Güncel Gübre Fiyatları

Serbest piyasa tamam ama çiftçinin hiçbir şekilde girdilerinin kontrol edileceği bir piyasa değil, tamamen yalnız kalmış bir üretici çiftçi kesimi var, sahibi yok yalnız.

Tüm girdilerde çiftçi kesiminin alayhine işleyen piyasa kabul edilemez, yönetimlerin ise akıllı politikalar izlemek şöyle dursun, ilgisi alakası hiç yok hatta sıfır, ananıda al git dedikten sonra balık baştan kokar, 2021 de kuraklık oldu yalvarmaya başladılar ekebildiğiniz kadar ekin, dağı taşı ekin, hemen arkanızdayız lafları popülist politikalar. Ukrayna savaşı çıkıtı aman yağ açığımız var ekin aman boş tarla bırakmayın, boş tarlalar ekilecek, hazine arazileri ekilecek, hep zora düşünce akılları politika üretmeye yetiyor.

Düşünebiliyırmusnuz geçtiğimiz Aralık ayında avrupa ülkeleri doğalgaz anlaşmalarını yaptılar, doğalgaz fiyatları hızla düşmeye başladı, peki politika ne? üreticinin tedarikçileri devreye girdi ve hemen resmi açıklamalar geldi, ne dediler, gübrede fiyat sabitledik, yahu gübre fiyatlatları gümbür gümbür düşecek belli oldu nasıl politikacısınız size kim fiyat sabitletiyor? bu kadarda olmazki. fiyat sabitleme fikri neerden çıkabilirki? tabi hayır fiyatlar 5-6 kat çıkmış düşüşe geçecek belli, olmuş kim fiyat sabitleme politikası izler? akıl almıyıor değilmi, ama aklı olan biliyorki bu fiyat sabitleme popülist politika yapanların işi değil, peki kimin işi? kimin düşüncesi? sakın üreticinin demesin kimse, piyasada yüksek olan gübre fiyatını yukarda sabitlenmesini üretici istermi hiç? kim ister biliyor herkes, gübreyi getiren satan istemez demesin kimse, işte piyasa bu, üretici çiftçi her zaman yalnızken korumasızken, üstünede bazı kesimlerin hep nedense işleri tıkır gitsin diye kararlar açıklanıyor, satanlar istedikleri gibi piyasada fiyat ayarlayabiliyor, bunun içinde ortam müsait zaten, şu piyasada sahipsiz üretici kesimi hazır bekliyor ne güzel değilmi.
 

Sizce Tarım kredi koop. marketlerinde ucuz tüketim malları varken, neden tarım kredi gübrede komik denecek oranda % 3,8 lik bir indirimle üre gübresinin fiyatını 11740 TL ye düşürdü? yahu bu üre gübresinin fabrikasına maliyeti neydi biliyorlarmı acaba?

Gülermisiniz ağlarmısınız? hadi buyrun haberi okuyun, sonrada demeyin sakın bana bu şekil fiyat belirleyerek gübrede yüksek fiyatlardan piyasa oluşturulmaya çalışılıyor, ister inan ister inanma diyebilirsinizde.

1677018822678.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Toztoprak arkadaşın söylediği her şeye katılıyorum üre gübresi 7000 civarında olmalı ben 10 bin TL ye aldım ve ilk yağmur öncesi atacağım gübre atmazsak %25 verim kaybı oluyor buda üre gübresi ne verdiğim paranın yaklaşık 3 katı kayıp demek yine de indirim olması iyi umarım daha çok indirim olur ve tüm çiftçiler üst gübresini alır.
 
Evet toprağım Eskişehırli26, indirim falan hikaye, bir malın maliyeti vardır, birde malın piyasada fiyatlandırılması vardır, bikaç uyanık kırıntı indirimlerle üreticiye ulaşılan birlikler kullanılarak piyasa oluşturmaya çalışmak, bu çabalar tamamen yönetim boşluğu, yönetimlerin üreticiyi sahipsiz bırakması, piyasayı bikaç oluşuma devretmesinden başka bişey değil, yoksa aynı mal bir tarafta 8945 lira iken diğer tarafta kırıntı indirimle 11470 lira olmaz

11470 liradan üre gübresi alanın tonda 2525 lira fazladan 8945 liradan alanla farkı var bu birincisi, ki bu piyasada halihazırda gübrecilerin fiyatlar artarken gösterdiği itinayı, fiyatlar düşerken gösteremediği şu ortamda mevcut.

11470 liradan alanın tonda 5323 lira olması gereken 6147 lira ile farkı var, biz düz hesap 5 bin diyelim

5 ton gübre alan bir çiftçiyi ele alalım

birincisi sırf bugünkü fiyatlarla 2525 x 5 = 12625 TL demek

10 ton alan için 25250 TL demek

peki olması gereken fiyatlarla nedir dersek ?

5 ton alan için 5 çarpı 5 bin demek 25 bin TL demek

10 ton alan için bu rakam 50 bin TL demek

Sırf verim kaybı yaşamamak adına verilen fazladan paralar bunlar

işte milyardolarlık adam olmanın yolu piyasaya böyle mal gazlamaktan geçer, oyun büyük, ama küçükler yönetici bu ülkede ve cebine girecek üçbeş kuruşa seni beni sattığını sanıyor, çiftçi tamamen sahipsiz ve her tür oluşuma karşı savunmasız, böylece aslında milyardolarlık adamların dahada sırtının kalınlaşması sağlanıyor, başımıza gelmeyen kalmaz vesselam.
 
Son düzenleme:
%25 verim artışı meselesine gelince

Sulu tarımda bunu yapmanız mümkün, genel olarak tüm taban gübresi ve üst gübre fiyatlandırması son 2 yıldır bu şekilde absürd, verim srtışı için kullanılan tüm gübrelere bahsettiğim şekilde fazla fazla ödediğiniz parlar zaten verim artışına gidiyor, geriye ne kalıyorki? hiçbişey.

Diyelim taban gübresini mecbur kullandınız, üre üst gübresi malum azot, bitkinin gelişimi için yararlı, kullanmayınca gelişmiyormu?, üreyi kullanınca %25 verim artışı her yerde olmaz, bizim gibi step iklimi hakim ülkede hele hiç olmaz, olsun farzediyorum yüzde 20, ortalama ülke geneli oda olmazda, 11470 liradan kullandığınızda bunu tarlaya atma masrafınızla zaten kafadan yüzde 10 unu masraf ettiğiniz gerçeğini esgeçemeyiz, hatta verim düşük yerlerde üreyi kullansanızda toplam verime faydasının, yani artışın yüze 15 ine ulaşan masraf demektir bu fiyatlar, geriye yüzde 5-10 için değmez.

10 ton ürede 15 binTl lik hammadde kullanımı yok, hadi olsun diyelim hesaplayalım, 15 binde fabrika işçilik makine çalıştı etti tüm giderleri ile fabrikaya maliyet işletme giderleriyle 30 bin, patronada para kazandıracak işletme kazanacak bayi kazanacak, koyduk kazançlarını yüzde yüz 30 maliyete 30 ilave ettik oldumu 10 ton gübre 60 bin satış fiyatı, haa bu yetmedi satış fiyatı çok olursa daha çok kazanılır piyasada malı yüksek satacak biyer buldukmu 11470 fiyattan, hani küsüratlı olacakki tam olsun.

Buna göre şu olurdu, 6 liradan alan, hadi nakliyesiyle 6500 liradan alan üretici verim artışının yüzde 10 nunu üre gübresine ve tarlaya atma maliyetine vermiş olurdu, % 20 verim artışını yakalarsada bi yüzde 10 da kendisi kazanmış olurdu, güncel ürün fiyatlarıyla bu ancak böyle olabilirdi.

Fakat bizim gibi step iklimine sahip bir ülkede yüzde 60-70 tarım arazisinde böyle olacakken, ancak yüzde 20-30 tarım arazisinde % 25 verim artışı artı belki biraz daha fazla olma ihtimali var, yani bu durumda 11470 liradan kullananla kullanmayan arasında fark uğraşmaya değmeyecek fark oluyor, 6 lira 6,5 lira olursa uğraşırım, değilse bu fiyatlar kurtarmaz.

Geçen yıl kullanmadım, sadece sıvı gübre kullandım, verimde kayıp olmadı, belki üst gübresi kullansam yüzde 10 daha fazla alırmıydım bilemiyorum ama kalitede zaten fark oldu daha kaliteli en düşük 14 protein buğday, 14,5 proteinli buğdaylarım oldu.

Boludan bir gençle tanıştım yenilerde, Boludaki dedemden kalan yerleri bakıyorum, abi bu fiyatlara ben kullanmam üst gübreleri kafayı yemedim henüz diyor, sıvı kullanıyorum çok harika benimde 14 proteinden aşağı gelen olmadı, millet sıraya girdi ne ekiyon ne yapıyonda böyle güzel oluyor diyerek bayıldılar peşimden ayrılmadılar, ektiğim buğdaylarıda 10 liradan tohumluk sattım hemen harmandan sonra, benim pahalı gübreyle işim olmaz abi atanlarıda görüyuruz yazık günahtır diyor, gençsin ama hesabını bilmen güzel olmuş dedim devam et seni desteklyorum doğru yoldasın, üreticilik masraf işi, dikkatli olman en güzeli diyorum.Kazandığını götürüp vermenin anlamı izahı yok.

Geçen yıl bu gençle aynı kafada kazandık, kazandığımızı bu piyasa yamyamlarına kaptırırmıyız hiç, sermayeyi kediye yükledikten sonra bu işleri hiç yapmam daha iyi.
 
Son düzenleme:
400 dekar buğdayım var kıraç arazi ama iyi toprak son 5 yıllık ortalama verim 290 kg aslında iki sene önceki kuraklık ortalamayı aşağı çekti normal yıllar da 320 ortalamam var. Bir kaç tarlada denemeler yaptım farklı yıllarda üst gübre atmadığım yada az attığım yerlerde hem verim hemde kalite düştü. O yüzden üst gübre atmak benim açımdan önemli tabi ki daha düşük maliyete almak önemli ama yapacak bir şey yok.
400 dekar da gübre atmazsam en az 20 ton buğday verim kaybım oluyor denedim çünkü aldığım gübre 50 bin TL 5 ton ürenin masrafı gübre atmazsam kayıp yaklaşık üre nin 3 katı oluyor o yüzden atacağım mecbur.
Ama size katılıyorum ürenin 7 bin altında olması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
400 dekar buğdayım var kıraç arazi ama iyi toprak son 5 yıllık ortalama verim 290 kg aslında iki sene önceki kuraklık ortalamayı aşağı çekti normal yıllar da 320 ortalamam var. Bir kaç tarlada denemeler yaptım farklı yıllarda üst gübre atmadığım yada az attığım yerlerde hem verim hemde kalite düştü. O yüzden üst gübre atmak benim açımdan önemli tabi ki daha düşük maliyete almak önemli ama yapacak bir şey yok.
400 dekar da gübre atmazsam en az 20 ton buğday verim kaybım oluyor denedim çünkü aldığım gübre 50 bin 5 ton ürenin masrafı kayıp yaklaşık üre nin 3 katı oluyor tahmini o yüzden atacağım mecbur.
Türkiye ortalaması 300 kilo, Eskişehirde iyi yerleri olanlar kıraçta 400 kilo ,
yere sahiplenmişlerden başka olmaz zaten, geri kalan senin benim gibi işte, arada yokmu iyi yerimiz var ama ortalamaya etkisi yüksek olmaz

2021 kuraklığın yaşanması iyi olmadı, 2021 de üst gübresi kullanmama rağmen 304 kilo dekar oldu, geçen yıl kullanmadım sade sıvı gübre yerler zayıftı 283 kilo, 4 de biri sulama yerdi ne gübre attım nede suladım, yapsaydımda ortalama 300 civarı az altı az üstü olurdu ne bekleyebilirsinki başka, 2021 dede kurak yıldı ama sulamalarıda sulamamıştım, bu işler bitmiş, sulama masrafı gübresi vs..velhasılı çocukluktan yaparız bu işi şimdi tekaüt olduk anlayacağın gençliğimin 4 de bir yaptığım dekar işi anca kerhen yapıyorum, Altından imal ediilmiş traktör olsa, nurdan imalatı yapılmış verim artıran gübre olsa, piyasa böyle sana bana bırakmadıktan sonra kıymeti yok vesselam.

Benim huyumdur bişey maliyetinden pahalıysa çok çok fazla pahalıya bana satılmaya kalkılırsa tepem atar ne alırım nede kullanırım, bundan hiç taviz vermem disiplinliyim, para kolay kazanılmıyor ki götürüp verelim, kazanmışım benden almaları için dürüst disiplinli vede makul olmaları gerekir o kadar net, çok kazanıcam diye hayaller kurma zamanımız geçti ve bu umutları besleyerek yaşamak iş değil ve beni sömürecekler ise hak ettiklerinden fazlasını çok beklerler, hele piyasa yaparak asla alamazlar.
 
400 dekar buğdayım var kıraç arazi ama iyi toprak son 5 yıllık ortalama verim 290 kg aslında iki sene önceki kuraklık ortalamayı aşağı çekti normal yıllar da 320 ortalamam var. Bir kaç tarlada denemeler yaptım farklı yıllarda üst gübre atmadığım yada az attığım yerlerde hem verim hemde kalite düştü. O yüzden üst gübre atmak benim açımdan önemli tabi ki daha düşük maliyete almak önemli ama yapacak bir şey yok.
400 dekar da gübre atmazsam en az 20 ton buğday verim kaybım oluyor denedim çünkü aldığım gübre 50 bin TL 5 ton ürenin masrafı gübre atmazsam kayıp yaklaşık üre nin 3 katı oluyor o yüzden atacağım mecbur.
Ama size katılıyorum ürenin 7 bin altında olması gerekiyor.
Hemşehrim Eskişehir in neresindensin? Kıraç arazi yazmışsın, kıraç araziye Üre mi atıyorsun heleki bu sene daha kurak gidiyor. Tavsiyem üre yerine 20 kğ sülfat, baktın ki yağışlar çoğaldı yine 10 kğ sülfat atmanı öneririm. Ayrıca ot ilacı atarken gübretaş kombi 100 gr dekar ve 150 gr dekar gübretaş 20.20.20 TE hol derde karıştır kullan. İnşallah duacı olursun.
 

Hemşehrim Eskişehir in neresindensin? Kıraç arazi yazmışsın, kıraç araziye Üre mi atıyorsun heleki bu sene daha kurak gidiyor. Tavsiyem üre yerine 20 kğ sülfat, baktın ki yağışlar çoğaldı yine 10 kğ sülfat atmanı öneririm. Ayrıca ot ilacı atarken gübretaş kombi 100 gr dekar ve 150 gr dekar gübretaş 20.20.20 TE hol derde karıştır kullan. İnşallah duacı olursun.
Sivrihisarlıyım üreyi çok atmıyorum 12-13 kg sorun olmuyor iki sene önceki kurak yılda 15 kg üre atmıştım(şubat ayında) ona rağmen 250 kg aldım gübre atmayanlar 150 kg alamadı.
Ot ilacı ile dekara 200 ml gübretaş Micro ve 200 ml gübretaş aminoasit atıyorum.
 
Son düzenleme:
Sivrihisarlıyım üreyi çok atmıyorum 12-13 kg sorun olmuyor iki sene önceki kurak yılda 15 kg üre atmıştım(şubat ayında) ona rağmen 250 kg aldım gübre atmayanlar 150 kg alamadı.
Ot ilacı ile dekara 200 ml gübretaş Micro ve 200 ml gübretaş aminoasit atıyorum.
Yalnız sen yazmışsın zaten, Sivrihisar memleketindesin tamam, kıraç toprağım iyi diye belirtmişsin, kurak yılda o yüzelli kilo alanlar atsaydı 200 kilo yada yakın alacaltı, hatta belki kurak geçtiği için yakacak alamayacaktı, normal yağışlı yılda sen oratalama iyi toprakta 300 alıyorsan onlar 250 yi anca bulur, demem oki iyi toprağın var ve 50 kilo fark almak için atıyorsun, diğerleri o farkı üreyi atsalarda yakalayamaybileceklerini riskli toprakları olduğundan biliyorlar haliyle, herkes malını öyle yada böyle bilir.

Önceki yazımda dediğim gibi, step iklimine sahip ülkemizde yüzde 60-70 tarım arazisinde verim artışı yüzde 20 leri yakalarken, yüzde 20-30 iyi topraklarda yüzde 25 verim artışı yada biraz daha fazlası yakalanabilir, bunlar bilinen gerçekler.

Şimdi zaten gübreyi yüksek fiyat oluşturarak pazarlamanın amacı bu yerlerin üreticisi öyle yada böyle alacak kullanacak, çünkü kazanıyo, iyi toprağı var bu sayede farkı görebiliyor, gübrecilerin ise alım yapanlara iyi kazançla satmaları strateji olarak amaç yada tercih oluyor, fiyat katmerli oluyor normaldir, ama yüzde 60-70 yerlerin sahipleri bu farkı göremiyor, hesabınıda yapamayınca, maliyet artı masraf sonucu ele kalan fazla bişey yok, yağış olmama riskide var öte yandan, ama umut besleyerek bu piyasa şartlarında ancak yüzde 20-30 iyi yerlere sahip üreticiler için olumlu, farkı görebildiği için maliyet ne olursa katlanıyor biyerde, gübrecilerde bunu biliyor zaten, fakat oluşturulan yüksek piyasa fiyatı ülke geneli üreticiyi vuruyor, alsam kullansammı masraf etsemmi derdi bitmiyor, en temizi pahalıysa almamak atmamak.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar sülfat gübresinin yağmur yapmazsa kayıp durumu Üre ve Can a göre nasıl, kurak sezonda avantajlımı oluyor.
Kurakta en iyi nitratlardır
Üre ve sülfat buharlaşır, sülfat üreden çok buharlaşır
Ancak hangi gübre olusa olsun yağmurla toprağa sızmadan çalışmaz
Pazartesi Çarşamba cumartesi bizde yağış görünüyor
20 kilo sülfatı haftasonu uygulayacağım
 
Arkadaşlar sülfat gübresinin yağmur yapmazsa kayıp durumu Üre ve Can a göre nasıl, kurak sezonda avantajlımı oluyor.
Üre ve amonyum sülfat gübreleri içerik olarak birbirine yakındır. Nispeten nitrat gübresinde de kullanılan azotun yarısı amonyum olduğu için bir miktar amonyak kaybı mutlaka olacaktır. Genel olarak olaya baktığımızda nitratta kayıp daha azdır.
 
Üre ve amonyum sülfat gübreleri içerik olarak birbirine yakındır. Nispeten nitrat gübresinde de kullanılan azotun yarısı amonyum olduğu için bir miktar amonyak kaybı mutlaka olacaktır. Genel olarak olaya baktığımızda nitratta kayıp daha azdır.
Ayrıca şunu da eklemek isterim; halk arasında nitrat gübresinin hiç buharlaşmadığı söylenir. Bu hiç doğru değil. Mobil bir element olan azot, sürekli form değiştirir. Bu nedenledir ki toprak yüzeyinde uzunca bir süre bekleyen nitrat gübresi de denitrifikasyona uğrayarak havaya karışabilir. Çünkü döngüsünü tamamlamak zorundadır.
 

Ülkemiz step iklimi kendini bu yılda gösteriyor, ilimiz için en son haber kuraklığın riskli boyutta olduğu şeklinde, ülke geneli meteorolijik kuraklık haritasınıda koymuşlar habere, buna göre ülke genelindede koyu renkli yani olağanüstü kurak, çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak renkleri hakim, bunlara orta kurak ve hafif kurak yerleride ekleyince geriye sadece ege bölgesi ve birazda batı akdeniz beyaz renkle yani normal civarı değerlendirilmiş alanlar olarak gözüküyor, oda kabaca ülkenin %15 i kadar, hadi olsun yüzde 20 si kadar.

Mart ayı kar yağışlı olabilir haberleride geçiyor ama Allahtan hayırlısı artık, yağış olsunda her şey düzelir bereket olur İnşallah.


1677189954876.png


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.​



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada Eskişehir’in kuraklık durumu dikkat çekti. SPI esas olarak belirlenen zaman dilimi içinde ortalama yağış farkının standart sapmaya bölünmesi ile elde edilir. Eskişehir, geçen yılın Ağustos ayından Ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada normal civarı ve hafif kuraklık olarak değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise “Çok şiddetli kuraklık” tehlikesi altında değerlendirildi. Yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi. İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerde ise kuraklık riski olmadığı açıklandı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin


İşte helal olsun Adana çiftçiler birliği başkanına, biyerde sorun varsa çözülmeli tabiykide, ama kim nasıl yapacak mesele burada.

1677191563333.png


1677191908709.png
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Ülkemiz step iklimi kendini bu yılda gösteriyor, ilimiz için en son haber kuraklığın riskli boyutta olduğu şeklinde, ülke geneli meteorolijik kuraklık haritasınıda koymuşlar habere, buna göre ülke genelindede koyu renkli yani olağanüstü kurak, çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak renkleri hakim, bunlara orta kurak ve hafif kurak yerleride ekleyince geriye sadece ege bölgesi ve birazda batı akdeniz beyaz renkle yani normal civarı değerlendirilmiş alanlar olarak gözüküyor, oda kabaca ülkenin %15 i kadar, hadi olsun yüzde 20 si kadar.

Mart ayı kar yağışlı olabilir haberleride geçiyor ama Allahtan hayırlısı artık, yağış olsunda her şey düzelir bereket olur İnşallah.


Ekli dosyayı görüntüle 74083

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.​



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada Eskişehir’in kuraklık durumu dikkat çekti. SPI esas olarak belirlenen zaman dilimi içinde ortalama yağış farkının standart sapmaya bölünmesi ile elde edilir. Eskişehir, geçen yılın Ağustos ayından Ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada normal civarı ve hafif kuraklık olarak değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise “Çok şiddetli kuraklık” tehlikesi altında değerlendirildi. Yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi. İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerde ise kuraklık riski olmadığı açıklandı.
Nadasları biraz kazınca alttan kuru toprak çıkıyor.toprağın yüzeyden 15-20 cm kadarı tavlı.yeşil mahsullerde çıkış sorunları yaşanacak.
Geçen sene Mayıs ayı güzel yağışlar olmuştu ama Mayıs gelene kadar buğdaylar dayanamaz.bu kuraklı devam ederse Nisan'da ekinler gazel olur.
Memleketi zor bir sezon bekliyor
 
  • Üzgün
Tepkiler: toztoprak

Benzer Konular