Aslında yapacağın bu deneme bizim (yani Türk çiftçisi) için çok önemli.
Çünkü firmaların bu taşın altına elini atacağı yok. Syngenta'nın bölge sorumlusu ile bu yüzden oturup 3 saat tartıştık. Hadi diğer ilaçlarla karışım denemesi yapmak işlerine gelmiyor. Piyasada çok ilaç var ve her gün yenileri ekleniyor.
Ama yaprak gübreleri için durum aynı değil. Bitkiler için ihtiyaç duyulan 16 besin elementi var (ki bunların en çok 7-8 tanesini kullanıyoruz), en azından bu belli başlı elementlerle karışabilirliğini açıklasalar yetecek. Çünkü bu elementler artmıyor. Sayı belli.
Çok da detaylı bir şey olmasına gerek yok. Misal ki:
Bu ilaç:
amonyum azotu (NH4)
Nitrat azotu (NO3) ve
Forfor pentaoksit (P5O2) ile karışır.
diğerleri ile karışmaz.
İşte tüm yapacakları bu. 3 tane madde ile karışabilirliğini deneyecekler, o kadar. Ama yok. Bir fuara 60.000 lira verirken düşünmeyen bu bonkör ilaç firmalarımız, çiftçi yararına yapılacak en küçük çalışma gündeme geldiğinde 3 maymunu oynuyor.
Kısaca bizim bizden başka dostumuz yok. Hali ile kendi literatürümüzü kendimiz oluşturacağız.
Ben kendi yaptığım denemelerde kesin sonuç aldıklarımı sürekli paylaşıyorum. Sanıyorum ki bir çok çiftçi arkadaş da faydalandı bunlardan. Senin de yukarıdaki ilaçlarla yapacağın deneme (belki biraz kendini kobay seçmek gibi olacak ama
) elimizde kesin bilgi oluşturacak.
Bu nedenle hem uygulama zamanını, hem uygulama dozunu, hem uygulama biçimini, hem de karışım yaptığın ilaçları not alarak (gerekirse fotoğraflayarak) sonucu ile birlikte paylaşmaya çalış. İleride seninle aynı durumda olan biri için bir kaynak yaratmış olursun. Emin ol sevabı büyük.