En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım

Cumanız mübarek olsun.
İşiniz gücünüz rast gelsin.
Hayırlı Cumalar,
Nasibiniz bol, huzurunuz daim olsun.
Bugün cevizleri topladık.
Süpürge saplarını topladık, temizledik.
İkinci ürün mısırların silaj yapımına başladık.
Ekmek fırını inşaatı sürüyor. İşin püf noktaları varmış.
Temelin alt kısmına ytong döşenip, üstüne 200 kg tuz serdikten sonra fırın tuğlası örülmesi iyi olurmuş.
Dağdan sarı toprak getirip samanla yoğurduk ve fırına sıvıyoruz.
Çatısı yarım kaldı, ne yapacağımıza daha karar veremedik.
 
Cumanız mübarek olsun.
İşiniz gücünüz rast gelsin.

Bugün cevizleri topladık.
Süpürge saplarını topladık, temizledik.
İkinci ürün mısırların silaj yapımına başladık.
Ekmek fırını inşaatı sürüyor. İşin püf noktaları varmış.
Temelin alt kısmına ytong döşenip, üstüne 200 kg tuz serdikten sonra fırın tuğlası örülmesi iyi olurmuş.
Dağdan sarı toprak getirip samanla yoğurduk ve fırına sıvıyoruz.
Çatısı yarım kaldı, ne yapacağımıza daha karar veremedik.
Firina cam kirigi konmadi mi?
 
Cumanız mübarek olsun.
İşiniz gücünüz rast gelsin.

Bugün cevizleri topladık.
Süpürge saplarını topladık, temizledik.
İkinci ürün mısırların silaj yapımına başladık.
Ekmek fırını inşaatı sürüyor. İşin püf noktaları varmış.
Temelin alt kısmına ytong döşenip, üstüne 200 kg tuz serdikten sonra fırın tuğlası örülmesi iyi olurmuş.
Dağdan sarı toprak getirip samanla yoğurduk ve fırına sıvıyoruz.
Çatısı yarım kaldı, ne yapacağımıza daha karar veremedik.
hocam biz ekmek fırını yaparken tabanını hazırlayınca tuzdan önce 3-4 parmak ince kum ,kum kadar cam kırığı en üstünede sizin gibi tuz koyup tuğlaları diziyoruz,
4 sıra eski tuğladan daireye başlayıp kubbe kapanana kadar yerli kiremit parçaları ile örüyoruz,
yaşlılara neden kiremitle ördüğümüzü sordum ekmeğin kabuğu ince olsun diye dediler,
artısı eksisi tartışılır tabi
 
Hayırlı olsun, bu ekmek fırını yapım şeması ve özelliklerini buraya paylaşsanızda,bizde günün birinde belki yararlanırız.
Bizde bildiğimiz tandırlar var. Buna aşağı dalan çıkamıyor yalnız....😊🙏🙏🙏
 

Resimler ve ekler

  • images.jpeg.jpg
    images.jpeg.jpg
    40.9 KB · Görüntüleme: 11
Cumanız mübarek olsun.
İşiniz gücünüz rast gelsin.

Bugün cevizleri topladık.
Süpürge saplarını topladık, temizledik.
İkinci ürün mısırların silaj yapımına başladık.
Ekmek fırını inşaatı sürüyor. İşin püf noktaları varmış.
Temelin alt kısmına ytong döşenip, üstüne 200 kg tuz serdikten sonra fırın tuğlası örülmesi iyi olurmuş.
Dağdan sarı toprak getirip samanla yoğurduk ve fırına sıvıyoruz.
Çatısı yarım kaldı, ne yapacağımıza daha karar veremedik.
fırın çapı 250 cm ise yüksekliği 55-60 cm olur. yükseklik fazla olursa fırın tabanı geç ısınır,odun (yakıt) fazla gider. yukarısı tuğla ile örülmesi soğuması geç olur, ekmeğin yüzeyi iyi pişer. alt kısmına ne kadar fazla tuz konursa ekmeğin tabanı iyi pişer, yoğun ekmek yapmada alt tarafının ısısı kaybolmaz.
 
Herkese iyi akşamlar. Kafama bi şey takıldı pulluklarla alakalı inşallah bilen çıkar. Şimdi bende 5 12 standart tip alpler pulluk var. Ünlünün otomatik yatay yaylı inç ayarlı 4 12 pulluklarından alsam benimkiyle aynı yeri götürür mü? İş derinliği aynı olur mu? Pulluklarda inç arttıkça hem götürdüğü yer(iş genişliği), hem de iş derinliği ikisi de mi artar?
 

Fırına cam kırığı konmadı mı?
Cam kırığı da ısıyı iyi tutan malzeme ustasına sorduk tuz tavsiyesi aldık.
2 metre çapındaki fırınlarda 10 cm kalınlıkta serilen cam kırığı olan fırınlar var, ekmeği tek seferde pişirebiliyor.
Kalın tuz tabakası konursa iki sefer ekmek pişirilebiliyor.
hocam biz ekmek fırını yaparken tabanını hazırlayınca tuzdan önce 3-4 parmak ince kum ,kum kadar cam kırığı en üstüne de sizin gibi tuz koyup tuğlaları diziyoruz, 4 sıra eski tuğladan daireye başlayıp kubbe kapanana kadar yerli kiremit parçaları ile örüyoruz,
yaşlılara neden kiremitle ördüğümüzü sordum ekmeğin kabuğu ince olsun diye dediler,
artısı eksisi tartışılır tabi
Fırını yaparken 3*4 m başladık, önünde 1 m boşluğu var, fırın çapı 3 m , yükseklik 1 m gibi oldu, mahalle fırını diyelim.
Kenarlarına 30*30 cm küçük bir temel döndük, yan duvarlar büyük blok tuğla, tabana 20 cm kalınlıkta ytong döşendi.
Kum atıldı, üzerine 20 cm kalınlıkta tuz konuldu.
Taban tuğlası olarak, eski yarı yığma evlerden çıkan tam dolu harman tuğlası kullandık.
25 yıl önce büyükbaş hayvan ahırları için kullanılan Kılınçoğlu taban tuğlası da iyi pişirilmiş tın tın öten bir tuğla çeşididir.
Ölçüleri 20*20*8 cm olduğundan taban tuğlası olarak tercih edilebilir.
Taban ve yan duvarlar tamamen eski harman tuğlasından örülen fırınlarda var.
Fırın közleri azalınca tahta gelberi kürekle közler ağıza çekilir.
Ucuna vileda gibi bez sarılmış sırıkla, bez ıslatılır, fırının içi süpürülür.
Bizde ekmek pişirilmeden önce pide pişirilir.
Hamur, lahmacun hamuru gibi açılır, içine peynir + maydanoz , bal kabağı rendesi gibi malzeme konulduktan sonra hamur ortaya toplanır.
Üzerine süt üzeri , kaymağı ( süt akşamdan sabaha bekletilirse üst kısmındaki kalın yağlı tabakası alınır. ) sürülür ve pişirilir.
Ekmekler 18 lt lik yağ tenekesi ikiye kesilir, içine önce sıvı ayçiçek yağı sürülür ve iki parça hamur koyulur.
Tenekeler dolana kadar hamurların soba kenarında kabarması beklenir, üzerine hafiften su ve süt üzeri sürülür, fırına verilir.
Yaklaşık 2-2,5 saat fırında pişer. Süt üzeri ekmeğin fazla kıyıklı (kabuklu) olmamasını sağlar.
Süt üzeri yoksa hafiften yağlı suyla ıslatmakta faydalı oluyor.
Hayırlı olsun, bu ekmek fırını yapım şeması ve özelliklerini buraya paylaşsanızda, bizde günün birinde belki yararlanırız.
Bizde bildiğimiz tandırlar var. Buna aşağı dalan çıkamıyor yalnız....😊🙏🙏🙏
Teşekkür ederiz,
Tandır ekmeğinden gene ekmek lezzeti alabiliyoruz.
Afyon'a gitmiştim, her öğünde lavaş ekmek yedik.
Adapazarı'na gelince simit ve ekmek aldık, Dünya varmış, dedik.
1633121407595.jpeg

Birde cevizli lokum yaparız.
Fırın yapmak ince istir, yapanın ustası olması lazım, herkes yapamaz. Bence kendiniz denemeyin.
Fırın örmesini bilen iki ustamız var, balçık çamurun kıvamını tutturmak ve kubbenin tepesini durdurmak ince işçilik ister.
fırın çapı 250 cm ise yüksekliği 55-60 cm olur. yükseklik fazla olursa fırın tabanı geç ısınır, odun (yakıt) fazla gider. yukarısı tuğla ile örülmesi soğuması geç olur, ekmeğin yüzeyi iyi pişer. alt kısmına ne kadar fazla tuz konursa ekmeğin tabanı iyi pişer, yoğun ekmek yapmada alt tarafının ısısı kaybolmaz.
Pide ve ekmek veya iki kez ekmek pişirecek ısıl kapasitede bir fırın yapmak istedik, teşekkürler.
 
Cam kırığı da ısıyı iyi tutan malzeme ustasına sorduk tuz tavsiyesi aldık.
2 metre çapındaki fırınlarda 10 cm kalınlıkta serilen cam kırığı olan fırınlar var, ekmeği tek seferde pişirebiliyor.
Kalın tuz tabakası konursa iki sefer ekmek pişirilebiliyor.

Fırını yaparken 3*4 m başladık, önünde 1 m boşluğu var, fırın çapı 3 m , yükseklik 1 m gibi oldu, mahalle fırını diyelim.
Kenarlarına 30*30 cm küçük bir temel döndük, yan duvarlar büyük blok tuğla, tabana 20 cm kalınlıkta ytong döşendi.
Kum atıldı, üzerine 20 cm kalınlıkta tuz konuldu.
Taban tuğlası olarak, eski yarı yığma evlerden çıkan tam dolu harman tuğlası kullandık.
25 yıl önce büyükbaş hayvan ahırları için kullanılan Kılınçoğlu taban tuğlası da iyi pişirilmiş tın tın öten bir tuğla çeşididir.
Ölçüleri 20*20*8 cm olduğundan taban tuğlası olarak tercih edilebilir.
Taban ve yan duvarlar tamamen eski harman tuğlasından örülen fırınlarda var.
Fırın közleri azalınca tahta gelberi kürekle közler ağıza çekilir.
Ucuna vileda gibi bez sarılmış sırıkla, bez ıslatılır, fırının içi süpürülür.
Bizde ekmek pişirilmeden önce pide pişirilir.
Hamur, lahmacun hamuru gibi açılır, içine peynir + maydanoz , bal kabağı rendesi gibi malzeme konulduktan sonra hamur ortaya toplanır.
Üzerine süt üzeri , kaymağı ( süt akşamdan sabaha bekletilirse üst kısmındaki kalın yağlı tabakası alınır. ) sürülür ve pişirilir.
Ekmekler 18 lt lik yağ tenekesi ikiye kesilir, içine önce sıvı ayçiçek yağı sürülür ve iki parça hamur koyulur.
Tenekeler dolana kadar hamurların soba kenarında kabarması beklenir, üzerine hafiften su ve süt üzeri sürülür, fırına verilir.
Yaklaşık 2-2,5 saat fırında pişer. Süt üzeri ekmeğin fazla kıyıklı (kabuklu) olmamasını sağlar.
Süt üzeri yoksa hafiften yağlı suyla ıslatmakta faydalı oluyor.

Teşekkür ederiz,
Tandır ekmeğinden gene ekmek lezzeti alabiliyoruz.
Afyon'a gitmiştim, her öğünde lavaş ekmek yedik.
Adapazarı'na gelince simit ve ekmek aldık, Dünya varmış, dedik.
Ekli dosyayı görüntüle 65494
Birde cevizli lokum yaparız.

Fırın örmesini bilen iki ustamız var, balçık çamurun kıvamını tutturmak ve kubbenin tepesini durdurmak ince işçilik ister.

Pide ve ekmek veya iki kez ekmek pişirecek ısıl kapasitede bir fırın yapmak istedik, teşekkürler.
Hocam,emeklerine sağlık,
Birde şu fırının birkaç resmini çekip butaya atsan olurmu.🙏🙏🙏
 
Bazen taş kuşa çarpar
Bazende kuş taşa
Yüz yüze görüşmek lazım biraz belli olur durum ama uzak durulmasi gerek
Bedava peynir fare kapanın da olur
Bilmiyorum son zamanlarda çok görmeye basladım böyle ilanları biz de verdik imt vard8 miras satışı olmuyordu ama ruhsatları vardı ama sıkıntı çıkmadı bizden yana dağa ormana göre ama geeceklik payı var mı ilanın bilmem
 

Bilmiyorum son zamanlarda çok görmeye basladım böyle ilanları biz de verdik imt vard8 miras satışı olmuyordu ama ruhsatları vardı ama sıkıntı çıkmadı bizden yana dağa ormana göre ama geeceklik payı var mı ilanın bilmem
Bikqcgun önce bizim bi arkadaş canakkaleden 2004 54c bulmus galeri önünde foto cekip atılmiş traktor iyi görünüyor 24 bine anlaşmişlar ben şuphelendim o paraya olmaz diye sonra beraber yola cikkacaktik tekrar aradik gelmeden kapora istedi tokatci oldugu anlaşildi kapora istemeden yuzyüze gorusup almaya bakcan
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt