Gprs cihazıları

İsviçre üretimi, servis ve satıcısı Sistem AŞ. Ankara ve İstanbul da ofisleri mevcut, asıl merkezleri Ankara. TOPCON da fena değildir ama kesinlikle bir LEİCA etmez, Trimple ya da Jawad Triumph konuşmaya bile gerek yok. Tarla işlerini pek bilmem ama GPS, GNSS , TOTALSTATİON da Leica açık ara öndedir. Fiyat bakımından biraz daha pahalıya gelir. Traktör dümenleme işlerinde alıcı ya da vericiden ziyade(hassasiyeti saymazsak) kullanılan makina ile Cursor ya da gösterici ekranın iyi olması gerekiyor anladığım. Hassayite konusunda gelirsek TOPCON ve Jawad Triumph da çok fazla karşılaşılan bir durum.

Topcon Japon, Javad Triumphlar Abd malı. Leica İsviçre.

Ben de 70-56 ya taktırayım diyorum : ))

Leica traktör otomatik dümenleme sistemi mevcut mu. birde bunları kıyaslarken neye göre kıyaslamalıyız trimble topcon leica vs vs fiyat ve kalite açısından kıyaslayacağız ben alıcam bu sistemi Ancak tek bildiğim sistemi aldık tan sonra ne yapacağım

Sistemi nasıl alacağımı hiç bilmiyorum sizin öeneriniz Leica sanırım Bende trimble ile görüştüm detaylı değil en baz modeli hakkında

Leica nın otomatik dümenlemesi yok.turkiye oazarında topcon,trimble ve john deere falşyet gösteriyor. Oncelikle ne amacla kullanacagınız , ne kadar hassasiyete ihtiyacınız oldugu ve butcenizin ne kadar oldugu onemli.
Dikkat edeceniKonular
1. alacagınız sistem update edilmeye uygun mu? ( yani bugun sadecr ekim içşn kullanırsınız yarın isobuslı gübre serpme ve ilaçlama mak alırsanız elşnideki ekran bunu destekler mi?
2. Teknik dastek konusunda hemen ulasabileceginiz ekip olmalı
3. Tek traktorde mi kullanacaksınız veya sezon içerisinde traktorden traktore tasımananız gerekşr mi? Alacagınız sistem buna uygun mu?
4. Mevcut firmaların hassasiyet durumlarına göre ürünleri mevcut. Ornek vermek gererse
jd sf1 ( yaklasık 15-20 cm hsassiyet sf2 yaklasık 5-10 cm rtk 0-3 cm hassasiyet. Sf2 de yıllık aidat var 3 yıllık 1750 euro gibi hatırlıyorum)

Topcon 0-3 hasssiyetli ürünü var ( firma bazı bölgelerde kendisi istasyon kurmus buradan rtk kalitesinde sinyal veriyor,yıllıl 900 tl gibi yanlıs hatırlamıyorsam ekran içindeki sim card üzrinden turkcell internet kullanarak istasyonlardan sinyal alısverisi yapıyor. Eger bulundugunuz bölgede topconun istasyonunyoksa gene simcard üzerinden yayın alıyor bulunduguN yerde tarlada turkcell nasıl cekiyor o onemli eger cekmiyor iae baz istasyonunu da almanız gerekir.
trimble da center rtx 0-3 cm hassiyet saglıyor. Yıllıl odemesi var 750 euro sanırım.

Ben topcon rtk istasyonlu kullanıyorum. Mibzer capa ilaçlama gübre serpme gübi aletlerde kullandım. Bendede aöfor ciddi problemli idi su an için akıllımtelefonları kullanan söförunuz varsa bunekranları kullanmak zor degil.
Yani size demek istedigim a marka size 50 bin tl der ama hassasiyeti 5-10 cm dir b marka size 70 bin tl der hassasiyeti 0-3 cm dir. O yuzden fiyat aldıgımızda hassaiyeti net olarak sorun. Ve mutlaka web sitelerini inceleyin.size web sitesinde 5-10 cm hasssiyet yzan ama abi turkiye uzerinde uydu cok sinyal super geliyor 5 cm yi gecmez diyen olursa garant isteyin 7-8 cm geldiginde ne olacagını? Tab normalde hassiyeti etkileyen cok faktoe var toprakmhazırlıgı, traktorun cins modeli gibi.

• Beğen
Tepkiler: alper4u ve ORION
Leica nın otomatik dümenlemesi yok.turkiye oazarında topcon,trimble ve john deere falşyet gösteriyor. Oncelikle ne amacla kullanacagınız , ne kadar hassasiyete ihtiyacınız oldugu ve butcenizin ne kadar oldugu onemli.
Dikkat edeceniKonular
1. alacagınız sistem update edilmeye uygun mu? ( yani bugun sadecr ekim içşn kullanırsınız yarın isobuslı gübre serpme ve ilaçlama mak alırsanız elşnideki ekran bunu destekler mi?
3. Tek traktorde mi kullanacaksınız veya sezon içerisinde traktorden traktore tasımananız gerekşr mi? Alacagınız sistem buna uygun mu?
4. Mevcut firmaların hassasiyet durumlarına göre ürünleri mevcut. Ornek vermek gererse
jd sf1 ( yaklasık 15-20 cm hsassiyet sf2 yaklasık 5-10 cm rtk 0-3 cm hassasiyet. Sf2 de yıllık aidat var 3 yıllık 1750 euro gibi hatırlıyorum)

Topcon 0-3 hasssiyetli ürünü var ( firma bazı bölgelerde kendisi istasyon kurmus buradan rtk kalitesinde sinyal veriyor,yıllıl 900 tl gibi yanlıs hatırlamıyorsam ekran içindeki sim card üzrinden turkcell internet kullanarak istasyonlardan sinyal alısverisi yapıyor. Eger bulundugunuz bölgede topconun istasyonunyoksa gene simcard üzerinden yayın alıyor bulunduguN yerde tarlada turkcell nasıl cekiyor o onemli eger cekmiyor iae baz istasyonunu da almanız gerekir.
trimble da center rtx 0-3 cm hassiyet saglıyor. Yıllıl odemesi var 750 euro sanırım.

Ben topcon rtk istasyonlu kullanıyorum. Mibzer capa ilaçlama gübre serpme gübi aletlerde kullandım. Bendede aöfor ciddi problemli idi su an için akıllımtelefonları kullanan söförunuz varsa bunekranları kullanmak zor degil.
Yani size demek istedigim a marka size 50 bin tl der ama hassasiyeti 5-10 cm dir b marka size 70 bin tl der hassasiyeti 0-3 cm dir. O yuzden fiyat aldıgımızda hassaiyeti net olarak sorun. Ve mutlaka web sitelerini inceleyin.size web sitesinde 5-10 cm hasssiyet yzan ama abi turkiye uzerinde uydu cok sinyal super geliyor 5 cm yi gecmez diyen olursa garant isteyin 7-8 cm geldiginde ne olacagını? Tab normalde hassiyeti etkileyen cok faktoe var toprakmhazırlıgı, traktorun cins modeli gibi.

Çok teşekkürler ayrıntılı cevaplarınız için bir kaç soru daha ilave edeyim ozaman
1 Oto pilot cihazı traktörü alıcıyı konumlandırdığımız yeri baz alarak mi, sağa veya sola dümenleme yapıyor? Yani kabinin üstüne alıcı cihazı konumlandırsak traktör sağ ve ya sola yatmalarda (tarla engebesinden dolayı) cizgiyi bozulacak mı?

2 Özellikle pancar ayçiçeği haşhaş ekim araçapası işlerinde kullanacağım... Daha sonra gübre ve ilaçlama.. Bu işlerde en önemli olanı pancar ekimii ve ara çapası hiç el işçiliği yapmak istemiyorum. Duruma göre boğaz gevşetmede çekme durumum var.

trimble topcon hangisi önerirsiniz birde nh hassas tarım diye bir sekme açmış sitesine onlar bu sistemlerden birini mi kullnıyorlar yoksa kullandıkları farklı mı?

Sonradan takmakmı sağlıklı olur yoksa orjinal takılısını almak mı nh gibi bir firmadan ... Tabiki orjinali daha avantajlı olur ama değer mi 0 traktöre o kadar para vermeye böyle sorsam daha doğru olur.

Ekleme Nh nin oto dümenlemesinde 3T arazi düzeltme diye birşey var o sanırım engebeli araziler için ama ne akdar etkili olur http://www.newholland.com.tr/hassas_tarim_uygulamalari.aspx?model=6

Dikkat edeceniKonular

[MENTION=26025]unsal[/MENTION] hocam teşekkürler. Leica da buna benzer bir ürün varsa oradan alınmasını tavsiye etmiştim. Sistem AŞ'den talepte bulunulması halinde getirebileceklerine eminim. Buna benzer ürün yok ise TOPCONa talim.

Topcon ya da herhangi bir firma kendi istasyonunu kurmaz. RTK (Real Time Kinetick), Gerçek zamanlı anlık koordinat vererek çalışan Baz istasyonlu çalışma sistemidir. Bu sistemde Baz istasyonu sabit kurulan cihazdır(sabit kurulacak olan cihaz koordinatı bilinen, sağlam bir ölçüm noktasına kurulur, aksi halde lokal koordinatla çalışılmış olur. Lokal koordinat ile çalıştığınızda traktöre tanımlanan alan üzerinde, bir sonraki sene 1-2 metrelik sapmalar olur.) işte bu sabit kurulan cihaz üzerinden alınan sinyal ve uydudan gelen sinyallerle birleşerek anlık koordinatınızı cm hassasiyeti alıyorsunuz.

Kendilerinin ölçüm noktaları dediğiniz sisteme de Cors denir. Cors da durum az daha farklı. Cors, Sabit RTK GNSS ağlarıdır. Bunlar GSM operatörlerinin 3 ya da 4.5 G olan vericilerinde mevcuttur.Burada siz bir adet ölçüm aletini az almış olup kar ediyorsunuz, şayet tarlalarınızda GSM operatörlerinin vericilerinden sinyal alamıyorsanız bu pek bir işe yaramaz.

• Beğen
Tepkiler: ORION
İlk sorunuzu tam anlamamkla beraber sistem sunsekşlde calısyor. Mibzer cekmek istiyorsunuz once sisteme traktorunuz olculeriniz kayıtlı olması gerekiyor. Teker arası , yukseklik gibi) sonra ekipmanım calısma genişliği 4 lü mibzer diyelim 70 cm sıra arası 4x70:280 cm ekipman genişliği giriyorsunuz. Sonra ekeceginiz tarlanın bir sınırından manuel olaraktraktoru sürüyorsunu ( a-b çizgisi alma) ilk çizgiyi manuel olarak tanıttıktan sonra sistem size ekranda her mibzer hattının gecmesi gereken hat cizgilerini ciziyor. Siz traktoru tarla basınca o yizgiye yakın bir noktaya getiriyorsunuz ve ekranda tusa basıp uyduyu devreye sokuyorsunuz. Tarla sonuna gwlince aynı tusa basıp manuale alıp hidroliği kaldrııp sofor yeni hatta traktoru sokuyor ve tusa basıyor. Sistem bu mantıkla calısyor. Piyasada ki her distem hattı duzgun ip gibi ceker asıl kaliteyi ortaya cıkartan cekilen hattın yanına cekilan hattın mesafesidir. 70 sıra arası olguna göre amac 70 cm olmasıdır. Toprak hazırlıgı traktor direksiyorn hassasiyeti, ekipman traktore montaj pozisyonu buyuk etkenler bu 70 cm nin saglanmasında.
Engebeli araziden bahsedeceksek olurdak benim traktorde ustune catı montajı yapıldı. Ve receiver kafası oraya monte edildi. Arazi eğimimden kaynaklı hatkarda sapma yasamadım.
2 inci sorunuza gelince çapa ve ilaçlamada ben sorun yaşamadım. İlk yıl cors sistemi kullandım ama benim bulundugum bölgede data transferi cok saglıklı degil 3G olarak bende rtk baz istasyonu aldım. Simdi internet 3g ile işim yok istasyonumu kendi arazilerimde kullanıyorum. 3 parca olan arazimi hafıza aldım ab noktalarını verdim. Ekipmanı genişliğini girdigimde sistem hat cizgilerini ona göre ayrlıyor. Kayıtlı tarlanın ne avantajları var derseniz hat sayılarınız belli ektiginiz alan belli , her yıl aynı hatta ekim yapmayım 35 cm kaydırıp gelecek yıl iki sıra arasına kaydırma sansınız var. Gece gübreleme ilaçlama yapma sansınız var extra işçiye , adınlamaya el fenerine gerek duymadan.
Nh bildigim kadarıyla trimble ürünleri kullanıyor. Ama cok emin degilim.

• Beğen
Tepkiler: alper4u ve drtek
Dikkat edeceniKonular

Topcon yillik ucret almiyor sadece turkcelle odenen m2m hattinin ucreti var .

Aydınli bey merhaba, cevap ve videolarinız için çok teşekkürler. Topcon x30 fiyati konusunda bilginiz var mi? Sanirim sistem anten,konsol ve direksiyondan olusuyor. Bir soru daha yapilan islemlerin datasini bilgisayara aktarmak mumkün mü? Eger evet ise hangi formatlarda alınabiliniyor?
Tesekkürler.

En son x25 i sormustum takribi 70.000 tl civarinda idi malum euro kurundan dolayi boyle . Datasini bilgisayara alabiliyormussunuz ancak hic yapmadim ve formatini bilmem yanlis konusmayayim o yuzden