hayvan varlığı neden azalıyor

Birgün çiftçiliğin sorunları ile ilgili konuşurken, çiftçilikle hiç alakası olmayan bir kişi lafa karışıp; ''senin çiftçiye verilen desteklerden haberin var mı?'' demişti. 6 yaşımdan itibaren traktörün direksiyonunda yetişmişim fakat çiftçilikle alakası olmayan birinden ''haberin var mı?'' sorusunu işittim. O zamandan sonra da , bu tarz tartışmalara ve konuşmalara katılmıyorum pek. Kim ne düşünüyorsa, bildiği gibi zannetsin. Böyle devam.
Kardeşim aynen katılıyorum, malesef milli bir hastalık haline dönüştü bu durum.Bir iş,sorun veya başarı konu her ne olursa olsun herşeyi biliyoruz ve fikir belirtiyoruz. Son zamanlarda ortam dahi olsa konusmuyorum.
Adam diyorki,simdiki şartlar eskidekinden iyi.Hic olmazsa istedigini buluyon.Yirmibeş saniye sonra aynı adam zaman bozuldu,şartlar cok ağır, hırsızlık çoğaldı,çalışacak adam bulamıyorum diyor.Lan bir karar verin iyi mi kötü mü yoksa konuşmuş olmak icin mi bu gevezelik.Ama hep tvlerdeki her konuda 4 saat konusup kafa utuleyen tiplerden bulaştı bu millete.Tipler aynı,konu depremden sağlığa,kuzey ıraktan amerikadaki zenci sorunlarına hepsini bilen amcalar.Olsun ekonomi,askeri,sosyal,liberal mesel hiç farketmez.onlarin arabası her yere parkeder...
Vaktiyle bu gözler ve kulaklar,bin ladinin sağdan baslayarak atılan imzası icin agresif kişilik işareti diyen yorumcular gördü ve duydu...

insanımızı nerden tanıyorsun...
ifadelerinde daha ölçülü olman gerekir...
Hocam bana kızmayın askeri ücrete çalışmak istedim işe girdim.
ve çevremdeki çalışan arkadaşlar çok kafa ağrıttı köylü nankör vs laflar duydum ben sıcağın altında rezillik çekiyorum yetmiyor işe gidiyorum yetmiyor gece balya işi ile uğraşıyorum yetmiyor kar kış demeden her çiftçi arkadaşım gibi rezillik çekiyorum.
adam bana nankör diyor yeri geliyor 3 ay hiç sosyal aktivitem olmuyor adam kafede çay içiyor geziyor yiyor içiyor bide bana nankör diyor hayatında bir kitap sayfası okumamış adamlar laf yapıyor.
allaha şükür elimizde var üzerine de koyuyoruz hamd olsun ama bana nankör diyemez bir tatile gidemedi diye isyan edenler.
ben çoğunluğa sözüm zorlukların farkında olan insanlarımıza elim pençe divan başka ne diyeyim.
şimdi şunu da söyleyeyim elimdekini satsam bankaya faize koysam şart olsun şu anki durumumuzdan bin kat iyi olur ama muhafazakar bir aile olunca olmuyor zaten alın tersiz bir kazanç bence doğru degil.
ben ülkemin her kesminin iyi olmasını isteyen bir insanım topraksız vatan olmaz diyorum. umarım anlarsınız.

Konuları ve olayları algı yapmadan carpitmadan hedef göstermeden tartismaliyiz.Her Türk devletine ve milletine gönülden bağlıdır bu konu tartışmaya kapalı...!
Ancak siyasiler yada siyasi partiler devlet değildir sadece geçici sürede o koltuklarda bizim oylamizla seçilen kisilerdir kimse kendini devlet yerine koymasın her hangi bir siyasi gidince secilemeyincede Türk devleti yıkılmaz heleki şu anki sistemde bizleri seçilenler değil atananlar yönetiyor halkın oylarıyla seçilmemiş kişiler tarafından verilen kararlar ile her gece çıkan KHK ve torba yasalarla yönetiliyoruz lütfen siyaset her hangi bir partide yapılır herkes yapabilir ama devlet millet Türklük din kavramları hiç bir siyasi partinin siyastcinin tekelinde değildir tabiki eleştirilecek sorgulanacak denetlenecek ve halkın isteklerine karşılık verecek.
Devletimiz ve Milletimiz var olsun

Evet doğrudur inanırım, ucuz işgücüylen hesaplarsan 120 çıkıyordur, en az ýuzde yüz kazanç koymak lazım üzerine, kilogram maliyetinin üzerine kâr koymadan olmaz, tüketici kaça alır artık orası başka mesele.

Ama maliyet neden yüksek, mazota gübreye zam, yem pahalı oluyor her girdinin maliyete etkisi muazzam rakamlara ulaşıyor, bunu oturup hesaplayan olmayınca sonuç ortada

• Beğen
Tepkiler: The_Hoca
120 TL/kg , etin maliyeti olduğu söyleniyor, ne dersiniz...
1) 225-250 kg besidanasının fiyatı/hayvan fiyatı

2) 250-630 ya da
250-680 kg arasında yapılan yem harcaması/yemleme maliyeti

3) nakliye ve işçilik harcaması

4) mazot, elektrik, su harcaması

5) sağlık harcaması (aşı, ilaç, veteriner)

bu 5 madde, bir besi dönemindeki iletme giderleri şeklinde hesaplanması gerekir

ayrıca, aşağıdaki harcamaların payı da eklendiğinde...

6) çiftlik kirası/çiftlik kurma harcaması

7) arazi kiralama ya da arazi satınalma maliyeti

8) kıredi kullanılmışise, kıredi maliyeti (faiz vs)

650 kg ağılığında bir kasaplık hayvan için yaklaşık maliyet:

12500 lira hayvan alış (baskül, 55 lira/kg)
18500 lira yem
500 işçilik nakliye
200 sağlık harcaması

30 000-32 000 lira
420 kg karkas gelse:

karkas maliyeti: 75-80 lira/kg civarında...

besi süresi, günlük ağırlık artış karkas maliyetini etkiler
mesela
350-550 kg arasındaki besi 120 günde
ya da 180 günde tamamlanırsa, yem harcaması farklı olur.

tahıl fiyatları (arpa fiyatı/mısır fiyatı) yem maliyetini çok etkiler...

besi danası fiyatı, 70-75 tl/kg (baskül) olursa,
arpa/mısır fiyatı da10 lira olursa,

o zaman, karkas maliyeti 120 liraya çıkar...
(karkas maliyetine, besi danası, yem gideri, işçilik, nakliye dahil edildi),çiftlik kirası, mazot, elektirik vs dahil edilmedi.

bu maliyette,çiftlik kiralama payı/ çiftlik kurma payı, kıredi faizi vs katılmadı
100 baş besi üzerinden hesap yapıldı.

soru: 60 000 lira kira ödenen çiftlikte,
100 baş dana beslendiği kabul edildiğinde,

danaların karkas ağırlığı, ortalama 330 kg / baş olsa,
kiranın karkas maliyetindeki payı (tl/kg) kaç lira olur?

bezer şekilde, besi sırasında, 50 000 liralık mazot harcansa,
bu harcamanın, karkas maliyetindeki payı (tl/kg) kaç lira olur?

1500 000 lira kıredi kullanılmış olsun,
faiz, %5 ise,
bunun, karkas maliyetindeki payı kaç lira olur?

bu üç harcamanın karkas maliyetindeki payı, 10 tl/kg dan çok mu olur, 10 tl/kg dan az mı olur?

büğün, bir besici kardeşimizle telofonda konutum,
besilik dana (200-250 kg) fiyatının, baskül 70-75 lira olduğunu söyledi...

bu iyi bir işaret değil...
aslında, 200-225 kg bir dana üretme maliyeti, 12500 liranın üstündedir...
karkas maliyetinde ya da dana fiyatındaki artış, 250 kg ağırlığında bir danada
250 x 20 = 5000 lira (besilik dana fiyatındaki artış)
330 kg karkas ağırlıkta kesim yapıldığı kabul edilirse...
5000/330=15 lira
%35 kazanç ile
15 x1,35= 20 lira

bu arada, 100 baş besi yapan bir besicinin sermaye/kıredi ihtiyacı :
5000 x 100 =500 000 lira artmış oldu, hayırlı olsun...

besi danasının fiyatının artışından, karkas satış fiyatına yansıyacak miktar 20 lira olur...

tabii yem fiyatları değişmezse...

sürekli herşeyin fiyatının artması...
bu bir saçmalık...
enfilasyon, kur vs bunlar da saçmalık.
çalmak şahane...soygun yapmak şahane...
modern (günümüzdeki) çalma yolları...

dünyada, günümüzde, soygun yapmak nasıl olur, çalmak/hırsızlık nasıl yapılır...

ithal dananın fiyatı=3,3 avro /kg
3,3 avro x18,5 (tl/avro)=61 lira

büğün, bir besici kardeşimizle telofonda konutum,
besilik dana (200-250 kg) fiyatının, baskül 70-75 lira olduğunu söyledi...

bu iyi bir işaret değil...
aslında, 200-225 kg bir dana üretme maliyeti, 12500 liranın üstündedir...
karkas maliyetinde ya da dana fiyatındaki artış, 250 kg ağırlığında bir danada
250 x 20 = 5000 lira (besilik dana fiyatındaki artış)
330 kg karkas ağırlıkta kesim yapıldığı kabul edilirse...
5000/330=15 lira
%35 kazanç ile
15 x1,35= 20 lira

bu arada, 100 baş besi yapan bir besicinin sermaye/kıredi ihtiyacı :
5000 x 100 =500 000 lira artmış oldu, hayırlı olsun...

besi danasının fiyatının artışından, karkas satış fiyatına yansıyacak miktar 20 lira olur...

tabii yem fiyatları değişmezse...

sürekli her şeyin fiyatının artması...
bu bir saçmalık...
enfilasyon, kur vs bunlar da saçmalık.
çalmak şahane...soygun yapmak şahane...
modern (günümüzdeki) çalma yolları...

dünyada, günümüzde, soygun yapmak nasıl olur, çalmak/hırsızlık nasıl yapılır...

ithal dananın fiyatı=3,3 avro /kg
3,3 avro x18,5 (tl/avro)=61 lira
250 kg lık besi danasını satıp ne yapacağız , yine buzağıya yatırım yapacağız.
Tohumlama maliyeti , 300-500 TL , veteriner 100 TL yol parası yazar.
Buzağı 700 lt süt içse 7000 TL , buzağı, yem, ot ve su içecek , veteriner, aşılama maliyetleri,
İneklerin hepsinden buzağı alınamaz.
Sütten çıkmış 4 aylık buzağının yaklaşık 10 000 TL maliyeti olur.
Buzağının altına 2 TL/kg maliyeti olan samandan 20 balye yaysak,
500 kg * 2 = 1000 TL altlık maliyeti var.

• Beğen
Tepkiler: behcet arı
250 kg lık besi danasını satıp ne yapacağız , yine buzağıya yatırım yapacağız.
Tohumlama maliyeti , 300-500 TL , veteriner 100 TL yol parası yazar.
Buzağı 700 lt süt içse 7000 TL , buzağı, yem, ot ve su içecek , veteriner, aşılama maliyetleri,
İneklerin hepsinden buzağı alınamaz.
Sütten çıkmış 4 aylık buzağının yaklaşık 10 000 TL maliyeti olur.
Buzağının altına 2 TL/kg maliyeti olan samandan 20 balye yaysak,
500 kg * 2 = 1000 TL altlık maliyeti var.
180-250 kg besi danalarının satışı bilindiği gibi, kars, ağrı, ardahan, erzurum gibi meraya dayalı besleme yapılan,
melez ya da etırkı hayvanların buzağılarının satışı...
bahar başında ve güz başında yapılmakta...
genellikle, bubesi danaları, büyük besi çiftliklerinde (100-5000 baş) besicilik yapan besicilere satılmaktadır...

danaların baskül fiyatı, 55 lira/kg dan 75 lira/kg ya çıktığında....
bir dananın fiyatındaki 5000 liralık artış, 100 baş danada 500 000 lira,
1000 baş danada 5000 000 lira artış getirmektedir...

bu artışın sonunda, belki mevcut besiciler besiciliğe devam eder...
ancak, az sermaye ile bu işe başlamayı pilanlayan vatandaşın işi zorlaşır...
500 000 lira daha sermayeye ihtiyaç ortaya çıkar.
böylece, bu iş alanı gençlere kapanır...
belki de, zamanla yabancılar gelip bu işi yapar...
gençler de, büyükşehirlerde asgari ücrete mahkum olur...

sağılan ineklerin buzağılarının maliyeti ve satış fiyatı,
yukarıda yazılan buzağların fiyatından farklıdr...
üretme şekli farklı, maliyetler farklı...

sermayeye erişme (uygun,kolay kıredi),
büyük sermaye isteyen hayvancılıkta çok önemli...

düzensiz, ya da sürekli yapılan büyük fiyat artışları (devalüasyon-enfilasyon),
milletin hayatında büyük tahribata sebep olur...
bu fiyat artışları istenerek yapılırsa, hayatı çekilmez hale getirir...
durdurulmaz ve gerekli tedbir alınmazsa,
halkta, büyük sıkıntıya sebep olabilir...

Son düzenleme:
3-5 ayda kur bazlı bir çok ürünün fiyatı %200-300 arttı. Hükümetin çekim alanında olan çiftçi gibi emekçilerin ürettiği malların fiyatları da sürekli baskılanıyor. Bu parametrelerin sonucunda zarar oluşuyor ve “zararın neresinden dönülürse kardır” sözü üzerinden üretim ya terk ediliyor ya da üretim alanı daralıyor. Hatta bazıları da sektör değiştirmeye bile gidiyor.

Bir ülkede fiyatların bu denli yükselişi pek hayra yorulacak bir durum değil. Baştan sona hepimiz, bu hükümetin ne pahasına olursa olsun KOLTUKTA DURMA POLİTİKALARINA kurban olduk. Bu süreçte emekçi ve garibanlar daha da çok fakirleşti, zenginler ise servetine servet kattı.

3-5 ayda kur bazlı bir çok ürünün fiyatı %200-300 arttı. Hükümetin çekim alanında olan çiftçi gibi emekçilerin ürettiği malların fiyatları da sürekli baskılanıyor. Bu parametrelerin sonucunda zarar oluşuyor ve “zararın neresinden dönülürse kardır” sözü üzerinden üretim ya terk ediliyor ya da üretim alanı daralıyor. Hatta bazıları da sektör değiştirmeye bile gidiyor.

Bir ülkede fiyatların bu denli yükselişi pek hayra yorulacak bir durum değil. Baştan sona hepimiz, bu hükümetin ne pahasına olursa olsun KOLTUKTA DURMA POLİTİKALARINA kurban olduk. Bu süreçte emekçi ve garibanlar daha da çok fakirleşti, zenginler ise servetine servet kattı.
demek ki takip edilen siyaset,
zenginleştirme siyaseti...:D

• Beğen
Tepkiler: Cotyarî Evîne
Zengin arabasını dağdan aşırır, fakir düz ovada yolunu şaşırır.
Evet zengin kazandı fakir halk ezildi dahada fakirleşsinki marketlerde zenginin sattığı malına 1 lira indirim yapılınca kuyruğa girsin.
Kuyruk varsa zaten Kriz vardır varlık içinde yokluk fakirlik vardır, ama varlık mal para sermaye hep belirli kesimlerde toplanır, böylece saadet zinciri devam eder, fakirleşen halkında indirim günleriyle gönlü olur karnı doyar gider.

YENI ekonomi modeli değildi bu, kuyruğa sokmak, sıraya sokmak eski modeldir ve sermaye tarafından en çok tutulan bir model olmuştur ülkemizde, buna çanak tutan yönetimlerde hiç eksik olmadı başımızdan.