Güncel Gübre Fiyatları

Rusya dediğimiz ülke bizimkinin özendiği, rol model aldığı kişinin yönetiminde.
Bunu söyleyenlerin biri Moskova Devlet Üniversitesi'nde fizik profesörü, diğeri de Rusya Silahlı Kuvvetleri'nde İklim Uzmanı. adı bu ama başka hiçbir sıfatı yok adamın.
İki kişinin çıkıp 'İklimimizi ABD değiştiriyor' demesinin bizimkinin yandaş proflarının çıkıp depremi boğazdan geçen abd gemisine yüklemesinden başka hiçbir farkı yoktur.
Araştırılırsa her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Geçen yazki anormal sıcaklıklar bir senede olmadı. Total içinde %92 ile Rusya dünyada fosil yakıt tüketiminin en yüksek olduğu ülkelerden. Sadece 2021 yılında 9 milyon hektar ormanı yok olmuş, emisyon değeri 2000 ile 2020 arasında %8 artmış. Kişi başı 12 ton co2 salınımı var. Bu oran Almanya'da 7 küsür, Türkiye'de 4.75 ton. Nüfusla kıyaslayınca etki daha da artıyor.
 

mecbur gübre kullanılacak diye bişey yok aslında

görüyorsunuz buğdaya 5500 veriyor tüccar, gübre attı verim aldıda nooldu çiftçi 5500 e satıcak yine gübre alıp atıcakmı 7500 den, çiftçinin malı para etmez, tüccrarın gübrecinin malı pahalıysa alınmaz.

500 ton buğdayı ayağına 6100 e isteyen dışardan gelen ucuz ukrayna rusya buğdayı olmasa ne yapardı? ne yaparsa yapsın bundan sonra dış piyasalara bağımlı kalacak, içeride üretim mecbur azalacak bu ortamda, bu fiyatlara rekabet edemez bizim üretici, biter.
 
mecbur gübre kullanılacak diye bişey yok aslında

görüyorsunuz buğdaya 5500 veriyor tüccar, gübre attı verim aldıda nooldu çiftçi 5500 e satıcak yine gübre alıp atıcakmı 7500 den, çiftçinin malı para etmez, tüccrarın gübrecinin malı pahalıysa alınmaz.

500 ton buğdayı ayağına 6100 e isteyen dışardan gelen ucuz ukrayna rusya buğdayı olmasa ne yapardı? ne yaparsa yapsın bundan sonra dış piyasalara bağımlı kalacak, içeride üretim mecbur azalacak bu ortamda, bu fiyatlara rekabet edemez bizim üretici, biter.
Aynen hocam bu şartlar da bu iş ister hayvansal ister tarımsal sürdürülemez.Uretici fiyatlari ile tuketici fiyatlari arasinda ucurum var.Tuccar sattigi malda taviz vermezken bizim malimizi ama herzaman öldürüyor. Bizden aldiginida son tuketiciye fahis fiyatla veriyor.Zaten gunumuzde yasadigimiz gida enflasyonu tam olarak da bu.Adina serbest piyasa denilen bu saçma ortam tüm üreticileri bıçağın ucuna yatırırken aslinda son tüketiciyle farklı bir akıbet beklemiyor...
 
Şu an önümüzde duran en büyük problem kuraklık. Ülke geneli kuraklık haritası simsiyah olmuş halde. Koca kıştır bir parça gübre atıcaz diye
Yağmur kovalayıp duruyoruz. Coğrafyamız itibarıyla dünya hububat piyasası yla ülke çiftçimiz mücadele edemeyeceği yıllardır görülen bir gerçek. Hakkıyla verilmeyen destekler. İş bilmez yönetim kadroları, güç kaybeden üreticiyi her geçen gün ezdi.
Ülke olarak tarım, Eğitim, hukuk, çevre ve şehircilik gibi kavramlar siyaset üstü bir planlama yapılmadan. Her gelenin keyfine at oynattığı yer olmaktan çıkmadıkça. Malesef ülkemizin geleceği çok karanlık.
 
Aynen hocam bu şartlar da bu iş ister hayvansal ister tarımsal sürdürülemez. Üretici fiyatlari ile tuketici fiyatlari arasinda ucurum var.Tuccar sattigi malda taviz vermezken bizim malimizi ama herzaman öldürüyor. Bizden aldiginida son tuketiciye fahis fiyatla veriyor.Zaten gunumuzde yasadigimiz gida enflasyonu tam olarak da bu.Adina serbest piyasa denilen bu saçma ortam tüm üreticileri bıçağın ucuna yatırırken aslinda son tüketiciyle farklı bir akıbet beklemiyor...
Buğday-un takası olarak baktığımızda durum gayet aşikar görülüyor.
100 kg buğday ile 50 kg un çuvalı alabilirken şimdilerde daha da azaldı.
Kepek çuvalı zaten sorma gitti olmuştu.
 
Dışarıdan getirdiği tarım ürününü devlet ucuz veriyor piyasaya, misal buğdayı ucuzda değil zararına nerdeyse yarı fiyatına veriyor, 4,5 liradan buğdaymı satılırmış piyasaya, onu harmanda 6,5 liradan aldı bin lirada devlet desteği ile 7,5 lira maliyetle aldı, bu işler mantıkla izah edilecek boyutu aşmış, çiftçi hala dışardan gelen ürünle rekabet edicek, içerde fiyatı düşüren güçlerle zaten mücadele edemezsin, o zaman pahalıya malet ucuza piyasaya ver, üreticilik değil bunun adı başka bişey.

Eskiden taban fiyat verirdi devlet, sonrada piyasaya ucuz mal vererek düşürmezdi, en azından fiyat istikrarı için uğraşırdı, şimdi halk ucuza tüketsin ve bu politika görünsün isteniyor, iyide bunun faydası ucuza tüketen oy deposumu, nasıl bir mantık, üretim düşünülüyormuş gibi yapılması saçma, desteğide gübreye veriyor üretici ve malını piyasada düşen fiyatlarla desteğin misliyle aşağıda satması kimsenin umurunda değil.

Ucuza yiyen razı yediren razı, ucuza piyasaya yediren cebinden yedirmiyor devletin hazinesinden yedirdikçe aman ne güzel iş diyerek yiyende ucuzluğa razı zaten sesi çıkmıyor, arada kalan üreticinin durumu iyi olmaz vesselam.
 
Bu gün 539 tl torbası üre aldik tarım kredi kopptan
Hayırlı olsun, İnşallah yağışlar bol veriri Allah bereketini artırsın tüm çiftçilerimizin.

Yani bu fiyatlar rahatlıkla en az diyorum bakın en az %25 daha aşağıda olabilirdi, bunu yapmadılar, ben sadece bu duruma kızgınım.

Bir taraftan destek yatırıyor devlet yazık günah, devletin parasıda piyasada böyle ezliyor, çiftçiy mal satanın eline zorla fazladan geçiyor ama ne yapacaksın bende gittim dün yatan destekleri mazota gübreye verdim, yani almıycaz kullanmıycaz zorla bedavaya çalışıcaz üstüne devletin parasınıda götürüp vericez piyasaya.

yapıcaz edicezde bakalım nereye kadar.
 

Benzer Konular


Son Gönderiler

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt