son yılların en düşük fiyatları batmak üzereyiz

Ynt: son yılların en düşük fiyatları batmak üzereyiz

tarımı ve milli egitimi batırdılar.arap saçına döndü..herşey..
buğday para etmiyor,
arpa para etmiyor,
yağlıkçekirdek para etmedi,
aspir para etmedi,
nohut para etmedi,
mısır para etmedi,
malın para etmiyor,
elma para etmedi,
ne para etti köylünün çiftçinin kim ne kazandı ki..
mazot-gübre şaha kalkmış hala destek neyin destegi...
ithal mal gelsin işlensin işlenmesin ihracaat et tarım büyüdü kimin tarımı büyüdü...ithal edilen ülkelerin tarımı büyüdü..bizler yine bankalara kul olduk..

ozvatan38 link=topic=69306.msg789300#msg789300 date=1383089812' Alıntı:
GEÇMİŞ OLSUN ALLAH bol kazanc versin öncelikle.... ben yıllık 100 dönüm (1000m2) olarak buğday ekerim gübre mazot pahalıda olsa memnunum halimden çok şükür sana ve arkadaşlarıma kar marjını gelir gider tablosunu açıklamak istiyorum umarım yardımcı olur..
GÜBRE TOHUM KİRA İLAÇ GİDERLERİ
100 dekar kuru tarla kirası ( köyümde 5 dekara 1 torba un verilir) 20 torbo un 20x65 tl: 1300 tl
100 dekar tarla için tohumluk( dekara 22 kg) tohum kg fiyatı:1.00 tl 22x100:2200 kgx1.00 tl : 2200 tl
100 dekar tarla için dekara 18kg den 1800 kg dap gübre fiyatı belirsiz tahmini : 1800 tl
100 dekar tarla için dekara 15 kg üst bahar gübresi 1500 kg gübre fiyatı belirsiz tahmini 1500 tl

100 dekar tarla için kaliteli ot ve zararlı ilaçları fiyatı : 500 tl
+--------------------
7300 tl

MAZOT VE BİÇER GİDERLERİ
Anız sürümü güz sürümü diskaro veya gaz ayağı çekimi mibzerle ekim gübreleme ilaçlama yolda yakılan mazot
ortalama 700 ila 750 litre mazot gideri ortalama :3250 tl
biçere verielecek para dekara 15 tl den :1500 tl
+--------------
4750 tl
7300+4750 : 12500 tl masrafı var bunda ufak oynamalar olabilir girdisi
100 dekardan en kötü kurak zamanda dekardan 250 kg arası mahsul alınsa 25 ton
toprak mahsulleri ofisine ton /700 TL den 17500 tl
GELİR 17500
GİDER 12500
NET KAR -__________
5000 TL ( EN KÖTÜ KURAKLIK VERİMSİZ ZAMANDA ELDE EDİLECEK KAR)

NOT : ÇKS SİSTEMİME KAYITLI OLUNACAĞI İÇİN TARLA MAZOT TEŞVİKLERİ HARİÇ EN AZ 1000 TL DE ORDAN GETİRİSİ VAR

bu hesaplama tarzı çiftçilige yeni heveslenip daha önce çiftçilik yapmayıpta bu işe yeni başlayacakların eline kagıt kalem alıp hesap yapması gibi olmuş
kaldıki bi çiftçler herşeyimizi malımızı ve canımızı riske atarak bu meslegi yapıyoruz
isteyen inanır isteyen inanmaz ama şunu belirteyim ben bir işi yapmak için 2 trilyon sermaye baglayacagım a dan z ye büyün alet edevat tarla bahçe ve traktörlerim olacak ondan sonra farzet ki senin hesap dogru olsun(dogru degilde) 100 dekara senede beşbin lira kar edecegim
o beş binide artık bozdurup bozdurup harcarız herhalde
gerçi sen memnun oldugunu söylüyorsaon o rakama onada sözüm yok

GEÇMİŞ OLSUN ALLAH bol kazanc versin öncelikle.... ben yıllık 100 dönüm (1000m2) olarak buğday ekerim gübre mazot pahalıda olsa memnunum halimden çok şükür sana ve arkadaşlarıma kar marjını gelir gider tablosunu açıklamak istiyorum umarım yardımcı olur..
100 dekar kuru tarla kirası ( köyümde 5 dekara 1 torba un verilir) 20 torbo un 20x65 tl: 1300 tl
100 dekar tarla için tohumluk( dekara 22 kg) tohum kg fiyatı:1.00 tl 22x100:2200 kgx1.00 tl : 2200 tl
100 dekar tarla için dekara 18kg den 1800 kg dap gübre fiyatı belirsiz tahmini : 1800 tl
100 dekar tarla için dekara 15 kg üst bahar gübresi 1500 kg gübre fiyatı belirsiz tahmini 1500 tl

+--------------------
7300 tl

MAZOT VE BİÇER GİDERLERİ
Anız sürümü güz sürümü diskaro veya gaz ayağı çekimi mibzerle ekim gübreleme ilaçlama yolda yakılan mazot
+--------------
4750 tl
GELİR 17500
GİDER 12500
NET KAR -__________

NOT : ÇKS SİSTEMİME KAYITLI OLUNACAĞI İÇİN TARLA MAZOT TEŞVİKLERİ HARİÇ EN AZ 1000 TL DE ORDAN GETİRİSİ VAR

😃

Şimdi sen bu 100 dönümü bu yıl nasıl işleyeceksin ben o kısmı hala çözemedim:

Malum, 12.500 lira masraf var (mucize oldu da traktör arıza yapmadı, hatta fiyatlar bile artmadı)

Senin cepte 5.000 lira para var!... Eee tarla da senin değil, satsan ayıp olur.

Ha bak daha karnını nasıl, neyle doyuracaksın diye sormadım..

5000 / 12 = 416 lira aylık net değil 'TOPLAM' gelirin var.

E biz daha bağkur primini yatıracaktık. Unuttuk ya!

Aylık 416 lira?.. Düşünüyorum nasıl işin içinden çıkılır diye...Her gün sadece 2 ekmek alsam yetmiyor.

2 çocuk, hanım ve ben 4 boğaz.

Bir yolunu buldum gibi ama denemek lazım.

Sade buğday yesek?..

sebazios link=topic=69306.msg789478#msg789478 date=1383156398' Alıntı:
😃

Şimdi sen bu 100 dönümü bu yıl nasıl işleyeceksin ben o kısmı hala çözemedim:

Malum, 12.500 lira masraf var (mucize oldu da traktör arıza yapmadı, hatta fiyatlar bile artmadı)

Senin cepte 5.000 lira para var!... Eee tarla da senin değil, satsan ayıp olur.

Ha bak daha karnını nasıl, neyle doyuracaksın diye sormadım..

5000 / 12 = 416 lira aylık net değil 'TOPLAM' gelirin var.

E biz daha bağkur primini yatıracaktık. Unuttuk ya!

Aylık 416 lira?.. Düşünüyorum nasıl işin içinden çıkılır diye...Her gün sadece 2 ekmek alsam yetmiyor.

2 çocuk, hanım ve ben 4 boğaz.

Bir yolunu buldum gibi ama denemek lazım.

Sade buğday yesek?..
Bu şekil bir çiftçilik ancak benim gibi sehirde yasayan fakat aklı köyde olan adam için ' ' EK GELİR ' ' olabilir

+--------------------
7300 tl

MAZOT VE BİÇER GİDERLERİ
+--------------
4750 tl
GELİR 17500
GİDER 12500
NET KAR -__________

evdeki hesap çarşıya uymuyor gardaş

Arkadaşlar, dünya teknoloji sayesinde artık çok hızlı değişiyor bunu takip etmek imkansız gibi. Artık herkesin gelirleri değişti. Bundan 30 sene önce tütün diker, incir toplar, pamuk, patates, karpuz yetiştirirdik, zeytin ağaçlarını köklüyorduk. Herkesin bir iki ineği vardı. Önce tütünden vazgeçtik, inek sayısını, bir artırdık, sonra incir ağaçlarını kökledik, inek sayısını bir artırdık. Yukarıdaki saydıklarımın hepsinden vazgeçildi, sadece kıraçlara zeytin dikiyoruz, sulanabilen her yere yılda iki sefer silajlık mısır ekiyoruz. En az inek besleyende beş tane var. Ben çocukken terziler bayramdan 15 gün önce sipariş almazdı. Şimdi sadece paça kısaltıyorlar. Günümüzde artık parayı emeğin olmadığı, teknolojinin yoğun olduğu meslekler kazanıyor. Bizimde ona göre işimizi bir şekilde değiştirmemiz gerekiyor.

+--------------------
7300 tl

MAZOT VE BİÇER GİDERLERİ
+--------------
4750 tl
GELİR 17500
GİDER 12500
NET KAR -__________

keşke bu hesap tutsa.Ama zor tutar.Benim arazilerim daha verimli.çok şükür 40ü düşmez,düştüğü zaman acı feryatları karşı köyden dinle :)İcar derdim de yok.Mülkiyet bizim.Lakin benim çıkardığım maliyet hesabı biraz daha yüksek seninkinden.Ben de 100 dönüm buğday ekecem bu yıl.Umarım maliyeti senin hesaptaki gibi,verim de banim hesaptaki gibi olur hekes için :)

Benim gibi 2 maaşın varsa 'oh tarımda ne iyi kazandırıyor'diyebilirsin.Fakat bu işi meslek olarak yapan,emek veren,tarla icarlayan,yegane geçimi bu iş olan vatandaşlarımız için bu gelir çok kısıtlı.Açlık sınırının bile altında!Yazık!!!Nasıl olur da bir hükumet bu durumu görüp önlem almaz.Gerçi suç bizim.Ne kızıp duruyoruz ki...Amaaaaan... Fuzuli ' nin dediği gibi...SÖYLESEM TESİRİ YOK,SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL!

Bu işin kuralı belli. Klasik çiftçilik yapılacaksa arazi büyük olacak. Yukarıda anlattım. 100 dekarın hesabı ortada. aylık 416 lira.

Ama bunu 1000 dönüm üzerinden hesaplarsak aylık 4160 lira. Bir aileye yeter.

Ha arazin az ise nitelikli ve verimli olmak zorunda. Önce risk dağılımı yapacak, ardından alternatif tarım ürünleri üzerine çalışacaksın.

Örneğin:
Biz şaraplık üzüm üretimi yaparız. Bazı cinsler (Merlot, Semillon Blanc, Gamay gibi) çok iyi fiyatlara kapınızdan alınır. Bu yıl en iyi arkadaşlarımdan birisi 12 dönüm merlot bağından 21.500 lira para aldı. Üstelik nakliyeyle dahi uğraşmadan. Şarap firması vasıta ve hamal yollayarak üzümü bağın içinden kendi gelip aldı. Toplam masraf yıllık 1.500 lira dahi yoktur.

Yada bulunduğumuz bölgede yapılaşma çok hızlı gelişmekte. Yeni yapılan mesken ve yapıların iyi fiyata alıcı bulabilmesi için ise peyzaj ve çevre düzenleme çok önemli. Sonuçta ne kadar yeşil, o kadar refah görüntü. Sırf bu yüzden müteahhidler rulo çime yoğun bir talep gösteriyorlar. Fiyatlara gelince çimin kalitesine göre 3-7 lira arasında değişiyor. 1000 m2 (1 dönüm çim) 3-7 bin lira arası alıcı buluyor. Döşeme kısmı ise ayrıca bir pazar. En düşük 2 liradan döşeme yapılıyor. Bozulma, depolama ve sezon derdiniz yok. Tabi bunun için gerekli alet ve ekipmanınızın da olması gerekiyor.

Yukarıdakilerin dışında tıbbi ve kimyevi tarım, süs bitkileri (gül) serası, peyzaj bitkileri gibi alanlarda ciddi açık var. Öte yandan hayvancılık desteği olmadan köyde 50-100 dekar tarlayla geçim dahi sağlanamaz.

Kısaca 10 dönüm bostan, yan gel yat Osman devri bitti. Devir 10 dönüm rula çim devri.

haydi hükümet.Asgari ücrete emekliye zam yap. dolar 2 tl olunca girdiler pahalandı.herşeyde Enflasyon baskısı oluştu. Ücretli boğazından kısıyor.o da çiftçiyi vuruyor.

Hayret ediyorum.tv de en ucuz araba reklamı 50 000. ev reklamı 150 000 diyor.hadi yetişen alıyor diyorlar.toplumda bizim bilmediğimiz bir kesim mi var.

arkadaşlar ben herhalde anlatamadım derdimi,, ben bu şekilde süper eve ekmek gider çocukların karnıdoyar anlamında bu listei hazırlamadım...anlatmak istedğim şu en kötü şartlarda zarar ettirmiyor 200 kg altında olmadığı sürece en azından sermayeni kurtarmış oluyorsun ,,ben bu yüzden memnunum dedim konuyu başlatan kayısı eken arkadaş masrafım aldığım üründen fazla zarar ettim dediya ben örnek verdim,,,yavuz arkadaş yazmış bu hesaplama yeniçifçiliğe başlayan adamın işi diye ..kardeşim hesap kitap yapılmazsa sonra ağlamıcan,,, iyi ozaman edeceğin masafı bilme gübreyi kaç lira mazot kaç lira ortalama nekaar mazot gider bilme alacağın maxımum ve mınumum ürün tonajını bilme bu ürün nekadar pare ediyor bilme kör körüne şehirlilerin doktor avukatların besicilik işi gibi sonra bii bakmışın aaaa zarar ettim niye ?? gübre ve mazot pahalıda ondan ekme gardasım ozaman anlatmak istediğim bu illaki kuruşu kuruşuna hesap yapılmaz tarımda ama otalama bi masrafı ve ortalama bi geliri buna görede kar ve zararı var,,,ama ben bunda iddalıyım buğdayın karı verime göre değişiyor ama dekarda 200 kg altına düşmediği sürece en azından sağ cebinden çıkan para 10 ay sonra sol cebine tekrargiriyor,,,

ozvatan38 link=topic=69306.msg789632#msg789632 date=1383219486' Alıntı:
arkadaşlar ben herhalde anlatamadım derdimi,, ben bu şekilde süper eve ekmek gider çocukların karnıdoyar anlamında bu listei hazırlamadım...anlatmak istedğim şu en kötü şartlarda zarar ettirmiyor 200 kg altında olmadığı sürece en azından sermayeni kurtarmış oluyorsun ,,ben bu yüzden memnunum dedim konuyu başlatan kayısı eken arkadaş masrafım aldığım üründen fazla zarar ettim dediya ben örnek verdim,,,yavuz arkadaş yazmış bu hesaplama yeniçifçiliğe başlayan adamın işi diye ..kardeşim hesap kitap yapılmazsa sonra ağlamıcan,,, iyi ozaman edeceğin masafı bilme gübreyi kaç lira mazot kaç lira ortalama nekaar mazot gider bilme alacağın maxımum ve mınumum ürün tonajını bilme bu ürün nekadar pare ediyor bilme kör körüne şehirlilerin doktor avukatların besicilik işi gibi sonra bii bakmışın aaaa zarar ettim niye ?? gübre ve mazot pahalıda ondan ekme gardasım ozaman anlatmak istediğim bu illaki kuruşu kuruşuna hesap yapılmaz tarımda ama otalama bi masrafı ve ortalama bi geliri buna görede kar ve zararı var,,,ama ben bunda iddalıyım buğdayın karı verime göre değişiyor ama dekarda 200 kg altına düşmediği sürece en azından sağ cebinden çıkan para 10 ay sonra sol cebine tekrargiriyor,,,

Hesap mutlaka yapılmalı. Hesabını kitabını yapmadan yola çıkan yolun sonunu getiremez.

O bahsettin besicilik yapan doktor ve avukatlar da hesap yapmayı biliyor. Hatta buradaki arkadaşlarımızın bir çoğundan iyi hesap yapıyorlar ama çiftçilik ve hayvancılığın net kuralları yoktur. Çevre, hava, ısı gibi birçok değişkenden etkilenir.

Bu yüzdendir ki evdeki hesap çiftliğe uymaz.

Diğer yönden de asıl konu çiftçiliğin kar bırakıp bırakmadığı değil, sağlanan kazancın hem işletmeyi döndürmeye, hem de işletme sahiplerinin temel ihtiyaçlarına yetmeyecek kadar düşük olması.

hesap hesap her şey ortada..arkadaşlar hayat çok ucuz ekonomi süper...
millet krediyle hayat yaşıyor...
evden eve misafirlik bitti ...içilen çayın hesabı gidilen yolun parası ve arabanın yaktıgı hsab edilir oldu..
ana -baba- kardeş-bacı-emmi -dayı akarabalık bitti...madiyat yüzünden...
komşuluk zaten öldü...
bunlar son yılların ekomoni ve sosyal politikaları..
asgari ücret-maliyetinin altında sat,,
vs vs..
neyin dadı kaldı...
neyin maliyeti yapılıyor neyin hesabı hayat çileye döndü..
tarım artık sos veriyor...türk tarımı bitti...

ozvatan38 link=topic=69306.msg789632#msg789632 date=1383219486' Alıntı:
kardeşim benim msjımı yanlış okumuşsun yada yanlış anlamışsın bende elbette hesaplarım aşagı yukarı herşeyi
ben dedim ki yaptıgın hesap yanlış
ve dogru bir hesap olsa bile 100 dekardan 5bin kazanırsan ki türkiyede ki tarımıda göz önünen getiirirsen dedigin ibi 50-100 dekar la iş yapıyor çogu çiftçi yani küçük çaplı ki 5bin neya yarar 12 aya böldügün de asgari ücret bile yapmıyor çalıştıgı çabaladıgı alet edevat traktör gibi masraflarda işin içine kat veya olagan üstü bir durum da afet vs olddugunda bukadar riske karşı 5bin lira komik bir rakam degilmiki
enflasyonu ve hersene artan girdi maliyetlerini saymıyorum bile
birde 5 dekar yere 1 çuval bugday demişsin
öyle bir yer varsa ben limitsiz arazi kiralarım o fiyata istersee dekara 250kg bugday versin
bizim burda traktörün bile zor çalıştıgı dekara 250-300 kg bugday alınan yerlerin bile icar fiyatı 50-60 lira 100dekar icarlasan 5-6 bin yapar ki buda senin hesabı direk yanlış sınıfına sokar
tabi sen halinden memnunsan bana laf düşmez