hayvanlarımda döl tutma sorunu yaşıyorum önerileriniz nelerdir

Ynt: hayvanlarımda döl tutma sorunu yaşıyorum önerileriniz nelerdir

İyi güzel boğa beslemek de,bazen öyle bir buzağı oluyor ki ya inek elden gidiyo ya da hasar bırakıyo :) tohumlamada doğru sperma seçildikten sonra biz hiç böyle bir problem yaşamadık.Gel gelelim her boğa da uygun olmuyor.Aramızda var mı kendi boğasında sperma testi yaptıran,damızlığa uygun olup olmadığını araştıran :) Destekleri de küçümsememek lazım :)

Konuya gelince büyük ihtimalle besleme sorunu vardır,bizde de oluyor bazen.bazen de tohumlama için erken veya geç olabiliyor,böyle bir sıkıntı da olabilir belki.Yani mesela hep derler inek dananın veya diğer ineklerin altından kaçmadığı zaman uygun zaman diye,ama kızgınlığın başında da atlıyor mesela ama kaçıyor inek.Ama genellikle beslemeden kaynaklanıyor.

Ynt: hayvanlarımda döl tutma sorunu yaşıyorum önerileriniz nelerdir

Çağrı link=topic=40138.msg498437#msg498437 date=1324853868' Alıntı:
İyi güzel boğa beslemek de,bazen öyle bir buzağı oluyor ki ya inek elden gidiyo ya da hasar bırakıyo :) tohumlamada doğru sperma seçildikten sonra biz hiç böyle bir problem yaşamadık.Gel gelelim her boğa da uygun olmuyor.Aramızda var mı kendi boğasında sperma testi yaptıran,damızlığa uygun olup olmadığını araştıran :) Destekleri de küçümsememek lazım :)

Konuya gelince büyük ihtimalle besleme sorunu vardır,bizde de oluyor bazen.bazen de tohumlama için erken veya geç olabiliyor,böyle bir sıkıntı da olabilir belki.Yani mesela hep derler inek dananın veya diğer ineklerin altından kaçmadığı zaman uygun zaman diye,ama kızgınlığın başında da atlıyor mesela ama kaçıyor inek.Ama genellikle beslemeden kaynaklanıyor.
Çağrının dediğine bir yerde katılıyorum geçen yıl kullandığım damızlık boğamın danalarını doğurtamıyoruz fazlaca iri doğuyorlar onun yüzünden doğumda 2 buzağı kaybettim 2 düveminde rahim ağzı parçalandı hayvanın birinde 4. doğumunu yaptı hazırda veteriner ve doğum arabası olmasına rağmen buzağıyı çıkaramadık içerden sonuş mefta,bu yıl il tohumlamaları veterinere yaptırıyorum ve kaliteli ithal aşılar seçiyorum tutmassa şayet damızlık boğam var ona çekiyorum.
Arkadaşlar döl tutmama probleminin başlıca sebebi beslenme kökenli sorunlar ama şunlarda çok önemli Doğuma erken müdehale (ben bunu çok yapıyorum sabırsızlığımdan) eşin düşmemesi,hayvanlarda doğumdan sonra genelde görülür metritis türü rahim akıntıları,doğum sonrası görülen ketois(şeker hastalığı) mastisis gibi kronik seyreden hastalıkların büyük etkisi oluyor
Ben olaya şu şekilde müdehale ediyorum ve şükür döl problemi pek olmuyor doğum sonrası inekler şayet eini düşürmüsse cervix kapanmadan içeri 5 tablet atavetrin hapı atıyorum ve 5 gün eteken maddesi Ceftifor olan ilaçlardan (ceftisin,sefanel,exenel vs. süte geçmeyen antibiyotik bunlar) kullanıyorum ceftifor rahimde çok iyi çalışıyor,doğumdan sonraki 2 ay boyunca yeme ilave arpa veya yulaf kırması veriyorum ve mutlaka kaliteli toz vitamin (yem katkısı) kullanıyorm,eşini atmayan hayvanlarada veteriner eşini tam alamassa uzun süre antibiyotik tedavisi uyguluyorum yosa ateşlenme oluyor ve ondan dolayı hayvanlar iştahsızlanıp formdan düşüyorlar,birde arkadaşlar doğumun 10-11 günleri dalmazin (hormon) uyguluyorum bunun amacıda araştırdım biraz hayvan hormona bağlı kızgınlık gösterdiği için rahime kan akışı hızlanıyormuş ve doğal aolarak rahim kendini onarıyor ve temizliyormuş bu şekilde uygulama yaparsanız şayet döl tutma problemi yaşamassınız bence.