Aynı şeyleri söylüyoruz o zaman. Bu tartışma için size teşekkür ederim. İsterim ki üreticilerimiz traktörlerin teknik bilgileri kadar tarımın da teknik yönünü araştırsınlar.Tabiki de hocam havalar da sıcaksa ve yağış kesin değilse CAN gübresinde buharlaşma kaybı olmayacaktır. CAN gübresinin de zaten yarısı nitrat yarısı amonyum formundadır. Bence mart ayı ve sonrasında başka herhangi bir gübre aramaya gerek yok. Topraktaki ph ve kireç miktarı da önemli değil bir dekar toprakta yeri geliyor tonlarca kireç olabiliyor bizim atacağımız gübreyle 3-5 kg kireç pek değiştirmez.
Tüketim konusuna gelirsek bitki azotu günlük olarak rakamlar örnek olsun diye;
üreyi 10 gram
amonyum 30 gram
nitrat 50 gram
tüketebiliyor varsayalım.
Bitki de gelişim evrelerine göre sapa kalkana kadar günlük 30-50 gram tükettiğini varsayalım. Sapa kalkım sonrası havaların ısınmasıyla birlikte 70-100-150 gibi artar. Tüketimin arttığı dönemlerde üre ve amonyum formunda azot varsa ihtiyacından az tüketir ve gelişim yavaş olur. Ancak Çimlenme-Kardeşleme sonuna kadar 4 aylık süreçte toplam ihtiyacın %30-40ını tüketiyorken sapa kalkımdan çiçeklenmeye kadar olan 45-60 günlük süreçte %40-50sini tüketir. Bu yüzden erken dönemde azar azar ve çoğunluğu üre formunda gübreleme yapmak en ideali olur. Duruma göre amonyum veya nitrat verilecekse de çok fazla verilmemeli. Tüketemediği aşırı yağış durumunda zaten yıkanacak veya fazla amonyum ve nitrat tüketimi zarar verecektir.
Nisan başında sapa kalkacak buğdaya şubat başında 20 kg kadar üre verdiğimizde sapa kalkana kadar yarısını tüketir kalan yarısı da çoğu nitrat formuna dömüşmüş olur havalar ısınıp gündüz süresi de uzadığında artan tüketimi karşılar. Zaten öncesinde de çok çok azot istemez. 3kg çimlenme (tabanda veriyoruz zaten) 3 kg kardeşlemede yeterli olur. Sapa kalkım sonrası çiçeklenmeye kadar 8-10 kg kadar tüketebilir. Sapa kalkana kadar eksiklik çekmesin yeter.
Bunun dışında genel olarak toprak analizi vs gibi konular verilecek azot için değil diğer elementler için önemli. Azotun formu sadece zaman ve miktar olarak önemli olur. AS gübresindeki kükürt toprağa soğuk dönemde elbet faydalı olur. Üre verip ayrı olarak kükürt vermek daha da faydalı olur ama AS içerisnde zaten var diyerek atıyoruz. Onda da erken dönemde aşırıya kaçmamak gerek. Gözle görülür hiç bir sıkıntı yaşanmaz ancak acısı sonradan çıkabilir.
Dediğim gibi sapa kalkana kadar sürekli amonyum ve nitrat tüketen bitki hastalıklarla mücadele için yeterli enerji biriktiremez ve zararlı böcek ve sineklere de gel ben çok sulu ve besin doluyum beni ye diye sinyal gönderir. 5-10 km mesafedeki tüm sinekler ve böcekler diğer bitkilerle arasındaki onların görebileceği renk farkını algılar ve fıtratlarının gereğini yapıp bizim buğdayı yemeye başlarlar. Zaten fungusit ve ot ilacı atıyoruz bi de böcek ilaçları ile toprağı daha da kirletiriz. Sürdürülebilir değil yani. Size cevap olsun diye değil genel olarak yazdım bunları. Saygılar.
Bereketli bir yıl geçirmenizi dilerim.