NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)


Kirmizi holstein Light life isimli boga nasil acaba bilgisi olan varmi simentel inege asilattim
 
Bogalarini nerden incelicez simantelde isdedigimiz bogalara bakabiliyoruz isvec kirmizisinda link varmi
Kardesim merhaba.norvec kirmizisi dusunuyorsan hic tavsiye etmem.alaca hoştayna norvc kirmizisi attik dogan yavru şuan 1 yasinda hic ilerlemiyor buyumuyor.yemesi icmesi süper ama yedigini hic gostermiyor
84170abdb2612dd18da6188b355e5cb2.jpg
 
Mrb yurt disinda gorusme sagladim turkiyeye tokat iline getircekmis 120 adet amirakan jersesiyle verim alindigini soyledi hastaliklardan ağri bi irkmis
 
66908d2a3d18a1fd068ffb978bd82b3a.jpg
norvec kirmizisi danam 1.5 yasina grldi hala yanindaki anasini emiyor ne yapmam gerekir?
buzağıları doğduğu gibi anneden ayırmak gerekir.
dededen kalma yöntemlerle süt verimi alamazsınız.
buzağı doğdu ayaklandı. hemen anneden ayırıp biberonla besleyin.
ineğiniz sağımda çok daha iyi süt verecektir.
anneden emen buzağı olduğunda inek süt indirmez kendini kasar buzağıya saklar birde inekler yerli ırktan kırma hiçten süt indirmez.
biberonla besleme ilk zamanlar çok zor gelecektir ama başladığınızda benim inekte baya iyi süt veriyormuş dersiniz.
 

NRF ' nin Üstün Özellikleri
NRF ' nin Üstün Özellikleri ve Melezleme

Norveç Kırmızısı ile Uluslar arası Denemeler

Son zamanlarda birçok ülkede yapılan araştırma denemelerinde NRF x Holstein melezleri, Holstein ' larla karşılaştırıldı.
Bu denemeler, Holstein ineklerinin döl verimi, buzağılama yeteneği ve genel sağlığı ile ilgili artan kaygılar nedeniyle, temelde ilgili ülkelerdeki üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından başlatıldı.

Geno ' nun ıslah programına 1970 ' lerden beri sağlık ve döl verimi eklendiğinden, Norveç Kırmızısı bu denemelerde daima tercih edilen ırk olmuştur. Aynı zamanda, ıslah programındaki değerlendirilen her Norveç Kırmızısı boğa geniş bir dişi yavru grubuna sahiptir (boğa başına 250) ki, bu da değerlerin istikrarlı ve doğru olmasını sağlamaktadır.

Uluslar arası denemelerin tam sonuç ve raporlarına ulaşmak için http://www.genoglobal.no Internationaltrails (Uluslar arası ;Denemeler) adresini ziyaret ediniz.

Kanada

Guelph Üniversitesi ' ndeki İkili Melezleme projesinde Holstein dişileriyle Norveç Kırmızısı damızlık boğaları melezlenmiştir. Bu çalışmada melezlerin, verimleri bakımından Holstein ' larla aynı seviyede; buzağılama kolaylığı, üreme ve yaşama gücü bakımından ise Holstein ' lardan daha üstün oldukları gösterilmiştir. Projeye 60 ticari süt çiftliği katılmıştır.

ABD

Norveç Araştırma Konseyi, ABD ' deki ticari süt sığırı sürüleri açısından ekonomik öneme sahip özelliklere ulaşmak için, 36 süt sığırı sürüsünde Norveç Kırmızısı (NRF) melezlerini safkan Holstein ' larla karşılaştıran bir projeye fon sağlamıştır.
Bu çalışma sonucunda, Norveç Kırmızısı melezlerinin üreme konusunda Holstein ' lardan çok daha iyi olduğu görülmüştür. Holstein ' ların daha fazla süt vermelerine rağmen, yağ ve protein verimlerinin NRF melezlerinden çok daha düşük olduğu ortaya konmuştur.

Kaliforniya denemesi:

Kaliforniya melezleme projesinde (2002-2005) Norveç Kırmızısı damızlık boğalar, İskandinav Kırmızısı damızlık boğa grubunun önemli bir bölümünü oluşturmaktaydı. Bu grubun rekabetçi üretim, yüksek döl verimi, boğaların aşım yetenekleri, buzağılama performansı ve ineklerin yaşama gücü üzerine olumlu katkıları olmuştur.

Kuzey İrlanda

Tarım-Gıda Biyobilimleri Enstitüsü Tarım Bölümü, safkan Norveç Kırmızısı ile Holstein ineklerinin 19 ticari çiftlikte karşılaştırıldığı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, Norveç Kırmızısının (NRF) Holstein sürüsündeki eşlerine kıyasla daha iyi gebelik oranı, çok daha üstün buzağı yaşama oranı, daha düşük somatik hücre sayısı (SCC), daha düşük inek ayıklama oranı ve daha iyi süt kompozisyonuna sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.

İrlanda

Moorepark, Teagasc çoğunluğu Cork ve Tipperary ' de bulunan 46 ticari İrlanda süt sığırı çiftliğinde Norveç Kırmızısı (NRF) safkanları ile NRF x Holstein melezlerini ve safkan Holstein sürülerini karşılaştırmıştır. Bu çalışmada Norveç Kırmızısı melezi inekler sağlık, doğurganlık ve buzağılama kolayllığı bakımından daha üstün olmaları nedeniyle daha yüksek karlılık sağlamıştır. NRF x Holstein melezlerinin laktasyon başına sağladığı net kar, İrlandan Holstein ' larının sağladığı kardan 130 Avro daha fazla olmuştur.

İsrail

İsrail ' deki Hobonim Çiftliğinin dünyadaki en yüksek süt verimine sahip çiftlik olduğu söylenebilir. Sürüde %76 ' sı Holstein, %17 ' si NRF melezi ve %7 ' si Montbeliarde melezi olmak üzere toplam 434 inek bulunmaktadır.

Çin

Denemenin amacı Holstein x Holstein ' ları, Holstein x Norveç Kırmızısı (NRF) melezleriyle karşılaştırmaktı. Denemeye İç Moğolistan, Hebei, Pekin, Jiangsu ve Şangay ' dan 13 çiftlik katıldı. 5 farklı NRF boğasından, toplam 3000 doz NRF tohumu kullanıldı. Sonuçlar; NRF tohumu kullanıldığında ilk tohumlamadaki tutma oranı, Holstein tohumu kullanımına oranla çok daha yüksekti.

Yapılan Denemelerin Sonuçları

NRF x Holstein Melezleri, Safkan Holstein ' dan Daha Üstün!

Holstein ve NRF x Holstein melezleri arasında önemli bir verim farkı yok,
Holstein ' a kıyasla Norveç Kırmızısı tohumu kullanıldığında daha fazla döl verimi,
Daha kolay buzağılama ve daha fazla canlı buzağı,
NRF x Holstein melezleri, safkan Holstein ' dan daha hızlı ürer ve dhaa uzun yaşar,
Daha az mastitis ve diğer sağlık sorunları.

Safkan NRF ' nin Holstein ' dan Üstün Olduğu Özellikler

Döl verimi,
Mastitise karşı dayanıklılık,
Buzağılama kolaylığı,
Buzağıların ve ineklerin yaşama gücü.

Sıcak İklimlerde Norveç Kırmızısı

Sıcağa dayanma kabiliyetinde bağışıklık sistemi çok önemlidir,
Sıcaktan olumsuz etkilenecek ilk özellik döl verimidir

Bu nedenle, üstün bağışıklık sistemi ve mükemmel döl verim özelliği sayesinde NRF sıcak iklimlerde çok iyi performans göstermektedir. (Kaliforniya ve Güney ABD, İsrail ve Madagaskar ' da ispatlanmıştır.)

Süt Sığırı Melezleme

Holstein ineği; yüksek süt üretimi, mükemmel meme yapısı ve tipi nedeniyle 30 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada baskın sütçü ırk olarak kabul edilmektedir.

Ancak her geçen gün daha fazla yetiştirici safkan Holstein ineğinde sağlık ve döl verimi sorunları yaşamaktadır. (Üretim odaklı dar ıslah hedefi ve akrabalı yetiştirme depresyonu nedeniyle.) Tüm dünyada süt sığırı melezlemesinin avantajlarından faydalanan ticari sığırcılık işletmesi sayısı gittikçe artmaktadır.

Etkili bir melezleme, genetik olarak birbirini tamamlayan iki farklı ırk ile başlar. Süt sığırı melezleme sistemlerinde, her bir işletme amaçları doğrultusunda optimum sayıda ırk kullanmalıdır. Her yetiştirici, 2 ' li veya 3 ' lü melezlemeyi seçerek bir plan yapmalı ve işletmeye, iklime, süt piyasasına, beslenme alışkanlıklarına ve yönetim düzeyine uygun melezleme sistemini seçmelidir. Melezleme programında kullanılan ırklar birbirini iyi tamamlamalı ve kendi benzersiz ıslah hedeflerini sürdürebilecek genişlikteki bağımsız seleksiyon temeline sahip olmalıdır. Bir melezleme programı planlı ve organize olmalı ve işletme koşullarınıza uygun ırklardan en iyi boğalar kullanılmalıdır. Heterosis, bir ıslah çalışmasında en iyi suni tohumlama boğalarını kullanmanın pozitif etkilerine ek olarak, süt sığırı melezi üreticilerinin bekleyebileceği artı bir avantajdır. Heterosis ' in etkileri, akrabalı yetiştirmenin etkilerinin tam tersidir.

Ebeveyn avantajının yanında ekstra bir avantaj sağlamaktadır ki bu, özellikle döl verimi, yaşama gücü ve sağlık gibi özellikler için çok değerlidir. Norveç Kırmızısı, Norveç ' te geliştirilen yüksek verimli sütçü bir ırktır. Yetiştiriciler 1970 ' ten beri sağlık, döl verimi ve fonksiyonel özellikler üzerinde durmaktadırlar. Sağlık, döl verimi ve verim için pozitif genetik eğilimler, Norveç ' teki çok kapsamlı veri toplama sistemi ve her boğanın ilk denemelerindeki geniş dişi yavru grupları (minimum 200) sayesinde mümkün hale gelmiştir. Islah, tüm melezleme programlarında sağlık ve döl verim seviyesini arttıracak ve yetiştiricilere yararlı inekler ve daha fazla kar sağlayacaktır. Çeşitli pazarlardaki Geno şirketlerimiz ve ortaklarımız, melezlemede başarıyla kullanılabilecek çeşitli ırklara sahiptirler. Hetorosis önemli bir avantajdır.
Hermiyas kardeş. Paylaşımını ve konu yazılarını sonuna kadr okudum
Konu üzerinden yaklaşık olarak 3 yıl geçmiş. Hala görüş ve gikirlerde sabitmisin eğer öyleise doğan f1 melezleri flekvie f1 melezleriyle kıyası nasıl
 
Ewet Geno...

Jersey ırkında war...Tohumlar biraz pahalı we sadece ilk gebelikte düwelerde tawsiye ediliyor, ineklerde değil...
Geno TÜRKİYE Ankara temsilci ile konuştuk adamlar bizi ilde irtibat ile olana yönlendirdi ve Norveç kirmizi ırk ineklerinde dışı erkek olma olasılığı yüzde 50 dedi yani secemiyoruz suan daha sipariş vermedik ama ilk etapta anlasirsak siparis vericez
Ben anlamadım şimdi, kanunen yasak mı yoksa sadece destek mi alınmıyor? Yani eğer sadece destek alınmıyorsa hayvandan zaten bunu göze alıp melezleme yaptığında, elde edeceğin süt artışı ya da yağ artışı ve hastalık giderleri azalacağı için destek geliri ile eşit olacaktır. Ama elit bir sürün olacak ve hastalıklarla da uğraşmamış olacaksın.

Yok eğer yasak ise, saçmalığın daniskası.




Burada melezlemeler var ama yerliler ile melezleme mi kastediliyor?

Benim bildiğim ırkı ırkına olması gerek tohumlama desteği alabilmek için.
Senin veterinerin tohumu atar ama kanunen yasak olduğu için resmi işlemyapamaz, tohumlama belgesinin birini mal sahibine diğerini imzalı olarak belli bir sürede ilçe tarım müdürlüğüne teslim ediyor vetriner.
Benim veterinerim yasak olduğu için başka tohum kullanmaz< kullanırsa tohumlama belgesi iptali ve baya yekün para cezası varmış veterinerlere.
Yabancı tohum kullanırsan şöyle bir açık yol var tohum desteğini gözden çıkarıp almazsın .
Yabancı tohumdanda olsa buzağıya doğumundan sonra 20 gün içinde küpe takmak zorundasın .
Küpeleme için gelen küpeciye kendi boğam var kaçmış ve tohumlamış diyebilirsin .
Doğan buzağının pasaportuna yazdırabilirsen istediğin ırkı bir daha sıkıntı olmaz zannedersem
 
İsmail bey bereketli olsun bu aşımı vede aşıysa hangi türü nu aşı yaptınız numara yada türü ne geçiyor
Tohumlama boğa tohum bilgileri veteriner de bende yok su an gerekirse alıp buraya yazarım
Dediğim gibi bizde hosteine denedik daha önce böyle renk olmadı ikincide oluyormuş
Bunun annesi montofon
 

Tohumlama boğa tohum bilgileri veteriner de bende yok su an gerekirse alıp buraya yazarım
Dediğim gibi bizde hosteine denedik daha önce böyle renk olmadı ikincide oluyormuş
Bunun annesi montofon
Anladim bizde simental var bu simantal larda aşı yapıcam

Allah nasip ederse bu sene ineklerimde aşı yapıcam çünkü bizim simantal larda günlük süt çok az bu yüzden bu ırkı denicem Allah nasip ederse
 

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt