Degerli ciftci abilerim kardeslerim.
Babamla beraber, hatta sadece babam deyim kendimizin 60 dekar arazisi var, yillik kazanabilecegimiz para olsa olsa 10 dur 15 bindir..kendim isli guclu birisiyim koydeki iside hobi olsun diye yapiyoruz..eskiden gecim icin yapardik simdi baba emekli oldu tarlanin geliri 2. Plana dustu..lakin genede ekmeden olmuyor.sonucta milli gelir ekmek surmek lazim.sagligida pek iyi degil ama ugrasiyor genede..velhasil 10 sa 10 . 15 se 15 kazanc oluyor yilda..
Arazimiz cok engebeli, ama komple bayir baca degil. Traktor rahat ekip surebiliyor..orman koyu bizim orasi..tek parca 28 dekar tarlamizin isciligi biraz zor..yani agir killi toprak eger iyi bakilirsa guzel verim alinabiliyor..babam yillardir eski usul gubreleme vs gibi hizmetlerine anca yetisiyor..nasip olur koye dogru tayin isteyip yaklasabilirsem flamayi babamdan teslim almak istiyorum..tabiki hayaller hayaller ama hayal etmeyince gercege ulasmak mumkun olmuyor.
Aklimda 4 ceker ucuz yollu traktor alip bu ucyol remorklardan alasim var..traktor olarakta universal 683 dusunuyorum..evet universal tutulmuyor tutulmamasinin nedeni aslinda herseyi ama tek ceker traktorunende agir arazilerimizde hem zaman hemde para kaybi yasiyoruz..vaktinde ekemiyoruz suremiyoruz her yere rahat rahat girip zorlayamiyoruz
Hal boyle oluncada verim dusuk oluyor.
Bu sene mesela 28 dekar yer 4500kilo bugday verdi,sebebi bakimsizlik toprak tahlilinin yapilmayip uygun gubre atilmamasi.uygun ekim teknigini yapilmamasi.hala sacma ekim yapmakta.dekara 35 kilonun uzerinde bugday saciyor ama verim hala vasatin altinda..
Durumumuz bu..bizim.arazilerde ucyol remorkun tek dingillisi calisirmi..koylulerimiz tek ceker traktore 4 teker remork kullaniyorlar..zor yuklerde habire hidrolik yapa yapa traktorlerimiz sahlana sahlana cikmaya calisiyor..hatta su anki remorkumuzun oku alttan uste doru bel verdi..e ne olur habire hidrolik habire hidrolik, traktor 480 lik..ne yukun onune durabiliyo nede cekebiliyor..tek teker remork olsa bunlarin hicbiri olmayacak.
Universal 683 veya 643 dort ceker ile ve 6 tonlukmu desem 5 tonlukmu desem tek dingil bu remorkla mevcut egimli arazilerinizde rahat calisabilirmiyim..bugday arpa aycicegi cekecek zaten..eskiden patozculuk yapardik sap yukledigimiz icin 4 tekerlinin devrilmesi daha zor oldugu icin tercih edilirdi..
En az %10 15 egimli yollardan 5,,6 ton yuku tek basina bu remork ve traktor uyumu ile cekip cikartabilirmiyim..is zamani kimseden yardim isteyemiyorsun..bari tek seferde yukle bugdayi koyvergitsin basimiz rahat olur..hatta bu yokuslardan yuklu geri geri cikilirmi..traktore fazla yuk binmis olurmu..uzun oldu ama bilen herkesten yorum bekliyorum.