Ya adqmın kendi borcu değilse yada oda mağdursa başına gelmeyen bilmez
Köyde kendime kulübe yapıyorum. İnşaat malzemesi satan kişi ile aramızda bir güven var. Gitmeme gerek yok ne istersem bir telefonla gönderiyor. Komşum ahır tamir ediyor. Benim malzeme aldığım esnafa gitmiş, esnaf para peşin değilse veremem demiş. Komşu bana telefon etti, bende esnafa ardım,ne istiyorsa ver borç benim dedim. Benim telefonum üzerine malzeme gitti ve adamın ahırı tamamlandı. Borç benim borcum değil, fakat esnaf adamı tanımadığı için kendini korumaya alıyor.
Kefil demek bu adam borcunu ödemezse borç benimdir demektir. Kanuni ve ahlaki anlamı budur. Bankalarında öpülmedik bir kulaklarının arkası kaldı. O yüzden ansiklopedi gibi sözleşme imzalatıyorlar. O sözleşmedeki her harf bankaların yediği bir kazıktır. Ben geri ödemek niyetiyle alınan hiç bir borcun ödenmediğine şahit olmadım. Ama ben nasıl olsa ödemem, üstüne yatarım niyetiyle alırsan o borç ödenmez. Borç almadan önce nasıl ödeyeceğini düşünmen lazım. 28 şubatta ödenecek 15000 lira kredi taksitim var param hazır 1 aydır uyuyamıyorum. 28 şubatta taksiti ödediğim de aralık ayına kadar rahat bir uyku uyuyacağım