Masallah hic ot yok nasil beceriyonuz bu otsuzlugu
1-) Buğday hasarından sonra, kanola ekimine yakın bir kadar araziye dokunmuyorsunuz. Bu süre zarfında yağan yağmurların etkisi ile yüzeyde bulunan yabancı ot tohumlarının önemli bir kısmı patlıyor.
2-) Ekimden çok kısa süre (takribi 4 gün) önce araziyi hızlaca işleyip ğatlamış yabancı otları öldürüyorsunuz.
Yukarıdaki adımlar, kanola ile rekabete girebilecek çok sayıda yanancı otun çimlenip öldürülmesini sağlıyor.
Şöyle söyleyim. Toprağa düşmüş bir hardal tohumu, 13 yıl boyunca ölmeden bekleyebiliyor. Yani çimlenme için uygun şartların kolluyor.
Bunun anlamı şu: yabancı ot tohumlarından kurtulabilme şansınız yok. Ama o tohumları çimlendirdikten sonra kolayca öldürme şansınız var. Yukarıdaki uygulamanın amacı da bu. Ne kadar çok yabancı ot patlarsa o kadar iyi. Hatta yabancı otların çıkışını hızlandırmak için buğday hasadının hemen ardından dekara 5 kg 33'lük kullanılabilir. (Bu azot uygulaması hasat artıklarının parçanması ve organik materyale dönüşümünü de hızlandırır. Candır)
3-) Taban gübresindeki azot miltarını azaltarak ekim sonrası yabancı otların türeme ihtimalini azaltıyorsunuz. Bu durum ise kanolanın yavaş ama rekabetçi olmayan bir ortamda çıkış yapmasını sağlar.
4-) Kanolayı hafif sık ekerek tarla yüzeyinde dominant hale gelmesini sağlıyorsunuz.
5-) taban güvresinde öeydana gelen gübre açığını, kanolanın dominant hale gelmesi sonrasında yaptığını erken dönem gibrelem ile kapatıyorsunuz.
Özetle genel olarak bilinen "tarlayı hasat dönemine kadar otlandırmamak lazım" görüşü tamamen yanlış. Çünkü ekim öncesi o tohumu patlatmadığınız taktirde toprakta ölmeden bekler ve ekimden sonra o sizi patlatır.