simentelci abim saygılar; benimde 4 adet 16/17/17/22 aylarında ikisi 1.5 aylık gebe 2si boş düvelerim var boş olanlarda uterusda iltihab var bulanık sarı akıntılı çara
atıyorlar tedavi işlemleri devam ediyor düzeltecem inşallah ve tohunlayacaz şimdi benim tecrübelerinizden istifade etmek istediğim konu şu arpa buğday ve mısır kendi mahsulum elimde var buğday ve arpa samanım var biçilmiç çayır otum var burlarda mısır silajı yok en yakın ankara paketli getirebilirim oda astarı yüzünü geçiyor bu düveleri yağlandırmadan nasıl bir besleme yapmam gerek arpa/buğday/mısır karışım oranları bunu kaç enerji ve protiğin yemle desleklemeli içine royalin royviminde d yada b veya euromix denen premiks katkıdan ne kar karıştırmam gerek mermer tozu ilavesi ve tuz (önlerinde royalın calpos blok yalama taşları var) karıştırmalıyım bu tuz normal yemeklik tuzmu kaya tuzu kırmasımı olacak şu an için hayvanlar dışarda hala otluyorlar fazla yeşil ot kalmadı ama yinede yeşili kurusu çatlayana kadar yiyorlar 3-4 haftaya kalmaz komple ahıra alırım bilgi ve tecrübelerinle bizde bir katkın olursa ne mutlu
Saman ve çayır otun varsa kaba yem olarak sadece silaj eksiğin var. Silaj olursa iyi olur. Olmazsa çuvalla satılan pelet pancar küspesi kullanabilirsin. O da silaj gibi görev görür. Bire 5 oranında 3-5 saat önceden ıslayıp şişiriyorsun. Sonra hayvanlara veriyorsun. Hayvanbaşı günlük 5-6 kilo yaş olarak verilebilir. Sabah 2-3 kilo, akşam 2-3 kilo. Yani bu sabah yarım kilo kuru pancar, akşam yarım kilo kuru pancar demektir. Yok bunu da vermiycem dersen, o da olur. Ama birşeyler eksik olmuş olur. Sonuçta bunlar düve. Vermesen de olur.
Samanı, otu bolca ver düvelere. Buna ilave olarak da 4-5 kilo düve yemi vermen lazım. Bunu istersen satın alabilirsin, istersen kendin de yapabilirsin.
Düve yemleri ucuz ve kolay yemlerdir. Elindeki arpa, buğday, mısırı satıp yerine iyi kalite düve yemi alabilirsin.
Ama ben yem satın almak istemiyorum dersen elindeki arpa, buğday ve mısıra biraz protein kaynağı ilave etmelisin. Ayçiçek, pamuk küspesi gibi. Aşağıya örnek bir düvelere kullanılabilecek yem karışımı yazayım. Böyle bir karışım verebilirsin. Ama sadece elindekilerle olmaz çünkü arpa, buğday ve mısır enerjidir. Yanlız verilirse aşırı yağlanmaya sebep olur.
1 ton yem için:
Arpa 260 kg
Buğday 180 kg
Mısır 180 kg
Ayçiçek küspesi 240 kg
Pamuk küspesi 110 kg
Mermer tozu 12 kg
Tuz 8 kg
Vitamin premixi 10 kg
Bundan düvelere sabah 2 kg, akşam 2 kg verirsen yeterli. Gerisi saman, ot.
Aynı formul besi içinde kullanılabilir. Ama besi hayvanlarına çok verilmeli tabi ki.