Trakyada kis kuragi !

Resimler ve ekler

• Screenshot_20200228-215541_Weather&Radar.jpg
    Screenshot_20200228-215541_Weather&Radar.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 67
Mart ve nisanda yağmurlar normal görünüyor. Şubatta yağandan daha fazla değil. Asıl yağmurlar mayıs yağacak gibi
Allah hayırlısını versin fakat mayıs ayının yağmurlu gitmesi biz çeltikçiler için zor bir durum, geçen yılda öyle oldu tam lazer yapacakken yağan yağmur ekimi 10 gün geciktirdi keşan yapanlar için sıkıntı yok fakat lazerciler için geniş bir zaman dilimi gerek.

Allah hayırlısını versin fakat mayıs ayının yağmurlu gitmesi biz çeltikçiler için zor bir durum, geçen yılda öyle oldu tam lazer yapacakken yağan yağmur ekimi 10 gün geciktirdi keşan yapanlar için sıkıntı yok fakat lazerciler için geniş bir zaman dilimi gerek.
Lazer konusunda çok haklısın arkadaşım.
Hava ve yağış durumuna göre Önümüzde ki günlerde tesviye işine başlamayı düşünüyoruz. En azından enine olan ilk tesviyeyi yapıp ekim dönemde ince bir aysan yapıp sonrasında boyuna tesviye yapabiliriz.
2014 yılında mart ayı ve nisanın ilk haftası oldukça az yağmur yağdı, tesviye yapmadık, nisanın sonuna doğru yağışlar nedeniyle tarlaya girememiştik
Normal şartlarda 5-6 mayısta ekim yapılması gerekirken 16-17 mayis gibi ekime başlamıştık.

Lazer konusunda çok haklısın arkadaşım.
Hava ve yağış durumuna göre Önümüzde ki günlerde tesviye işine başlamayı düşünüyoruz. En azından enine olan ilk tesviyeyi yapıp ekim dönemde ince bir aysan yapıp sonrasında boyuna tesviye yapabiliriz.
2014 yılında mart ayı ve nisanın ilk haftası oldukça az yağmur yağdı, tesviye yapmadık, nisanın sonuna doğru yağışlar nedeniyle tarlaya girememiştik
Normal şartlarda 5-6 mayısta ekim yapılması gerekirken 16-17 mayis gibi ekime başlamıştık.
Enine tesfiye ne oluyo ben tarlayı haxırlayıp bir tava içinde 4 kez enine boyuna kafama göre dolaşıyorum, sonra merdane , peşine su salıyorum.

Uzun süredir çeltikten uzak kaldım o yüzden çok sağlıklı bir soru olmayabilir kusura bakma. Mevsimler her yıl değişiyor malum. Çeltik ekimlerinde de yıllara göre kaydırma yapamaz mısınız? Sonuç ne olur?

Enine tesfiye ne oluyo ben tarlayı haxırlayıp bir tava içinde 4 kez enine boyuna kafama göre dolaşıyorum, sonra merdane , peşine su salıyorum.
Bizim bölgede tesviye işlemi yapılırken öncelike enine yapılıyor. Şöyleki diyelim ki tarlanın eni 50 mt boyu 200 mt olsun yani 10 dönüm tarla.
Tarlanın bir başından başlayarak diğer başına doğru tarlayı 4 e ve ya 5 e bölecek şekilde kapak ata ata tesviye yapıyoruz. 200 mt lik uzunluğun önce 40 -50 mt lik kısmini enine döne döne tesviye yapıyoruz. Sonra diğer 40-50 mt diye diğer ucuna doğru gidiyor.
Enine tesviye bittikten sonra bu sefer boyuna doğru daha az bir kot vererek tesviyeyi bitiriyoruz. Böyle olunca çok daha düz olmuş oluyor. Zaten 13-14 yıldan beri her yıl tesviye yapıldığı için tarlaların tesviyeyi çok bozulmuyor.