İthal taban veya üst gübre kullanan var mı ?

Ynt: İthal taban veya üst gübre kullanan var mı ?

ErmanHoca link=topic=62136.msg694255#msg694255 date=1359537425' Alıntı:
Tabanına 40 kg atacağım...Damla sulama yapacağım ama gübrelerimi 2 ara capası ile bitki bogazına vererek her gübrelemeden sonra yagmurlama yapmayı düşünüyorum.. boğaza 30 kg üre sonra yagmurlama sonra mustang ot ilacı ve yaprak gübresi sonra yine bogaza 20 kg 33 yine yağmurlama.. Sonrada damlamayı sermeyi planlıyorum...

Eurotim gübresinde firmanın vermiş oldugu beyan dogrultusunda 100 kg ' ında 10 kg azot -18 kg fosfor -12 kg potasyum var .. 40 kg ile 4 kg saf azot 7,2 kg saf fosfor 4.8 kg potasyum vermiş oluyorsunuz .. mısırın genel NPK isteklerine bakarsak 27 kg saf azot 12 kg saf fosfor 26 kg saf potasyum istiyor .. 40 kg eurotim ile 4 kg saf azotu verdik geriye kaldı 22 kg saf azot .. 30 kg ürede 13,2 kg.. 20 kg %33 nitratta 6,6 saf azot var biraz eksik kaldı azot 10 kg kadar %33lügü fazlalastırırsanız azotu cozersiniz .. ama fosfor ve potasyum olarak bi hayli eksik kalıyor gübreleme .. damlama sulamaya geçtiğinizde mutlaka potasyum sülfat kullanın ..

EuroTim ürününün içerğinden çok MPPA özelliğinde çok övünüyorlar..Yüksek Kükürt fosfordaki eksikliğimi kapatmaz mı ? Valla yazdığım bu miktarları ve çeşitli gübrelemeyi burda yapan hiç yok bunu ilk kez ben uygulayacağım..
Burda klasik 30 kg dap 30 kg üre birde ot ilacı ile yaprak gübresi tamam...

genel olarak bütün bitkilerde fosfar ilk cimlenme ilk gelişme döneminde çok faydalıdır
Ali SARAÇ link=topic=62136.msg694259#msg694259 date=1359537948' Alıntı:
Eurotim gübresinde firmanın vermiş oldugu beyan dogrultusunda 100 kg ' ında 10 kg azot -18 kg fosfor -12 kg potasyum var .. 40 kg ile 4 kg saf azot 7,2 kg saf fosfor 4.8 kg potasyum vermiş oluyorsunuz .. mısırın genel NPK isteklerine bakarsak 27 kg saf azot 12 kg saf fosfor 26 kg saf potasyum istiyor .. 40 kg eurotim ile 4 kg saf azotu verdik geriye kaldı 22 kg saf azot .. 30 kg ürede 13,2 kg.. 20 kg %33 nitratta 6,6 saf azot var biraz eksik kaldı azot 10 kg kadar %33lügü fazlalastırırsanız azotu cozersiniz .. ama fosfor ve potasyum olarak bi hayli eksik kalıyor gübreleme .. damlama sulamaya geçtiğinizde mutlaka potasyum sülfat kullanın ..
danelik kocanların uc kısım dolmama sebebini potasyum eksikligi sebebiymiş

SEYİT link=topic=62136.msg694266#msg694266 date=1359538772' Alıntı:
genel olarak bütün bitkilerde fosfar ilk cimlenme ilk gelişme döneminde çok faydalıdır danelik kocanların uc kısım dolmama sebebini potasyum eksikligi sebebiymiş
Seyidim o kadar yazıştık seninki pek kısa oldu ))) sen ne diyorsun bu serinin EuroTim gübresi hakkında ? Fanatik tarımcısın görüşlerin kıymetli esirgeme...

ErmanHoca link=topic=62136.msg694264#msg694264 date=1359538480' Alıntı:
EuroTim ürününün içerğinden çok MPPA özelliğinde çok övünüyorlar..Yüksek Kükürt fosfordaki eksikliğimi kapatmaz mı ? Valla yazdığım bu miktarları ve çeşitli gübrelemeyi burda yapan hiç yok bunu ilk kez ben uygulayacağım..
Burda klasik 30 kg dap 30 kg üre birde ot ilacı ile yaprak gübresi tamam...
abi yanlış anlamada MPPA sihirli deynekmiymiş .. bi fark yaratır ilk mesajımda dediğim gibi atla deve değil .. kükürt herhangi bişeyin eksikliğini kapatmaz ph düşürür ve bitkinin topraktaki gübreleri daha iyi alabilmesini sağlar .. ve %28 kükürt çok bir kükürt değildir ama hiç yoktan iyidir .. 1 puan ph değeri düşürmek icin ya 100 kg yada 250 kg kükürt önerirler tam emin değilim iki rakamdan birisi .. hiç bi söylenen kafana yatmadıysa .. ordaki klasik gübreleme neyse onu yapabilirsin .. ben nacizane bildiğimi söyledim yardımcı olmak icin .. saygılar ..

ali bu konuda haklısın firmalar içerigini acıklamadan sankı ucuracak şekilde acıklıyor kükür sıvı şekilde uygularsan biraz daha erken etkiler 21 amonyum sülfat gübresinde cok kükükrt var bence icerigini bilmeden ve icerigindeki elementler ne işe yarıyor bilmeden atılan her ürün israfdır masrafla karıştırmyın israf geri dönüşümü yok masraf yatırım demekdir yaprak analizine göre gübreleme yapıcagım artık

SEYİT link=topic=62136.msg694278#msg694278 date=1359542009' Alıntı:
ali bu konuda haklısın firmalar içerigini acıklamadan sankı ucuracak şekilde acıklıyor kükür sıvı şekilde uygularsan biraz daha erken etkiler 21 amonyum sülfat gübresinde cok kükükrt var bence icerigini bilmeden ve icerigindeki elementler ne işe yarıyor bilmeden atılan her ürün israfdır masrafla karıştırmyın israf geri dönüşümü yok masraf yatırım demekdir yaprak analizine göre gübreleme yapıcagım artık

Katılıyorum. Kimse yoğurdum ekşi demiyor.

Bitkinizin 100 kg ürün (silaj mısırda 1000 kg) için gerek duyduğu N/P/K miktarlarını araştırıp, bunu beklediğiniz verim ile çarparsanız, atmanız gereken N/P/K miktarlarını hesaplayabilirsiniz (Miktarı ön bitkiye ve topraktaki stoğa göre biraz azalatabilirsiniz).
Bundan sonra yapmanız gereken tek şey, bitkinizin ihtiyacı olduğu dönemde gübreyi vermek. Bu üretim şartlarından dolayı mümkün olmuyorsa (örneğin mısırın en çok N ihtiyacı olduğu dönem tepe püskülü çıkarmadan öncedir ve bu dönemde gübre atımı damlama harici zor-imkansızdır), önceden ' ' nispeten geç etkili ' ' gübreler (Üre gibi) kullanabilirsiniz.

N/P/K ihtiyacınıza uyan bir gübre yoksa veya bulunamıyorsa, yukarıda da belirttiğim gibi karışım yapabilirsiniz.

Unutulmaması gereken önemli bir husus ise, tarımsal üretimin bir zincir gibi birçok bakladan/halkadan oluştuğu ve sadece bir halkanın/baklanın (örneğin gübre) optimum olmasının yeterli olmayacağıdır.

Ali SARAÇ link=topic=62136.msg694276#msg694276 date=1359541565' Alıntı:
abi yanlış anlamada MPPA sihirli deynekmiymiş .. bi fark yaratır ilk mesajımda dediğim gibi atla deve değil .. kükürt herhangi bişeyin eksikliğini kapatmaz ph düşürür ve bitkinin topraktaki gübreleri daha iyi alabilmesini sağlar .. ve %28 kükürt çok bir kükürt değildir ama hiç yoktan iyidir .. 1 puan ph değeri düşürmek icin ya 100 kg yada 250 kg kükürt önerirler tam emin değilim iki rakamdan birisi .. hiç bi söylenen kafana yatmadıysa .. ordaki klasik gübreleme neyse onu yapabilirsin .. ben nacizane bildiğimi söyledim yardımcı olmak icin .. saygılar ..
tabiki öyle değil ben 13.24.12 atacaktım onu ararken bunu önerdiler ya dap ya bu ya da bulursam 13.24.12

Ali SARAÇ link=topic=62136.msg694220#msg694220 date=1359533076' Alıntı:
pardon euro tim gübresi önerdiklerini yazmışsınız görmemişim .. eğer o dediğiniz fiyattaysa kullanın mutlaka cünkü mısır icin genel önerilen 13-24-12 alt gübresi ayrıca dediğiniz gibi bunda kükürt oranıda gayet yüksek .. bunda azot fosfor potasyum oranı çok az düşük olmakla beraber içeriğindeki + 23 kükürtle kurtarıyor biraz .. zaten ph değeri 7 üstü topraklar icin öneriliyor sitesinde yazdıgını kadarıyla .. o fiyatlardaysa çok iyi gerçekten .. bu arada mısırda dap kullanılmaz .. 12-24-12 gübreside 1100 lira ..
ErmanHoca link=topic=62136.msg694216#msg694216 date=1359532746' Alıntı:
Abi hangi üründe ve hangi çeşidini denediniz nasıl bir uygulama ve nasıl bir fark oluşmuş..Tşk ler..Ali kardeşim bu serinin mısır için EuroTim gübresini önerdiler diye yazdım zaten..Fiyatta o kadar aşırı fark yok bu 1700 civarı...Dap 1400 civarı..EuroTim Kükürt oranının yüksek olması nedeniyle mısır için önerdiler.. Ayrıca bu serideki gübrelerin yapımında kireç taşı olmadığını ve deniz yosunu kullanıldığını falan söylediler..... MPPA da azotun salınımdan ziyade blokeli halde bulunan mikro elementleri harekete geçiriyor dediler...
kardeş bu sene bizde mısır için bu gübreyi aldık fiyatını fazla söylemişler biz 1500 den aldık inşallah farkını görürüz

ali rıza link=topic=62136.msg694359#msg694359 date=1359559734' Alıntı:
kardeş bu sene bizde mısır için bu gübreyi aldık fiyatını fazla söylemişler biz 1500 den aldık inşallah farkını görürüz
Ben henüz almadım fiyatlarda belli değil dediler torbası 85 tl falan tahminen dediler..Siz ne kadar aldınız kaç dekara kullanacaksınız mısır için sanırım..

birinci neden toprak tahlili kireç fazla çıktı onun için kükürtlü gübreye ihtiyaç duyduk ve bu topraklara bir sene değil ömür boyu ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum ve gitgide toprakların zayıfladığını gözle görür olduk bizim buralar çoğunluk 20-20 kullanır çokda az 15-15-15 atarlar dapı kullananda dap attım diye övünür ama verimler 3 aşağı 5 yukarı aynı olur ama bu iş böyle gitmez topraklarımız ölmeye başladı kimse farkında değil onun için kükürtlü gübre arayışına girdik ve gübre bayiimiz bize bu gübre önerdi humik asit ve deniz yosunu içerdiğini söyledi yoksa torosun 20-32-0-15s03-zn gübresi ihtiyacımızı fofor bakından daha iyi karşılıyordu bize önermedi onun için eurotimi seçtik çoğu çiftçiler ekeceği ürünün ihtiyacını karşılıyor ama toprağı düşünen yok onun için topraklarımızı düşünelim bu sene yakmadımda öyle sürdüm
millet 930 20-20 aldı ben 1500 aldım ben onlardan çok fazla ürün almayabilirim ama hersene aynı ürünü alırım tabi bayiinin söylediği içerikler doğruysa tabi saygılar TOPRAĞI KÜSTÜRMEYİN

SEYİT link=topic=62136.msg694266#msg694266 date=1359538772' Alıntı:
genel olarak bütün bitkilerde fosfar ilk cimlenme ilk gelişme döneminde çok faydalıdır danelik kocanların uc kısım dolmama sebebini potasyum eksikligi sebebiymiş

misir8.jpg

ali rıza link=topic=62136.msg694398#msg694398 date=1359563460' Alıntı:
birinci neden toprak tahlili kireç fazla çıktı onun için kükürtlü gübreye ihtiyaç duyduk ve bu topraklara bir sene değil ömür boyu ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum ve gitgide toprakların zayıfladığını gözle görür olduk bizim buralar çoğunluk 20-20 kullanır çokda az 15-15-15 atarlar dapı kullananda dap attım diye övünür ama verimler 3 aşağı 5 yukarı aynı olur ama bu iş böyle gitmez topraklarımız ölmeye başladı kimse farkında değil onun için kükürtlü gübre arayışına girdik ve gübre bayiimiz bize bu gübre önerdi humik asit ve deniz yosunu içerdiğini söyledi yoksa torosun 20-32-0-15s03-zn gübresi ihtiyacımızı fofor bakından daha iyi karşılıyordu bize önermedi onun için eurotimi seçtik çoğu çiftçiler ekeceği ürünün ihtiyacını karşılıyor ama toprağı düşünen yok onun için topraklarımızı düşünelim bu sene yakmadımda öyle sürdüm
millet 930 20-20 aldı ben 1500 aldım ben onlardan çok fazla ürün almayabilirim ama hersene aynı ürünü alırım tabi bayiinin söylediği içerikler doğruysa tabi saygılar TOPRAĞI KÜSTÜRMEYİN
Bende aynı fikirdeyim tşk ler yorum için..

insertend link=topic=62136.msg694413#msg694413 date=1359564827' Alıntı:
Dediğimiz gübrede potasyumda var ama dap ta hiç yok dap ile ekilenler verim vermiyor mu tabikide veriyor....bence en ideali 13-24-12 çünkü azot fosfor potasyum kükürt var ayrıca az da olsa çinko ve demir de var.. EuroTim ise çok iddaalılar o yüzden denemek istiyorum tabiki sihirli bir dokunuş yapmayacak.. 13-24-12 ile yarı yarıya deneyelim dediler....13-24-12 bulamadım bulunurda araç gerek peşin para gerek ( bende de o yok ))) ) bu nedenle ya dap ya da EuroTim bunları bulundugunm yerden ve vadeli alabilirim.. Durum bu..

o zaman dap yerine euro tim kullan dap mısır icin kullanılacak bir gübre değil üstüne basa basa söylüyorum .. hea kullanabilirsin ama çok az alt gübre atıp gerikalanını üstten vermen lazım .. bütün gübrelerin özü azot fosfor potasyumdur sadece azot formu üre(nh4) ve nitrat(nh3) olarak ikiye ayrılır diyebilirim .. birim olarak hangi azot fosfor ve potasyum ucuz olacak ektiğin üründe onu hesaplayıp en ucuzunu tercih etmen lazım .. ama şahsi fikrim dap mısır icin kullanılacak bir gübre değil üstüne basa basa söylüyorum .. ben potasyumu damlamadan veririm kükürdüde sıvı olarak veririm diyorsan 20-20 kullan

Ali SARAÇ link=topic=62136.msg694678#msg694678 date=1359587970' Alıntı:
o zaman dap yerine euro tim kullan dap mısır icin kullanılacak bir gübre değil üstüne basa basa söylüyorum .. hea kullanabilirsin ama çok az alt gübre atıp gerikalanını üstten vermen lazım .. bütün gübrelerin özü azot fosfor potasyumdur sadece azot formu üre(nh4) ve nitrat(nh3) olarak ikiye ayrılır diyebilirim .. birim olarak hangi azot fosfor ve potasyum ucuz olacak ektiğin üründe onu hesaplayıp en ucuzunu tercih etmen lazım .. ama şahsi fikrim dap mısır icin kullanılacak bir gübre değil üstüne basa basa söylüyorum .. ben potasyumu damlamadan veririm kükürdüde sıvı olarak veririm diyorsan 20-20 kullan
Tşk ler Ali aynı fikirdeyiz dap ın içeriği zengin değil.. En güzeli 13-24-12 kükürt çinko demir destekli... Mısır için üretilmiş..EuroTim de olabilir..

erman hocam damlama kullanacakan gübrelemeyi dert etme alt olmassa üstten verisin bende damlama kullanacam atilla abinin dedigi digi her dönemi ayrı ayrı element ister ayrıca önemli olan fazla gübre verip fazla ürün almak degildir az ve zamanında ürün gelişimine göre gübre verim iyi ürün almak