeni makineler aldık. Bu yıl da yatırımlarımız devam edecek. Tuz oranını düşürmek için pastörize hattı kurmak istiyoruz. Depo alanımızı ilave yatırımlarla genişleteceğiz. Zeytinyağı sektöründe de ciddi bir hareketlenme yaşanıyor. Planlarımız arasında sofralık zeytinin yanı sıra zeytinyağı üretimi de bulunuyor dedi.
Geçtiğimiz yıl en çok ihracat artışı yaşanan ilk üç sektörün başında yüzde 118,6 ile zeytin ve zeytinyağı geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2012 yılında 201 milyon 151 bin dolar şeklinde gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2013te bir önceki yıla oranla yüzde 118,6 artarak 439 milyon 742 bin dolara ulaştı. Bu artışta en önemli faktör İspanyadaki kuraklığın Türkiyedeki ürünlere tercihi artırması oldu.
10 Ocak 2014 Cuma 03:27
Önemli zeytin üretim merkezlerinden Bursada verim bu sezon yüzde 90a ulaştı. Sofralıkta kalite pik yaparken, yağda ise daralma söz konusu. Yağlığa ayrılan zeytinler azalırken, açığın yeni sezonda yüzde 30lara çıkacağı öngörülüyor
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Bursalı üreticiler, bu sezon zeytinde kalitenin pik yaptığını, bir önceki sezon yüzde 10-15 civarında olan verimin yüzde 90lara ulaştığını ve böyle bir sezonun ancak 20 yılda bir denk gelebileceğini söyledi. Diğer yandan zeytindeki kalite sebebiyle yağlık ürünün fazla olmadığına dikkati çeken üreticiler, yeni sezonla birlikte piyasada yüzde 30 gibi bir açık olacağını ve buna bağlı olarak fiyatların yükseleceğini iddia etti.
Coğrafi konumu ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olan Türkiyede üretim daha çok Ege ve Marmarada yapılıyor. 1995/96 sezonu öncesinde ortalama zeytinyağı üretimi 61 ton iken, bundan sonraki 12 sezonluk dönemde 2 katına çıkarak ortalama 120 bin tona yükseldi. Uluslararası Zeytin Konseyine göre, Türkiyenin zeytinyağı üretimi 2010/11 sezonunda 160 bin ton, 2011/12 sezonunda 191 bin ton, 2012/13 sezonunda ise tahmini 195 bin ton olarak gerçekleşti.
Tazede başfiyat 2 ile 6.5 TL arasında
Zeytin üretiminin yüzde 15ini karşılayan Orhangazi Zeytin İşleme Merkezinin (ORZİM) Başkanı Mithat Nogal, 2013 sezonunun çok iyi geçtiğini söyledi. Böyle bir sezonun 20 yılda bir denk gelebileceğini iddia eden Nogal, Geçen sezon verim yüzde 15 civarındaydı. Bu sezon oran yüzde 90lara ulaştı dedi. Nogal, tazede kalibre başfiyatının 2 ile 6.5 TL arasında değiştiğini ifade etti. Türkiyede zeytinyağı tüketiminin arttığı bu nedenle yağlık ürünün az olmasının zeytinyağı fiyatını artıracağını öngördüğünü söyleyen Nogal, Bazı firmalar üretimini bu yöne kaydırmaya başladı diye konuştu.
Daralma yağ fiyatını artırır
Solive markasıyla Gemlikte üretim yapan Solaksubaşı Limited Şirketi Şirket Müdürü Mahmut Solaksubaşı, dünya piyasalarında değer kaybeden zeytinyağının Türkiyede daha da değerlenmeye başladığını vurguladı. Solaksubaşı, 2013 sezonunda diğer bölgelerde zeytinde verim düşüşü yaşanırken, Gemlikte yüksek rakamlara ulaşıldığını, yağın önemli bir bölümün ise Ayvalık, Edremit, Aydın ve Akhisara gönderildiğini aktardı. Yeni sezonla birlikte piyasada yüzde 30 gibi bir açık oluşacağını ileri süren Solaksubaşı, Raflarda 3 yıldır aynı olan yağ fiyatının yükseleceği öngörülüyor açıklamalarını yaptı.
Marzim, sofralık zeytinin %70ini işliyor
2013 sezonunun önceki sezonlara oranla çok daha verimli geçtiğini aktaran Marmara Zeytin İşletmeleri Merkezi (Marzim) Proje Koordinatörü Yüksel Sert, Hava şartları nedeniyle ürünün üçte birinde ufalma meydana gelse de üreticiler ve tüccarlar memnun dedi. Orhangazi, İznik ve Gemlikte kurulu hallerle birlikte bugün Türkiyenin sofralık zeytininin yüzde 70i Marzimde işlendiğini söyleyen Sert, Paketleme, işleme, depolama ve dağıtım işlemini tek çatı altında toplayan Türkiyedeki tek örnek Marzimin sektöre en büyük artılarından biri bölgede merdiven altı üretime son vermesi ve doğal kümelenme sağlaması diye konuştu. Yüksel Sert, AVM projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte bölgedeki istihdam sayısının 3 binden 5 bine çıkacağının da bilgisini verdi.
Sektörde ciddi bir hareketlenme yaşanıyor
2013 sezonunda yüzde 25 artışla üretim miktarlarının 400 tona ulaştığını belirten Nogay Zeytincilik Gıda Sanayi Şirket Müdürü Levent Küçük de, Yeni makineler aldık. Bu yıl da yatırımlarımız devam edecek. Tuz oranını düşürmek için pastörize hattı kurmak istiyoruz. Depo alanımızı ilave yatırımlarla genişleteceğiz. Zeytinyağı sektöründe de ciddi bir hareketlenme yaşanıyor. Planlarımız arasında sofralık zeytinin yanı sıra zeytinyağı üretimi de bulunuyor dedi.
Geçtiğimiz yıl en çok ihracat artışı yaşanan ilk üç sektörün başında yüzde 118,6 ile zeytin ve zeytinyağı geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2012 yılında 201 milyon 151 bin dolar şeklinde gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2013te bir önceki yıla oranla yüzde 118,6 artarak 439 milyon 742 bin dolara ulaştı. Bu artışta en önemli faktör İspanyadaki kuraklığın Türkiyedeki ürünlere tercihi artırması oldu.