İçerisinde sindirim oranını artırıyorsun yani selülozu azaltıyorsun liginin düşüyor kuru tane yeşil hasıl halinde etkin bir şekilde sindiriliyor avantajı bu şekilde ortaya çıkıyor ama sütte ve ette birazdaha sulu forma dönüşüyor bu durumun telafisi ek maliyet olarak sana soda yada kuru ot ihtiyaçı ortaya çıkıyor aldığın kar ile maliyetini hesaplayıp avantajlı ise kullanabilirsiniz
Sizin dediklerinzin bir kismina katilmakla beraber, bircoguna katilmiyorum. Bu hasilmatik, arpa(tahil) cimlendime, ingilizcesi fodder system veya bilimsel adiyla "Hydroponic growing". Bu sistemde tahil cimlenmeyle beraber kendi kok filizi icin tanenin icerisinde barindirdigi nisastayi enerji olarak yakarak, kok ve filizi olusturuyor. Fakat yesillenmeye baslamasi 3uncu gunden itibaren baslayip fotosentez dedigimiz olayla isik enerjisini yesil surgunune veriyor. Normalde kuru arpa tanesinin protein yuzdesi %13.5-%14 seviyesinde iken bu oran %20- %21lere cikmaktadir. Ayriyeten fotosentezden dolayi yesil bitkideki vitamin orani kuru arpa tanesinin vitamin oraninin yaklasik 6 ila 7 kati civarindadir. Kuru madde orani ise %19 civarindadir. Buradaki temel dikkat edilecek husus yem rasyonlarindaki temel kistas olan
1) Protein dengesi
2) Seluloz dengesi
3) Enerji dengesi
4) Kuru madde dengesi(canli agirliginin %3 ile % 3.5 beside, sutte ise %3.5 ile %4 )
5) Vitamin ve mineral dengesi
Yalniz bu 5 maddenin haricinde hayvanin dogal ortamindan gelen taze yem yeme aliskanligi vardir. Arpa cimi verilmesiyle hem veterinerlik giderlerinde hem de hayvanin genel sagliginda iyilesme saglanarak gunluk kg artisi ve sut veriminde artis saglanir.
En onemli not: Ben kesinlikle tum yem rasyonumuzu arpa cimi ile yapalim, yaninda biraz saman ve yonca verirsek olur demiyorum. Burada en onemli sey. En verimli rasyonu arpa cimi kullanarak nasil saglariz onu bulmak istiyorum.
Yoksa yuzyillarin deneyimi ile olusmus
1) kesif yem
2)kuru tahil(arpa, misir vs)
3) silaj
4) saman
5) yonca
6) kepek cesitleri
7) kuspe cesitleri
8) vs
yem cesitlerini kullanarak olusturulan yem rasyonlari herkese gore degisiyor. Yani saglikli bir sekilde ve ekonomik olan bir yem rasyonu olusturmak.
Yem maliyetinden azaltim saglayacak her fikri denemekte yarar var diye dusunuyorum. Illa bu olacak diye dusunmuyorum yani. Sizin deneyimleriniz var ise paylasirsaniz cok memnun olurum.
Bir diger bilinmesi gereken konu ise arpa cimlendirme esasen baslibasina bir uretim demek. Hijyen konusuna gereken onem verilmez ise arpa cimlendrimenin en onemli sorunu olan kuf olusumu kacinilmaz olur. Bu konu en onemlisi diye dusunuyorum.