süt inekçiliği karlı mı

Ynt: süt inekçiliği karlı mı

Gürkan Gönülal link=topic=54713.msg950564#msg950564 date=1419793449' Alıntı:
Verilen cevaplara bakıyorum. Gerçekten üzülüyorum. Yahu bir tane de fizibilite analizi ile neden zarar edeceği anlatılsa. Beyefendi ne güzel hesap kitap yapmış. Bir tane hesap kitap ile cevap verilmemiş. Hep olmaz, hata edersin, vs vs vs...

Umarım başarılı olursunuz. Bence eğer doğru başlangıç yapabilirseniz çok başarılı olma potansiyeliniz var.

Gurkan bey hosgeldiniz, hacimmet bey verilen rakamlar uzerinden hesabi yapmis zaten.

-sütçü inekler/holştayn-siyah beyaz alacalı inekler ile bütün yemler (yonca/sap-saman-mısır silajı) satın alınıp; karma süt yemini (mısır-soya-atk-vitamin, dcp, mermer) kendiniz hazırlarsanız,
-inekleri doğru rasyonlarla yemlerseniz,
-sağım sistemi varsa,
-süt fiyatı 1,2TL-1,5 TL arasında ise,
-yem fiyatları, yem maliyeti:
yonca balyası 500 TL/ton
saman 320 TL/ton
mısır silajı 170 TL
süt yemi 1200 TL/ton ise
-süt verimi ortalama 23-25 litre olursa,

bu iş karlı olur.

devamlılığı/karlılığı belirleyici olanlar:

sağlıklı düve, doğru yemleme/rasyon, yeterli süt verimi/uygun süt fiyatı, işçilik

bence sütçü inek yetiştiriciliği kazançlı...

fizibilite özeti:
1-) 5-6 aylık gebe düvelerin yemleme maliyeti- kaç TL
2-) buzağılayan 500 kg ağırlıktaki bir düvenin günlük yem maliyeti: 18,23 TL/inek/gün
4 kg yonca (2,0 TL)
1 kg saman (0,32 TL)
23 kg silaj (3,91 TL)
8-10 kg süt yemi (12 TL)
3-)süt satışı: 30 Litre süt; 1,2 TL/Litre: 36 TL
4-) Kazanç:TL/inek/gün
(36-18,23): 17,77 TL/inek/gün
5-)aylık sütten gelir:15 inek/ay
15 x 30 x 17,77: 79966,5 TL

yukarıdaki hesap sağımın ilk dönemindeki 500 kg ağırlıktaki 15 inek için yapıldı. Sütten gelir orta (20 litre/inek gün) ve son (12-15 litre/inek/gün) sağım dönemlerinde daha azdır. Kuru dönemde süt geliri yoktur.

buzağı satışı:
15 buzağı x 1500 TL: 22 500 TL (buzağı ölümü yoksa)

10 a yakın inek vardı sizdeki süt fiyatlarından sonra boşuna amelelik olduğu için bizim kooperatifin kan emicilerin elinde olduğu için 1 tane inek bıraktık oda ninem ineksiz evmi olur dedi :D

peki bende besi için fizibilite özeti alabilirmiyim sizlerden

anadolu da besicilik:

genç dana besiciliği (160 kg-470 kg)

kars tan montofon/montofon melezi genç dana (6-7 aylık) besiciliği:

1-) besi danası alış, 100 baş: 256 000 TL

16 TL/canlı ağırlık
160 kg canlı ağırlık

16 x 160 = 2560 tl/dana

2-) yem harcaması: 130 000 TL-140 000 TL

3-) öteki harcamalar:58 500 TL

nakliye 19 500 TL
kars-çiftlik: 33 baş/kamyon (3 kamyon)
3 x 4500 =13500 TL
çiftlik-mezbaha
16 baş/kamyon
6 x 1000: 6 000 TL

işçi: 24 000 TL
besi süresi:7-8 ay
3 000 TL/ay x 1 işçi x 8 ay: 24 000 TL

başka harcama: 15 000 TL

sağlık-veteriner:
5 000 TL

yakıt, ulaşım, elektrik-su:
10 000 TL

BESİNİN MALİYETİ: 444 500 TL
256 000 TL + 130 000 TL + 58 500 TL

satış, 100 baş:564 000 TL

karkas: kg
470 x 0,6: 282 kg
karkas satış fiyatı: 20 TL/kg
5640 TL/dana

beklenen kazanç: 119 500 TL

besi maliyeti 444 500 TL
satış: 564 000 TL

Türkiye ' de hayvancılık en dalgalı piyasalardan birisi.
Yem girdileri pahalı olduğunda et fiyatları ucuzlar. Yem almakta zorlanan ( genelde yemi satın alan, yeterli sermaye koyamayan ) üretici hayvanlarını satmaya başlar et fiyatları arz nedeni ile düşer. Sermaye bulan üretici piyasadan hayvan toplar yem problem değilse besler zaten fiyatlar bir müddet sonra artacaktır. Oda bu fırsatta ucuza mal ettiği hayvanı kestirir. Parasına para katar.
Genel manada yemde ve nakitte sıkıntı yaşayan kişi hayvanını zamansız satar. Bekleyebilen ise daha çok kazanması kuvvetle muhtemel. Sizin yem, bakıcı gibi önemli kalemleri dışarıdan temin etmeniz riskinizi oldukça artıracaktır.
Bunlara ekleyeceğiniz daha çok şeyler var. Kötüyü düşünelimde iyi olursa ne ala deriz. İşler yoğun bakıcıniz ceketini alıp bana müsade dese belki biliyorsunuz ama yinede söyliyeyim hayvanlar akşam örneğin 17:00 de mi yem yiyor en fazla 17:30 a kadara vaktiniz var yoksa bağırmaya başlarlar.
Rahmetli babam el adamı kolay kolay para kazandırmaz. Seni üzmeyecek kadar çalışkan olanın zaten kendi işi düzgün olur. Onunda sana ihtiyacı olmaz derdi.
Düğün, bayram, hastalık, cenaze onları ilgilendirmez hayvan acıktığında susadığında ister, isteyecekde.

Şimdi sizin amacınız ne pahasına olursa olsun hayvancılıksa birşey diyemem ama öyle tahmin ediyorum ilk etapta ayıracağınız 60.000 tl az gelebilir.

Amacınız birikimi değerlendirmekse bu koşullarda hayvancılık yapmak şöyle dursun samimi tavsiyem etrafınızda çiftlik varsa o tarafa dönüp yatmayın bile.

Ben tarım işini seviyorum diyorsanız ve bir şekilde bu bağlamda iş yapacağım derseniz hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama meyveciliği kesin tavsiye edebilirim.
Büyümek daha kolay.Çok daha az yatırımla işi kurabilirsiniz. Büyümekte risk çok daha az. Hayvancılık kadar bence zaman ayırmanıza gerek yok. vs vs daha çok avantaj yazılabilir.

Hayvancılığı yapanlar niye yapıyor? Diyenler için tarım ile uğraşan kişi yemi rahatlıkla temin ediyor. Bazıları ise yemi hesap etmiyor ( saman, yonca, arpa vs ) sonrada tarımdan değil asıl hayvancılıktan para kazanıyoruz diyor. Hayvanın gübreside taraya gidiyor. Böylece zincirleme bir kazanç elde edebiliyor.

Bence bir daha düşünün.
Düşünün dememin sebebi hayvancılığı istediğinizi belirtmenizden yoksa bence verilecek karar için düşünmeye çok ihtiyaç yok.

ofas link=topic=54713.msg950925#msg950925 date=1419885240' Alıntı:
Türkiye ' de hayvancılık en dalgalı piyasalardan birisi.
Yem girdileri pahalı olduğunda et fiyatları ucuzlar. Yem almakta zorlanan ( genelde yemi satın alan yeterli sermaye koyamayan ) üretici hayvanlarını satmaya başlar et fiyatları arz nedeni ile düşer. Sermaye bulan üretici piyasadan hayvan toplar yem problem değilse besler zaten fiyatlar bir müddet sonra artacaktır. Oda bu fırsatta ucuza mal ettiği hayvanı kestirir. Parasına para katar.
Genel manada yemde ve nakitte sıkıntı yaşayan kişi hayvanını zamansız satar. Bekleyebilen ise daha çok kazanır. Sizin yem, bakıcı gibi önemli kalemleri dışarıdan temin etmeniz riskinizi oldukça artırır.
Bunlara ekleyeceğiniz şeyler var. Kötüyü düşünelimde iyi olursa ne ala deriz. İşler yoğun bakıcıniz ceketini alıp bana müsade dese belki biliyorsunuz ama söyliyeyim hayvanlar akşam örneğin 17:00 de mi yem yiyor en fazla 17:30 a kadara vaktiniz var yoksa bağırmaya başlarlar.
Düğün, bayram, hastalık, cenaze onları ilgilendirmez.
Rahmetli babam el adamı kolay kolay para kazandırmaz. Seni üzmeyecek kadar çalışkan olanın zaten kendi işi düzgün olur. Onunda sana ihtiyacı olmaz derdi.

Sizin amacınız ne pahasına olursa olsun hayvancılıksa öyle tahmin ediyorum ilk etapta ayıracağınız 60.000 tl az gelebilir.
Amacınız birikimi değerlendirmekse bu koşullarda hayvancılık yapmak şöyle dursun samimi tavsiyem etrafınızda çiftlik varsa o tarafa dönüp yatmayın bile.
Ben tarım işini seviyorum diyorsanız ve bir şekilde benzer iş yapacağım derseniz hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama meyveciliği kesin tavsiye edebilirim.
Büyümek daha kolay.Çok daha az yatırımla işi kurabilirsiniz.
Eleman konusunda iyi bir noktaya değinmişsin abi bizim köyde de 100 başlık süt hayvanına sahip çiftlik sahibi artık hayvancılığı yavaş yavaş azaltıp bırakacağım diyor.Nedeni ise sırf eleman bulamamak yoksa adam kaba yeminin tamamını ve kesif yemninde %50 sini kendi üreten biri ama sırf eleman bulamamaktan hayvancılığı bırakmaya karar verdi.

aslan26 link=topic=54713.msg950927#msg950927 date=1419885674' Alıntı:
Eleman konusunda iyi bir noktaya değinmişsin abi bizim köyde de 100 başlık süt hayvanına sahip çiftlik sahibi artık hayvancılığı yavaş yavaş azaltıp bırakacağım diyor.Nedeni ise sırf eleman bulamamak yoksa adam kaba yeminin tamamını ve kesif yemninde %50 sini kendi üreten biri ama sırf eleman bulamamaktan hayvancılığı bırakmaya karar verdi.
Bahsedilen kişide bildiğim kadarı ile yemi üretecek tarla, ekipman, sermaye gibi bir problemi yok. Eğer yanlış bilmiyorsam bir ara 400 hayvan vardı. O dönemde de yem sıkıntısı yoktu.

ofas link=topic=54713.msg950933#msg950933 date=1419886002' Alıntı:
Bahsedilen kişide bildiğim kadarı ile yemi üretecek tarla, ekipman, sermaye gibi bir problemi yok. Eğer yanlış bilmiyorsam bir ara 400 hayvan vardı. O dönemde de yem sıkıntısı yoktu.
Evet aynı kişiden bahsediyoruz para yönünden hiç bir sıkıntısı yok ama eleman yönünden sıkıntıda.Hayvan sadece süt ineği 100 baş danası düvesiyle toplam hayvanı 400 başı buluyor.

aslan26 link=topic=54713.msg950934#msg950934 date=1419886193' Alıntı:
Evet aynı kişiden bahsediyoruz para yönünden hiç bir sıkıntısı yok ama eleman yönünden sıkıntıda.Hayvan sadece süt ineği 100 baş danası düvesiyle toplam hayvanı 400 başı buluyor.
Evet Rıdvan çalışanlar otostop yapıp köylerine giderken çok arabaya aldım.
Dikkatinizi çekeyim para var ama parayla çalışacak adam bulamıyorsunuz.
Tek yıllık ürün biçersiniz sökersiniz bir daha dönüp bakmazsınız. Ağaç ise bir kez tuttumu ve meyveye yattı mı tamam Allah ' tan bir şey gelmezse verirde verir.
Hayvan ise 365 gün 24 saat risk.

ofas link=topic=54713.msg950936#msg950936 date=1419886478' Alıntı:
Evet Rıdvan çalışanlar otostop yapıp köylerine giderken çok arabaya aldım.
Dikkatinizi çekeyim para var ama parayla çalışacak adam bulamıyorsunuz.
Tek yıllık ürün biçersiniz sökersiniz bir daha dönüp bakmazsınız. Ağaç ise bir kez tuttumu ve meyveye yattı mı tamam Allah ' tan bir şey gelmezse verirde verir.
Hayvan ise 365 gün 24 saat risk.
Evet canlı hayvan 24 saat risktir.Ama imkanı olupta yapabilen içinde iyi bir kazanç kapısıdır.Galiba Yakakayı köyü kooperatifinin çiftliğide iyi yönetilememekten işleri bozuk ve şuan sallantıdalar.

aslan26 link=topic=54713.msg950943#msg950943 date=1419887016' Alıntı:
Evet canlı hayvan 24 saat risktir.Ama imkanı olupta yapabilen içinde iyi bir kazanç kapısıdır.Galiba Yakakayı köyü kooperatifinin çiftliğide iyi yönetilememekten işleri bozuk ve şuan sallantıdalar.
Onların işi olmaz Rıdvan. 2-3 yıl önce 55 da slajlık mısır sattım. Tarktörün modelini hatırlamıyorum ama 110 hp JD vardı. Fimaks çift sıra bağımsız makine vardı. Nakliye için hafriyat kamyonu tuttum. Tam bir haftada bitirebildik (%60 a varan domuz zararınıda hesaba ekleyebilirsin ) Arıza yapmadığı bir gün yok. Sabah 10da ittire kaktıra çiftlikten adamları çıkartıyoruz. Zaten her gün en az bir arıza hakkımız var.
Kooperatifin zihniyet nakline ihtiyacı var.

ofas link=topic=54713.msg950948#msg950948 date=1419887360' Alıntı:
Onların işi olmaz Rıdvan. 2-3 yıl önce 55 da slajlık mısır sattım. Tarktörün modelini hatırlamıyorum ama 110 hp JD vardı. Fimaks çift sıra bağımsız makine vardı. Nakliye için hafriyat kamyonu tuttum. Tam bir haftada bitirebildik (%60 a varan domuz zararınıda hesaba ekleyebilirsin ) Arıza yapmadığı bir gün yok. Sabah 10da ittire kaktıra çiftlikten adamları çıkartıyoruz. Zaten her gün en az bir arıza hakkımız var.
Kooperatifin zihniyet nakline ihtiyacı var.
JD yi çok yakıyor diye sattılar abi onlar o tesisi kurarken epey hibe desteği aldılar daha sonrada yürütemediler ve Eskişehirin öne gelen veterinerlerinden biri onlara şekerden emekli iyi bir idareci buldu ama adamlar onunla anlaşamayınca oda gitti şimdi kendi kendilerine bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama epey borçları varmış.Yarın öbür gün o tesisi ucuza satıp birine peşkeş çekerler ,olanda oraya harcanan hibelere olur hepsi uçar gider.Maalesef ülkemizde kooperatifçiliğin %80 i böyle kurulur ,bir sürü borçlanır ve sonra iflasve kapanış.