Küçükbaş'a Başlangıç


Faydalı paylasımlar olmuş.İnşallah her şey arkadaşın gönlüne göre olmuştur.
 
Daha araştırmalar içersindeyim neyin ne olduğunu öğrenmeden, içersinde görmeden başlamak bu işe çok sakıncalı.. Bizim oralar yüksek olduğu için kışın çok soğuk oluyor.. Ağustos ayının sonlarında soba yakmışlığımız oldu bu sene :) o yüzden çadır veya benzeri hafif geçirgen ürünlerle burada ahır olamaz gibi.. Dedikleriniz gibi tuğla duvar üstü sıvalı ahır yapmak lazım.. Yoksa donmuş canlı koyun satarız :)
 
yardımcı olursanız sevinirim

Öncelikle tebrik ederim.
1-Kesinlikle çoban tutma. Açıklaması: Çobana vereceğin maaş, yemek maliyeti az buz değil. Birde adam seni belli bir süre sonra sigortamı yapmadı diye mahkemeye verirse gör sen o zaman şamatayı. O yüzden Çoban sana çok maliyetli gelir hiç tavsiye etmem. Zaten düzgün bir adamda bulamazsın. Bir çobanın tüm maliyeti yemek sigota maaş ve görmediğin verdiği zarar 2.500 Tl yi geçer. O Paraya kaç çuval yem alırsın sen hesap et.

2-Mutlaka 10 dönüm arazine bir sene buğday bir sene Fi+Tritikale+Buğday+Yem Bezelyesi Karışımı ot ek. Oranı %60 baklagil %40 buğdaygil şeklinde olacak. Bu sayede hayvanların protein ve enerji ihtiyacları dengeli karşılanır. Hemde toprağa organik madde kazancı ile toprak her sene daha iyi olur. Böylece elinde Buğday + Saman ve Karışık Ot balyası elde edersin. Başkalarına daha az ihtiyacın olur.

3-Bina yapımına kesinlikle fazla para harcama. Toprak zemin üzerine Kutu profil direk ile Saç çatıdan büyük bir yer yap. Bir kısmını saman ot yem depolarsın bir kısmını kucukbas ıcın kullanırsın. Duvarda yapma onun yerine yine saçtan kapat. Yükseklik en alçak yeri 4 m olsun orta kısmı 5 m. Ayrıntı istersen msj çek.

4. Bende senin gibi 2 sene önce başladım bu işlere. İyi de yaptım. Ama eksik hatalı yerler de oldu. Sen hata yapma diye uyarmak isterim. Az para harca doğru yere harca ve kimseye bakma.

5. Traktör alma. Ekipman alma. Çünkü almakla bitmez bu işler. Yazık elindeki para sende kalsın. Orada bir tanıdk bulursun verirsin parasını 10 dönüm yeri ektirirsin. İhtiyacın olduğunda neyse parası verir işini yaptırırsın.

6. Planlama önemli. Alacağın hayvan önemli. Öncelikle az ama güzel hayvanlarla başla. Meraya çıkartırsan çıkart ama çıkartamazsan sorun değil. Yapacağın alanın etrafına tel örgü çek belli büyüklükte bir açık alan oluştur. orada gayet güzel bakılıyor. Dedim ya çobana 2500 tl vereceğin her ay 50 cuval yem alırsın o para ile. 50 cuval yem 100 hayvana yeterde artar bile.

7. sen sor ben cevaplarım sıkıntı yok. bu arada bende muhendislik bitirdim sonra işletme okudum şimdide sosyoloji 2 sınıftayım yaş 37. okumaya devam. hedef ölmeden 5 unı bitirmek.

Bana yardımcı olabilirmisimiz
 
Merhaba abilerim, kardeşlerim. Adım Osman, şuan özel bir şirkette dijital animasyon'la uğraşıyorum ama inanın hiç zevk almıyorum 6 senedir neden bu sektördeyim onuda bilmiyorum :) Yani çok gördüğünüz örneklerden biriyim, başka sektörden hayvancılığa geçiş çabaları.. Eşimin ben köyde öğretmenlik yapmak istiyorum hep hedefim buydu demesi üzerine içimdeki çiftlik ışığı yeniden parladı ve ciddi ciddi araştırmalara başladım.. Dağın başında animasyon şirketi de bulamam tabi bununda etkileri var :)

Hiç hayvan baktın mı? içine girdin mi? derseniz köyde sezonluk kaldığımız için bütün işimiz gücümüz hep şehirdeydi o yüzden hiç hayvanımız olmadı. Köye gittiğimizde ben sabah namazıyla kalkardım kahvaltımı eder komşuların ahırlarına giderdim koşa koşa, bütün gün komşularımızın büyükbaş hayvanlarını güderdim akşamda bana her gün 2 kova süt verirlerdi öyle evime dönerdim :) Zaman geldi gübreye battım, zaman geldi güderken dana süstü zor kaçtım, zaman geldi gece dağda inek aradım ama hiç bir zaman bıkmadım Allah'ın her günü sabah yine koşa koşa o ahıra gittim.. Sonra çalışma koşulları beni iyice şehire mahkum edince pek köye gidemez oldum.. Şehirde'de kurban bayramlarında bir çadıra giderim gönüllü yardım ederim hep.. Benim hayvancılığım şuana kadar buydu.. Bunu artık kendi işim olarak yapmak istiyorum..

Ben tabiri gereği tek tabancayım eşimle köye yerleşip o öğretmenlik ben çiftcilikle uğraşacağım aman aman bir işletmede kurmayacağım aile işletmesi derler ya hedefim odur.. Aza kanaat edip geçinelim yeter bizim için yeter ki sevdiğimiz iş sevdiğimiz hayat olsun..

Neden küçükbaş derseniz büyükbaşla pek uğraşmak istemiyorum uzun vadeli bir bekleyişi var yeme dayalı bir beslenmesi olduğu içinde fazla maddi güç istiyor.. O yüzden koyuna karar kıldım.. Koyunu da kuzu ve damızlık koyun üretimi olarak düşünüyorum.

Evimi, ahırı mı kuracağım alan 10 dönümdür. Köy civarın'da da 10 dönüm daha arazim vardır. Köyün merası da boştur. Ben size bunları neden anlattım derseniz..

Bu iş içersin de olan abilerim kardeşlerim bu kardeşinize bir yol gösterin kendi mini yaşantısını kursun.. Başlangıçta neyi nasıl yaptığın çok önemli.. Ahıra hangi cins hayvan soktuğun, ne otu soktuğun, nasıl bir ahır yaptığın, hayvan için tarlaya ne ektiğin.. Siz bana yolu gösterin ben evelallah yürürüm.. Şu yazdığımı okuduysanız bıkmadan çok teşekkürederim :))
ne yaptınız basladinizmi koyunculuğa
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt