Kayasevkett bey bictinizmi soya fasulyesini verim nasıl
Biçtim.
Verim kğ olarak bişey diyemiyorum ancak şöyle bir hesap yapabilirim. Römorkum 7500 kğ mısır silajı alıyor. 3 römork slaj aldım buda 20-22,5 ton çivarında verim yapar. Arazi 5 dönüm denebilir.
Slajı güzel oldu tünel yaptım. Tarımsandan microbios extra slaj inokulantı aldım onu kullandım. 15 gün sonra tüneli açtım bi 16 çuval doldurdum süt ineklerine yedirmeye başladım. Yemyeşil duruyor. Bence süt verimi üzerinde kesinlikle hissedilir bir artış yaptı.
Ekerken dikkat edilmesi gereken konular.
1)Ne ekerseniz aynı şart geçerli toprak ile tohumu uygun tavda buluşturmanız gerekiyor.
2)Tarla kesekli olmamalı ekim derinliği 4-5cm olduğu için hava alma ihtimali çol yüksek oluyor.
3)Tarla nemli olmalı bakteri aşılaması yapıldığı için bakterinin ölmemesi gerekli buda kuruya ekilen tohumda mümkün değil.
4)Üst gübreleme ve çapa yapılmazsa da olur denmişti ancak ben yapma ihtiyaçı duydum.
5)Toprak altı gübreyi 13 kğ atalım derken makinenin gözleri çok dar ayarlandığı için tıkandı ve atmadı. Bu konuya dikkat edelim gelişimi çok etkiliyor. Ben ara çapa ve üst gübrelemeyi bu yüzden yaptım.
6) Ve su, ihtiyaç duydukça suyunu vermelisiniz. Kesinlikle yaşam aşılamış olursunuz. Ben her sulama yapmamdan 1 hafta sonra yağmur yağmasına rağmen genede iyi olmuştur sulamam.
7)Keşke ektikden sonra yağmurlama yapsaydım. [emoji45] çıkamayan tohumlarım da çıkardı verimim artardı.
8) O çıkamayan tohumlar çıkamadığı için bitki o bölgelerde uatmaya meyilli oluyor ama boncuk gibi çıkan yerler dimdik ayakta duruyor.
9) Bir tarlayı ortadan ikiye ayırarak yarısına mısır diğer yarısına soya ekerek çok başarılı bir iş yapılabilir. Bu şekilde bir uygulamada soyayı ekip 15-20 gün ara verip mısırı o şekilde ekmelisiniz yada benim ektiğim tohum için bu olmazsa olmaz denebilir yoksa slaj zamanları denk gelmez mısırınız çok kurur. Mısırı ektiğinizde soya sıraya dizilmiş olmalı en azından. Bu çok önemli.
9)Ektikten sonra toprak kuruysa çıkmaz diye düşünüyorsanız yağmurlama yapın hiç durmayın, zarar etmezsiniz.
Denedim beğemdim. Seneye ekermisin? Evet ekerim. Aynı tarlaya yarı yarıya mısır-soya, soya ekeceğim tarafın işçiliği daha ince olmak şartıyla mısırla arasında 20 gün olacak şekilde. İnokulant kesinlikle kullanmam. İyi bir sıkıştırma en iyi inokulantı 1000 defa satınalır (bence).
Yardımım dokunduysa Allah Senden Razı Olsun demeniz yeterlidir. [emoji5]