Rasyon Hesabı Yapmayı Biliyormusunuz?

Ynt: Rasyon Hesabı Yapmayı Biliyormusunuz?

Kod:
[QUOTE=nailyetek link=topic=26685.msg222087#msg222087 date=1255638511]
Elbetteki hayvan besleyebeilen, veya hayvanın dan süt sağabilen kişi mutlaka bu konuda bişeyler biliyorki hala hayvan ları var.. Rasyon konusuna gelirsek bu konu çok hassas bir konu.. Şimdi Ziraat Mühendisi arkadaşımız bize elimizde olanları soruyor.. Kalori, enerji , protein hesabı yapacakya... Anlatıyoruz.. Arpa var, buğday var, çavdar bir miktar, işte fiğ var, yulaf var.. Olmaaaaaaaz diyor....Önce kızarıyor yüzümüz , utanıyoruz birazda ter basıyo..
  Hani diyor; bunun dane mısırı % de bilmem kaç rutubette olandan, nerde ATK, nerde PTK, Toz vitamin , mineral ilavesi, nerde senin Yonca balyan, Fiğ balyan, kaç ton mısır slajın var, yaş pancar posasının zaten bi..ka faydası yok sil onu aklından..
  Bize de demek düşüyor ki; vardı be  bilmem ne yaptığım .. Onları ben yedim.. Biraz kaba oldu ama, kusura bakmayın.. Eh bizde okuyouz aldığımız yemlerin içinde ne var ne yok.. görüyoruz binde bilmem kaç hassas ölçekle yapılan yemleri.. Onlarında yemin içine neler kattığını.. Ada olsa ara sıra bizim kötü buğdaylara sahip çıkıyolar ve üç kuruşa kapatıyolar dar zamanımızda..
   Burdan çıkan sonuç hayvanı aç bırakmadan susuz bırakmadan bakabiliyosak,, en azından ahirette birde hayvan hakkından yargılanmayız.. 
[/QUOTE]                                                                abi yanlış düşünüyosn senin o elemanlar samimi değilmiş bana göre ben çok ciddiyim bu rasyon we doğru haywan besleme üzerine zaman ayır biraz daha bak göreceksin yemin edrim çok kara geçeceksin.ama süt ama besi farketmez.senin o yazdığın atk ptk onlar basit onları öğrenirsin ilk başta kafa karışıyo ama sonra anlıyosn.ben bu sitedeki bütün arkadaşlarn 500 ineği 500 er besi haywanı olmasını isterdim sizin yem maliyetiniz çok düşük çünkü ben arpayı mesela 600 den alıyodm ilk başta yinade karlıydı şimdi 350 ciwarında buluyorm.bütün yemimi kendim yapıyorm yemciden protein dışında bişi almam ben hem haywanlarn döl tutma sorunu da pek olmaz doğru beslenirse .saygılarımı sunarım bol kazançlar.
 anlş-*s

agusta80 link=topic=26685.msg252091#msg252091 date=1266133143' Alıntı:
NEDEN BU KONUYU KİMSE CİDDİYE ALIP BİRŞEYLER YAZMIYOR BURAYA ÇOKMU İYİ BİLİYOSUNUZ RASYON HAZIRLAMAYI YOKSA.::::(((( haywancılık da bana göre %95 önemli doğru rasyon hazılama arkadaşlar ben az çok öğrendim yemimi kendim yapıyorm we eskiye göre %40 kara geçtim ,bakınız gelecek 50 yılın en karlı yatırım aracı haywancılık farkındaysanız bütün iş adamlarının en az 500 er baş ineği war onlar bu işi yapıyorlar doğru insanlarla çalışıyolaar we parada kazanıyolar ama bence bu işin gerçek sahibi sizsiniz benim ama bizde traktör yarıştırmaktan öteye geçemiyorz ne yazıkki.ben diyormki sitede bu haywan işine birazdaha önem werip (gerek rasyon gerek ucuz hammade ucuz yem vb)bilgi alışwerişini akıcı bi şekilde sğlarsak hepimiz için için iyi olur diye düşünüyorm.saygılarımı sunarım.(osman göksu .istanbul^^beykoz.)

Tekrarlıyorum.Mevcut durumunuzu yazın..Hayvan sayısı,cinsi,yaşı,ağırlığı,hammadde durumu vs vs

ben yaziim o halde başlangıç olarak.10 adet hostlayn inek 500 600 kg arası 2 we 3 laktasyonda 25 35 lt werimlilikte bağlı kapalı sistem ahırdalar.şimdi abi elimde 1 silaj 2 bira posası 3 saman 4 %22 kalite protein yemi war bunlar hep war.birde isteğe bağlı arpa buğday mısır yulaf tahıl kırmalarını ucuza bulunca alıyorm değirmen war traktöre bağlanan un şekline getirip rasyona katıyorm.şimdi sılaj 90 kurş ortalama bira posası 100 kurş saman 150 kurş ortalama protein yemi rumitech den alıyorm 600 kurş tahılları da 300 ila 500 arası değişiyorbana kg maliyetleri şu an 35 kg ciwarnda karışımdan yiyolar ortalam 7 9 lira arası günlük tüketiyolar maliyet olarak. sizin görüşünüz nedir.ben bu protein yemini çıkarmak istedim ama olmuyor bir türlü werim düşüyor bildiğiniz protein kaynağı warmı ama saklaması kolay olmalı küspeler biraz zor oluyor.saygılar teşekkr edrim, anlş-*s

Silaj:20 saman:3 arpa :1,75 bugday:1,75 mısır:2 yulaf:2 atk:1,50 ptk:1 bıra posası :5 ve tuz vs vs. Yazdıklarına gore 1 hayvanının gunluk ıhtıyacı yaklasık olarak kuru madde bazında 19 kg yem.Yukarıda yazdıgım rasyon %14 proteın 2600 enerjılı bı rasyon.Yazdıklarından gidersek bu sekılde yemleme yaparsan ne fabrıka yemıne ıhtıyacın var ne de ılave katkı maddesıne..Proteın konusuna gelırsek ıkı tur var bılıosun 1 hayvansal kı yasak kanunca 2 bitkisel..Bence depolama konusunu bırak kuspeye dewm et..Hem dogal hemde ıstah acısından faydalı derim..Unutmadan yukarıdakı rasyon 1 hayvan ıcın ve 6,41 kurus..Oynamalar yapılabılır..Aklına takılanı yaz...

anladım ama bu we buna benzer rasyonlar denedim fabrika yemini çıkaramadım bir türlü teoride tamam ama pratikte olmuyor werim düşüyordu şimdi ben haftaya o halde adapazarına gidicem arpa buğday mısır aliim tekrar gözden geçirip uygulayalım diyorm sonucu görürüz o zaman şu anda tahılım yok elimde .birde bu fabrika yemine benzer bi yem kendimiz nasıl yaprız örneğin 1 ton yem yapalım silaj bira posası we samanı karıştırıyorm ztn yemliğe koyduktan sonra bu hazırladığımız toz yemi üzerine dökelim nasıl olur burda amaç her inek aynı laktasyonda we werimde değil düwelerde war.şimdi bu yemi nasıl yaparız mesala %40buğday %20 mısr %15 arpa %15yulaf witamin premiksi 10 kg gibi böyle 1,5 2 ton yem hazırlayıp çuwallamakistiyorm 1 aylık sonra tekra r tekra r 1 günümü alır bunu yapmak nasıl sizce uygun mu başka fikriniz warmı.unutmadan benim yem karma wagonum yok hepsini koyarsam homojen bi şekilde karamıyorm. birde sölediğim gibi inek başı tartmak istiyo kurudakiler düweler ws.teşekkr ederim birde siz nerdensinz yakınmıyız. :Sbişi daha war yeni doğmuş kolestrum içen bir buzağıya yumurta werilirmi ben bunu denedim 60 gün boyunca yumurta içen düweler hep daha iyi oldu fikriniz nedir.?

agusta80 link=topic=26685.msg252575#msg252575 date=1266184171' Alıntı:
anladım ama bu we buna benzer rasyonlar denedim fabrika yemini çıkaramadım bir türlü teoride tamam ama pratikte olmuyor werim düşüyordu şimdi ben haftaya o halde adapazarına gidicem arpa buğday mısır aliim tekrar gözden geçirip uygulayalım diyorm sonucu görürüz o zaman şu anda tahılım yok elimde .birde bu fabrika yemine benzer bi yem kendimiz nasıl yaprız örneğin 1 ton yem yapalım silaj bira posası we samanı karıştırıyorm ztn yemliğe koyduktan sonra bu hazırladığımız toz yemi üzerine dökelim nasıl olur burda amaç her inek aynı laktasyonda we werimde değil düwelerde war.şimdi bu yemi nasıl yaparız mesala %40buğday %20 mısr %15 arpa %15yulaf witamin premiksi 10 kg gibi böyle 1,5 2 ton yem hazırlayıp çuwallamakistiyorm 1 aylık sonra tekra r tekra r 1 günümü alır bunu yapmak nasıl sizce uygun mu başka fikriniz warmı.unutmadan benim yem karma wagonum yok hepsini koyarsam homojen bi şekilde karamıyorm. birde sölediğim gibi inek başı tartmak istiyo kurudakiler düweler ws.teşekkr ederim birde siz nerdensinz yakınmıyız. :Sbişi daha war yeni doğmuş kolestrum içen bir buzağıya yumurta werilirmi ben bunu denedim 60 gün boyunca yumurta içen düweler hep daha iyi oldu fikriniz nedir.?

O rasyonu ort.550 kg canlı,5 yaş,100 gündür ve 25 kg süt veren hayvan için hazırladım.Bence bu özelliklerde ki 1 hayvanda deneyelim.Karma yem konusunada bu denemeden sonra bakalım.Ortalama bir değer alıp ona göre tüm hayvanlar için devam ederiz.Yumurta konusuna gelince de zooteknist değilim birşey diyemiorm.;)Tahıllarıda ezme yap derim.

anladım ok saol werdiğin bilgiler için haftaya tahılları aliim başlarım.şuan ezme yapamıyorz sadece öğütme değirmen war ,ince öğütülmüş yem fazla gelince rumen asidozu oluyo ama gideriyorm ilaçlarla.teşekkr ederim. anlş-*s

Piyasada rasyon programları var elindekini yazıyorsun sana iyi bir rasyon çıkartıyor ama çok pahalı fiyatları
Ben 1 kilo süte 2,5 kgr süt yemi veriyorum kaba yem olarakta mısır slajı ve yiye bildiği kadar yonca balyesi veriyorum saman değilde saman balyesi hayçbili balya 1-1,5 kilo anaca veriyorum.İşin doğrusu hayvana en doğru rasyonu vermek yanlış rasyon ve yetersiz rasyon hayvan ömrünü kısaltıyor daha çok kazanıyorsunuz belki ama aslında daha çok zarar ediyorsunuz çünkü hayvanlarınızın ömrü kısalıyor veya hastalanıyorlar

Bende şu an elimizde olanlarla beslediğimiz şekli açıklıyayım.. 12 holştayn ve simentall ırkı inek, 4 adet gebe düve,1-1.5 yaş arası 5 erkek dana ve 5 adette 1 yaş civarı dişi buzağılarımız var. İneklerimizden 2 tanesi yeni doğum yaptı ve diğerlerinin hemen hemen hepsi önümüzdeki 2 ay içerisinde doğum yapacaklar. Günde 2 defa yemleme ve gecede 1 defa ot balyası-macar fiği karışımı-arpa balyası veriyoruz. Yem olarak bu güne kadar elimizde bulunan arpa-yulaf-fiğ tohumu-yulaf kırması (iki teneke),ATK (2 teneke), Razmol (1 teneke) ve yaş pancar posası (6 teneke) ve tuz+premix(belli bir gramajda) ölçeklerinde karışım yapıyoruz ve hayvanların büyüklük,yaş ve cinsiyetlerine göre taksim ediyoruz. Bu yemleri saman balyası üzerine verdikten sonra fabrika yemi olarak; sağmal ineklere her öğün için 2kg süt yemi(18 protein), diğerleri için de 1,5 kg besi yemi(12 protein)
olarak sabah 09.00 da ve öğlen sonu 16.30 bu işlemi yapıyoruz. Hayvanlar şu an için bağlı duraklı sistemde ve suluklar yok, sulama için her iki yemlemede 500 m. uzaklıktaki çeşmeye suya götürüyoruz. Mayıs ay başında yemleme saman işi tamamen kesilir ve hayvanlar tamamen açığa çıkartılır, gündüzleri sabah 8.30 dan akşam 7.30 a kadar çayır ve meralarda otlatırız ki; bizim en karlı olduğumuz dönem bu dönemdir. Yıllara göre değişsede Ekim ayı sonlarına kadar muhtemelen devam eder.
Yukarıda yazdığım yem miktarları 1 öğün içindir.

Merhaba Arkadaşlar,
Aslında tartışmamız gereken en önemli konuların başında rasyon hesabı geliyor bence de..
kırmızı motor mu delip geçer? mavi motor mu delip geçer? gibi tartışmalar artık bugünden sonra benim için bitmiştir diyebilirim :)

bizde hayvan yok. ama almayı, başlamayı düşünüyoruz. ne kadar zaman sonra almış başlamış oluruz orasını bilemem ama günün birinde kesinlikle olacak.. araştırmalarım neticesinde yaşam payı, verim payı gibi kavramlar öğrendim.

yaşam payı yanlış bilmiyorsam canlı ağırlığın kırkta biri kadar kaba yemdir. ama kaba yemin enerjisi ne olmalı? proteini ne olmalı soruları kafama takıldı.

verim payı ise, 2,5 kg süte karşılık 1 kg süt yemi verilmesidir.

suluk işini bence de çözmek gerekli.. nail abi ile yüzyüze görüşme imkanım oldu bir kere..
gerçekten işini profesyonelce yapmaya gayret eden bir insan. bu yollara baş koymuş birisi olarak suluk işini zamanı geldiğinde çözeceğinden ben eminim aslında ama suyun önemine değinmek istiyorum.. üretilen 1 kg süt için 2,5 kg su, yenilen 1 kg kuru yemin sindirimi için ise 4,5 kg su içmesi gerekli hayvanların.

su demek yemden yararlanmayı maksimum kılmak demektir. bizim köyde süt işinden, hayvandan para kazanıyorum diyen insanların tamamı hayvanlarına suyu serbest bırakmış insanlardır.

hacimmet link=topic=26685.msg254516#msg254516 date=1266620678' Alıntı:
Piyasada rasyon programları var elindekini yazıyorsun sana iyi bir rasyon çıkartıyor ama çok pahalı fiyatları
Ben 1 kilo süte 2,5 kgr süt yemi veriyorum kaba yem olarakta mısır slajı ve yiye bildiği kadar yonca balyesi veriyorum saman değilde saman balyesi hayçbili balya 1-1,5 kilo anaca veriyorum.İşin doğrusu hayvana en doğru rasyonu vermek yanlış rasyon ve yetersiz rasyon hayvan ömrünü kısaltıyor daha çok kazanıyorsunuz belki ama aslında daha çok zarar ediyorsunuz çünkü hayvanlarınızın ömrü kısalıyor veya hastalanıyorlar

Benim paylaştığım rasyonlar program ile yapılmış rasyonlardır.Ayrıca 1 kg süte 2,5 kg yem mi yoksa yanlış mı anladım.Bilgilendirirseniz sevinirim..

DEMİRCİOĞLU link=topic=26685.msg255216#msg255216 date=1266774897' Alıntı:
Aynen öyle.Ben et besisi yapıyorum ve devamlı su önlerinde günaşırı tazeleniyor.700 TL + KDV galiba otomatik şamandıralı suluk..
Bir tane sağlam ama atılmış yani 0 maliyetli küvet,bir tane şamadıra,4 tane demir ayakla bir suluk yaptık kendimiz açık alana.Bir de içeriye şamandıralı sistem yaptık,onun da boruları sadece masrafı.Epey kardayız dediğiniz gibiyse fiyatlar :)

Önümüzdeki hafta bi piyasa araştırmasi yapayım, maliyet falan ne olacak..? Montajını kendim yaparım da; ahırda bi kaç değişiklik yapmam gerekiyor, bir miktar boru ve bir adet kaynak makinası lazım önce. Sulukların önemli olduğunu biliyorum, hatta hayvan hakkı geçiyor bize bağlı sistemde. İmkanlar el verdiğince en iyisini yapmak için uğraşıyoruz.

ÇağRı link=topic=26685.msg255311#msg255311 date=1266790210' Alıntı:
Bir tane sağlam ama atılmış yani 0 maliyetli küvet,bir tane şamadıra,4 tane demir ayakla bir suluk yaptık kendimiz açık alana.Bir de içeriye şamandıralı sistem yaptık,onun da boruları sadece masrafı.Epey kardayız dediğiniz gibiyse fiyatlar :)

:) Mantıklı.Gece don yaparsa? :)