Kuru madde tayinini en kolay yoldan nasıl yapabiliriz?
etüvde(fırında), bir miktar (100 gram) numune, 100-105 derecede, 12-24 saat kurutulur, sabit ağırlığa geldiğinde, tartılır.
Kuru madde oranı%=100x(kap ağırlığı+kuru ağırlık)- kap ağırlığı/(kap ağırlığı+yaş ağırlık)-kap ağırlığı
bağıntısından hesaplanır
örnek,
100 gramgelen bir kaba, 100 gram yaş yem konur. tartılır, 200 gram
kuruduktan sonra tartılır, diyelim 135 gram geldi.
kuru madde%=100x(135-100)/(200-100)=100 x 35/100=35 bulunur yani %35
ya da, bu iş için, bir mikro dalga fırın kullanılır.
ya da ziraat fakültelerinde, veteriner fakültelerinde (üniversitelerde), hayvan besleme bölümlerinde, yemlerde, kuru madde tayini yapılır.