dunya.com • Okuma süresi 7 dk •
www.dunya.com
Dünya gazetesinde tarım yazarı yazmış bakın, güzel yazı olayı net anlatmış.
Olaylar neden böyle gelişiyor onada bakmak lazım esasen.
Almanyada bile aile işletmeleri kooperatifleri zora sokan planlar işliyor, aile işletmeleri hayvancılıktan pancar ekmekten vazgeçmiş, peki neden?
Almanyada aile işletmeleri kaliteli üretim önplanda çalışmaktan, kooperatif bünyesinde işi yürütmekten dolayı gıda devlerinin desteklediği büyük Hollanda şirketlerinin Almanyada hayvancılığı kalitesiz üretim ama bol üretimle nasıl safdışı bıraktığını yazmış.
Daha öncede başka bir topikte yazmıştım, dünya gıda devleri tarımsal üretimi iyi yapılan tüm dünya ülkelerinde piyasanın tek söz sahibi olmanın planlarını yapmış, heryerde yavaş ayavaş adım adım stratejilerine uygun şekilde piyasaya giriyorlar, bir elin parmaklarından az sayısda 3 şirketin çatısı altına toplanıyor hepside, bu 3 ana şirket dünyada gıdayı yönetmek için sabırla çalışıyor..
petrolü yöneterek ulusları yönetirsiniz
gıdayı yönetirseniz dünyayı yönetirsiniz
işte ana düşünce bu, amaç gıdayı yöneterek dünyayı yönetmek, hedef tam olarak bu.
Hollanda gıda şirketleri tarım üretiminde ileri teknolojiyi kullanıyor, işte bu birikimi ve şirketleri ise gıda devleri akıllıca kullanıyor.
Açık veren ülkede ilerliyor şirketler, her ülkeninde açıkları var, hedefledikleri ülkelerin neresinde açık varsa oradan giriyor yapılanıyorar, piyasa zamanla ellerinde kontrol ettikleri piyasa haline geliyor, bakmayın hollanda şirketi olduklarına, aslen 3 global gıda devine çalışıyorlar dolaylı yoldan, zaten dünyada ilaç tohum gübre piyasası 3 gıda devinin elinde, birde ülkelerin yönetimlerinde piramitsel yapılanan adamlarıyla istedikleri destekler vs çıkarılıyor, istedikleri kanunlar düzenleniyor, ülkelerin nüfusları işgüçleri aile işletmeleri tüketiciler falan umurlarında değil, hedefe kilitlenmişler planlar işliyor.
Yoksa Almanyada pancar üretmeyi bırakan kooperatif üyesi, hayvanına bakıp süt üretiminden kazanamayan kooperatif üyesi bu noktaya gelmezdi, bizim ülkedede olacak olan budur, eninde sonunda sadece büyüklerin yapacağı üretim, ama gıda devlerinin hizmetinde onların piyasa kontrolünde yapanlar, amaç tam olarak bu, evet başka amaç yok, bu gıda devlerinede dur diyecek güç nasıl olacak nereye kadar dünya insanlığı buna müsade edecek, ülkeler bunlara nasıl sınırlamalar koyacak henüz ortada mücadele yada korunma adına bir kıpırdanma yok, işin en kötü tarafıda bu zaten.
Fakat Almanyada Alman halkı neden çiftçiye aile işletmelerini ve bağlı olduğunuz kooperatifte gereken üretimi yapmıyorsunuz diye çıkışmıyorlar. Bizdeki çıkışmalarda halktan geliyor, fakat kamunun düzenlemeleri gıda devlerinin istediği şekle girdikçe, örneğin mülkiyet hakkıyla kullanım hakkı ayrılınca, dev şirketlerin yönettiği tarımsal üretim birimleri kendilerine çalışan yerli birçok şirketin tarımsal üretim yapmaya başlamasıyla piyasaya ucuz ürün sağlanmaya başlıycak, ama tarım kesimi komple tarlasıyla işgücüyle onlara çalışır hale gelecek, böylece ülkemizdede gıdayı onlar yönetmeye başlıycak, zaten aile işletmeleri 2 yılda silinir gider dayanacak güç hiç yok, büyük yapan şirketler pıtırak gibi çoğalıverecek.
gıdayı yöneterek dünyayı yönetmek.
tüm plan bu.