Selamlar ahali. Bugün hem yağmurlama borusu hem kontrol için tarlaya gittim.
Amcamın yeni ekilen yoncada durun iyi. İlk ektiğim yonca. Mibzer en yuka konumda bile 4-5cm geçtiğinden çıkacağına pek umudum yoktu. Hortumları çıkarığımızdan ve o gün hafif rüzgar olmasından dolayı sanırım, disklerin açtığı çukurlara değil, disk aralarına doğru tohumlar düşmüş. Diskin havaya doğru attığı toprakta tohumların üstünü örtmüş. Yanlış hatırlamıyorsam en düşük ayarda kullanmıştık 6kg çıplak tohum atıldı.
Ekli dosyayı görüntüle 56357
Ekimden önce ve sonra sulanan Finola cinsi arpada son durum. Mibzer ve kaymak tabakası yüzünden tohumun yarısından fazlası çıkmamış, birde sulanmayan yağmura bırakılan araziler için bu durumu düşünelim. 20-25kg atılsa da rekor kıran Erik emminin 7kg ekim sıklığına düşecek böyle giderse. O adam az atmıyor, bizimki telef olunca aynıya geliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 56355
Arpanın soğuktan etkilen uçlarında, arpa yaprak yanıklığı (Ryncosporium secalis) belirtisi vardı, ilerleyip tamamen durmuş
. Neyseki sağlıklı alanda sorun yok.
Ekli dosyayı görüntüle 56356
Komşunun tarlada durum vahim. Tohumu neydi bilmiyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 56358
Yakından
Ekli dosyayı görüntüle 56359
Pancar arkası ekilen Finola kaymak tabakasına yaklaşmış. Merdane olsa iyi olurdu.
Ekli dosyayı görüntüle 56360
Pancar yerini sulamak için ana boruları diziyordum, şansıma yağmur başladı ama fazla yağmadan durdu. Bana sulama yolu gözüktü
Ekli dosyayı görüntüle 56361
Taşlı tarladada Finola ekiliydi. Orasını başka kuyudan suladığımız için %70ini sulamışken kuyu sahibi suyu istedi. %30'unun bir kısmı çıkış bile yapmamış.
Tarlanın birindede 20-24 dekar kadar mera varmış. Geçen sene bu zamanlardan belediye başkanı uyarmıştı ilçe genelini. Babama gel ekmeyelim, bozmasınlar dedim. Bana "oğlum biz oy attık" dedi
. Yarın bir gün bizim köyüde bozmaya geleceklermiş.
Kaldı 145 dekar arpa...