Evet arkadaşlar.
Bezelye komple tarlayı kapattıktan sonra sağlam bi soğuk yedik. Anlık -14, -15 ' leri gördük. Yüzeyde kar olmadığı için adam akıllı vurdu don. Doğal olarak her baklagil gibi bezelyemiz de yandı. Köke kadar tüm yapraklar kurudu.
Açıkçası baya endişelenmiştim keza tarlada tek yeşil bezelye kalmamasıye bi yanma oldu. Lakin önemli olan bundan sonrası.
Kuruyan bitkiler, kökten yeniden filiz verdi. Ve çıkmaya başladı. Tam bi karışa gelmişler ve herşey yoluna girmişti ki yine yandı
Sonra bi daha daha yandı
Bizimki artık kaşarlandığı için ben de endişenmeyi kestim. Netekim kökler parmak gibi olmuşlar.
Anladım ki Bezelyenin kışa dayanıklı girebilmesi için, diğer geniş yapraklılar gibi erken ekilmesi, yani soğuklara karşı dayanım gösterebilmesi için kök iyi bi kök salması gerekiyor. Eğer kök yaşıyorsa, toprak üstü aksamı tamamen yansa bile tekrar sürüyor.
Bu nedenle soğuk iklimlerde ekecek arkadaşlar Eylül sonu, ekim başı gibi erken bi ekim yaparlarsa, kış soğuklarından zarar görme riskleri düşer.
***
Yanmanın şu an için en kötü yanı yabancı otlar. Gelişim 3 kez sıfırdan başladığı için soğuğa dayanıklı otlar için bi şans oldu bu. Türediler. Lakin asıl maç şimdi başlıyor.
Şu ana kadar yem bezelyesinin soğukla imtihanını izledik, bundan sonraki film: 'yem bezelyesinin yabancı otla imtihanı' çünkü hardal gibi hem boylu, hem çok besin çeken, hem de inatçı bazı yabancı otlar var.
Şimdi gelelim fotoğraflara. Bunlar yeni çekildi.
Yanan yapraklara dikkat! Aynı anız gibi, neredeyse tüm tarla yüzeyini kapladılar:
Tarlanın genel hali, bundan 3 ay önceki halinden geride.
Donmuş Bezelyenin kökten yeniden sürüşü:
Çok fena hırpalanan, ama tekrar patlayan yerler:
Nasip, kısmet olursa paylaşıma hafta hafta devam edicem. Bakalım sonuç ne olacak, hep beraber görelim.