fendt 412 vario asılması !

Ynt: fendt 412 vario asılması !

önder çifçi link=topic=7543.msg89772#msg89772 date=1225281383' Alıntı:
sevgili arkadaşlar;

sizlere daha önce teferruatıyla anlatmaya çalıştığım VARİO şanzımanın işleyişi hakkında hala anlaşılamayan noktalar olduğunu yorumlarınızdan anlamaktayım..

burada çok uzun makaleler yazarak artık zamanımı boşa harcamakta istemiyorum.yazılanları okuyup anlamadan kendi bilgileriniz doğrultusunda yorum yapmaya kalkar veya makinayı böyle tanırsanız,bilgilerinizin eksikliklerinden dolayıda etrafınızdakileri yanliş bilgilendirmiş olursunuz...

şimdi son kez bu konu ile ilgili yanlış bilinen birkaç hususu bilgilerim doğrultusunda açmak isterim.....

kullandığınız biçerin markasının ne olduğunu bilmem ama genellikle hidrostatik şanzımana sahip biçerlerin işletme basıncı 250 değil 450 bardır.bu pompanın aşınmasına bağlı olarak artı eksi elli bar oynayabilir.bunu bayır çıkarken veya dolu depoyla makinanın hızından anlayabilirseniz,pompa üzerindeki portlara takılan bir manometre ile basıncını okuyup ayarlayabilirsiniz...
yeni makinalarda basınç daha aşağı çekilmiş olup yağın debisi artırılmıştır...bu böyle biline......

VARİO olayına gelince...yorumlarınızı okudum,okudum ve güldüm geçtim.çünki yazdığım hiçbir aydınlatıcı bilgiyi okumadığınız belli..

artık çalışma prensibini değil(merak ediyorsanız yazdıklarımı sitede bulabilirsiniz),son bir özelliğinden bahsetmek isterim...

bukadar mükemmel işleyişe sahip bir transmisyonu düşünüp,hayata geçiren ve on yıldan beri sorunsuzca makinelerine uygulayan mühendisler bizim kadar düşünememiş,bir eksik taraf bırakmışlar...tahsilleri yetmemiş.....

hangi tip ve ne model traktör kullandığını bilmediğim kardeşlerim...KAYMA SINIR ANAHTARI dedim TURBO CLUTCH dedim.
kimsede nedir bunlar ne iş yapar demedi...
birdaha belirteyim..KAYMA SINIR ANAHTARI makinanın arkasındaki yükün motora aksettirilmesini değiştirir...yani bir işi motora hiç yük bindirmedende yapabilirsin,veya motoru inlettirerekte yapabilirsin..yani oransal olarak bu değeri %15 e ayarladın..traktörünü 2000 devirde kullanmaktasın..(devir bukadar yüksek kullanılmaz.ancak oranları kolay anlayabilesiniz diye öyle verdim)motor zorlanmaya başladığında motor devri 1700 rpm e düştüğünde traktör şanzımanı uyararak hızını azaltır,zorlanmadan kurtulduğu anda yine eski hızına çıkar...eğer oranı%30 a çıkarırsanız 2000 bölü 30 yani 600rpm devir düşünce yani motor 1400 rpm e düşünce hızını azaltır ve zorlanmadan kurtulunca yine eski hızına ulaşır......herhalde anlatabilmişimdir....

ya TURBOCLUTCH ne iş yapar? normalde baskı ve balata olmayan bu traktör,aynen bir vitesli traktör gibi kullanılır....
hoppa buda nereden çıktı? ya nereden çıktı bi bakın bakalım....FENDT ' in haylaz mühendisleri ne iş yapmış..
istendiğinde bu özellik iptal edilir,debriyaja basılır,joystıck ileri veya geri itilir nereye gidilecekse..debriyaj ile hareket edilir....aynen vitesli makina gibi..işte bu konumda....YA ÇEKECEK,YA KOPARACAK,YADA MOTOR STOP EDECEK...
evet arkadaşlar...rengini,tipini,ismini sevmeyebilirsiniz,ancakkullanımı ve kullanım özellikleri böyle....VARİO demek saadece ve saadece canı istediği kadar iş yapacak diye bir kural yok.sen ne istersen yapar.yeterki istediğini bil.....
şimdi söyleyin bakalım..hangi makinada böyle bir transmisyon var....bazılarının hayali bile yetmez....yakında bu konuda
doktora tezimide hazırlıyacağım.....sevgi ve selamlarımla.........ÖNDER ÇİFÇİ.....
ferruh abi doğru söylemiş ...ilave edeceğim bir şey bulamadım...

kral39 link=topic=7543.msg89855#msg89855 date=1225294537' Alıntı:
söylenecek söz bulamıyorum.....bravo fendt e....arkadaşlar 103 veya 106s fendtlerın şanzımanları o yıllarda hangi john deere de hangi fiatta ve hangi mf de wardı...bana göre fendt e hakkını wermek gerekiyor...adamlar teknoloji üretiyor....ayrıca videoda bu gerçek belli oluyor....

Bahsettiğiniz 103 ve 106 nın şanzımanları gerçekten özel 68 li yıllarda dahi 18 + 4 seçenekleri sunulmaktaydı 63 lü yıllarda TURBOMATIC debriyajın temelleri atıldı birde buna rağmen götü boklu terimini yakıştıran ....... olmasa dahada iyi olacak

insomnia link=topic=7543.msg89864#msg89864 date=1225294886' Alıntı:
Bahsettiğiniz 103 ve 106 nın şanzımanları gerçekten özel 68 li yıllarda dahi 18 + 4 seçenekleri sunulmaktaydı 63 lü yıllarda TURBOMATIC debriyajın temelleri atıldı birde buna rağmen götü boklu terimini yakıştıran ....... olmasa dahada iyi olacak
cahil insanla uğraşmak çok zordur......haklısın abicim...

kral39 link=topic=7543.msg89862#msg89862 date=1225294834' Alıntı:
ben fendti her zmn takdir etmişimdir.....aklı selim bir insan bu yazılan okuduğu zmn takdir etmezse artık bişi diyemem.......
haklsn kardeşim....ben fendt hakknda hiç bişi bilmydm...ferruh atilla ve erkan(insomnia)abilerm yazdıklarını okudum ve fendti tanıdım....temmuz ayndada tarla gününe gittm we gözlerimle gördm...anlattıklarını

insomnia link=topic=7543.msg89850#msg89850 date=1225293888' Alıntı:
Ferruh ustanın yazısında kendini parçalayan bir şanzımandan bahsetmemiş dikkat ederseniz TurboClutch özelliğinde olası en zorumsal seçenekleri bahsetmiş ,

Ya çekecek
Ya koparacak ( arkasında bağılı bulunan ekipmanı )
Yada stop edecek

ve hergünde bu makinaların üzerinde olduğuna göre 200 serisinden 900 serisine kadar bulabileceğimiz % 100 en yakın cavabı verecek kişilerin başında gelmektedir sizin için bir video linki veriyorum 10 dakikalık sabırla izlerseniz tekerlerin yüke göre çeviremediği içinmi yoksa yazılımsal software özelliğinden kaynaklı en iyi çekiş kabiliyetini toprağa çekiye aktarabilmek için hızını azaltmakta bu videoda ayrıca diper markalarda aynı katagoride güreş tutmaktadır

SAYGILARIMLA

http://www.video75.com/2BtbF0FX6u0/stock-tractor-pulling/

Ben Aşırı derecede sabırlıyımdır.Belirtmiş olduğum video kumda pulling yapan bir traktör. Sağlam zeminde teker döndürmekten bahsetmiyorum ben. Kaygan zemin veya bir diğer adıyla çamur da nasıl bir performans gösterecek. Ve ayrıca videodaki fendtlerin Tonajları hakkında bir bigin varmı?Varsa objektif olarak paylaşırsanız sevinirim....

DoYrAnLı#2# link=topic=7543.msg89947#msg89947 date=1225304385' Alıntı:
Ben Aşırı derecede sabırlıyımdır.Belirtmiş olduğum video kumda pulling yapan bir traktör. Sağlam zeminde teker döndürmekten bahsetmiyorum ben. Kaygan zemin veya bir diğer adıyla çamur da nasıl bir performans gösterecek. Ve ayrıca videodaki fendtlerin Tonajları hakkında bir bigin varmı?Varsa objektif olarak paylaşırsanız sevinirim....

Çevre yada yakınlarınızda FENDT kullanıcı yokmu

atilla link=topic=7543.msg89966#msg89966 date=1225306167' Alıntı:
arkadaşlarım traktörde fendt i tartışmayalım..biri birimizi kırmayalım... dünya tartışmıyor fendt i....

Kırıcı bir durum olduğunu düşünmüyorum doyranlı arkadaşımızın kafasındaki soru işaretlerini çözmeye çalışıyoruz umarım başarırız

insomnia link=topic=7543.msg89956#msg89956 date=1225305174' Alıntı:
Çevre yada yakınlarınızda FENDT kullanıcı yokmu

Yeni model olarak 714 Vario vardı Yakından inceledim.Rengini beyenmedim. :S ne yazıkki

Ama nerede gördüğümü De söylüyorum Serviste daha 2000 saati de dolmamıştı ama Herhalde çok rahat olduğu için Arabayla gelmek yerine Traktörle gelmiş çay içmeye...Yada Soğuk sumu desek?

Diyeceksiniz ki her Traktör servise gider. Ama Başka traktörün arkasında Gideni de 10000 de bir olan da görmek kötüydü.Bizim Ford 1969 model daha bir başka traktörün arkasına takılıpta ustaya gittiğini görmedim.Mirza bahsetmişti sanıyosam bu konuyu.Ben üzerinde durmak istemedim.

insomnia link=topic=7543.msg89969#msg89969 date=1225306307' Alıntı:
Kırıcı bir durum olduğunu düşünmüyorum doyranlı arkadaşımızın kafasındaki soru işaretlerini çözmeye çalışıyoruz umarım başarırız

Umarım Başarırız Çeltik Tarlasında bir video görsem tamam diyeceğim ama daha rastlamadım. bitane gördüm diskarov çekiyodu oda dönemeden batıverdi.

DoYrAnLı#2# link=topic=7543.msg89971#msg89971 date=1225306532' Alıntı:
Yeni model olarak 714 Vario vardı Yakından inceledim.Rengini beyenmedim. :S ne yazıkki

Ama nerede gördüğümü De söylüyorum Serviste daha 2000 saati de dolmamıştı ama Herhalde çok rahat olduğu için Arabayla gelmek yerine Traktörle gelmiş çay içmeye...Yada Soğuk sumu desek?

Diyeceksiniz ki her Traktör servise gider. Ama Başka traktörün arkasında Gideni de 10000 de bir olan da görmek kötüydü.Bizim Ford 1969 model daha bir başka traktörün arkasına takılıpta ustaya gittiğini görmedim.Mirza bahsetmişti sanıyosam bu konuyu.Ben üzerinde durmak istemedim.

Katılıyorum yağında bulunan bir ufacık çapak yüzünden makina istenen bir performans alınamamıştı yetkili abimler daha iyi bilir fakat mirzanın bahsettiği gibi ne makina ikiye bölündü nede servis arkadaşlar makinayı yapamadığı için alman müh çağırıldı sorun giderilerek makina aktif hale getirildi diye biliyorum

insomnia link=topic=7543.msg89976#msg89976 date=1225306971' Alıntı:
Katılıyorum yağında bulunan bir ufacık çapak yüzünden makina istenen bir performans alınamamıştı yetkili abimler daha iyi bilir fakat mirzanın bahsettiği gibi ne makina ikiye bölündü nede servis arkadaşlar makinayı yapamadığı için alman müh çağırıldı sorun giderilerek makina aktif hale getirildi diye biliyorum

Yok ogün bende ordaydım. Mevlüt usta Gerçekten Hakikatli bir usta Kendisi inat edipde ben yaparım Ben ederim demez. Arar en bilgili kişilerden fikir edinir.Sorun varsa ve biliyosa kendi çözer.

insomnia link=topic=7543.msg89976#msg89976 date=1225306971' Alıntı:
evet kardeş aynen öyle oldu,,doyranlı 2 benim kardeşimdir,ortada kırıcı bi durum yok,tartısalım ki ortaya yeni bişeyler çıksın,,
ama Fendt in tarsılacak bi eksiği yok,göründüğü gibi hep yeni yanları ortaya çıkıyo,kafamızdaki soru işaretleride tarla günlerinde tam olarak netleşeciğini düşünüyorum,,

DoYRaNLı link=topic=7543.msg89981#msg89981 date=1225307471' Alıntı:
evet kardeş aynen öyle oldu,,doyranlı 2 benim kardeşimdir,ortada kırıcı bi durum yok,tartısalım ki ortaya yeni bişeyler çıksın,,
ama Fendt in tarsılacak bi eksiği yok,göründüğü gibi hep yeni yanları ortaya çıkıyo,kafamızdaki soru işaretleride tarla günlerinde tam olarak netleşeciğini düşünüyorum,,

Esasında konuyu bende işin bu kısmına çekmeye çalışıyordum FENDT in en zor şartlar altında çalışırken birçok hikayesini biliyorum anlatıldı yeri geldi bizde anlatmışıktır hatta sitede gerek sizler olsun gerek bizden bilgili ve üst seviyede tekniğine sahip abilerimiz bulunmakta fakat insan gözüyle görmeden elleriyle tutmadan bazı ince noktaları bazende detayları anlaması zor olabiliyor bu sebebple gerçek bir tanışma bir test belkide bahsi geçen yerde birdemo sürüşü anlatılanların çok daha ötesine geçebilmekte bu vesileyle şöyle böyle demektense olabildiğince belgeleriyle bazı dökümanları burada sunmaya çalıştık değerli abilerimizde bizlere ve herkeze bu konuda destekleyici ve aydınlatıcı oldular size en iyi tavsiyem konu hakkında çok daha tecrübeli ferruh ustamız ve atilla abimiz herzaman yardımcı olacaktır sonrasındada bizler ama engüzeli makinanın bir koltuğuna oturup bir sürüm yapmakta çok daha netlik kazandıracağı düşüncesindeyim

bildiğim kadarıyla 714 VARIO daha satılmadı yanlış düşünüyor olabilirmiyim

fendt traktörü...aynı segment te 15 hp daha büyük traktörle kıyaslamak gerekir diye düşünüyorum....görelim bakalım baş pehlivanı....ağır abi şimdi çıkar .. 265 le ben varım abi diye....

Atilla Abi, bu güzel video için teşekküler...

Vario şanzuman konusunda söylenebilecek herşey zaten Ferruh bey tarafından aktarılmış, ama bir iki cümlede ben söylemek istedim. Maksimum gücün elde edildiği devir, bir süre sonra düşmeye başlıyorsa, bu çekilen yük için aktarılan gücün yeterli olmadığını gösterir. Vario olmayan şanzımana sahip bir makinada, minimum tork sınırına kadar hareket yavaşlayarak, yaninegatif ivme ile devam eder. Şimdi 'minimum tork' teriminin hatalı olduğunu düşünen arkadaşlar için bir açıklama : Krank milinin hareketini sürdürebilmesi için bir minimum döndürme momentine ihtiyaç vardır. Bu döndürme momentinin altına düşen devirlerde, krank mili dönemez. İşte buna 'stop etme' denir. Kademeli şanzımanlarda herkesin bildiği gibi her aktarma kademesinin (yani vitesin) bir tork eğrisi vardır. Düşük viteslerde, maksimum tork, daha düşük devirlerde elde edilir, buna rağmen motor devri yüksektir.

Şimdi basit bir örnek verecek olursak, klasik aktarmalı bir makina ile 3. viteste çekmeye çalıştığınız bir yükü, devirin düşmesine rağmen çekmeye çalışırsanız, makina stop eder. Vites düşürürseniz, biraz daha ilerlersiniz, sonra yine stop eder. Vario şanzumanda ise makina, bu vites küçültme olayını yazılımın yeteneği doğrultusunda, tam ihtiyaç noktasında kendiliğinden yapar. Hemde 3 ten 2 ye değil, 3 ten 2,9 ' a mesela...Vites en küçük değerinde ise, işte o zaman kafa yukarı dikilir, gerisi makinanın çekme yeteneğine ve mekanik kuvvetine bağlıdır.

Tebrikler FENDT!