Hangi traktörü almalıyım?

Herkese hayırlı günler, bol kazançlar. Traktör den pek anlamayan biri olarak siz değerli kullanıcıların fikirlerine başvurmak istedim. Öncelikle ben Manisa'nın ilçesinde ikamet eden, köyde de 7 dönüm kadar zeytinli arazisi olan biriyim. Bizde 1961 model Massey Feeguson traktörümüz var ve ben doğmadan 6 ay önce alınmış. 30 yıldır kullanıyoruz ama artık arıza açmasından bıktık usandık. Senede hepi topu 2 ay kullandığımız halde zırt pırt arıza çıkartıyor. Sanayiye abone olmaktan yorulduğumuz için başka traktör almak istiyoruz. Maddi durumumuz yeterli olmadığı için 4 çeker falan alma imkanımız yok. 90-99 model arası bir şey istiyoruz. 350.000-450.000 bandında önerebileceğiniz traktör modeli var mıdır? Aklımızdakiler:
Türkfiat 54C
Türkfiat 5546
Türkfiat 5556s
Türkfiat 6056s
Massey Ferguson 240s
Newholland TT50 (2006-2007 model)

Senede sadece zeytin zamanı yoğun kullanılacak ve 4-5 kez çift sürülecek. Şimdiden teşekkürler.

Abi biz 1980den beri fiat kulanıyoruz arada ufak tefek arızası oluyo tabi ama 60 56s öneririm öldürmek zordur biraz fiat grubunu güzel temizini bulursan ömürlük olur
Teşekkürler. Bizim buralarda Fiat ve Massey çok tutuluyordu. Köyde bolca 480 vardı. Ama son yıllarda herkes 480'lerini sattı ve üstünü tamamlayıp ya 54C ya da 4x4 aldı. Galerilerde 3 tane traktör çok fazla. Üniversal, 480 ve 54C. Üniversallar burada hiç sevilmiyor ve kimse almıyor. 480 ve 54C'lerin de tamamına yakınının motoru bitik durumda. 5546, 5556 ve 6056 ise nedenini anlamadığım şekilde nadir bulunuyor.

7 dönüm için fazla pahalı ve modelli traktör almana gerek yok, Eski tıp 640 Fiat, 165 (212 motoru köşeli) bu tiplerden hangisi denk gelirse al, aslında bunlarda fazladır fakat eski motor olduğu için hep hesaplı, hemde işinizi görür.

Mf 135 in dört çekeri niyetine kioti dk551 modeli olabilir.
55 hp, 175 n.m. tork , üç devir kuyruk mili, kapalı ön aks , donatı olarak tatminkar bir traktördür.
Tek ihtiyacı yedek bir debriyaj balatası olur.
Arıza olayı az olsun diye 1. viteste sekromeç olmayan traktör tavsiye etmeyiz.
Ne kadar güçlü traktör beklentiniz var. Bahçe içinden çıkmayacak traktörlerde Fiat 60c de tercih eden oluyor.
Kullanılacak ekipmanlar nelerdir.

Ağaç arası çalışacaksınız 54c bence daha avantajlı olur. Yada modelli olsun istiyorsanız 2012 ve üzeri New Holland TT serisi gider.

60-56 ve 55-56 lar bahçeden daha ziyade tarla traktörü.
Evet aslında en mantıklısı 54C. Ama Türkfiat olanların satılık olanlarının hemen hepsi ya motorunda ya yürüyeninde sıkıntı var. Bir tane 98 model bulduk, yeni motor yapılmış, ona da 475 bin istiyorlar. New Holland Gri gövde olanlara da paramız yetmiyor. Ben en baştan beri 54c istiyorum ama burada çok kullanılan bir traktör olduğu için temizini bulmak mesele. İncelerken neresine bakmak gerektiğini bilmediğimizden kazıklanmaktan da korkuyoruz. Çevremizdeki insanlardan da sürekli başka şeyler duyuyoruz. Kimisi Türkfiat olanlara "tutulan" diyor , kimisi New Holland olanlara.

Son düzenleme:
Mf 135 in dört çekeri niyetine kioti dk551 modeli olabilir.
55 hp, 175 n.m. tork , üç devir kuyruk mili, kapalı ön aks , donatı olarak tatminkar bir traktördür.
Tek ihtiyacı yedek bir debriyaj balatası olur.
Arıza olayı az olsun diye 1. viteste sekromeç olmayan traktör tavsiye etmeyiz.
Ne kadar güçlü traktör beklentiniz var. Bahçe içinden çıkmayacak traktörlerde Fiat 60c de tercih eden oluyor.
Kullanılacak ekipmanlar nelerdir.
Güçten ziyade sorunsuz bir traktör istiyoruz. Zaten ağır iş görmeyecek. Arkasına da tarlaya gidip gelirken römork, çift için de pulluk ve kazayağı takılacak. Senede 2 kere pullukla çift sürüp 2 veya 3 kez de kazayağı çekeceğiz. Zeytin zamanı da zeytin çuvallarını römorka yükleyip eve getireceğiz. Yapacağı işler bunlar. Çoğunlukla da tarlaya gidip gelmekte kullanılacak. Zaten şehirde ikamet ettiğimiz için zeytin zamanı bir ay, çift zamanı birer gün, yaz aylarında da tarlaya giderken kullanılacak.

Son düzenleme:
Fiat'ın tutulmayanı pek olmaz.
Bu tutulanlar içinde ağır ve hızlı şanzıman olması biraz tercih konusu oluyor.
Üniversal' da blok kalitesi zayıf, rektefe esnasında motor kapağını dübelle tutturmak gerekebilir.
Fiat'lar motor yağ yaksa bile yürüyen traktördür.
Tahliyeden hafif duman atma, hidroliklerin zayıf olması, aks kesme v.s. huyları vardır.

Üniversal' da blok kalitesi zayıf, rektefe esnasında motor kapağını dübelle tutturmak gerekebilir.
Tahliyeden hafif duman atma, hidroliklerin zayıf olması, aks kesme v.s. huyları vardır.
Aslında ilk düşüncemiz Fiat 480 idi. Buralarda çok sevilen bir traktördür. Ama fazlaca hor kullanıldığından genellikle motoru ölmeye yakın satılıyor. Ayrıca ön tarafının sürekli havaya kalkması, tek vites olması ve yüksek bir traktör olması da bizi vazgeçirdi. İlaveten artık millet elinden çıkarmaya başladı. 54c meselesinde ise dediğim gibi temizini bulmak zor. Biz de pek anlamadığımızdan almakta kararsız kalıyoruz. Son zamanlarda 5556s ve 6056s traktörlerin karakafa olanları çok hoşuma gidiyor ama yüksekliği dezavantaj. Fiat alacağız büyük ihtimalle ama hangisi olacağı konusunda kararsızız. Zaten burada ustası ve parçası en çok olan markalar Fiat ve New Holland.

Traktörden anlamadığımız şuradan belli ki, 30 yıl önce babama Massey 35X traktörü kaportasını değiştirip MF 135 diye satmışlar. 30 yıldır kullanıyoruz ama motoru bitik durumda. Blokta çatlak var, silindir kapağında çatlak var ve kapak tıraşlanmaktan contaya tam oturmuyor ve yağa su karışıyor. Ayrıca yağ yakıp hidrolikten de yağ kaçırıyor. Egzozdan sürekli beyaz duman atıyor ve mazot filtresinin üst tarafından mazot sızdırıyor. Radyatör hortumlarının bağlantı noktasından su kaçırıyor. Yarım dizel olduğu için kışın çalıştırması ölüm. Marş dinsmosunun kömürleri sürekli bitiyor. Ayrıca babam 4, ben de 3 kere olmak üzere ölümcül kaza atlattık. Artık başımıza bela oldu. Hangi marka ve model olursa olsun, temiz olduğu sürece bundan daha faydalı olacaktır. Ama düşündük ki, madem masrafa girip elimizde avucumuzda ne varsa vereceğiz, o zaman tutulan, temiz ve bize 15-20 sene büyük masrafa sokmayacak bir şey alalım.

Zeytinlik içinde Nh 60 86s modeli sürmüştük.Sağ arka hidrolik askı koluna piston takılmıştı. Ağaç dibine yanaşmak rahat olur.
Yol hızı beklentiniz nasıldır.
Hızlı olmasındansa çekişi kuvvetli olmasını kısıtlı bilgime dayanarak söyleyebilirim. Eniştemde Massey Ferguson 240s 94 model disk fren olanı var. Pek çok kere kullanma fırsatım oldu. Yolda çok seri ama rampada bizim bitik traktörün 2.viteste rahatça çıktığı yerde aynı vitesde boğuluyor. Zaten köy ile tarlalar arası mesafe de en fazla 2 km. Hız olarak fazla bir beklentimiz yok yani.

Mf 35x traktör sürüşüne uyumlu olduğunuz için size kioti önerdik.
Motor olarak,
1300 rpm max tork, 2000 rpm max güç devri, 550 rpm rölanti devri, ilk kalkışlar da sinme yapmaz.En az yakıt devri olarak 1300,1800 rpm olur.
Traktörle bostana gideriz.
Gün aşırı sulamak gerekiyor, inanın yol yakıtı düşündürüyor.
Her seferinde 2 lt yakıt harcasak, yapılan işin astarı yüzünü geçebilir.
Fiat işte gazlanırsa az yakabilir.
Kioti' ye en az yakıt bölgesi 1000,1700 rpm olduğu için önerdik.
Sürüş olarak rahat edersiniz, ustası olmasa da debriyaj balatası değiştirecek bir usta bulunur, umarız.
Zeytin taşımaya 3 tekerli motosiklet, dondurmacı arabası olur mu.

Neden o kadar eski model bakıyorsunuz?
Örnek olarak bir ilan koyuyorum, ben daha yeni olsun düşüncesinde olduğum için eskisine bakmazdım

Yeni traktörler hakkında hiç bilgimiz yok. Bizde biraz "Yeni traktör pahalıdır. Ucuz ise kesin bir sorunu vardır" düşüncesi hakim. Bir de yeni modellerin çok sıkıntılı olduğu üzerine sayısız şikayet duyduk insanlardan. Bilgisizlik ağır bastığında karar verme sürecini de etkiliyor.

Yeni traktörler hakkında hiç bilgimiz yok. Bizde biraz "Yeni traktör pahalıdır. Ucuz ise kesin bir sorunu vardır" düşüncesi hakim. Bir de yeni modellerin çok sıkıntılı olduğu üzerine sayısız şikayet duyduk insanlardan. Bilgisizlik ağır bastığında karar verme sürecini de etkiliyor.
Saygı duyarım,
Çalışma saati çok yüksek olmamak kaydıyla nh tt50 - tt55 serilerine de bakılabilir, deutz da olabilir, pek şikayet duymadım açıkçası.
😇

Saygı duyarım,
Çalışma saati çok yüksek olmamak kaydıyla nh tt50 - tt55 serilerine de bakılabilir, deutz da olabilir, pek şikayet duymadım açıkçası.
😇
Deutz Fahr bizim eski platonik aşkımız diyebilirim. 😊 Ama tek çeker versiyonlarının yenilerinin bu fiyatlarda olabileceğini hiç düşünmedik açıkçası. Bir de pek çok modeli olduğundan ve bilgimiz 0 olduğundan hangi modeli sorunsuz ve tutulan bilmiyoruz. New Holland'a gelince, T3 serileri hoşuma gidiyordu. Ama TT serilerinin yandan vites ve şatıl olanlarının çok arıza açtığını söylüyorlar. Ayrıca burada çalışma saati az olanları bulmak mesele. 2016-17 modellerinin bile 6000 saatten başlıyor. Bulsak bile piyasa fiyatının 100-150 bin üzerine satıyorlar.

Deutz Fahr bizim eski platonik aşkımız diyebilirim. 😊 Ama tek çeker versiyonlarının yenilerinin bu fiyatlarda olabileceğini hiç düşünmedik açıkçası. Bir de pek çok modeli olduğundan ve bilgimiz 0 olduğundan hangi modeli sorunsuz ve tutulan bilmiyoruz. New Holland'a gelince, T3 serileri hoşuma gidiyordu. Ama TT serilerinin yandan vites ve şatıl olanlarının çok arıza açtığını söylüyorlar. Ayrıca burada çalışma saati az olanları bulmak mesele. 2016-17 modellerinin bile 6000 saatten başlıyor. Bulsak bile piyasa fiyatının 100-150 bin üzerine satıyorlar.
Bende agroplus 55 keyline var, 400 saatte yan kol somunu çıktı, onun dışında bir problem yaşamadım ben.
Hocam sen temizini bul gerisini nakliyeyle çözersin bence. Şimdiden hayırlı olsun 😇