Erkunt Mahindra grubuna satıldı

yabancıdan şaşmıcan hacı...
özellikle Almandan...
adamlar dürüst, namuslu, işinin en iyisini yapmaya çalışıyor...

namert, dolandırıcı, yalancı müslümandansa
mert, dürüst, namuslu kâfiri tercih ederim...

öbür dünya herkesin kendi sorunu benim değil.
insanlara zararı dokunmayan, hatta faydası dokunan adam en kral adamdır...
Böylesi söz paylaşılır.. alıntı da olsa .ağzına yüreğine sağlık.

Güngör Uras hocamiz yazmiş dünya gazetesinde "Erkunt Traktör, düne kadar Türk traktörü idi. Artık Hint traktörü.

Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, yılbaşında Hisarlar'ı alarak girdiği Türkiye pazarında ikinci büyük satın almayı da gerçekleştirdi. Mahindra & Mahindra, Erkunt Traktör'ü satın aldı.

Mahindra’nın, Erkunt Traktör'ün yüzde 100 hissesine karşılık 76 milyon dolar karşılığı 260 milyon Türk Lirası ödediği açıklandı. Satışla ilgili işlemler 30 Kasım'a kadar tamamlanacak.

Hindistan merkezli firma borsaya yaptığı bildirimde Erkunt Traktör'ün yüzde 35'ine sahip olduğu; otomotiv, traktör ve iş makinelerine yönelik döküm parçalar üreten Erkunt Sanayi'nin de en az yüzde 80 hissesini satın aldığını açıkladı. Mahindra bu işlem için de 41 milyon dolar karşılığı 140 milyon Türk Lirası ödeme yapacak.

Mahindra istediği takdirde hisselerin tamamını 10 milyon dolar ilave bedelle 51 milyon dolar (175 milyon Türk Lirası) ödeyerek satın alabilecek.

Erkunt Sanayi 1953 yılında Ankara’da Mümin Erkunt, Erkunt Traktörü ise 2003 yılında Mümin Erkunt’un kızı ve damadı kurmuştu.

Mümin Erkunt, Almanya ve İsviçre'de yüksek mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra Ankara’da döküm ve makine sanayi sektöründeki faaliyeti ile öne çıktı, 1953 yılında kurduğu “Erkunt Sanayi AŞ Döküm ve Makine Fabrikaları” ile dünyanın önemli otomotiv markalarının stratejik üretim ortağı haline geldi. Ankara Sanayi Odası'nın kurucularındandır. Uzun yıllar sanayi odasında yöneticilik yaptı.

Döküm ve makine fabrikalarında dünyanın önemli iş makineleri üreticilerine motor bloku ve transmisyon kutusu gibi hassas parçalar üreten, Mümin Erkunt’un hayali, lisans hakları ve tasarımı Türkiye'ye ait traktör üretmekti. Doksan yaşında öldü.

Ölümünden sonra 2003 yılında kızı Zeynep Erkunt Armağan ve damadı Tuna Armağan, Erkunt Traktör’ü kurarak Mümin Erkunt’un hayalini gerçekleştirdi.. Yerli sermaye ile kurulan Erkunt Traktör, Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başladı. 6 yıl içinde pazar üçüncülüğüne yükseldi. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girdi. Şirketin 2016 yılı cirosu 314 milyon TL*olarak açıklandı. Zeynep Erkunt Armağan, Erkunt Traktör Fabrikası'nın genel müdürü olarak traktörlerinin yerli tasarım olmasını ve özelliklerini öne çıkararak, kısa sürede markanın pazar payının büyümesini sağladı.

Türkiye, traktör pazarı açısından Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise 4. sırada. 2016 yılında yurtiçi traktör pazarı bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüyerek 70.205 adede ulaştı.

Türk girişimcilerin yerli sermaye ile gerçekleştirdikleri, markalaştıkları pazar payını büyüttükleri sanayi tesislerinin yabancılar tarafından satın alınmasını olumlu karşılayanlar olabilir. Ben kendi malımı kaybetmişçesine üzülüyorum.

Satana neden sattın diye sorulamayacağını biliyorum ama… Her seferinde gene de dertlenmeden duramıyorum… Onu satıyoruz bunu satıyoruz… Sonunda biz ne yapacağız? Biz ne üreteceğiz?"

Reklamcilara is cikti tum erkunt servis ve bayilerin reklam panolarina kocaman mahindra kucuk harflerle erkunt yazilacak keske erkunt dokumu satmasalardi diger bir konu zeynep hanimin neden acilen 100 milyon dolara ihtiyac duydugu esiyle alakali olabilirmi acaba .76 milyon omur boyu yeterdi kendilerine ekten neden 40 milyona erkunt dokum satildi mademki mahindra satisi artiracak o zaman erkunt dokumu elinde tutar mahindrayada dokum parca satar para kazanmaya devam ederdin yakinda ablasilir bu satis normal dogum degil sezeryanli

Reklamcilara is cikti tum erkunt servis ve bayilerin reklam panolarina kocaman mahindra kucuk harflerle erkunt yazilacak keske erkunt dokumu satmasalardi diger bir konu zeynep hanimin neden acilen 100 milyon dolara ihtiyac duydugu esiyle alakali olabilirmi acaba .76 milyon omur boyu yeterdi kendilerine ekten neden 40 milyona erkunt dokum satildi? madem ki mahindra satisi artiracak o zaman erkunt dokumu elinde tutar mahindraya da dokum parca satar para kazanmaya devam ederdin yakinda bilinmeyen mevzular anlasilir bu satis normal dogum degil sezeryanli

Artık 110 hp beygir gücüne kadar traktör üreten; adını Haşmet , kudret kıymet servet nimet kısmet bereket koyan yerli bir markamız yok. Oysaki yerli traktör olarak çok yüksek bir yere gelmişti. Uzel battıktan sonra ilk defa bir markaya bu kadar üzüldüm
Çok büyük bir kayıp
Tümosan kaldı elde artık üretim kalitesini arttırması lazım.

Erkuntun bu kadar elden cikip gitmesine cok üzuldüm bari tümosan basak hattat vs ile gücunu birlestirip cekilseydi yoldan kimsenin agrina gitmezdi ama yazık oldu hindistanca yazilar ve garip isimlerin yaninda kenarinda erkunt yazacak yada hic yazmayacak. Boyle koklu bir markanin piyasadan silinmemesi gerekiyordu yerini dolduracak döküm fabrikalari demisaş döktaş aydöküm demirdöküm traktör parcasi dokumlerinde iddali kaliteli markalar ama erkunt baskaydi gercekten yazik oldu

Açtım, izliyorum. Erkunt bir Türk markası olarak büyüyecek ve Türkiyenin ilk iki markasından biri olacak, dedi. Hindistan'a satılmış bir marka nasıl Türk markası oluyor? Merak ettim doğrusu Reklamlardan sonra bakalım ne diyecek?

Trden avrupaya traktör gidecek bence mahindranin en büyük amaci bu. 100de yüz satilsada halen bu traktör dünyaya hint değil türk diye satilcak. Bu değişmeyecek

Inş. Zeynep hanimin dedigi gibi olur amerika da mahindranin 500 satis noktasi varmis. Buralara armatrac da satarlarsa taaa amerikaya burdan gidebilir. Her ülkede nazar boncuklu made in turkey yazisi olabilir. Ins.

Şahsen Zeynep Hanımın şu dakikaya kadar anlattıkları tatmin edici değil. Motoru millileştirmek için sermaye bulamadığını söyledi. Bari tümosan ile ortaklığa gitseydiniz. Üzülmezdik. Bir de dikkatimi çeken bu birleşmeden önce sermayenin kime ait olduğunu biliyor muydunuz? dedi. Belki de erkunt hiç yerli sermaye değildi.

Başka markaların sermayedarlarından bahsetti. Ssangyong, Mitsubishi Mahindra'nın, dedi. Bir de Ford'tan, Volvo'dan, Jaguar'dan bahsetti de Erkunt ile ilgili kısmı duymadım ya da kaçırdım o kısmı.
Düzeltme: Haklısın tekrarladı yine İlk başta bizim sermayedarımız kimdir, biliyorlar mıydı? Belki Almandı, belki Japondu, belki başka bir yerdendi, dedi.

Reklamcilara is cikti tum erkunt servis ve bayilerin reklam panolarina kocaman mahindra kucuk harflerle erkunt yazilacak keske erkunt dokumu satmasalardi diger bir konu zeynep hanimin neden acilen 100 milyon dolara ihtiyac duydugu esiyle alakali olabilirmi acaba .76 milyon omur boyu yeterdi kendilerine ekten neden 40 milyona erkunt dokum satildi mademki mahindra satisi artiracak o zaman erkunt dokumu elinde tutar mahindrayada dokum parca satar para kazanmaya devam ederdin yakinda ablasilir bu satis normal dogum degil sezeryanli
O işte de vardır bir sahtekarlık. Ama çıkar ortaya foyaları ürettikleri traktörde olduğu gibi...