hayvan varlığı neden azalıyor


kimse anlamak istemiyor

Oysa topiğin ilk videosunda dakika 7:35 ile dakika 9:10 aralığı iyi anlaşılmalı, bu kısımda olayı anlamayan hiç kafa yormasın bence.

Yani bu hayvancılıkta bir çiftçi ahırında 5 baş hayvanda baksa olay bu kısımda anlatıldığı gibidir.

Yani elde edilen kazanç bir sonraki seneye hazırlık için yetecek sermayeyi tamamlamıyor, tamamlasın diye extradan hayvan satarak baktığı hayvan sayısını azaltıyor sonraki seneye giriyor, fakat üretici uğraştığı halde hayvan sayısı azalınca zarar ettiğini anlıyorki zaten bu bir zarardır, elinde kalan hayvanın parasal değerinin bir hükmü yok, elinde kalan hayvanın kağıt üzerinde kazanmış olmasının bir anlamı yok, en iyisi daha fazla küçülüp yokolmadan bırakayım bu işi demesi kadar normal bişey daha yok vesselam.

İşçi memur sanayici ne halt edermiş noolurmuş, maaşları azalırmış çoğalırmış umurundamı olacaktı, zarar ateşten gömlek, uğraş didin hayvan sayın azalsın, yaptığın iş hayvan sayın büyümesin küçülsün, eee ama sen kazanıyon kağıt üzerinde dersen adama, bu rezalettir, hiç olacak işmi?
malesef, bu iş böyle,

tarımda, özellikle hayvancılıkta zarar etmekte var...
geçtiğimiz birkaç yılda, maliyetine ya da maliyetin altında hayvan kesimleri oldu...
büyük besicilerin bile sesi soluğu kesildi...

tarımda da benzer durum yaşandı, gelecek yıllarda da yaşanır...
bu işler, inişli çıkışlı...
 
Kaliteli bir mera yaninda olmayan, ya da kendi suni merasini yapmayan, kisilik yeminj yetistiremeyen icin besicilikte gelecek yok.
besiciler, genellikle yemleri, hayvanları satın alıp, uygun rasyonlar yapan, hayvanları uygun şekilde yemleyen, hayvanları büyüten,
hayvanları yağlandıran ve kesime hazırlayan kişilerdir.

söyledikleriniz, besilik buzağı üreten inek sürüsü sahipleri olabilir...
bu kişiler, kışlık yemlerini depolar,
mera mevsiminde, merada hayvanları /inek sürüsünü otlatır...
 
Haklisiniz , sizin soylediginiz hizli son besi. Yem fiyatlari ve kur nedeniyle pek ekonomik degil saniyorum. Uruguay, Arjantin oyle yapmiyor. Amerika sizin dediginizi uyguluyor, finansman, tedarik sorunu yok orada, satislar bile hayvan feedlota girmeden once anlasmayla yapilmis oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
O zaman avrupaya amerikaya bakıp hayvancılık videoları seyretmiycez,

Avrupaya Amerikaya bak, git çin modeli ekonomi uygula ve hayvancılık bekle bu olmaz.

Çine inek sütü 10 yıl önce avrupa tanıttı bilmiyorlardı bile, adamlar ne bulsa yiyor, domuz yetiştir,yor yarasa yiyor, kedi köpek çiftliği var aklına ne gelirse işte.

Yok illa biz beslenme kültürümüzü devam ettireceksek yiyecek anlayışımız avrupa amerika olacaksa istikrar olacak ekonomide, çin modeli uymaz, çinli ikide bir parasının değerini düşürmüş dünyaya sanayi malı üretmiş olabilir, aynısını yapacaksan beslenme alışkanlığıda mecburen değişir bu gidişle, avrupa amerİka yapıyor ama istikrar var, yüksek enflasyon dedikleri bile yüzde 7 buçuk düşünün artık. faiz deseniz yüzde sıfırlardan yukarı yeni hareket edecek.

Şimdi esasen çin modelide hikaye, eskiden bu yana sanayici faizci alışmış bu şekil rekabet etmeden güzel kazanıyorlar, halkımız perişan oluyor, tamam tüccar bakan gelir kafalarlar danışmanlarla yine zengine çalışır ülke, kazandıkları dolarları bir köşeye istiflenir, hani hangisi çalışanına zam yapıyor al sana bin dolar diyor, faydası yok olmazda zaten, illaki kazanılanı istifleyecekler, sözüm onada yatırım yapacaklar, yatırım dedikleride dışarıdan makine getirip eskiyi yenilemek yeni binada iş yapmak, fırsat bu ya işte al sana yatırım derler sonrada, bu düzen bozulmaz ülkede ve hayvancılık yapılacak en son iştir, memleket zengine çalışır durur, vatandaşta böyle maaş kaç oldu ekmak kaç para oldu, vay peynir şeker arttı vs.. günler yıllar geçer gider, atı alan üsküdarı geçen hep aynı kesimler, tabi bende böyle tüccar bakan bulsan kafalarım noolcak nasılsa kafa aynı çalışıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Bahsettigim bize uygun oldugunu dusundugum aile isletmeleri.

Cin farkli bir ekonomi. Bir milyar insan gunde 50 gram et tuketse, kirmizi et, beyaz et, tavuk hangisi olursa, gunluk ihtiyac 50 milyar gram yani 50 milyon kilo olur, yani 50.000 ton gunde lazim.
Hergun 50.000 ton et icin toplam hayvan varligi ne olmali ?
Bu proteine erismeyi basaramayinca her buldugunu yemek zorunda .
 
Çin modeli varsa avrupa amerika daki hayvancılık olmaz, aile işletmesi dersen o kadar enayi aileyi yine bulamaz kimse, olayın özü bu, yani maaşlı adamın maaşı artmaz, alışageldiği ürünler pahalı olur, ithal olur, başkada bi sonuç alamaz kimse, çünkü bir yıl zarar etmiycek geçinecek, devirsi yıl kazanmıycak, öbür yıl hayvanını kestirecek adam yok yada en azından ben tanımıyorum.
Bahsettigim bize uygun oldugunu dusundugum aile isletmeleri.

Cin farkli bir ekonomi. Bir milyar insan gunde 50 gram et tuketse, kirmizi et, beyaz et, tavuk hangisi olursa, gunluk ihtiyac 50 milyar gram yani 50 milyon kilo olur, yani 50.000 ton gunde lazim.
Hergun 50.000 ton et icin toplam hayvan varligi ne olmali ?
Bu proteine erismeyi basaramayinca her buldugunu yemek zorunda .
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
''Şöyle olsa böyle olur, böyle olsa şöyle olur'' diye konuşuyoruz, yazıyoruz, tartışıyoruz... sonuç? Herhangi bir devlet yetkilisi de; ''hele şu foruma bakalım; çiftçinin sıkıntısı, çözüm önerisi neymiş?'' demez. Ancak devlet veya hükümet aleyhinde birşeyler yazılır da şikayet edilirse, yakından ilgilenirler.
Eski tarım bakanı elektrikli traktör projesi hazırlar, yeni bakan ''benlik bir durum yok'' der...
Hasatı beklersin, hayvanı beslersin satarsın... Eline beş kuruş geçer. Sonra dolar fırlar, enflasyon zıplar; bir anda elinde üç kuruş kalır.
Belki hükümet bir çözüm bulur diye beklenir ama çözüm yirmi yıldır bulunmadıysa, bundan sonra da bulunmaz zaten... Yeni hükümet gelirse birşeyler olur diye beklenir; o da başka düzen kurmaya çalışırken; üç - beş yıl da öyle gider.

Siz ömrünüzü tarımla uğraşarak geçirirsiniz; hayatında hayvan boku, tarla tozu görmemiş adam; ''çiftçiye verilen desteklerden haberin var mı?'' der...

Bir römork arpa ile, koskoca dana ile ; avuç kadar cep telefonu, kitap kadar bilgisayar aynı para. İki koyun, bir tane süt sağma makinası etmiyor. Bir kamyon arpa satıp, tarla işlemeye pulluk alınmıyor. Traktörün enjektör takımı ve pompası arıza yapsa 4 ton buğday; 10 tene koyun ediyor....

Hasat zamanı geliyor; mahsülü lisanslı depoya mı versek, tüccara mı versek diye hesaplar kitaplar bitmiyor... Orada şu destek varmış, öbüründe bu avantaj varmış. ''Senin mal şu kadar para ediyor'' deyip alın işte; desteği de kösteği de kalsın... Dereye su gelene kadar, kurbağanın gözü patlıyor zaten.

35 yıl oldu toprakla tanışalı. 25 yıldır da tek başıma çeviriyorum değirmeni. Mutlaka benden daha uzun süredir tarımla uğraşan emekçi arkadaşlar da var aramızda. Hiçbir şeyin düzelmediğinin, hatta daha kötüye gittiğinin farkındayız. Kredi borcuna, veresiyeye bulaşmadığım halde; uykularımı kaçırır oldu bu iş.
Haftaya hasat yapacağız. Cebimize giren para bir dahaki hasata kadar eriyip gidecek. İki gün sonra kaç paraya mazot alacağımız; mazotu geçtim, sakızı bile kaça alacağımız belli değil. İşte geliyoruz, şişip şişip laf anlatmaya çalışıyoruz.

Bu durumun varacağı hal belli. Çiftçi ya da değil; keyfi yerinde olan ya da olmayan; işleri tıkır ya da kesat olan, kim varsa bilmelidir ki; birdenbire dibi göreceğiz. Tak diye kilitlenir piyasa, ve bu küresel ortamda, facia olur. Azdan az, çoktan çok gider.

Hasan dağı arpalık, eğer saban yürürse,
Her derede değirmen, eğer suyu gelirse,
Her kümesten bir tavuk, eğer köylü verirse,
İyi gidiş bu gidiş, eğer sonu gelirse...
 
Son düzenleme:


Dünya gazetesinde tarım yazarı yazmış bakın, güzel yazı olayı net anlatmış.

Olaylar neden böyle gelişiyor onada bakmak lazım esasen.

Almanyada bile aile işletmeleri kooperatifleri zora sokan planlar işliyor, aile işletmeleri hayvancılıktan pancar ekmekten vazgeçmiş, peki neden?

Almanyada aile işletmeleri kaliteli üretim önplanda çalışmaktan, kooperatif bünyesinde işi yürütmekten dolayı gıda devlerinin desteklediği büyük Hollanda şirketlerinin Almanyada hayvancılığı kalitesiz üretim ama bol üretimle nasıl safdışı bıraktığını yazmış.

Daha öncede başka bir topikte yazmıştım, dünya gıda devleri tarımsal üretimi iyi yapılan tüm dünya ülkelerinde piyasanın tek söz sahibi olmanın planlarını yapmış, heryerde yavaş ayavaş adım adım stratejilerine uygun şekilde piyasaya giriyorlar, bir elin parmaklarından az sayısda 3 şirketin çatısı altına toplanıyor hepside, bu 3 ana şirket dünyada gıdayı yönetmek için sabırla çalışıyor..

petrolü yöneterek ulusları yönetirsiniz

gıdayı yönetirseniz dünyayı yönetirsiniz

işte ana düşünce bu, amaç gıdayı yöneterek dünyayı yönetmek, hedef tam olarak bu.

Hollanda gıda şirketleri tarım üretiminde ileri teknolojiyi kullanıyor, işte bu birikimi ve şirketleri ise gıda devleri akıllıca kullanıyor.

Açık veren ülkede ilerliyor şirketler, her ülkeninde açıkları var, hedefledikleri ülkelerin neresinde açık varsa oradan giriyor yapılanıyorar, piyasa zamanla ellerinde kontrol ettikleri piyasa haline geliyor, bakmayın hollanda şirketi olduklarına, aslen 3 global gıda devine çalışıyorlar dolaylı yoldan, zaten dünyada ilaç tohum gübre piyasası 3 gıda devinin elinde, birde ülkelerin yönetimlerinde piramitsel yapılanan adamlarıyla istedikleri destekler vs çıkarılıyor, istedikleri kanunlar düzenleniyor, ülkelerin nüfusları işgüçleri aile işletmeleri tüketiciler falan umurlarında değil, hedefe kilitlenmişler planlar işliyor.

Yoksa Almanyada pancar üretmeyi bırakan kooperatif üyesi, hayvanına bakıp süt üretiminden kazanamayan kooperatif üyesi bu noktaya gelmezdi, bizim ülkedede olacak olan budur, eninde sonunda sadece büyüklerin yapacağı üretim, ama gıda devlerinin hizmetinde onların piyasa kontrolünde yapanlar, amaç tam olarak bu, evet başka amaç yok, bu gıda devlerinede dur diyecek güç nasıl olacak nereye kadar dünya insanlığı buna müsade edecek, ülkeler bunlara nasıl sınırlamalar koyacak henüz ortada mücadele yada korunma adına bir kıpırdanma yok, işin en kötü tarafıda bu zaten.

Fakat Almanyada Alman halkı neden çiftçiye aile işletmelerini ve bağlı olduğunuz kooperatifte gereken üretimi yapmıyorsunuz diye çıkışmıyorlar. Bizdeki çıkışmalarda halktan geliyor, fakat kamunun düzenlemeleri gıda devlerinin istediği şekle girdikçe, örneğin mülkiyet hakkıyla kullanım hakkı ayrılınca, dev şirketlerin yönettiği tarımsal üretim birimleri kendilerine çalışan yerli birçok şirketin tarımsal üretim yapmaya başlamasıyla piyasaya ucuz ürün sağlanmaya başlıycak, ama tarım kesimi komple tarlasıyla işgücüyle onlara çalışır hale gelecek, böylece ülkemizdede gıdayı onlar yönetmeye başlıycak, zaten aile işletmeleri 2 yılda silinir gider dayanacak güç hiç yok, büyük yapan şirketler pıtırak gibi çoğalıverecek.

gıdayı yöneterek dünyayı yönetmek.

tüm plan bu.
 
  • Beğen
Tepkiler: çiftcigardo
YENİ SOYGUN-YENİ SÖMÜRME İŞİ...
DÜNYAYI SOYMAYA ALIŞMIŞLAR, BİR KERE...
DÜNYA ONLARIN CİRİT ALANI,
İSTEDİKLERİ GİBİ OYNARLAR,
ENGEL YOK...

TOHUM ONLARDA, AŞI ONLARDA, İLAÇ ONLARDA...
BİLGİ, SANAYİ, TEKNOLOJİ, YETİŞMİŞ İNSAN ONLARDA...

GERİ ÜLKELERDE NE VAR?
 
YENİ SOYGUN-YENİ SÖMÜRME İŞİ...
DÜNYAYI SOYMAYA ALIŞMIŞLAR, BİR KERE...
DÜNYA ONLARIN CİRİT ALANI,
İSTEDİKLERİ GİBİ OYNARLAR,
ENGEL YOK...

TOHUM ONLARDA, AŞI ONLARDA, İLAÇ ONLARDA...
BİLGİ, SANAYİ, TEKNOLOJİ, YETİŞMİŞ İNSAN ONLARDA...

GERİ ÜLKELERDE NE VAR?

Bol bol tüketim meraklısı var ne olacak başka

Tüketici olmasa onlar varmı?

Tüketiciyi yönlendirmektede ustalar

Gıda işinde zaten her yaşayan insan varlığı onlar için birer tüketici, hemde 3 öğün tüketmek zorunda, kurdukları çarkı çevirmekte hiç sıkıntı yaşamıyorlar yani.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Kendi adımıza diyeceğim büyük baş hayvancılıkta bu yıl 75 bin liralık hayvan yemi stokladım ama 30 bin liralık gelir elde edemedik Şu an babamla bunun üzerine tartışıyoruz attığım yonca ve arpayı kışın satsam daha kârlı olacağımızı anlatıyorum hepsini satacağım sadece kaba yem olarak ahırı depo olarak kullanacağım en azından eziyeti olmaz kafam ağrımaz.
kendi ülkesinin üreticisini düşünmeyen şehir halkı kaldırım kemirsin yönetene de kızmıyorum artık tüketici bilinçsiz olunca üretici boşuna kürek çekiyor.
tanıdıgım şehirli arkadaşlar eşler dostlar basit görüyor hayvancılıgı.
benim üretici olarak değerimi bilmeyen bir zihniyete acımak saçma önceleri satın alanada yazık diyordum yazık falan degil müstahak diyorum kendi insanımız nankör bunu kabul edelim.
 
Kendi adımıza diyeceğim büyük baş hayvancılıkta bu yıl 75 bin liralık hayvan yemi stokladım ama 30 bin liralık gelir elde edemedik Şu an babamla bunun üzerine tartışıyoruz attığım yonca ve arpayı kışın satsam daha kârlı olacağımızı anlatıyorum hepsini satacağım sadece kaba yem olarak ahırı depo olarak kullanacağım en azından eziyeti olmaz kafam ağrımaz.
kendi ülkesinin üreticisini düşünmeyen şehir halkı kaldırım kemirsin yönetene de kızmıyorum artık tüketici bilinçsiz olunca üretici boşuna kürek çekiyor.
tanıdıgım şehirli arkadaşlar eşler dostlar basit görüyor hayvancılıgı.
benim üretici olarak değerimi bilmeyen bir zihniyete acımak saçma önceleri satın alanada yazık diyordum yazık falan degil müstahak diyorum kendi insanımız nankör bunu kabul edelim.
insanımızı nerden tanıyorsun...
ifadelerinde daha ölçülü olman gerekir...
 
Sen haklısın kardeşim, kağıt üzerinde bu işi yapanlar yazıp çiziyor hep, zarar eden sesi çıkmıyor utanıyor bu işi yapamıyon damgası yemek istemiyor, burada durumu net yazdığın için örnek davranıs sergiledin bence.

Eğer bu arkadaş geçen yıl 75 bin liraya almasaydıda yarı fiyatına tarlasında yetiştirip koysaydı, en iyi ihtimal ile 37500 liraya maledecekti, 30 bin kazandı yine zarar olurdu.

Eger tarlasında yetiştirecek çalışmayı işgücü olarak başkasına çalışsa para kazanırdi, tarlasını kiraya verse para kazanırdı, başka ürün ekse tarlaya ve satsa para kazanırdı, ama hayvanına yedirse bile kazanamayacaktı hesap ortada.

Demeki kağıt üzerinde hesap yapmanın olmuş bitmişe faydası yok.

Olacak olana faydası umulur belki, ama bunu ancak seneye görürsünuz, o zamanada kim öle kim kala, bu piyasada sürekli artan eflasyon devalüasyon sarmalında adama gelir lazım aylık maaş yokki neyle geçinecek daha onu konuşamıyoruz bile.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
hayrola, devletle ne alıp veremediğiniz var...
devlet kavramını yanlış kullanıyorsunuz...
düzeltin...

yukarıda yazdıklarınızı devlet yapmaz...
devleti yönetenler mi demek istedin...
Devlet aldığı haraçlarla halkın karına ortak zararına ise ortak olmayan bir organizasyon
Adına vergi demişler, içimiz dışımız vergi, başımıza harami geçse belki daha az haraç keser
Boş yapma işine bak
Devlet nihayetinde halkı değil sermayeyi ve kendi varlığını korumak için vardır
Devlet sermayenin ve kendisinin varlığını sürdürmek için halkları sevk ve idare eder; devletin fiili görevi işte budur
Aksi olsaydı bolluk bereket içinde yüzüyor olurduk
Aksi olsaydı hükümetler değiştiğinde haksız vergiler de değişir, o haksız vergileri koyanlar da yargılanırdı, gelir ve refah adaleti de sağlanırdı
Bugün milyonlarca çiftçi ve hayvancı işini ucu ucuna yürütüyor, kar marjı özellikle hayvancılıkta neredeyse sıfır noktasına geldi
Sence Limak kolin cengiz Koç Sabancı gibi holdinglerin kar marjı sıfır noktasında mıdır
Kendi aralarındaki cemiyetlerinde organizasyonlarında iki holding sahibi yan yana gelip 'vallahi işleri ucu ucuna yürütüyoruz' falan diyor mudur
Kula kulluk edene de devleti ilahlaştırıp ona kulluk edene de yazıklar olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: Teke4243

devlette, türkiye cumhuriyetinde,
yargı, kanunların anayasaya uygunlugunu denetler, yürütmeyi denetler
türkiye büyük millet meclisi, yasaları / kanunları yapar
yürütme/hükümet (bakanlıklar vs) yasaları/kanunları uygular...
 
Son düzenleme:
Ya arkadaşlar adamın ne dediği belli devletini herkes seviyor bazı kavramlara takılıp kalmayalım. İşin özü adam bu işin boku çıktı diyor para kazanmıyor diyor ve adam haklı çok büyük bir krizdeyiz ama nasıl olur nereden ve nasıl çıkarız bende bilmiyorum ama yakın zaman da düzelmessek iş sıkıntıya varacak şehirlerde kiralar 2 bin en ucuz hatta büyükşehirlerde tam kaos ortamı 5 bin 10 bin küçük şehirler de ise ucuz olsa nolur para ve iş yok işsizlik sıkıntılı sgk vb kurumlar büyük açıklar vermeye başladı İnş en yakın zaman da düzelir yoksa gidişat hiç kimse için iyi değil
 
  • Beğen
Tepkiler: toztoprak

Benzer Konular