Bereketli olsun yatmanın sebebi pas olamaz kökle alakalı pehlivan çeşidi yatmaya çok meyilli bide şunu sormak istiyorum ekim derinliği ne kadar
Teşekkürler, ekim derinliği sadece bu yıl 12-13 cm kadar derine saldım. Buna rağmen çimlenme ve kardeşlenme olarak hiçbir sorun yaşamadım. Hatta şunu söyleyeyim kardeşlenme olarak çok zengin bir çeşit, çok sık ekmeye gerek yok, zira bu tohumun selektörden geçirip 3. sezon ekiyoruz.
Kök boğazı din derece dikkatli olarak atıyorum, noktası virgülüne. Tam olarak kök boğaz ile ilgilidir diyemem yatma olayı.
Bence tohumunun nasıl desem genetik özelliği yatma konusunda hassas olması, internette araştırdığınızda da yatma konusunda hassas olduğu çıkıyor.
Geçen sene hariç tutularak yatma sorunu her yıl aynı tarlaların aynı kısımlarında görülüyor. Biraz da toprak yapısı ile ilgili sanırım, kuvvetli toprakta daha sık görülüyor yatma.
Özetle pehlivan buğdayında yatma gözlemlediyseniz bilin ki yatma olan kısımda verim 500 kilo ve üzeri
Acaba pas atılmadı diye yatmış olabilirmi başaklar çok güzel ama biraz seyrek duruyor
Pas ile doğrudan ilişkililendirmek ne denli doğru bilemem, geçtiğimiz yıllarda pas attığımız yerlerde de oldu çünkü. Üst iletide ayrıntılı yazdım, toprak yapısı daha öncelikli etken.
Seyrek konusunda ise dekara en az 28 kilo civarında tohum attık, daha fazla atmak zaten gereksiz. Kardeşlenme gayet fazla diğer cins buğdaylara göre çok üst düzey.
Biraz fotoğraf aldatıyor, zira köyde bundan daha seyrek pehlivan buğdaylar da var. Kılçıklı olmadığı için başaklar kabarık durmuyor, çıplak gözüküyor.
Pehlivan buğdayın en büyük sıkıntısı yatma, zaten civarda bu cins tohum ekip sonra başka cins tohuma dönenlerin dönme sebebi o.
Pehlivan tanesi
Üstteki Esperia altta pehlivan buğday tanesi
Soldan sağa Esperia, flamura 85 ve pehlivan başaklar. ( Ortalama başak boyu kadar )