Ynt: mısır silajına-samana dayalı sütçülük?
ismail bey,
yukarıda verilen yem miktarları yemini kendisi yapan bir çiftlik için hesaplandı. 2-10 baş inek bulunan bir küçük çiftlikte (geçim amaçlı ya da az sayıda inek yetiştiren ailelerde) mera imkanı olmayan, 12 ay yemlenen inekler için ineklerin nasıl yemlenmesi gerektiğini burada anlatmak pek uygun değil.
bunun sebebi, hayvanların çeşitli yapılarda olması (kimisi, saf ırk, kimisi melez, kimisi yerli ırk inekler), verilen yemlerin farklı olması (kimisinde saman-silaj, kimisinde saman-pancar küspesi, kimisinde saman-yonca-tahıl gibi), ticari süt yemlerinin değişik miktarlarda kullanılması gibi.
bunun çaresi, otlak bulunmayan, yemleme ile hayvancılık yapılan ilçelerde, köylerde tarım bakanlığı ekiplerinin yemleme konusunda kısa süreli (2-3 günlük) kurslar düzenlemeleri, bu kursların yemleri-yemlemeyi eğitim almamış kişilerin anlayacağı şekilde hazırlanmış kitaplar-CD ler dağıtılarak anlatmaları gerekir.
örnek, -3 kg silajın bir kilo kuru yem olduğunu,
-5 kg yaş pancar küspesinin bir kilo kuru yem olduğunu,
-ineklerin saman-silajla yemlendiklerinde en az ağırlıklarının %1-1,2 si kadar saman vermeleri (yani 500 kg bir ineğe 5-6 kg günlük saman vermeleri gibi)
-besicilikte, tahılların ya da kesif yemlerin günlük miktarlarının rasyonlarda nasıl artırılacağı; bunun, hayvanın sağlığı bakımından önemli olduğu anlatılmalıdır.
kısaca, mera olmayan yerlerde, hayvanların nasıl yemlenmeleri konusunda bazı temel bilginin verilmesi önemli.