Bugun 7 ton aldık bizde bayi hiç memmun değildi indirimden üre de daha fazla da olabilir dedi
Türkiye ortalaması 300 kilo, Eskişehirde iyi yerleri olanlar kıraçta 400 kilo ,400 dekar buğdayım var kıraç arazi ama iyi toprak son 5 yıllık ortalama verim 290 kg aslında iki sene önceki kuraklık ortalamayı aşağı çekti normal yıllar da 320 ortalamam var. Bir kaç tarlada denemeler yaptım farklı yıllarda üst gübre atmadığım yada az attığım yerlerde hem verim hemde kalite düştü. O yüzden üst gübre atmak benim açımdan önemli tabi ki daha düşük maliyete almak önemli ama yapacak bir şey yok.
400 dekar da gübre atmazsam en az 20 ton buğday verim kaybım oluyor denedim çünkü aldığım gübre 50 bin 5 ton ürenin masrafı kayıp yaklaşık üre nin 3 katı oluyor tahmini o yüzden atacağım mecbur.
Hemşehrim Eskişehir in neresindensin? Kıraç arazi yazmışsın, kıraç araziye Üre mi atıyorsun heleki bu sene daha kurak gidiyor. Tavsiyem üre yerine 20 kğ sülfat, baktın ki yağışlar çoğaldı yine 10 kğ sülfat atmanı öneririm. Ayrıca ot ilacı atarken gübretaş kombi 100 gr dekar ve 150 gr dekar gübretaş 20.20.20 TE hol derde karıştır kullan. İnşallah duacı olursun.400 dekar buğdayım var kıraç arazi ama iyi toprak son 5 yıllık ortalama verim 290 kg aslında iki sene önceki kuraklık ortalamayı aşağı çekti normal yıllar da 320 ortalamam var. Bir kaç tarlada denemeler yaptım farklı yıllarda üst gübre atmadığım yada az attığım yerlerde hem verim hemde kalite düştü. O yüzden üst gübre atmak benim açımdan önemli tabi ki daha düşük maliyete almak önemli ama yapacak bir şey yok.
400 dekar da gübre atmazsam en az 20 ton buğday verim kaybım oluyor denedim çünkü aldığım gübre 50 bin TL 5 ton ürenin masrafı gübre atmazsam kayıp yaklaşık üre nin 3 katı oluyor o yüzden atacağım mecbur.
Ama size katılıyorum ürenin 7 bin altında olması gerekiyor.
Sivrihisarlıyım üreyi çok atmıyorum 12-13 kg sorun olmuyor iki sene önceki kurak yılda 15 kg üre atmıştım(şubat ayında) ona rağmen 250 kg aldım gübre atmayanlar 150 kg alamadı.Hemşehrim Eskişehir in neresindensin? Kıraç arazi yazmışsın, kıraç araziye Üre mi atıyorsun heleki bu sene daha kurak gidiyor. Tavsiyem üre yerine 20 kğ sülfat, baktın ki yağışlar çoğaldı yine 10 kğ sülfat atmanı öneririm. Ayrıca ot ilacı atarken gübretaş kombi 100 gr dekar ve 150 gr dekar gübretaş 20.20.20 TE hol derde karıştır kullan. İnşallah duacı olursun.
Yalnız sen yazmışsın zaten, Sivrihisar memleketindesin tamam, kıraç toprağım iyi diye belirtmişsin, kurak yılda o yüzelli kilo alanlar atsaydı 200 kilo yada yakın alacaltı, hatta belki kurak geçtiği için yakacak alamayacaktı, normal yağışlı yılda sen oratalama iyi toprakta 300 alıyorsan onlar 250 yi anca bulur, demem oki iyi toprağın var ve 50 kilo fark almak için atıyorsun, diğerleri o farkı üreyi atsalarda yakalayamaybileceklerini riskli toprakları olduğundan biliyorlar haliyle, herkes malını öyle yada böyle bilir.Sivrihisarlıyım üreyi çok atmıyorum 12-13 kg sorun olmuyor iki sene önceki kurak yılda 15 kg üre atmıştım(şubat ayında) ona rağmen 250 kg aldım gübre atmayanlar 150 kg alamadı.
Ot ilacı ile dekara 200 ml gübretaş Micro ve 200 ml gübretaş aminoasit atıyorum.
Kurakta en iyi nitratlardırArkadaşlar sülfat gübresinin yağmur yapmazsa kayıp durumu Üre ve Can a göre nasıl, kurak sezonda avantajlımı oluyor.
Üre ve amonyum sülfat gübreleri içerik olarak birbirine yakındır. Nispeten nitrat gübresinde de kullanılan azotun yarısı amonyum olduğu için bir miktar amonyak kaybı mutlaka olacaktır. Genel olarak olaya baktığımızda nitratta kayıp daha azdır.Arkadaşlar sülfat gübresinin yağmur yapmazsa kayıp durumu Üre ve Can a göre nasıl, kurak sezonda avantajlımı oluyor.
Ayrıca şunu da eklemek isterim; halk arasında nitrat gübresinin hiç buharlaşmadığı söylenir. Bu hiç doğru değil. Mobil bir element olan azot, sürekli form değiştirir. Bu nedenledir ki toprak yüzeyinde uzunca bir süre bekleyen nitrat gübresi de denitrifikasyona uğrayarak havaya karışabilir. Çünkü döngüsünü tamamlamak zorundadır.Üre ve amonyum sülfat gübreleri içerik olarak birbirine yakındır. Nispeten nitrat gübresinde de kullanılan azotun yarısı amonyum olduğu için bir miktar amonyak kaybı mutlaka olacaktır. Genel olarak olaya baktığımızda nitratta kayıp daha azdır.
Nadasları biraz kazınca alttan kuru toprak çıkıyor.toprağın yüzeyden 15-20 cm kadarı tavlı.yeşil mahsullerde çıkış sorunları yaşanacak.Eskişehir’de yaz gelmeden kırmızı alarm verildi!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.www.anadolugazetesi.com
Ülkemiz step iklimi kendini bu yılda gösteriyor, ilimiz için en son haber kuraklığın riskli boyutta olduğu şeklinde, ülke geneli meteorolijik kuraklık haritasınıda koymuşlar habere, buna göre ülke genelindede koyu renkli yani olağanüstü kurak, çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak renkleri hakim, bunlara orta kurak ve hafif kurak yerleride ekleyince geriye sadece ege bölgesi ve birazda batı akdeniz beyaz renkle yani normal civarı değerlendirilmiş alanlar olarak gözüküyor, oda kabaca ülkenin %15 i kadar, hadi olsun yüzde 20 si kadar.
Mart ayı kar yağışlı olabilir haberleride geçiyor ama Allahtan hayırlısı artık, yağış olsunda her şey düzelir bereket olur İnşallah.
Ekli dosyayı görüntüle 74083
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Eskişehir’in büyük bölümünün 'çok şiddetli kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada Eskişehir’in kuraklık durumu dikkat çekti. SPI esas olarak belirlenen zaman dilimi içinde ortalama yağış farkının standart sapmaya bölünmesi ile elde edilir. Eskişehir, geçen yılın Ağustos ayından Ocak ayına kadar 6 aylık dönemi kapsayan haritada normal civarı ve hafif kuraklık olarak değerlendirilirken, son 3 aylık dönem temel alınarak hazırlanan harita ise “Çok şiddetli kuraklık” tehlikesi altında değerlendirildi. Yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi. İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerde ise kuraklık riski olmadığı açıklandı.