Gübre fiyatları hk.

Bunu neden yapiyor sizce? Ciftciye 3000 vermesinde 2500 versin bari.
İnsanın aklına bir çok şey geliyor.
-Şehirdeki asgari ücretli efendiyi ucuz doyurmaya çalışmak...
-Çiftçi nasıl olsa çantada keklik iç piyasadan ucuz toplayalım üretimi bitirelim topraklarını satsınlar.
-İthalat ile birilerinin zengin edilmek istenmesi...
Diye sıralanır gider...

İnsanın aklına bir çok şey geliyor.
-Şehirdeki asgari ücretli efendiyi ucuz doyurmaya çalışmak...
-Çiftçi nasıl olsa çantada keklik iç piyasadan ucuz toplayalım üretimi bitirelim topraklarını satsınlar.
-İthalat ile birilerinin zengin edilmek istenmesi...
Diye sıralanır gider...
Bu soylediklerinizin sonu yok ki. Ciftci artik cantada keklik degil, is tersine dondu. Ithalat icin yeterki dovizimiz de yok. Artik hatalardan geri donulmeli yoksa viraji alamaz takla atariz.

Gübre meselesi önemli, bazı ülkeler ülkesini ve üretimini düşünerek etkili kararlar alabiliyor, gübre sıkıntısı çekmemek için hiçbişey yapamayan ülkelerin işi çok zor.

Bizde de bu işe hızlı el atılıp etkili önlemler alınıp, gübre üretiminin ülkeye yetecek düzeyde olması sağlanmalı, üretim ve son kullanıcı fiyatı kontrol altına alınmalı.

Bunun için özel bir birim oluşturulmalı, bu birim direk üretim ve son kullanıcı ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlemelerde sınırsız yetkili olmalı, değilse gıda krizini atlatamayız, haa kriz dibine kadar yaşansın isteniyorsa hiçbişey yapmaya gerek yok, üreticide tasalanmadan gübre kullanmadan riske girmeden yapabiliyorsa üretimini yapmalı yapamıyorsa üretim için zorlanmasının anlamı yok çünkü zarar eder olan üretim kabiliyeti de zora girer kendini sıkıntıya sokar, krizler öyle kolay atlatılacak şeyler değildir, riske girmek yıl zaman kaybı, gelir kaybı ve kazanamama durumundada telafisi sonraki yıllara sarkan zorluğu beraberinde getirir.

Millet olarak sıkıntılı bir dönemdeyiz.
Bunda uluslararası ve yerel etkenler rol oynuyor.Korona salgını ile daha farkına varılan gıda krizi ,gıdanın vazgeçilemezliği ülkeleri kendi başlarının çaresine bakma konusunda uyardı.Üretimin talebe yetişememesi,ülkelerin önce kendilerini düşünmesi gübrede bizim gibi dışa bağlı ülkeleri bunalttı.İçerde ise kur krizinin devam etmesi fiyatları uçurmaya katkı yapıyor.Bu kurların kalıcı olması durumunda iğneden ipliğe tüm mallara fiyat artışı gelecek.Sabit gelirlileri satın alma gücünün düşmesi çok zorlayacak.
Ülke, enerji (doğal gaz,petrol)ve temel mallarda ( gübre,birçok metal,plastik hammaddesi) dışa bağımlı.Bunlarla yapılan üretim bu döviz fiyatlarıyla büyük fiyat artışı getirecek.Buğdayın ayçiçeğinin artışı çiftçiyi kurtarmaz onunda ihtiyaçları kentte yaşayanla aynı.Zor günlere hazır olalım.

Bir sözümde bu forumdaki bazı ayarsız arkadaşlara.Ülkemiz gibi bu forumda ortak değerimiz.Buradan çok ayarsız kişi geldi geçti.Hepsi uzayın derinliklerinde,okyanusun dibinde.Kendi düşüncelerini mutlak ve tartışılmaz doğru kabul edip,hoşuna gitmeyen yazı yazanlara ve foruma ayar vermeye kalkanların,edep sınırlarını aşanların ,sağa sola bulaşanların sonu farklı olmayacak.

Son düzenleme:
Kıtlıkmı var ?

Fırıncı zam yaparsam terörist ilan edilirim diyemi korkuyor?

Herşey sadece kimyasal formülemi bağlı?

AZOT

gübre

ürün

bereket

zincirin başı azotun yaptıklarını kimse farkedemedimi?

70 li yılların ikinci yarısında dünya petrol krizi yaşamıştı, yaşımız ufaktı ama her gün haberlerde petrol vardı, en sonunda Ajda Pekkan aman petrol dedi şarkısını yaptı erovizyonda bu şarkıyla temsil etti Türkiye yi, petrol krizin etkisiyle her yerde konuşuldu ve şarkıların içine girdi.

O zaman petrolün kıtlığı yoktu gerçekte ezervler tıka basa petrolle doluydu, ama üretim tüketim zinciri oluşturanların anlaşmazlığı kıtlık getirdi ve krizi tetikledi, şimdi aynı şey oluyor gıda krizi Azot ile tetiklendi, buna çanak tutanlar kimlerse, Azotu kim nasıl fiyatını yukarı çekti ve bulunmaz hale getirdiyse işini biliyor, geçmişte petrol krizinde işini bildiği gibi.

Yani pandemi ileri sürülerek tedarik zinciri bozuldu denmsi bunlar hikaye, Pandemi Hikayesinden hikaye çıkarmasını bilmekde algı oluşturanlarda büyük sanat, bu şekilde pes diyen tuş olan ekonomiler zayıf halka olarak kalacak tabiki,, bir taşla iki kuş 3 kuş hatta 5 kuş vurmak bu olsa gerek, fakat tüm bunların olacağını gören Rusya Hindistan gibi ülkeler geçtiğimiz yıl boyunca etkili önlemler aldılar, bizde alınmadı, güçsüzlük burada ve sonucunda yaşanacaklar yaşanıyor.

Olanı yaşıyoruz, olacaklara göre yönetim sergilemek, planlarımızı yapmak tedbir almak falan bunlar henüz çok ama çok uzak şeyler, güçlü olursan yapabileceklerin vardır, güçsüz olursan işte böyle olanlara bön bön bakarak düzenin olmadan yaşamak vardır, bu durumda tabii halkın sesi çok çıkar ama yönetimtarafında hiç imsenin sesi çıkmaz.

O zaman terörsitler ülkenin gübresiz kalmasını sağladı, ülkenin gübresiz kalmasına uyuyan kim idiyse teröristtir, terörist olmasa yaparmı böyle bir kötülük, çiftçi şimdi gübre alamıyor yok, olsa zaten çok pahalı.

Türk lirası değersizleştirilmeye devam etti ve artık başka şeyler oldu gözüyle bakıyorum,

gübre olayı artık bitti, hiç alayım kullanayım diye düşünmenin alemi yok

köy meydanlarında tanzim satış yerleride açmazlar beklememeli,

iş olacağına varır kullanılması istenmediğine göre kullanmayacağız zorla güzellik olmaz.

Bu kadar karamsar olmayın derim, hem sizlerin gübreyle işiniz ne ki gübre konuşur durursunuz burada, gübre ile mi ürün kaldırırsınız, maaşıdamı gübre ile alırsınız.
Şuan ki durum ülkenin şahlanışının başlangıcı anlayın artık. Buraya kadar ironidir.
Benim asıl şaştığım bu forumda ülkenin bu hale gelmesi için anahtarı verip sebep olan kişilerin burda mazluma oymalarıdır , it postunu atmış ama çıplaklığı ile itliği halen bellidir varsın mazlum oynuna devam etsin.
Ha bu yazdığımıda herkes üstüne alınmasın, forumda eskiden belli giren kişiler söylediklerimin lafın nereye gittiğini bilirler.

Son düzenleme:
Bu kadar karamsar olmayın derim, hem sizlerin gübreyle işiniz ne ki gübre konuşur durursunuz burada, gübre ile mi ürün kaldırırsınız, maaşıdamı gübre ile alırsınız.
Şuan ki durum ülkenin şahlanışının başlangıcı anlayın artık. Buraya kadar ironidir.
Benim asıl şaştığım bu forumda ülkenin bu hale gelmesi için anahtarı verip sebep olan kişilerin burda mazluma oymalarıdır , it postunu atmış ama çıplaklığı ile itliği halen bellidir varsın mazlum oynuna devam etsin.
Ha bu yazdığımıda herkes üstüne alınmasın, forumda eskiden belli giren kişiler söylediklerimin lafın nereye gittiğini bilirler.

Bence herkes üstünde alınmalı. "Oy verecek başka kim var" diyenler için üzülmüyorum. Bu sene ekonominin böyle olacağını az çok tahmin ettiğimden tarlaları ekmedim. Başkasını zengin edeceğime etmem daha iyi dedim. Çokta memnunum.