Tarım ve hayvancılık 1. Sorum

Öncelikle selamun aleyküm bol bereketli hayırlı kazançlar.
Bende uzun zamandır bazılarınız gibi süt hayvancılığı yapmayı planlıyorum. 20 yıllık planımı hayallerimde tasarladım. Rabbim kavuşmayı nasip etsin. Konuya yeterli düzeyde hakim olsam da tecrübesi olan insanların görüşleri daha önemlidir benim için.
1) hiç param yok 🥴
2) 80 dönüm arazi kiralayacağım.
3) Dedemin traktör eski, 2. El beş yaş altı traktör alacağım.
4) sütü toptan satacağım alan firma var garanti olması sebebiyle lakin ileriye dönük kendime süt ve et ürünlerine yönelik İstanbulda bir kasap açabilirim.
5)Ahırımı toplayacağım defolu veya hurda malzemelerden kendimde çalışarak demir çelik işi yapan arkadaşımla yapacağız.
6)kosgeb ve ziraat kredilerinden ve devlet hibelerinden faydalanmaya çalışacağım.
Öğrenmek istediğim sorularımı maddeler halinde yazacağım.
1) simental süt ineği yıllık veteriner masraflarını merak ediyorum.
2)gübre seperatör sistemi en Ucuz maliyetle ne kadar tutar ve hayvan bakan arkadaşlar gübreyi nasıl değerlendiriyor.
3.) bir dönüm arazi (kendim yapacağım) sürme+kazayağı+discora+gübreleme+ilaçlama yakıt masrafı min. Max. ne olur. (Başkasına yaptıracağım) balyalama ve biçme maliyeti min. Max. Ne olur.
4)Arazi sulama işini en kolay nasıl hallederim. Yonca Mısır ve reglas sulamadan olmaz. Bu sulama işini çözmem çok önemli. Bunun hakkında uzun uzun sohbet edebiliriz bilgili birisiyle.

Şimdilik sorularım bunlar ve dahası var ama kalabalık olmasın.

Yunus Emre;ben 40 yaşındayım. İstanbulda doğdum ve üniversite mezunuyum. 3 ay önce memleketime taşındım. Bende hayvancılık için geldim. Çok araştırmalar yaptım. Halada yapıyorum. Ben küçükbaşı tercih ettim. Büyükbaşta masraflar çok fazla. Gübre yönetimi bile başlıbaşına bir sorun. Seperatör sistemi bile en az 100 bin TL tutar. Süt hayvancılığı yapmak için alacağın kaliteli bir simental en az 15 bin TL. ucuz mal alırsan sonun hüsran olur. Kredilerden faydalanabilmen için bile paran olması gerekiyor. Zira kosgeb sen yatırım yaptıktan sonra uygun görürse sana destek oluyor, Ziraat bankası alacağın hayvanın sadece belli bir kısmına kredi veriyor. Benim abim veteriner ayrıca kuzenimde TKDK da çalışıyor ve hibe konusunda emin ol çıkartamazsın. ( Ben çıkartamıyorum). Bence et koyunu ve süt keçisi ile başla. Daha düşük maliyetlerle yerini kurarsın ve daha düşük yem ve veteriner giderlerin olur. Başarılar.