En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım

Sayin Cihan 51, zarar etmek baska sey az kazanmak baska sey. Yukaridaki hesap dogruysa, tesvikler ve samani da katinca 150 kg dan sonrasi kar edi yor, az ya cok. Allah kazancin bereketini versin.
Amin. hocam herkesin hesabı ve verimi değişir inşallah hiç bir çiftçi zarar etmez yoğun emek ve maliyet var

1.65 gecen sezon aciklanan fiyatta tohumluk fiyatlari 3 tl nin altinda yoktu. 2.5 civari piyasada 4 un altinda olur mu?
Veya cuvali 200tlnin altinda taban gubresi bulabilecek miyiz?

Gısmeti 58 000 TL ye aldık. hepsi 2 ton kırmızı et parasıydı.
Günün piyasasında 110 000 TL gibi ederi var.
65 lik yenisine baktık , 2 ton kırmızı et daha getirin dediler.
Parasız iş yapacağız desek zaten battı balık yan gider.
Yav sen besicisin belli simdi uc aylık buzagi alcan seneye kurbanlik yapican nasil bakican aga arpa 2500tl misir silaj500tl saman yerde 700tl hani veteriner hani calisan parası
Diyecegim o ki cok kisi birakir hayvancılığı bu kıs

Nerde amortisman bedeli? nerde traktör arızası ? Eğer bunları yok sayiyorsaniz bizim arazileride yukarıda yazdığınız bedel ile ekermisiniz... İç Anadolu da kuruda alacağınız en güzel verim 300 kg dir.... 150 kg bictigimiz bu yıl biz cebimizden veririz... Şehirdeki efendi aç kalmasın ucuz yesin.
300 TL icat bedeline razıyım.
O fiyat trakya da sizde 100tl olsa iyi verim az masraf ayni zor bu is biz 100dekar eker 100bin kazaniriz sene bu ama bil ki gecen sene bizde yoktu kimse aglamadî cunku ne gelirse Allahtan

Gısmeti 58 000 TL ye aldık. hepsi 2 ton kırmızı et parasıydı.
Günün piyasasında 110 000 TL gibi ederi var.
65 lik yenisine baktık , 2 ton kırmızı et daha getirin dediler.
Parasız iş yapacağız desek zaten battı balık yan gider.

Hocam sen fiyatları 1 yıl öncesine göre hesapliyorsun en ucuzundan verimi de en yükseginden sen herhalde uzun zamandir gübreciye ilaçciya uğramadin sadece yemciye gidiyorsun. Arpa bukadar kârliysa besicilik yapmaya gerek yok
Para ortada bizde yalan yok ne harcadıysak yazdik veresiye alirsan zaten kazanamazsın bu ciftcilikte ben hesabimi iyi yaparim
Simdi 3500/3600tl 20.20 al 25kg at 90tl 25kg tohumluk bugday 4×25=100,25kg ure 5tl den olsa 125tl 20kg can45tl otilaci pas ilaci30tl bi de 11kg mazot 80tl seneye 3tl ekmeklik olsa 200kg zarar ettirmez hesap ortada pesin çalışacaksin ki para kazanasın

Demek arpa karliymis.
600 maliyet 900 kar denmis. Ozaman karkas et 40 maliyet +60 kar olsa satis 100 mi olmali ?
Trakya da arpa eken sansli bu sene sizde olmadiysa suc kimde 75tl kuzu kemikli 100tl kuzu pirzola ve kemiksiz,dana kavurma 120tl zaten bugün kasapta
Hergun kasaptan alisveris yaparim
Ureten degil kesen kazaniyo
Bi de lokantada pisirip satan
Buyukbas bitti sirada kucukbas var
Ilgilenenlere duyurulur
Simdiden gecmis olsun

Para ortada bizde yalan yok ne harcadıysak yazdik veresiye alirsan zaten kazanamazsın bu ciftcilikte ben hesabimi iyi yaparim
Simdi 3500/3600tl 20.20 al 25kg at 90tl 25kg tohumluk bugday 4×25=100,25kg ure 5tl den olsa 125tl 20kg can45tl otilaci pas ilaci30tl bi de 11kg mazot 80tl seneye 3tl ekmeklik olsa 200kg zarar ettirmez hesap ortada pesin çalışacaksin ki para kazanasın
Hocam bu işin biçimi var icari var amortismani var arızası var böyle sadece yüzeysel hesap yapıp ciftcilige ve hayvancılığa başlayanlar hep battı.
Besiciliğe gelecek olursak hayvan bekleyeceksen arpayi kendin yetistirecen 200 kg mi geçersen üzerinden kâr edersin fiyat sıkıntın olmaz.
Mısır silajının maliyetini hesaplamadik ama bizim bölgede tonu 260 tl den damızlık birliklerine sözlesmeli ekim yapıyorlar sende soźlesmeli ektir tonu 500 tl olacağına 260 tl olur.
Ektigin arpadan saman da çıkar oda ucuza gelir maliyetin çok düşer
Peşin ekime gelecek olursak kimse burda ben bukadar faiz ödüyorum veya veresiye gübre ilaç alıyorum demedi peşin alamasa bile bu kimseyi ilgilendirmez

Hocam bence en önce gelecek yıl nasil ekeceğiz diye bi düşünmemiz lazım bu yıl kuraklık var kıraçlar yanık ortalama dekara 100 kg alırsak iyi ne para toplayacak gübre ilaç ve mazot fiyatları bu haldeyken kim nasıl üretecek onu düşünmek lazım üretim olmadan tüketim de olmaz
Once harcayacan emek verecen yaza hesap tutmazsa bu isi yapma, devir hesap devri tuccar da acimaz devlet de acimaz,hele bankaya tutulursan yandin hacı

Bugday ve arpa fiyatlari yazildikca aklima geldi, kimdi hatirlamiyorum demisti ki, bugday ve arpa maliyetini kimse dogru yazmiyor. Elbette herkesin maliyeti topraga, suya, yagisa gore degisir am ortalama ton maliyetini de bilmiyoruz. Ureticj hakli olarak pahali satmak ister, ote yandan besici, sutcu, yemci ve hergun 4-5 ekmek alanlar da ucuzluk ister. Unutmamali ki her ureticj baska mallarda tuketicidir.

Et pahali olcak sut ürünleri pahali olucak kim nasil tuketecek bi dusunmek lazım

Üretim maliyetleri altında ezilenler nasıl üretecek bunuda bi düşünmek lazım. Üretici memnun edilmez ise tüketici her zaman ezilir.

Sikayet eden uretci malinj tuccara toptan veren uretici , kendisi pazarlayan sikayetci degil. Suyun toplayiciya 3 TL den ucuza veriyor ve zarardayim diyor. Diger tarafa tatilcilere 6-7 TL na satan hic ses cikartmiyor iyi para kazaniyor. Sonuc su, kendi satabildigin mali ureteceksin. Besiciysen kasp dukkanin olacak, sebzeciysen manavin olacak ya da pazara cikabileceksin, sutcuysrn kendin sstacaksin, peynir yogurt, yag olarak pazarlayacaksin. Herkesin bu imkani olmayabilir elbette, ozaman yeni urun bulup yapmak lazim. Piyasayi kendine uyduramazsin, sen piyasaya uyacaksin.

Demek arpa karliymis.
600 maliyet 900 kar denmis. Ozaman karkas et 40 maliyet +60 kar olsa satis 100 mi olmali ?
Beyler,hesap ve cevap basit,
Aracılar...!!!!!
Bizim 6 ayda çalışıp,para,emek ve vakit harcayıp 1 tl'ye üretiğimiz ürünün üzerine yüzde yüz kâr koyup hemde 2 saatini harcayarak elde ettiği kazanç haksız,

Ürün 1.25 yerine 2-3 tl. Olunca talep ve sirkülasyon az oluyor.

Sizin paraya ihtiyacınız olduğu anda,adamlar elindeki parayı bastirip,ürünü elinden ucuza alıyor.
Ve sonuç bu.
Kooperatifler kurulup,aralarında bağ ve üst yönetim kurulmalıdir.
Çiftçi kendi başına ürün satmamalı,

Once harcayacan emek verecen yaza hesap tutmazsa bu isi yapma, devir hesap devri tuccar da acimaz devlet de acimaz,hele bankaya tutulursan yandin hacı
Zaten harcayıp emek verdik yağmuru Allahtan başka kimse yağdırmaz ben burada bi kendim için konuşmuyorum doğu ve icanadolunun genel durumu böyle zarar ediyorsan bu işi yapma diyorsun şimdi fiyat pahallaninca tüketici ekmeği alamiyorsa yemesin mi diyelim böyle bi anlayış olmaz

Hocam bu işin biçimi var icari var amortismani var arızası var böyle sadece yüzeysel hesap yapıp ciftcilige ve hayvancılığa başlayanlar hep battı.
Besiciliğe gelecek olursak hayvan bekleyeceksen arpayi kendin yetistirecen 200 kg mi geçersen üzerinden kâr edersin fiyat sıkıntın olmaz.
Mısır silajının maliyetini hesaplamadik ama bizim bölgede tonu 260 tl den damızlık birliklerine sözlesmeli ekim yapıyorlar sende soźlesmeli ektir tonu 500 tl olacağına 260 tl olur.
Ektigin arpadan saman da çıkar oda ucuza gelir maliyetin çok düşer
Peşin ekime gelecek olursak kimse burda ben bukadar faiz ödüyorum veya veresiye gübre ilaç alıyorum demedi peşin alamasa bile bu kimseyi ilgilendirmez
Ya iste misir slaj 260 tl diyebiliyon ama varsa gonder gelsin 300 e raziyiz,bu is veresiye yapilmaz dedik
Sen bildigin gibi yap yine de;

Trakya bu sene cok iyi
Ornek,600kg bugday depo 3tl kasim 1800 dekar kazanc
800kg arpa bicen de var 2,5 olsa kasım 2000tl dekar kazanc
Kanola 300kg verim 5tl den 1500tl
Ayçiçeği 250kg en az 6tl 1500tldekar
Bu bize yeter iyisi sizin olsun

Beyler,hesap ve cevap basit,
Aracılar...!!!!!
Bizim 6 ayda çalışıp,para,emek ve vakit harcayıp 1 tl'ye üretiğimiz ürünün üzerine yüzde yüz kâr koyup hemde 2 saatini harcayarak elde ettiği kazanç haksız,

Ürün 1.25 yerine 2-3 tl. Olunca talep ve sirkülasyon az oluyor.

Sizin paraya ihtiyacınız olduğu anda,adamlar elindeki parayı bastirip,ürünü elinden ucuza alıyor.
Ve sonuç bu.
Kooperatifler kurulup,aralarında bağ ve üst yönetim kurulmalıdir.
Çiftçi kendi başına ürün satmamalı,
Zor aga zor 1250 saman cok para
2000tl yonca
2500tl arpa
160tl sut yemi cok para
Allah hayvan besleyip para kazancak adama yardim etsin
Tarla bos kalir nadas olur
Hayvan yemsiz olmaz
Allah yardim etsin hayvancilik yapana

Ya iste misir slaj 260 tl diyebiliyon ama varsa gonder gelsin 300 e raziyiz,bu is veresiye yapilmaz dedik
Sen bildigin gibi yap yine de;

Trakya bu sene cok iyi
Ornek,600kg bugday depo 3tl kasim 1800 dekar kazanc
800kg arpa bicen de var 2,5 olsa kasım 2000tl dekar kazanc
Kanola 300kg verim 5tl den 1500tl
Ayçiçeği 250kg en az 6tl 1500tldekar
Bu bize yeter iyisi sizin olsun
Hesap ortada demekki iyi kazanan da var. Yeri iyi olmayan, rahmet alamayan kazanamamis. Birkac yil kazanamaysn urunu degistirmek zorunda baska ihtimal yok.

Kucukbas ve sera ve sebzeye zahmetli diye girmek istemeyen cok onlar da kendi bilir. Zahmetsiz is kazanci az istir.

Araci meselesine gelince, malini toptan satan hep az kazanir.

Darende yazmisti, hep patates yapiyor hersene baska mal yapmiyor akillicasi bu. Malin pahali oldugunda iyi kazaniyor ucuza gidince zararsiz ya da az zararla kapatiyor.Mal ucuza gidecekse goturuyor pazara ki zarar azalsin ya tapi kapatsin.. Dogru is bu.

Son düzenleme:
Patatese sıra geldi sonunda

Resimler ve ekler

• IMG_20210616_155608.jpg
    IMG_20210616_155608.jpg
    404.3 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20210616_155602.jpg
    IMG_20210616_155602.jpg
    142.6 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20210616_155554.jpg
    IMG_20210616_155554.jpg
    146 KB · Görüntüleme: 9