Teşekürler abi bileşenleri hazırladımızda kaç protein bir yeme sahip olmuş oluruz abi500 kğ yem icin 6-7 kğ mermer tozu yeterliolacaktır
Teşekürler abi bileşenleri hazırladımızda kaç protein bir yeme sahip olmuş oluruz abi500 kğ yem icin 6-7 kğ mermer tozu yeterliolacaktır
mehmetbey,arkadaşlar selamlar , bu konuyu canlı tutsak yem parasının arttığı bu günlerde hayvan yetiştiricileri olarak kenetlenmiş oluruz.
BEnde manisadayım. hammadde olarak ptk, dane kırma mısır, arpa ezme , mısır silajı , yulaf otu, buğday samanı , yonca mevcut elimde.
olmazsa olmaz ne alalım ki hazır yemden çıkalım?
elimdeki hayvanlar, süt inekleri, düveleri buzağılar , erkek dana , koyun ve kuzu.
70 civarı büyükbaş, 150-200 küçükbaş mevcut.
rasyonumuzu şu anda Özlem yem e yaptırıyoruz. hayvan kantarı var işletmemizde. rasyon için ulaşılabilir hangi programı önerirsiniz?mehmetbey,
yazdıklarınızda haklılık var.
çiftçiler, kendi yemlerini (sütyemi, besiyemi), kendileri hazırlayıp kullandıklarında,
sıkıntılar çözülür, hayvancılık kazançlı olur...
yem fabrikaları, sütyemi, besiyemi yerine, yem hammadelerini, vitamin-mineral premikslerini ve yem ilavelerini tedarik etmeli...
rasyonları nasıl hesaplıyorsunuz?
sütinekleri için soya küspesi dışında, yem ihtiyacınız yok.
dana-düve büyütmek için gerekli yemler, besi yemleri mevcut (yukarıda sayılan yemler).
öğütülmüş mermer, dikalsiyum fosfat, vitamin-mineral piremiksi gerekli olabilir...
bir de yem ilavelerine (feed additives=fid editivz) ihtiyacınız olabilir
sağılan ineklere (16-22 kg mısır silajında ve 10-12 kg sütyeminde 9-11 kg mısır bulunabilir)verilen rasyonlarda, beside yüksek tahıllı rasyon veriliyorsa, çok süt verimli inekleri, besideki boğaları, asidozdan korumak için,
sodyum bikarbonat, potasyum bikarbonat, mağnezyum oksit, maya, virginiamysin vs kullanılabilir
(bu yem ilavelerinin günlük verilecek miktarları önemli, ayrıca rasyonda tam dağılmalı, yani karışma önemli).
rasyon konusunda,
yemleri tartıyor musunuz?
çiftlikte, kantar var mı?
hayvanların ağırlık değişikliklerini takip ediyor musunuz?
rasyon hesaplamak için bir yazılım (rasyon programı) kullanıyormusunuz?
kolay gelsin...
mehmet bey,rasyonumuzu şu anda Özlem yem e yaptırıyoruz. hayvan kantarı var işletmemizde. rasyon için ulaşılabilir hangi programı önerirsiniz?
Abi hayırlı işlerin olsun sana bazı sorularım olacak ben hayvancılık yapmayı çok istiyorum . Sabah erken kalkmak ineklerin bokunu atmak sağmak yem verme ben bütün bu işlerin üstesinden gelirim yani çok zor cenazeye bile gidemezsin kısımlarını geçtim bütün zorluklarını biliyorum ama yapmak istiyorum şu an çok güzel bir işim var . 5 adet orijinal holstein alsam yemlerin % 80 ni dışardan sezonunda alsam beni döndür mü sürüyü böyle yavaştan başlayarak büyütmek istiyorum Ortalama 200.000 TL param olacak para BİRİKTİRİYORUM şimdilik sütü toptan 3 TL'ye veriyorlar bizim İzmir'de sen ne düşünüyorsun bu konuda sence başlamalı mıyımarkadaşlar selamlar , bu konuyu canlı tutsak yem parasının arttığı bu günlerde hayvan yetiştiricileri olarak kenetlenmiş oluruz.
BEnde manisadayım. hammadde olarak ptk, dane kırma mısır, arpa ezme , mısır silajı , yulaf otu, buğday samanı , yonca mevcut elimde.
olmazsa olmaz ne alalım ki hazır yemden çıkalım?
elimdeki hayvanlar, süt inekleri, düveleri buzağılar , erkek dana , koyun ve kuzu.
70 civarı büyükbaş, 150-200 küçükbaş mevcut.
Iki işi birden yapabilsenAbi hayırlı işlerin olsun sana bazı sorularım olacak ben hayvancılık yapmayı çok istiyorum . Sabah erken kalkmak ineklerin bokunu atmak sağmak yem verme ben bütün bu işlerin üstesinden gelirim yani çok zor cenazeye bile gidemezsin kısımlarını geçtim bütün zorluklarını biliyorum ama yapmak istiyorum şu an çok güzel bir işim var . 5 adet orijinal holstein alsam yemlerin % 80 ni dışardan sezonunda alsam beni döndür mü sürüyü böyle yavaştan başlayarak büyütmek istiyorum Ortalama 200.000 TL param olacak para BİRİKTİRİYORUM şimdilik sütü toptan 3 TL'ye veriyorlar bizim İzmir'de sen ne düşünüyorsun bu konuda sence başlamalı mıyım
Yapabilirsin,Abi hayırlı işlerin olsun sana bazı sorularım olacak ben hayvancılık yapmayı çok istiyorum . Sabah erken kalkmak ineklerin bokunu atmak sağmak yem verme ben bütün bu işlerin üstesinden gelirim yani çok zor cenazeye bile gidemezsin kısımlarını geçtim bütün zorluklarını biliyorum ama yapmak istiyorum şu an çok güzel bir işim var . 5 adet orijinal holstein alsam yemlerin % 80 ni dışardan sezonunda alsam beni döndür mü sürüyü böyle yavaştan başlayarak büyütmek istiyorum Ortalama 200.000 TL param olacak para BİRİKTİRİYORUM şimdilik sütü toptan 3 TL'ye veriyorlar bizim İzmir'de sen ne düşünüyorsun bu konuda sence başlamalı mıyım
Yapabilirsin,
denemekte fayda var...
aşagıdaki konularda bilgi ihtiyacın var...
barınak (çit-sundurma, yem depolama alanı, tahıl ezme makinası, yemlik, suluk)
buzağı aşıları/inek aşıları
buzağı hastalıkları (buzağı ishalleri, solunum yolu hastalığı)
inek hastalıkları (solunum yolu hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları)
inek rasyonu/inek yemleme pilanı (sağılan ineklerin yemlenmesi/sağılmayan ineklerin (=kuruya çıkarılan ineklerin) rasyonu
buzağı beslenmesi-bakımı
düve rasyonu/düve büyütme yemleme pilanı
gebe düve rasyonu/gebe düve yemleme pilanı
sağım-sağımda temizlik
yapmaya karar verirsen, özelden yaz
yukarıdaki konularda pratik bilgi veririm...
evde, bilgisayar var mı?
1-önce, araştırma yap, bilgi edin, hesap yap, sonra karar ver
2-barınakları hazırla (çit-yemlik-suluk)
3-asgari ekipmanı al (sağım makinası, süt depolama kapları, tahıl ezme makinası vb)
4-yemleri tedarik et
5-hastalıktan ari bir sürüden, 5-6 aylık gebe düve al
kolay gelsin...
Hayvan başına 9 ton laktasyinda süt hesaplamis in böyle olunca cok iyi tecrübe takip iyi imkan gerek hata affetmez hemen hesap karışırABİ BEN BİR HESAP YAPTIM 17 KG MİSİR SİLAJI --- 3 KG YONCA--- 2 KG ARPA EZMESİ-- 2 KG REYGRAS-- 1 KG SAMAN -- 1KG KEPEK-- 8 KG SÜT YEMİ YEMLERİN HEPSİNİ SEZONLUK FİYATINI HESAPLARAYAK YILLIK YEM PARASI 76.252 TL TUTUYOR BU ARADA BEN 365 GÜN İLE ÇARPTIM KURU DÖNEMİNİDE EKLEDİM FAZLA FAZLA YAZDIM . 67.000 - 70.000 ARASI TUTUYOR NOLMALDE ... 5 ADET ARİ ORJİNAL HOLSTEİN 15.000 17.000 TL ARASI BİR TANIDIĞIN ÇİFTLİĞİ YUKARDAKİ RASYONA GÖRE 28-35 LT SÜT VERİMİ VAR BEN ORTALAMA 30 LT DEN BAZ ALACAĞIM . 5 ADET İLE BAŞLİYACAGIM . 5×30=150 LT 150×305= 45.750 LT SÜT 45.750× 2.8 TL == 128.100 TL BİZİM İZMİRDE FİYATLARI 3.00 3.50 ARASI TOPTAN BEN SÜT SOĞUTMA TANKI ALACAK OLMAMAM RAĞMEN BU FİYATIDA DÜŞÜK HESAPLADIM . KÖYDE YERİM VAR BİZİM BURALARDA EKİLECEK BÜYÜK ARAZİLER YOK EN FAZLA 8-10 DÖNÜM VAR BENİM YAPACAĞIM YER İSE 17 DÖNÜM İZMİR MERKEZE 20 DK HAVADAR BİR YER . HEMEN ÖZET YAPALIM . SÜTÜN FİYATI 3.00 3.50 TL OLMASINA RAĞMEN BEN 2.8 DEN HESAPLADIM SÜT SOĞUTMA TANKI OLACAK . YEMLERİ İSE 305 YERİNE 365 DEN HESAPLADIM . YILLIK GELİR GİDER ŞÖYLE. 128.100 TL SÜT GELİRİ 76.252 TL YEM GİDERİ KALAN 51.848 ELEKTRİK SU VETERİNER İLAÇ 12.000 TL KALAN 39.848 9.848 MAZOT VE DİĞER GİDERLER . 30.000 TL BANA KALAN YILLIK . AYLIK 2.500 TL KALIYOR BANA YAŞIM 23 EVLİ DEĞİLİM HİÇBİR YERE BORÇUM YOK BU İŞE DE BORC İLE BASLAMAYACAĞIM KENDİ YERİMDE YAPACAĞIM . ŞİMDİ SAYIN USTALAR YEM PARASINI FAZLA HESAPLAMAMA RAĞMEN SÜTÜ 3.20 DEN DEĞİLDE 2.8 DEN HESAPLAMAMA RAĞMEN DİĞER GİDERLERİ FAZLA YAZMAMA RAĞMEN 30.000 YILLIK 2.500 TL AYLIK PARA KALIYOR . BİRDE BİZE KALAN BUZAĞILAR VAR ONLARIDA ERKEK İSE 4-5 AYLIKKEN SATACAĞIM DİŞİ İSE YETİSDİRECEGİM.BU İŞ PARA KAZANDIRMAZ DİYEN ARKADAŞLAR VAR HEMDE ÇOK BU ARKADAŞLAR BEN FAZLA GİDER AZ GELİR HESAPLAMAMA RAĞMEN KAZANIYORUM . BU İŞİ GERÇEKTEN SEVEREK YAPACAĞIM ALLAH'IN İZNİYLE ZATEN SEVMEDEN YAPILMAZ. YORUMLARINIZI BEKLİYORUM İYİ VEYA KÖTÜ . NELERİ YAPMALIYIM NELERİ YAPMAMALIYIM . HERKESE HAYIRLI İŞLER .BU ARADA HERŞEYİ DIŞARDAN ALAN KONUŞTUĞUM İNSANLARA SÖZÜM ŞU HAYVANCILIK PARA KAZANDIRMIYOR DİYENLER """NEDEN HALA YAPIYORSUNUZ ,"" SAYGILAR ..
Sa .instegram yada facebook adresiniz yok mu .hayvancılığa yeni baslayacaklara tavsiyeleriniz.Kendi yeminizi kendiniz üretebilirsiniz. Benim kullandığım rasyon formulleri şöyle:
SÜT YEMİ:
Arpa: 300 kg.
Buğday: 150 kg.
Mısır: 150 kg.
Atk: 145 kg.
Ptk: 170 kg.
Sfk: 60 kg.
Vitamin premix: 10 kg.
Mermer tozu: 12 kg.
Tuz: 8 kg.
BESİ BAŞLANGIÇ YEMİ
Arpa: 340 kg.
Atk: 160 kg.
BESİ BİTİRME YEMİ
Arpa: 430 kg.
Atk: 70 kg.
Ustam öncelikle mevlam işini güçünü rast getirsin bu rasyonları her cins ve her kilodaki hayvanlar için kullanabilir miyizKendi yeminizi kendiniz üretebilirsiniz. Benim kullandığım rasyon formulleri şöyle:
SÜT YEMİ:
Arpa: 300 kg.
Atk: 145 kg.
Sfk: 60 kg.
BESİ BAŞLANGIÇ YEMİ
Arpa: 340 kg.
Atk: 160 kg.
BESİ BİTİRME YEMİ
Arpa: 430 kg.
Atk: 70 kg.
işinde gücündedir inşallah...Simentalci Barış hoca uzun zamandır katılmıyor buraya
İnsallah.işinde gücündedir inşallah...