Ortaya cevap yazayım ki,hiçkimse üstüne alınmasın.
Önceki cmts ve pazar bir fabrikaya buğday teslim ettim.Teslim anında %2 stopajı kesildi kalanı pzts hesabıma yattı.Devlet destek primi daha sonra.V.U.K. nun ilgili maddelerine ve buna göre çıkarılan özelgelere bakarsanız bu parayı ananızın ak sütü gibi kullanabilirsiniz.Bu yüzde ikiden kaçış için dolap çevirmeye,elden almaya gerek yok.Aldınız parayı gidin döviz,gübre,gelecek yılın ilaçları vb ne alırsanız alın,kimse bu parayı nerden buldun diyemez çünkü yasal.
Şu anda yaşadığımız gibi mâli dalgalanma ortamlarında bence , bir an önce üründen paraya geçip gelecek sezonun yatırım bütçesi oluşturulmalı.Hangi parayla diyeceksiniz,doğru.Adam,ben fabrikadayken mercedes kamyonla 25-30 ton buğday getirdi 6200 lira/ ton fiyat verdiler döndü gitti.Hesaplarıma göre ; yüzde yüz maliyet enflasyonum ve aşırı yağışlarla çiçeklenmede yıkanmanın olumsuz katkısıyla geçen yılın dörtte biri REEL gelir elde ettim.İklimin etkisinin mâli politikalarla ilgisi yok.Onu çıkarırsak REEL gelir geçen yılın yarısı.Ki, ben herkese göre yinede iyi (595 kg/ dekar) üretim yaptım.Ancak geçen yılın aynı fiyatına ürün sattım.Önümdeki sezonda üretim yapabilmek için riskli işler ( viopp piyasalar,kripto varlıklar,stock exchange vb) hariç her türlü finansal enstrümanı kullanırım.
Ayrıca,fabrikanın 6200 verdiği buğdaya ofiste aynı parayı veriyor.Buğdayın protein,hektolitre,nem vb 12-13 kriterle karnesini çıkartıyorlar.Öyle 8200 ler hayal,onlar 1.sınıf makarnalıklar.Ortalama buğdaylar 5500-7800 lira.Geçen sezon seçim yılıydı,falado buğdayları bile aldılar,bu yıl faladonun yüzüne bakan yok.Bu nedenle durumu iyi planlamak lazım.Ruslar Karadeniz' de bir gemi batırırsa işler karışır, depoya döken kazançlı çıkabilir,koridor devam ederse tersi olabilir.
Herkes kendi bildiğini kendi doğrusunu uygulasın.